Автор Тема: Нека аз да съм пръв! Paulownia elongata преместена!  (Прочетена 25578 пъти)

pmp

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 55
 • Карма: +11/-4
 • what? what the fuck is "what"?
 • Респект: +8
  • Профил
Здравейте,

Някой има ли впечатление от този вид дърво Paulownia elongata?
Принципно идеята е следната : Засаждат се n на брой дървета и след n на брой години започват да се секат, а на тяхно място се засаждат нови/те даже си никнат сами върху отрязаното пънче/. Имам доволно количество наследствени земеделски площи + гори/над 100дка/ от непривлекателни категорий + малко свободни пари/да са живи и здрави Субару България, че с отвратителното си обслужване ме прогониха като клиент/, имам и доставчик с много прилична цена за дръвчетата, та се чудя що да не взема да набуча примерно ейтака някой и друг декар?

Малко инфо защо точно това дърво:
Род Paulownia (сем. Scrophulariaceae) включва девет високо адаптивни видa с ценна дървесина.Paulownia поражда интерес със своя изключително бърз растеж, висококачествена дървесина, красиви цветове и големи листа. Всички видове от род Paulownia (Пауловния) са бързорастящи, с превъзходна дървесина, но най-перспективни за България е P. tomentosa , която за 8-10 години достигат до 15 м височина и диаметър на стъблото 30-35 см. Само от едно такова дърво може да се добие до 1 м3 дървен материал с високо качество. В Китай се отглежда Paulownia на обща площ от 2.5 млн. хектара с цел да се задоволи огромното потребление на дървесина в страната. Високата толерантност към засушаване, невзискателността към състава на почвите и широкия температурен диапазон (от –25 до + 40°C) прави видовете от род Paulownia много търсени на световния пазар. Те са особено ценни за засаждане на големи промишлени масиви, на опожарени гори, табани и свлачища. Дървесината на Paulownia е лека и в същото време изключително здрава, което е идеалната комбинация за случаите, когато това съотношение е от значение. Дървесината лесно се поддава на всякакъв вид обработка. Светла е и поема добре боите (оцветители). Използва се за изработка на мебели, фурнири, плотове, играчки, като суровина за хартия, биогориво и др. Високото съотношение здравина/тегло прави дървесината от Paulownia незаменима в корабостроенето, самолетостроенето, за изработка на дъски за сърф, каравани и др. Дървесината на Paulownia съхне бързо на въздух (без пещи). Задържа малко влага (до 10-12%). Изключително стабилна е, устойчива е на усуквания, счупвания и деформации. ...и т.н.

Отделно имам инфо , че край с.Димово, Видинско, инвеститор е засадил експерементално 10 000 дръвчета от същия сорт с цел добив на биомаса и производство на възобновяема биоенергия.

Общо взето звучи прекалено хубаво за да е истина! Та къде е уловката? Има ли някакви държавни регулации? Моля всеки, който има някакво инфо да сподели! Очаквам да се включат тук хора като dival. Имаше подобна тема в инвестора, но и тя доста бързо се уПУНДИ...

 Re: Нека аз да съм пръв! Paulownia elongata
  vlado.b Yesterday at 4:06 pm

+
----
-
Успех в начинанието,ако решиш да се пробваш.Сигурно си се сетил към разходите да прибавиш 15 годишна заплата на 1-2 охранителя,че иначе няма да можеш да си познаеш гората къде точно е била.


  g0g0 Yesterday at 4:10 pm

+
----
-
Това звучи доста интересно като вариант за инвестиция/бизнес.
Ето един блог на тази тема Що е ПАУЛОВНИЯ и има ли почва у нас ? От там може да се закупят млади фиданки. Също има информация и за програми от ЕС.


ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ

Вестник "Капитал" от 16.04.2010 г.

http://www.capital.bg/biznes/predpriemach/2010/04/16/888470_durvoto_chudo/....."Земеделските производители, които проявяват интерес към отглеждането на пауловния, биха могли да се възползват от субсидии за създаването на трайни насаждения от енергийни култури. Те обаче трябва да докажат, че са спазили правилата на биологичното производство. Проекти ще може да се подават от юни към Държавен фонд "Земеделие". Финансирането идва по линия на Европейски план за икономическо възстановяване (ЕПИВ) или по гарантиран бюджет "Преминаване към биологично производство" по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" при спазване на определени изисквания. Според данни на фонда по ЕПИВ са договорени 36.83 млн. евро за 2009-2010 г. за допълнително финансиране към Програмата за развитие на селските райони. За финансиране на инвестиции за производство на възобновяема енергия от средствата са предвидени 35%, или 12.89 млн. евро. В тях се включват инвестиции за производство на биоенергия посредством преработка на биомаса, създаване на насаждения от многогодишни енергийни култури, инсталации/инфраструктура за възобновяема енергия чрез използване на биомаса и инвестиции за използване на други възобновяеми енергийни източници (слънчева и вятърна енергия, геотермия) и т.н. Част от тези средства ще се насочат именно по мярка 121 "Преминаване към биологично производство", по която може да се кандидатства с проекти за създаване на насаждения от многогодишни енергийни култури. Отделно от това гарантираният бюджет по мярка 121 за в размер на близо 23.5 млн. евро за целия период на прилагане на Програмата за развитие на селските райони - 2007-2013 г."....

Във връзка с предстоящия прием на проекти за финансиране по програми на Европейския съюз е налице повишен интерес за доставка на посадъчен материал през сезон 2010 - 2011 г. , както от страна на потенциални кандидати по програмите - земеделски производители , така и от страна на инвеститори - без подобен статут и без интереси за подобно финансиране .

