Писна ли ви да получавате
"Съгласно ЗЕТ Ви съобщаваме, че това търговско съобщение може да не е поискано предварително от Вас. Ако сме Ви притеснили, моля, да ни извините. Ако не желаете да получавате повече съобщения от нас, можете да се отпишете по всяко време."Ако сте станали с гз нагоре и искате КЗП да друсне на някой досадник глоба (защото колкото и да е странно КЗП си върши работата) и сте юридическо лице (за съжаление законът - ЗЕТ - обрича обикновените потребители на СПАМ, както всеки български закон и този е напълно неясен и с противоречащи си текстове, чл.6 ал.3 и ал.4 например), направете следното:
1. Взимате си електронния подпис (ако нямате, направете си най-сетне) - личния, не на фирмата.
2. Отивате
ТУК и се регистрирате (обработват искането за 1-2-3 дни). Регистрирате си целия домейн, така че да декларирате, че не желаете получаване на "непоискани търговски съобщения" на който и да е адрес, базиран на този домейн. Не съм сигурен, че може да се регистрира адрес @google.com или подобно.
От този момент нататък, ако получите спам на такъва адрес и ви е криво и искате да някой да съжалява за това, че е използвал "съвременно средство за реклама", пускате жалба до КЗП, като прикачите получения имейл заедно с headers - отново електронно, никъде няма нужда да се разкарвате. Може да се следи и как се развива дейността по сигнала и каква е крайната санкция.
Чл. 24. (1) Доставчик на услуги, който извърши или допусне извършването на нарушение по чл. 6, ал. 1, 3 или 4, се наказва с глоба в размер от 250 до 1500 лв., ако деянието не съставлява престъпление.
(2) В случаите по ал. 1 на юридическото лице или едноличния търговец се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.
(3) При повторно нарушение глобата по ал. 1 е в размер от 500 до 2500 лв., а имуществената санкция по ал. 2 - в размер от 1000 до 4000 лв.
Аз съм регистриран, но се оказа, че съм добряк и не съм натресъл никой. Да видим обаче кога ще ми кипне, все повече започва да ми писва това "Според ЗЕТ ви информираме алабала (нарушаваме ЗЕТ, ама...)". Един го е пратил после другите папагали копират, без да седнат да прочетат закона ей така от обща култура. Като е просто спам го изтривам и толкова, ама като прочета "според ЗЕТ" и ми боде очите...
А ако чете някой папагал-спамър тук, КЗП дава възможност лесно да махате регистрираните имейл адреси от списъците си безплатно, така че 1. прочетете закона и 2. следвайте разпоредбите!
За неяснотата в закона - пише "Забранява се изпращането на непоискани търговски съобщения на потребители без предварителното им съгласие" - но не става ясно дали се визират всички интернет потребители или всички потребители на системата на КЗП. Но ако е второто, тогава пък ал.3 става излишна. Така че може би се има предвид всички, но спамърът има възможност да обжалва санкцията, докато за юридически лица няма измъкване.