Анкета

Да се модерира и подрежда форума или не

Трябва да се модерира, както е описано по-долу
39 (72.2%)
Не трябва да се модерира или разделят несвързани теми
6 (11.1%)
Да се модерира, но имам коментар по-долу
9 (16.7%)

Общ брой гласове: 51

Автор Тема: Гласуване: Да има ли модератори или да ни вее вятъра  (Прочетена 79624 пъти)

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Така, 31.05.2010 беше показателен ден какво става, когато се прекали с алкохола, а няма кой да раздава ритници (защото има "свобода на словото") - 3 пъти повече мнения, но вероятно 2 пъти по-малко смислените. Т.е. влошаване 1:6 на обстановката. Ако и пунди дойде сигурно ще се осерем до ушите. Също така се вижда как двете култови "теми-къщи"1 се превърнаха в нещо като теми-външни-тоалетни, особено дясната.

Ето две други теми във връзка с експеримента "изкривената свобода на словото = триумф на анархията", в които има предложения:

Въпрос: Трите отделени теми
Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ

и две "теми-къщи"1, даващи повод за размисъл:

ЧУМОТРЪШКАНЕ НА SAHIBчОВЦИ
Какво става в Гърция или За политиката и икономиката

(да се четат по към края, след 29.05.2010)
 :D

Ще цитирам в края от другата тема идеите, които трябва да се доконкретизират.

Накратко гласуването е да има ли ред или да се остави форумът, а ако има ред той да включва:
- нов раздел като Дъра-бъра, но за отрицателни емоции (South Park, Die Große Freiheit Strasse или нещо друго)
- при поредица от неприемливи мнения над N1 (например N1=3), тази поредица да се премества като нова тема в новия раздел
- ако пък тази нова тема мине границата на търпимост, тогава се премества в Trash (това е раздел, който се вижда от модераторите и на практика за останалите темата е изтрита)
- при поредица от нормални мнения, но не по темата, над N2 (например N2=5), се отделят в нова тема със заглавие в подходящия раздел
- новият раздел подобно на Дъра-бъра няма да се появява в последните нови 10 мнения отдолу на първа страница, както и ще бъде конфигуриран така, че да не се индексира от google.com и другите търсачки (за да не замърсяваме интернет пространството).


 *drink2* *flower2*


1 "Tема-къща" е такава тема, където един участник е нещо като шеф, живее там виртуално и чака гости да го четат. Има и състезание, чия тема-къща е най-пълна с гости.
додо, не може ли да се направи едно кошче, където да преседяват такива теми преди да бъдат окончателно затрити? Ако има нещо ценно пък, останалите ще кажат и след гласуване може да се върне :)

едит: видях, че си направил траш, но не е видим за други освен модове. Направи го видим, а темите заключени


За мен е приемливо да отиват просто в Дъра-бъра. Целта е да се секне зациклянето:

Диалог 1:
А: аз съм много умен вие сте тъпи
Б: да бе, аз съм най-умния, ти лъжеш
А: аз пък имам 20 лева
В: 20 друг път, имаш 20 стотинки
...
итерацията се повтаря докато някой от участващите не отиде да спи.

Ако обаче тази дъра-бъра се изроди в:

Диалог 2:
А: гад!
Б: к*р!
А: скр*тум!
Б: Къща със 100 стаи да си построиш и във всяка една от тях болен да лежиш!

темата отива в Trash.

Мястото на Диалог 1 не е в темата примерно "На къде върви БФБ". Диалог 1 по никакъв начин не може да бъде квалифициран като изразяване и защитаване на мнение. Той е просто Дъра-бъра и за това си има специално място.

Така че право и задължение на модераторите е да се грижат издънки като Диалог 1 да бъдат отделяни от темата, където са заченати, било това и "тема-къща" на някой. Ако ще и "собственикът" на "темата-къща" да е причина за издънката. Крайната цел е да се поддържа форумът без излишни заяжданици, както и структуриран според разделите на първа страница. Ще цитирам Поли:

"аз съм "за" разделяне на форума по раздели и подтеми- прегледно е, няма разводняване и лутане, не се губи време за ориентация при влизане в този сайт. Апропо- спамът, офф-а никъде не са толерирани. Ако това налага някаква модераторска намеса- всеки, вкл. и аз,  ще се наложи да я преглътне в името на общото благо."

Критерий за отделяне на подобни Диалози в отделна тема е те да бъдат над N, примерно аз го направих когато N беше 3 до 5. До някъде е приемливо да се появи Простак 18 и да напише някъде "да ми ядете гз", това си минава и заминава. Но ако му се вържат двама трима и започне да се обсъжда кой от всички точно има цирей на гз става нужно да се пресече тъпнята.

Другият казус - индивид А си има тема Т1. Обаче му хрумва (или на някой друг) да пише на тема Т2 в тема Т1. Добре е пак когато мненията по тема Т2 станат над N, тя да бъде отделена и поставена в правилния раздел. Индивид А трябва да благодари на модераторите, че са подредили новата тема на правилното място, а не да се държи като ощипана мома. Може би последната реакция се дължи на един вид накърнено достоинство (казано с бабешката реплика "кой си ти, че ..."), аз нямам обяснение на подобно поведение и за мен е загадка.

Крайният резултат ще е едно подредено място за дискусии.

Това е моето виждане.

P.S. Понеже Дъра-бъра се ползва за положителни емоции, може би е добре да има друг раздел както казва gogolcho да речем "South Park" или "Beavis & Butt-Head", където да ходят всички изцепки, за да не се нарушава комфорта на хората, които седят предимно в Дъра-бъра и си пишат хубави неща.

P.P.S. Другият вариант е - минимално модериране, всеки пише каквото си иска, където си иска, тогава социалният експеримент тук е напълно излишен, защото ще се стигне до 1:1 копие на "другия" форум, нещо от което всички се опитаха да избягат.

 *flower2*


Подкрепям Додо на 100%. По-добре не би могло да се измисли. Бих желал и Скитъра да си пише мнението по въпроса.

Вариант "P.P.S." за мен лично е неприемлив, тогава форума по нищо няма да се различава от този на имоти.нет

Всички постове от типа гореизброените от Додо, да отиват в раздел "Trash" (може и да се кръсти нещо не толкова обидно, важното е да изпълнява функцията си), на който му е кеф да се дърли - да слага гумените ботуши, защитния костюм, противогаза и да се гмурка в лай**а (нищо чудно и да стане интересно там и всички да влизаме да се забавляваме), но темите по другите раздели да са свободни от такива постове, за да има форума лице/облик/престиж. В много западни градове (Амстердам, Хамбург, Париж и пр.) подобен проблем е решен по подобен начин - има си квартал/район на проститутките, който иска да се забавлява или да зяпа си ходи там. Останалите части от града са off-limit за такива дейности и който не желае да ги гледа, не ги вижда.


"South Park" звучи някак си по-престижно, малко като "South Beach" в Маями - на мен ми харесва. A най-якото според мен е "Die Große Freiheit Strasse" - хем буквално означава "улица Голямата Свобода" - ще бъде хит. Ходил съм преди години. Тя си е доста престижна в международен мащаб даже. По-голяма свобода от това - здраве му кажи :)

http://de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fe_Freiheit


додо, пусни една анкета да се направи ли траш (саут парк или улица свобода) *drink5*
« Последна редакция: 01 Юни, 2010, 02:14:56 от dodo2 »

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Додо, за да има по-голямо участие в гласуването, предлагам да сложиш тази тема да излиза най-отгоре за няколко дни във всички раздели, иначе много съфорумци няма и да я забележат.

P.S. Сетих се за още някои неща:

 - за доказали се личности, при които вече N1= много над 3, стойността на N1 да е = 1, т.е. още първият неприемлив пост да отива в South Park, Die Große Freiheit Strasse или "На магистралата" (последното е нашенският вариант на второто).

 - медицински освидетелствания за невменяемост и/или психическо разстройство да не дават предимство на притежаващите ги участници и при модериране те да се третират като всички останали.

 - да направиш тема за жалби и оплаквания непосредственно под по-горния раздел. Предложения за име - "Приемна на Арменския поп".
« Последна редакция: 01 Юни, 2010, 03:04:05 от BulCan »
I say what I do and do what I say.

annvlad

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 129
 • Карма: +17/-4
 • Проста цифрова душа
 • Респект: +21
  • Профил
Аз гласувах за правилата предложени от Додо. Дали ще е  South Park  или друго няма за мен значение. Липсата на правила е както занемарен квартал. Ако сте забелязали там където не се подържа чисто боклуците се увеличават, после идват и идиотчетата със спрейовете и става една идеална криминогенна обстановка, де що има нормални свестни хора го напускат и.. и това място се превръща във вонящо гето. Е така е с форумите ако се позволи слободия или се експериментира вярата на наивници в анархо-комунизъм. (Слагам тирето за комунизма защото и анархията е точно толкова утопична колкото и комунизма). Слободията е дефинирана вече точно в примерите Диалог 1 и Диалог 2 най вече. Не ви ли е писнало в България от масовата слободия по пътищата, по улиците, по маймунджилъци на дребно като менте хляб, менте месо, менте мляко..... Евала към Додо и останалите подкрепящи го за 'ордунг'-а! >:(
gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
за мен е ок предложението на додо :)

goro

 • Гост
Много мислих дали да взема отношение относно тази анкета!
Както и дали ДА ОБЯСНЯ ЗАЩО ПРЕКРАТЯВАМ УЧАСТИЕТО СИ В ТОЗИ ФОРУМ.
И стигнах до извода, че дължа обяснение поне на хората, които са се включили тук, макар и малко повлияни от моето включване.

Да припомня само, че този форум възниква, не толкова заради Сахиб31, а като реакция на модераторския произвол - банването на Асен!

Защо няма да гласувам?
ЗАЩОТО АНКЕТАТА Е МАНИПУЛАТИВНА!
Не става въпрос дали да има модериране на форума, а как той да бъде защитен от произвола на модераторите.
Въпроса не е "Да има ли модератори или да ни вее вятъра?"
Въпроса не е "Да се модерира и подрежда форума или не?"
Истинският въпрос в тази анкета е в ситните букви - както ситните букви на някои договори, било с банки, било със строители, било с брокери или погромисти.
Истинският въпрос в тази анкета е: "Да бъде ли модериран форума както Додо, Булкан и Барбарон искат?"

Додо, Булкан и Барбарон изместиха основния въпрос - защитата от модераторски произвол и тролове - до "теми-къщи", "поредица от неприемливи мнения" "криворазбраната цивилизация" и пр. глупости.
Преди това си позволиха триене далеч надминаващо границите на триене на тролове, местене на постове по изцяло формални причини, създаване на теми от името на участници, които никога не са ги създавали.
Малкото обяснения, които бяха принудени да дадат завършиха с една отново спекулативна тема в която и тримата оставиха почерка си  "Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ". Няколкото разумни предложения в нея бяха пренебрегнати, а вместо тях виждаме "безмисления", но де факто манипулативен, прикриващ други въпроси въпрос: "Да има ли модератори или да ни вее вятъра?"

За сериозни въпроси, като собствеността на форума и неговия правен статут отдавна не се говори, нито виждам някакви стъпки към решаването им.

Де факто се оказа, че се преместихме от форума на Оунъра вър форума на Додо!

Днес даже ни питат - искате ли да ви цензурираме както сметнеме за добре?


Не търпят критика даже момчетата - иронизират, изкарват думи извън контекста...
Забравят или не знаят основни правила на свободните общества - когато си се ангажирал сам и доброволно в полза на обществения интерес ще бъдеш под светлината на прожекторите и ще търпиш най-остра, дори несправедлива критика!
Вместо това, господата използват преимущественото си положение за да ни пробутат една спекулативна анкета обявена на най-видно място!
А Додо директно ни заявява, че "ще се развъртя с брадвата, пък ако щат goro и acen1975 да си направят харакири"!
Моето харакири го има - след този пост не съм повече участник в този форум!

Сигурно бих участвал в един форум на Додо или Скитър или Булкан или Барбарон когато той изначално е създаден от тях и изначално техните правила са публикувани.
Няма как да участвам в един "уж" обществен форум, но по техните правила и с неясен правен статут и собственост, дори да са ангели.
Не ми се участва и в дърдорници.


Съжалявам, ако съм подвел някого и моля да бъда извинен!
Живи и здрави!

п.п.
Върнах се още веднъж тук, защото от е изчезнала възможнотстта някой от потребителите да си закрие профила. Още едно безмислено ограничение показващо явната насока която взема форума.
Додо, разчитам на твоето джентълментство ъкаунта ми на потребител да бъде закрит!
« Последна редакция: 01 Юни, 2010, 09:18:42 от goro »

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Горич, според мен ти изместваш малко нещата. Цензурата е много неприятна дума, модериране е по-приемлива. Сега въпроса е, простака да се модерира или да се остави да си прави каквото си иска? Ако се остави - форума заприличва отма на имоти.нет. Освен това ако се остави един, се вижда, че всеки може да си пише каквито си иска обиди и глупости, появяват се и други и става убежище на форумни тролове.

Додо не казва директно да се трият постове, ами да се преместват встрани от основните теми, всеки може да види какво и защо е преместено. В Солун ако се появи тълпа диваци и започнат просто да сер*т по крайбрежния булевард пред минувачите, ще ги оставят да го правят защото е демокрация ли? Че нали после и други ще започнат, че и на други места. Погледни си темата за Гърция от снощи и темата на Асен. Харесват ли ти? Това е само един трол, само за една вечер. Ами като дойдат и други??? Такива винаги се появяват, особено като се усети "разграден двор".

Поне си дай гласа против, така и така си писал. Да седна да те моля да оставаш е глупаво, ти си вземаш решенията. Иначе сме си посипвали малко сор и пипер в темата за Гърция, но всичко е било в рамките на нормалното. Каквото и да решиш - от мен здраве и успехи!I say what I do and do what I say.

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Цитат
Накратко гласуването е да има ли ред или да се остави форумът, а ако има ред той да включва:
- нов раздел като Дъра-бъра, но за отрицателни емоции (South Park, Die Große Freiheit Strasse или нещо друго)
- при поредица от неприемливи мнения над N1 (например N1=3), тази поредица да се премества като нова тема в новия раздел
- ако пък тази нова тема мине границата на търпимост, тогава се премества в Trash (това е раздел, който се вижда от модераторите и на практика за останалите темата е изтрита)
- при поредица от нормални мнения, но не по темата, над N2 (например N2=5), се отделят в нова тема със заглавие в подходящия раздел
- новият раздел подобно на Дъра-бъра няма да се появява в последните нови 10 мнения отдолу на първа страница, както и ще бъде конфигуриран така, че да не се индексира от google.com и другите търсачки (за да не замърсяваме интернет пространството).

горо, какво против имаш по принцип срещу тия точки? Най-лесно е да си дигнеш чукалата и да се изнесеш. Може обаче да си кажеш как точно искаш да бъдат устроени нещата. Ако не се съобразят с вижданията ти, тогава ще те разбера, че искаш да се махаш. Друг е въпроса, ако позицията ти не е срещу тези принципи, а срещу хората, които ги следят за спазването им и ги прилагат (мисля си, че додо, барба, булкан и муза са обективни. Но и това е разрешимо, модове могат да се сменят, дори ти самият може да станеш мод (аз бих те подкрепил).

Аз към горните правила бих добавил следното:
- писмено мотивиране за модерирането, както в самата тема, където е извършено модването, така и в новоотделената тема. Плюс ясно означение от кого е извършено модването (да има персонализация, а не модерирането да се размива в колективна (без)отговорност на всички модове.

vlado.b

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 102
 • Карма: +18/-11
 • Респект: +6
  • Профил
Преди да гласувам бих искал да обясните малко повече за това:

„- при поредица от неприемливи мнения над N1 (например N1=3), тази поредица да се премества като нова тема в новия раздел
- ако пък тази нова тема мине границата на търпимост, тогава се премества в Trash (това е раздел, който се вижда от модераторите и на практика за останалите темата е изтрита)
- при поредица от нормални мнения, но не по темата, над N2 (например N2=5), се отделят в нова тема със заглавие в подходящия раздел“

koganev

 • Гост
Горо не иска да участва в нечий форум, това е. Иначе - ред сълзи, ред сополи... до номер ХХ, айде от мен да мине до номер ХХХ, в краен случай до ХХХХ плюс едно. Айде - отивам си, щото едни злодеи правят глупости и манипулират кое какво е.
В това има нещо дръзко и красиво - прилича на сериал.

Пуснете отделна тема за горови вълнения, че тази е за съвсем друго.

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Ако е въпроса кои да са модовете, веднага се отказвам от "длъжността". Още със създаването на форума писах, че предпочитам да не се занимавам с това. Да не говорим, че изобщо не искам да си навличам "гнева" на съфорумци.

Ако съм модератор обаче, няма да мога да търпя дълго "токсични" постове. До момента съм пренебрегвал всички "съобщения до модератор", обстановката беше горе-долу толерантна, а и не е взето решение да се модерира ли и как да става това.
I say what I do and do what I say.

Dimitar.

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 406
 • Карма: +32/-5
 • Респект: +49
  • Профил
Аз "ЗА" модерирането, но да не се местят постове от темата или да се изтриват.

Модерирането да се изразява в намаляване размера на шрифта на 4-5 пункта и отдолу коментар в червено с нормален размер на шрифта за причината за модерирането.

Като "казах" причина, се сетих, че първо трябва да се разработят правила на форума, в които ясно да е посочено какво не се допуска. Смятам, че тогава и на модератора ще му е по-лесно при описване на повода за модериране, например: "нарушена е точка 2 от правило 6 ".

valsodar

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 147
 • Карма: +29/-23
 • Респект: +14
  • Профил
  • Щуровини - Животът през очите на един котарак
Понеже чекнах анкетата на третият отговор да си поясня позицията:

 Не знам, колко от вас са се интересували от етимологията на думата Модератор, но основното й значение е в посоката на човек направляващ дадена дискусия, нещо като кръстоска между Ментор и Хигиенист. В подтекста на това, модераторите нямат правото да изместват посоката на дадена дискусия възползвайки се от правото си на цензура, но са длъжни да я поддържат чиста от спам и лошият тон, дължащ се най-вече на неумението ни да общуваме.
 Ако успеем да се поставим на мястото на другият в дискусията, самата длъжност на модератора с течение на времето ще си отпадне като безполезна и ненужна, но за това определено се иска време и желание от наша страна.
Човекът е единственото животно във вселената, което прекарва целият си живот в нескончаеми опити да го направи по-труден от нужното!

Серсем

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 110
 • Карма: +19/-10
 • Респект: +21
  • Профил
Участвал съм във форуми със силна модерация, както и в такива без каквото и да е модериране. Та в крайна сметка стигнах до извода, че хората все още не сме дорасли да дискутираме без да влагаме емоции. Както искате можете да го тълкувате  :-\

jores

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 127
 • Карма: +19/-21
 • Респект: +16
  • Профил
И аз ще се включа,  ;)
Аз съм за това някой да се ангажира с форума не като деец в името на общот благо, а като деец който да създаде, поддържа и развива продукт необходим на част от обществото, като печели от качеатвото на работата си.

Дали един ще поеме отговорност дали група няма значение трябва да се създаде продукт /негова /тяхна собственост/, който да има стойност, всичко останало е остатъци от социалкомунистически теории и безумното вярване, че личният интерес може да се постави на второ място след общия /много се забавлявам когато някой го пробутва/

Додо бачка, някой реди как трябвало да бачка....
Въпрос колко време би издържал Додо?
Длъжен ли е Додо да търпи?
Защо този с другата гледна точка не вземе нещата в свои ръце, и не гърби той а някой да ползва труда му и да му нарежда?

В заключение ако няма ред /ред може да създаде само реално ангажирана група/човек/ ще стане мазало.

Нали имаше идея да се прави НПО, да се заложат някакви цели и пътя за постигането им! Някой нещо?!


Muza

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 4525
 • Карма: +217/-26
 • Респект: +1501
  • Профил

Добре че, вече нямам модераторски права, иначе пак трябваше да обяснявам, че нямам сестра.

Прави ми впечатление, когато някой даде някакво предложение, то не се разисква, а се напада. Приема се лично. Личното Аз е водещото. Без да се дадат някакви контра предложения. Така че, всички да са ок.

В имоти си бях изградила игнор. Прехвърлях постове, без да ги чета. Неудобството беше, че така изпусках нечий пост на участник, на когото държа. Много от написаните от мен постове, не ги пусках изобщо.
Тук, какво се получава. Чета всичко, но повечето са скандали и разправии и то, между все уважавани от мен хора. Т.е. моят игнор не върви.

Жоро,
Недей така! Не случайно написах, че, моите права свършват там, където започват правата на другите. Т.е. имам право да пиша навсякъде и както мисля, но не с цената на всичко. Например, да преча на други участници с безсмислен спам. Както и нямам никакви права да обиждам.
Пак ще се върна на твоята тема и на отцепената от нея "купон в Гърция". Аз не видях нищо лошо да се пуснат 2-3 клипа. Ти също. В същото време, обаче се оказа, че на други хора, това не им е приятно. Съвсем обосновано. Сега ще кажеш - е, ще изтърпят 2-3 клипа. Така е. Но, аз ако не си знам мярата? А, тези хора са много по-ценни с техните постове? В случая, разширяваш периметъра на моите права, а свиваш този, на техните.
Надявам се, че ще размислиш. Все пак, не е станало нещо кой знае какво. Просто трябва да се "седне" и да се разговаря.

Против триенето съм. Винаги съм била. За мен, и да останат постовете в темите (както Димитър. предложи), и да се местят - както се реши. Всеки начин си има своите минуси и плюсове.

Модератори трябва да има. Имам пълно доверие на Додо, Булкан, Скитър, Барба. Това, което го нямаше в имоти е комуникацията с админ/модераторите. Ако има някакъв проблем, тук те винаги са на линия. А, не както беше. Ние си пишем, питаме - що така? Няма обяснение.
От нас зависи, дали ще им създаваме работа. Т.е. можем сами да парираме троловете, стига да искаме.

Дайте да го караме по-ведро, какво ще кажете. Всичко се решава, стига да имаме воля за това.