Автор Тема: Как да... сложа на мястото им досадните спамери?  (Прочетена 26308 пъти)

dodo2

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3737
  • Карма: +191/-16
  • Респект: +310
    • Профил
Писна ли ви да получавате "Съгласно ЗЕТ Ви съобщаваме, че това търговско съобщение може да не е поискано предварително от Вас. Ако сме Ви притеснили, моля, да ни извините. Ако не желаете да получавате повече съобщения от нас, можете да се отпишете по всяко време."

Ако сте станали с гз нагоре и искате КЗП да друсне на някой досадник глоба (защото колкото и да е странно КЗП си върши работата) и сте юридическо лице (за съжаление законът - ЗЕТ - обрича обикновените потребители на СПАМ, както всеки български закон и този е напълно неясен и с противоречащи си текстове, чл.6 ал.3 и ал.4 например), направете следното:

1. Взимате си електронния подпис (ако нямате, направете си най-сетне) - личния, не на фирмата.

2. Отивате ТУК и се регистрирате (обработват искането за 1-2-3 дни). Регистрирате си целия домейн, така че да декларирате, че не желаете получаване на "непоискани търговски съобщения" на който и да е адрес, базиран на този домейн. Не съм сигурен, че може да се регистрира адрес @google.com или подобно.

От този момент нататък, ако получите спам на такъва адрес и ви е криво и искате да някой да съжалява за това, че е използвал "съвременно средство за реклама", пускате жалба до КЗП, като прикачите получения имейл заедно с headers - отново електронно, никъде няма нужда да се разкарвате. Може да се следи и как се развива дейността по сигнала и каква е крайната санкция.

Цитат
Чл. 24. (1) Доставчик на услуги, който извърши или допусне извършването на нарушение по чл. 6, ал. 1, 3 или 4, се наказва с глоба в размер от 250 до 1500 лв., ако деянието не съставлява престъпление.
(2) В случаите по ал. 1 на юридическото лице или едноличния търговец се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.
(3) При повторно нарушение глобата по ал. 1 е в размер от 500 до 2500 лв., а имуществената санкция по ал. 2 - в размер от 1000 до 4000 лв.


Аз съм регистриран, но се оказа, че съм добряк и не съм натресъл никой. Да видим обаче кога ще ми кипне, все повече започва да ми писва това "Според ЗЕТ ви информираме алабала (нарушаваме ЗЕТ, ама...)". Един го е пратил после другите папагали копират, без да седнат да прочетат закона ей така от обща култура. Като е просто спам го изтривам и толкова, ама като прочета "според ЗЕТ" и ми боде очите...


А ако чете някой папагал-спамър тук, КЗП дава възможност лесно да махате регистрираните имейл адреси от списъците си безплатно, така че 1. прочетете закона и 2. следвайте разпоредбите!


За неяснотата в закона - пише "Забранява се изпращането на непоискани търговски съобщения на потребители без предварителното им съгласие" - но не става ясно дали се визират всички интернет потребители или всички потребители на системата на КЗП. Но ако е второто, тогава пък ал.3 става излишна. Така че може би се има предвид всички, но спамърът има възможност да обжалва санкцията, докато за юридически лица няма измъкване.