Бихме могли да Ви бъдем полезни в тази насока освен чрез продукта, услугите и съветите си , така и с нашите контакти , като Ви насочим към консултантски фирми имащи опит в разработване на проекти за инвестиции в плантации от бързоразстящи дървестни видове като например:

http://akrima.net/Paulownia.html

От друга страна , предлагания от нас посадъчен материал - разсад и фиданки е с доказани качества , произведен и изцяло адаптиран към климатичните условия в България. Вие можете да видите и пипнете Вашите фиданки преди да ги закупите и да се уверите в тяхната жизненост и студоустойчивост , непосредствено преди да ги получите напролет / след като са презимували на полето/. На практика не е възможно неспециалист да различи визуално фиданки от Paulownia tomentosa /устойчива до -25 гр.С / , Paulownia elongata /устойчива до -15 / или Paulownia fortunei / неустойчива на минусуви температури/. Има опити / и ще има такива / да се пласират на пазара фиданки с неустановен произход /произведени от несертифицирани семена от любители / , както и внос от трети страни, от неустановен вид или "хибрид" Paulownia . За съжаление много често опитите ни да "минем тънко" в крайна сметка водят до нежелани резултати или до липса на такива.

За текущия сезон сме планирали и разполагаме с ограничен свободен производствен капацитет и във всички случаи по-ранната заявка е предимство , както по отношение на гарантиране на необходимите количества посадъчен материал с оглед планираната инвестиция , така и по отношение на цената на продукта.

Re: Нека аз да съм пръв! Paulownia elongata
  PMP Yesterday at 4:16 pm

g0g0 благодаря!
Този блог го следя, за фиданките имам оферта под тяхната. За финансиране по програмите...нещо съм скиптичен...всички знаем кое как става там 
 Re: Нека аз да съм пръв! Paulownia elongata
  Jim Yesterday at 11:50 pm

+
----
-
Здравейте, откъде другаде (освен от http://paulowniabg.blogspot.com/ ) може да се купи пауловн и каква е цената. Искам да си купя 2 - 3 дръвчета. Не ми трябват за бизнес. Имам градина около 5 декара в която има близо 40 вида дървета (без да броя плодните). Има дървета на близо 40 години, засяти от баща ми. И всяка година добавям по 2-3 дръвчета от някой вид. Пауловния нямам, затова бих си засадил. Наесен ще засадя и Рошков. А пък ако някой има предложения за други дървета, чудесно. Наесен ще засадя и Рошков.
Иначе всеки, който иска нещо да създаде, да произведе, а не да се занимава с търговия, трябва да се адмирира. Дано само около твоите земи няма цигани. Има ли не знам как ще се справиш с опазването... То пък и да няма в момента, няма гаранция, че след 10 г. няма да има. Но пък и охранителната техника се развива бързо. Така че действай и успех.


Здравей Jim,

Имам познати които внасят цветя и дървета за големите вериги в България/bauMax, Praktiker/ и има вариант за импорт чрез тях директно от китай за по-големи количества. За 2-3 спокойно можеш да ползваш услугите на разсадника и техните дистрибутори в Пловдив - Велбой. Не съм много сигурен , но фиданките бяха по около 10лв.

Принципно за момента няма цинги, но като знаем как се делят едноклетъчно...не че и от българите няма цигани де...

_________________
- Съвет? Никога не давам съвети! И никой не съветвам да го прави.[b

We see the winners and try to "learn" from them, while forgetting the huge number of losers.

pmp

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 55
 • Карма: +11/-4
 • what? what the fuck is "what"?
 • Респект: +8
  • Профил
We see the winners and try to "learn" from them, while forgetting the huge number of losers.

Don

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 25
 • Карма: +6/-0
 • Респект: +3
  • Профил
Re: Нека аз да съм пръв! Paulownia elongata преместена!
« Отговор #2 -: 14 Май, 2010, 14:28:42 »
0
От инвестора:

http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=14287&r=103

Разсадник и информация:

http://paulowniabg.blogspot.com/

pmp

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 55
 • Карма: +11/-4
 • what? what the fuck is "what"?
 • Респект: +8
  • Профил
Re: Нека аз да съм пръв! Paulownia elongata преместена!
« Отговор #3 -: 19 Май, 2010, 08:39:07 »
0
Ето един много интересен проект в Австралия. Общо взето има доста информация. Като най-голям вносител на дървен материал се посочва Япония с 40%. Също така и Китай, който като развиваща се нация, скоро ще изпита остра нужда от внос на дърво, като може да надвиши този на Япония 9ПЪТИ!

Current Paulownia Pricing
We see the winners and try to "learn" from them, while forgetting the huge number of losers.

terionp

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 1
 • Карма: +0/-0
 • Респект: 0
  • Профил
Re: Нека аз да съм пръв! Paulownia elongata преместена!
« Отговор #4 -: 15 Октомври, 2010, 15:45:57 »
0
Ето тук, на този сайт www.biotree.bg може да видиш цялата информация за Paulownia - история, отглеждане, употреба.....Този бизнес е нов за България, а това значи не толкова голяма конкуренция.

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: Нека аз да съм пръв! Paulownia elongata преместена!
« Отговор #5 -: 15 Октомври, 2010, 16:41:49 »
0
Продавате ли единични бройки? Искам да посадя няколко и да ги видя как ще растат.