За всичко останало > Строителство и ремонти

Камъшитен покрив?

(1/8) > >>

dodo2:
Някой да знае българска фирма с опит в правенето на камъшитени покриви? Както и по-голям производител (берач) на материал?

nachev:
Додо здрасти! Едно от първите неща, на които попадам след като се прибирам е твоето питане за камъшитен покрив.
При споменаването на тази дума обикновено се асоциира с традиционното предприятие Камъшит Силистра, но нямам идея, какво се случи с него след приватизацията. Освен това правеха май мебели и вещи само.
Знаеш, че имам предстоящ покривен проблем  :) и съм гледал във всички възможни посоки за решаването му.
Спрях се на един много консервативен вариант, който включва традиционни, стари керамични керемиди. Няма да се ползва подпокривно, изолация само над тавана на последен етаж.

Истински камъшитен покрив в Бг не съм виждал. Вероятно не е невъзможно да се направи - с много подготовка, огромно търпение и не по-малко любов (както и всичко в живота), но аз за себе си символично съм сложил един "минус". В смисъл, че не го вярвам - ей така да платиш някому договорена цена и да вярваш, че ще получиш безукорен покрив. А и да не се забравя, че цената ще е дебеличка.
Това ми вярване беше формирано след като съм чел разни неща. Едно от тях го има в нета на български и може да го знаеш:

Ето  ТУК 

dodo2:
Аз твърдо съм решил да е такъв, защото гоня по-скоро някаква визуална цел, отколкото функционална :) По принцип изпълнен както трябва е много добро нещо, но тъй като у нас няма такава практика се съмнявам да има фирма, която ги прави. Въпреки, че технологията на поставяне е елементарна (ползват се инструменти, които са се ползвали и преди 1000 години), все пак има майсторлък и хич не мисе иска някой да се упражнява за моя сметка :)
Имам план да видя кой е приватизирал/откраднал Камъщит Силистра, поне за материал.
А самия покрив има два варианта - традиционния, при който има само скара през 50 или даже повече cm и отгоре 30 cm камъшит (и това нещо не пуска вода!) или пък камуфлаж - дървен покрив с малко изолация и мушама и отгоре десетина сантиметра - така ще може всеки циганин да го направи без да се притеснявам за пропуски, а видът ще е горе долу същия.
У нас засега имам пример само за една къща каквато искам - тази в Бургаско, доколкото виждам там покривът е по втория ми начин направен:nachev:
Додо, при положение, че гониш предимно екстериор, задачата е напълно и реалистично изпълнима. Мисля си, че ако се постави за цел, може и да се справиш далеч по-добре от показаното на снимката. На тази снимка категорично е реализиран вариант 2. Не знам, как е захваната тази тръстика за покрива само може да се гадае.
Хидроизолацията може да я изпълниш със залепване на някаква мембрана. Въпросът е как сигурно да се закрепи отгоре тръстиката, но да се пази и мембраната.
Дървените летви, които са монтирани успоредно на стрехата, не ми харесват като решение. Проникнала през тръстиката вода ще се задържа при летвата с лоши последици. Може би си заслужава да помислиш за двойна скара, като горният ред ще служи за захващане на сноповете. Долният ред  (перпендикулярно на стрехата) ще се закрепи върху мембраната, но местата на пробив може грижливо да се изолират, а проникналата вода така или иначе ще си изтича естествено надолу. Има и вентилация, което също е много важно.
С малко повече грижа може да се направи така, че само ти да знаеш, че отдолу има модерна хидроизолация.

Сега се сещам нещо! Преди години се връщах с кола към Бг и минахме през Румъния. На Калафат беше страшна драма и с кой акъл решихме да тръгнем към моста при Русе и аз не знам. Не ме питай, през какви места минахме, беше още ранната демокрация. Там в Румъния, в някакви попътни села, съм виждал къща с някакъв вид такъв покрив.
Съобразявам, че предприятието в Силистра не случайно е там. Вероятно ползват суровина, която расте около Дунава. Доколкото делтата на Дунав е в Румъния, там се предполага, че имат много повече суровина, а вероятно и опит в този занаят, може да има и някакви фирми. Граници за бизнеса така или иначе няма.
Вероятно не е удачно да се  стига чак дотам, но би било някакъв вариант.

dodo2:
Да, Румъния произвежда такова и май си го ползват и за покриви :) Все пак е по-добре да си внеса от там, отколкото от Германия (които са си внесли от Румъния). OwnerBG скоро ми прати едно видео за румънците:

http://www.economynews.bg/-news17246.html

Има и китайски материал :)
Но се надявам да има и в Силистра, все пак и там по Дунав сигурно има заблатявания с тръстика, щом цяло предприятие са направили едно време.

*drink6*

Градското чедо си има мазоли днес :) Обаче моторният тример върши 100 пъти пове работа от електрическата пародия...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия