Автор Тема: 5500 e / кв. м. на зелено?  (Прочетена 56663 пъти)

selena7777

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 13
 • Карма: +0/-0
 • Респект: 0
  • Профил
Re: 5500 e / кв. м. на зелено?
« Отговор #90 -: 10 Декември, 2012, 18:21:52 »
0
 *blush*  Регата, нито един от посочените от теб линкове не се отнася за мен.
Освен моята стара обява, на която по-горе дадох линка в хоумс.бг, има още две на тийм имоти, но в момента имам проблем с клавиатурата, за да ги пратя. Веднага се познават.

selena7777

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 13
 • Карма: +0/-0
 • Респект: 0
  • Профил
Re: 5500 e / кв. м. на зелено?
« Отговор #91 -: 31 Май, 2013, 22:51:03 »
0
Нощен привет на всички! *ireful*

Моля за малко помощ със съвет. Предстои ми сключване на предварителен договор за строеж срещу обезщетение.
Искам да се подсигуря срещу умишлено или неумишлено изпадане в несъстоятелност на строителя.
Ако приобретателят довърши грубия строеж, преведеме земята в негова собственост и след това гой прекъсне строителството, едва ли и сума от 100000€ нещо много ще компенсира. Адвокатът ми обяснява, че все ще успеем  да съберем 20-30000 ???

Възможно ли е да се издаде временно право на строеж (до 3г.)  и ако до това време ПРИОБРЕТАТЕЛЯТ не предаде сградата в експлоатация, правото на строеж пропада/връща се в полза на собственика на земята с всичко, което е построено върху нея. Пълният нотариален превод на земята към собствениците ще се осъществи непосредствено преди подписване на протокола за въвеждане в експлоатация. Тук не става за въпрос за закъснения по нормални човешки причини от няколко месеци, даже и 1 година.

Ще бъда благодарна за всяко мнение!!!

selena7777

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 13
 • Карма: +0/-0
 • Респект: 0
  • Профил
Re: 5500 e / кв. м. на зелено?
« Отговор #92 -: 02 Юни, 2013, 15:41:24 »
0
Здравей, Регата!
Много се радвам, че така бързо ми реагира. Хич не съм във възторг от това, което ми предстои да правя и все се надявам някак да ми се размине, но ако ми е писано, то поне да не е с груби грешки и големи загуби. Всяка твоя дума е от значение, за това ако имаш малко време и сили, с удоволствие ще приемем всяко разяснение.
По същество: Беше ни обяснено, че акт 15 се прави при завършване на грубия строеж, т.е. при наличие на покрив и след като го приеме съответната комисия. Тогава се прехвърля нотариално правото на строеж за всичката земя, освен тази, където са избраните от нас апартаменти, върху приобретателя и той вече разполага както си иска с нея, т.е. може да продава останалите апартаменти и земята.
"1.4.3.Страните се задължават да сключат в нотариална форма окончателния договор за учредяване право на строеж върху урегулирания поземлен имот, предмет на този договор, който е подробно описан в т.1.1, . УЧРЕДИТЕЛИТЕ се задължават да учредят на ПРИОБРЕТАТЕЛЯ право на строеж върху недвижимият имот, описан в т 1.1, в срок до 30 (тридесет)14дни от датата на  одобряване на техническите и работни проекти за
строителство на сградата,  съгласуване на идейния архитектурен проект от
компетентните инстанции строителство в седмодневен срок след одобряването.

............................

1.5 УЧРЕДИТЕЛИТЕ се задължават да прехвърлят на ПРИОБРЕТАТЕЛЯ и/или на трети лица-собственици на имоти в сградата, съответните идеални части от правото на собственост върху земята, съобразно делът на ПРИОБРЕТАТЕЛЯ и/или на третите лица-собственици, в срок до  30 (тридесет) 20дни след  заверка на кота корниз и било от компетентните
инстанции, завършване на сградата в груб строеж и съставяне на протокол съгласно получаване на удостоверение по чл. 181, ал.2 от ЗУТ   и издадена данъчна оценка за правото на собственост върху дворното място.
ПРИОБРЕТАТЕЛЯТ ...."
....................................

4.2.4.2 В случай, че УЧРЕДИТЕЛИТЕ не изпълнят задължението си да учредят в нотариална форма право на строеж в полза на ПРИОБРЕТАТЕЛЯ съгласно т.1.4.3 от този договор и в случай, че ПРИОБРЕТАТЕЛЯТ е изпълнил всичките си задължения до този момент по договора, то УЧРЕДИТЕЛИТЕ дължат на ПРИОБРЕТАТЕЛЯ неустойка за неизпълнение в размер на  100 000 EUR (сто хиляди евро). След заплащането на тази неустойка, ПРИОБРЕТАТЕЛЯТ се задължава да предаде на УЧРЕДИТЕЛИТЕ всичко извършено до този момент от него, в изпълнение на настоящия договор (документи, скици, проекти и др.)."

Друго обяснение беше, че след като едно жилище е изкупено, то земята вече не му е необходима и тя само би носела тежести под форма на данъци, затова навреме да се отърваваме от нея.

Не разбирам какво е "частично право на строеж" ??

Адвокатът беше "мой човек" само при първата ни среща, след това - размяна на визитни картички с предприемача....стандартната схема и сега със синовете се стремим да наваксваме пропуснатото в правото през годините  :)

Тъй като предприемачът много бърза да се подпише предварителния договор, въпреки, че процедурата по изкупуване на земята започна едва преди 15-20 дни, подозирам, че има нещо , което не е съвсем наред. Затова ще помоля в дискусията да се включи с въпроси и синът.

Пожелавам хубава неделна вечер *ireful*

imotko

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 634
 • Карма: +18/-69
 • Респект: -86
  • Профил
Re: 5500 e / кв. м. на зелено?
« Отговор #93 -: 02 Юни, 2013, 16:36:50 »
0

  Ще го напиша само един път и няма да го аргументирам, но земята трябва да се прехвърля само след Разрешение за ползване.
   Наистина, със завършването на сградата в груб строеж/акт 14, "покрив", кота било/, което се удостоверява от общината по реда на чл.181, ал.2 от ЗУТ с констативен протокол, отделните обекти в сградата стават самостоятелни обекти на правото на собственост, т.е. правото на строеж е вече реализирано и въпросните апартаменти, магазини и прочие стават независими от земята. Правото на строеж представлява само и единствено право да имаш собствен обект /постройка или част от такава/ върху чужда земя. Затова ви казват: Абе тя земята вече не ви трябва члед акт 14. Вие обаче за всеки случай си я дръжте до края.
   Това по същество. Иначе, ако имате разни съмнения, си вземете един читав адвокат, материята не е сложна, но конкретиката е важна.
   И се моля господ да ми прости, че помагам на обезщетени, макар и анонимно.