Форум за финанси, право, счетоводство, политика и други науки > Политика

БПЦ

(1/3) > >>

nachev:
Кончината на Патриарх Максим и изборът на нов Патриарх са много важни за страната.
Може да направим опит да разменим по някоя мисъл.

Ето и мнението на  д-р Михайлов, изразено в Интервю за Труд

nachev:
Линковете "боядисвам" в зелено, но не съм сигурен, че темата няма да пожълтее още при самото и създаване. Повод за това ми изказване е намерението ми да пусна  още един линк, който се отнася до вчерашното предаване "Лице в лице" по бТв.
Гостът проф. Драганов, който по някакви неведоми причини не ми е симпатичен, си позволи да каже в ефир преo Ризова, Цонев, че Пловдивският Митрополит  Николай  има нерегламентирани контакти с лица то същия пол и това го знаел цял Пловдив.
Аз не съм от Пловдив, но много често ходя там, дори без повод и по някакаъв странен начен това важно нещо е минало покрай мен. Да, чувал съм коментари за другите му забежки, но нищо в тази връзка.
Темата "Николай" всъщност ме вълнува само и единствено поради факта, че той е най-млад измежду митрополитите и някак по естествен начин му приляга да проведе реформи в Църквата. Реформи, които аз субективно считам за необходими.
В интервюто по-горе  д-р Михайлив по-скоро е на мнение, че е опасно и спорно да се правят реформи.

Виж видео за изказването на Драганов - от 13-та мин. нататък

Muza:

Кой каквото и да казва, отново става дума за пари.

Никога не съм можела да разбера обратната ориентация, продължавам и да не я разбирам, но въпреки това, я приемам. В смисъл, приемам хората, като хора, другото си е техен личен избор и желание.
Лично аз, съм виждала пиян/дрогиран игумен (!) с едни особени движения на китките пък и дори на тялото, отчетливи, макар и под расото, с едни извивки на гласа ...
Също така, съвсем случайно видях неприлични докосвания между монахини,  и то, след като, незнайно защо, от всички посетители на манастира, се захванаха единствено с мен, като поредната блудница, едва ли не. Самите те, имаха такова едно арогантно излъчване ...

Това, което не мога да приема, е фалша и лицемерието. Простичък въпрос - как тези монаси и монахини, издигайки се през годините по църковната йерархия, карат без секс? Няма значение, дали е със същия пол или не.  Или ... ?
Защо са тези боричкания за власт, за пари? Нали, духовното е над материалното?

Някой може да каже - богохулстваш. Не мисля - попохулствам, монахо(хино)хулствам, ...

 *flower2*

nachev:

--- Цитат на: Scyther в 13 Ноември, 2012, 17:46:27 ---Аз съм "За" сливенския митрополит Йоаникий, не за друго, ми заради следната случка:

--- Край на цитат ---

Четох им житията и аз (онези от разведческия сайт) и също като теб бях поразен, че измежду митрополитите има подобен  "образ невъзможен". Почувствах се подкупен, дотолкова, че в един момент си рекох: Не може да бъде, не подкупен съм аз, а купен и оплетен в  дяволска паяжина. После ме досрамя.
Пък не съм чувал дори и намек за дядо Йоаникий. Нека се множат дните му!
 Предполагам, че е дразнел останалите и те разбираемо са го държали в ъгъла.

Ние миряните нямаме думата, а вероятно и нямаме право на това.

Как го беше рекъл докоторът по този повод?
Избрани извадки:


--- Цитат ---Българинът вярва смътно и недисциплинирано. В масовото възприятие църквата има битово-церемониално предназначение.
--- Край на цитат ---


--- Цитат ---Нашето “православие” е сън на разума, леност на волята и тържество на петте сетива.

--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Разстоянията са важни, “братствата” - трудни. Не вярвам в осъществимостта на идеалния църковен ред. Бих се радвал просто на ред. БПЦ няма да понесе амбициозна реформа, за подобно мероприятие са потребни личности и контекст. И двете условия липсват, особено първото. Миряни искат участие в управлението на църквата, искат гласът им да бъде чут.

Това не е лошо, но не е ясно чий е този глас, дали на “миряните”, или на амбициозни хора с неясен мандат и преиграна публична религиозност. Духовното самозванство е опасно състояние, на аскетически език то се нарича “прелест”, самомнение. От него произлизат само безредия и благочестиви крамоли на “принципна” основа.
--- Край на цитат ---

dodo2:
Нали си давате сметка, колко хора са чакали Максим да се спомине, а като са разбрали новината, вероятно с облекчение се е изтръгнало "най-сетне" от гърлата им. Осирането на БПЦ сега ще е двойно по-грандиозно от "разкола" преди години. Само да минат 40те дни. И после защо отвреме навреме си позволяваме да пускаме шегички за тази религия.
"Братята муслюмани" доволно потриват ръчички и продължават дългосрочната пропаганда с облъчването с турски сериали по доановите телевизии.
*drink6*

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия