Виж кво (както казва Камата на английски), ти си гледай работата да ти е лесна. Моето мнение за това как следва да се модерира обществен форум няма смисъл да го споделям. Обаче има един принцип, ползват го в Япония, който се казва "гореща печка". Означава реакция - светкавична! Докато онзи още не написал ..."майката" вече трябва да е изхвърчал за дълго. Изобщо я забрави тази тъпотия, че трябва всеки от нас да се произнесе дали е правилно или грешно - шит БАМ!!! Или бан. Една седмица. Връща се и отново - шит БАН!!! Месец. Потретването е смърт за юзера. Как ли пък не да го чакаш лайното да подпали целия форум, пък после всеки да се изкаже дали.... айде де. Пипаш печката - гориш. Така е устроен светът, така се прави рефлекс. Така се държи превантивно форумът чист. В противен случай - 500 мнения, затлачване и айде чао на интересното. Да влизат чалга певиците и онези с мненията от три емотикона и едно "ахам"...
Мен са ме банвали за седмица в бриджфорум, защото си позволих да коментирам критично играта на един шампион. Човекът има титли да ме затрупа барабар със самочувствието ми, а аз акъл му давам... БАН! Дори не си довърших изречението! Банвали са ме, защото имах проблеми с връзката и няколко пъти влизах в игра и изхвръквах от играта преди да е свършила - не по моя вина, но все пак отнесох още една седмица за неспортсменско поведение, щото вече имах досие. Много е гадно да играеш и да се провали играта, защото някой просто решил да се изниже. Разбирам го, трая си, няма какво да се обяснявам - ще мине.
Питай ме ебавам ли се с шампионите? Или тръгвам ли си преди да е свършила играта?
Модераторът ТРЯБВА да бъде разбран, когато допусне грешка. Пълна смехория е да се твърди, че щом има някаква вероятност от евентуални недоглеждания, значи положението е нетърпимо. Това е все едно да протестират с/у червения сфетофар на пешеходната пътека, понеже има вероятност Някой Важен, не дай си Боже, да даде път на някаква мижитурка... поради елементарната конюнктура на изчакването по график. Я сфетофара за всички зелено, пък нека всеки от нас да реши дали е правилно да минава и дали да дава път на този или онзи...
Ако някой е решил да си търси извинение за неучастие - това е много разбираемо поведение за България - извинения бол. При нас поведението на оправдание е толкова широко възприето, че чак хората не се замислят върху това и не си дават сметка, че е видимо и повтаряемо, че мотивите им са разпознаваеми и поради това са безтегловни.
Но тези, които искате да участвате, нека да бъдем малко по-серизони в отношетието си към форумната администрация, да не правим лов на вещици още на третия ден и да си дадем сметка, че е голям късмет това, което се случва.
Да не мислите, че всеки ден група професионалисти се решават да направят нещо даром? Я ми дайте един пример, че аз не се сещам...
Който не харесва нещо СЕГА, да казва как да го оправим.
Който има идея за устав - да я споделя.