Форум за финанси, право, счетоводство, политика и други науки > Политика

Бъдещето на бившите малки национални държави и формирования.

(1/2) > >>

iaross:
Каква според вас ще е ролята и съдбата на малките национални държави във времеви хоризонт от 50-100 години в икономически и политически план?

Причина за пускането на тази тема ми беше едно интервю в което доста подредено се излагат хаотичните мисли и опасения въртящи се в главата ми. Давам линк към него:
http://tv.km.ru/andrei-fursov-konets-neoliberaln

dodo2:
След 100 години е почти сигурно, че няма да има държави.

iaross:
Със сигурност не е толкова просто.

Възможен, но не единствен е сценария по който отиваме към глобално правителство. По скоро развитието на кризата и яловоста на политическите предложения за излизане от нея ще засилят, а на места и ще породят, националистически и леви движения. Леви популисти и опортюнисти, както и фашизирани партии ще обират вота на недоволните от икономическото си положение. С продължаване /даже не е необходимо да се засилва/ на кризата, процентите получени от тях на демократични избори ще растат. Това ще постави под удар евроинтеграцията и отново ще се играе старата игра на протекции на собственото производство. След като допремине еуфорията от така наречените европейски ценности и по-точно, когато те станат недостъпни и лишени от смисъл за широките маси и стане ясно че Европейския съюз има за цел да брани интересите на мултинационални компании и в този смисъл на икономически най-силните държави, ще се формират и полисически партии желаещи да го демонтират. Това неиминуемо ще доведе до сблъсък на компрадорската администрация и нейните политически представители и представителите на националния капитал /до колкото ги има в отделните държави. Просто сравнете България и Гърция./. Не е невероятно, макар и слабо, вторите да одържат връх тъй като за разлика от първите ще настояват за ясно поети отговорности и наказание за неизпълнението им, съответно ще имат широка подкрепа в обществото.

ще бъде продължено....

nachev:
Снощи прегледах линка с интервюто на Фурсов.
Особено интересен беше исторически ят преглед на развитие на политикономическата картина.
Някои тези ми се сториха приемливи, други още не мога да смеля и не се наемам да коментирам.
Може би, но само ако намеря време да прочета и текста и да го попремисля. Не, че това ми е особено силна страна, де   *rofl*, ама човекът говори много бързо и залива зрителя с много инфо. Видях, че има и текстов вариант.

Да попитам. Фурсов начертава два вероятни сценария за бъдеще.  Това със световното правителство по-скоро не ми се иска да го коментирам, но  тезата за "имперо-подобни образования" ме завари неподготвен.
Как го виждате това и що е то?!
Не вдянах напълно идеята.

iaross:
Начев, ще се опитам да ти отговоря, но имай в предвид че това са само мои интерпретации до колкото ми стига интелекта да сглобя картинката.

Според мен акд. Фурсов се опира на теорията за технологичните зони и тяхната борба за надмощие. Преди ВСВ зоните са четири: Германска, Английска, Американска и Японска. След ВСВ са две Американска и СССР, а сега е само една  *rofl* досети  се коя. В резултат на това е и кризата. При невъзможност за последваща експанзия трябва да се премине или към интензификация /всемирно правителство и масово затягане на колани за да се преразпредели или по-скоро обере богатството към власт имащия елит на последната технологична зона, включително и от периферните обслужващи го национални елити, а те едва ли ще си мълчат/ или game over- start new game /парцелиране и образуване на нови тех. зони на база най-силни регионални играчи.
Реално това ще са имперообразуванията.

Всъшност по интересно ми е следното: ще имат ли периферните елити технологията и осъзнатата нужда за формиране на тези така наречени имперообразувания?

Ще бъде продължено....

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия