Автор Тема: Слънчева енергия  (Прочетена 98819 пъти)

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Re: Слънчева енергия
« Отговор #45 -: 31 Юли, 2010, 21:52:55 »
0
Имам едно питане към знаещите - ако в един имот има посторойка с партида или там както се казва абонаментът за елетричество и се направи и фотоволтаична инсталация, тя с отделна партида ли е? Т.е. електричеството, което се изкупува на някаква цена, се изкупува цялото или се изкупува само излишъкът, ако има? Има ли вариант да се изкупува цялото независимо от другите клинти на електроразпределителното дружество на същото място?
Мога ли например да сключа договор с жиеещите в кооперацията, в която съм сега, да нацвъкам на покрива фотоволтаици? Или примерно с баба Гица от Петрич, да ги наслагам в двора и, а тя и дядото да ги пазят от циганите?

Собственик 31

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 869
 • Карма: +45/-331
 • Респект: -655
  • Профил
Истински разцвет на величествен римски курорт и град, Пауталия получава при императорите Улпий Траян  /97-117/ и Марк Аврелий  /161-180/, поради което в тяхна чест е наричана Улпия Пауталия и Пауталия Аврелиева.

Scyther

 • Гост
Re: Слънчева енергия
« Отговор #47 -: 01 Септември, 2010, 00:18:43 »
0
Имам едно питане към знаещите - ако в един имот има посторойка с партида или там както се казва абонаментът за елетричество и се направи и фотоволтаична инсталация, тя с отделна партида ли е? Т.е. електричеството, което се изкупува на някаква цена, се изкупува цялото или се изкупува само излишъкът, ако има? Има ли вариант да се изкупува цялото независимо от другите клинти на електроразпределителното дружество на същото място?
Мога ли например да сключа договор с жиеещите в кооперацията, в която съм сега, да нацвъкам на покрива фотоволтаици? Или примерно с баба Гица от Петрич, да ги наслагам в двора и, а тя и дядото да ги пазят от циганите?


Не, че съм знаещ по темата, но доколкото съм запознат, е с отделна партида. Поне електромерите са два, съответно за потребена и произведена енергия. Изискванията и бюрокрацията обаче са майка плаче...
Те ти малко инфо: http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2009021700040001201

mindless™

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 49
 • Карма: +4/-0
 • Респект: +9
  • Профил
Re: Слънчева енергия
« Отговор #48 -: 02 Ноември, 2010, 17:39:37 »
0
    Да се влюча и аз в темата с въпрос. Имам намерение да направя нискотермално водно подово отпление основно със соларна енергия и някакъв не до там енергийно ефективен бекап.
    От това, което разучих до сега, само с вакуумни колектори е почти мисията невъзможна, ще трябват огромно количество, за да могат да произведат необходимата енергия през зимата, когата КПД-то им при облачно време пада около 5 пъти.
    Отрих нещо, което наричат слънчев концентратор и по спецификации изглежда много обещаващо, а и наскоро попаднах на нещо по Discovery, където запалиха дърво с един такъв концентратор за секунди. За съжаление обаче, не успях да открия много инфо. Как работи при облачно и студено време и основно каква е цената на подобно устройство? Защото няма да се изненадам да е в рамките на десетки хиляди. Ако някой има повече инфо по въпроса, моля да го сподели. Благодаря

acen1975

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 278
 • Карма: +121/-92
 • Респект: +63
  • Профил
Re: Слънчева енергия
« Отговор #49 -: 02 Януари, 2012, 18:24:48 »
0
Ivel на мен идеята ми е донякъде затсраховка - ако фалирам да не трябва да си продам къщата, защото не мога да си плащам тока за живот. Ако имам сега X пари, предпочитам да ги дам сега и да не мисля занапред, а не да се чудя ще мога ли винаги да плащам 500 или 1000 лева за ток... Нито да имам 10 инсталации за топла вода, акумулатори и какво ли не, които все в един момент се развалят. А така - всичко на ток, а някъде далече е източникът, от който притежавам нужната ми част.

Например това, което показва vlado.b - изгдаждането на две еднакви със сигурност е по-скъпо от изграждането на едно с двойно по-голяма мощност - голяма част от системите са общи. Ако се изгради нещо със 100 пъти по-голяма мощност ще е много по-евтино от цената за 100 отделни малки инсталации. Предполагам че всички тези системи изискват и поддръжка и ако не си чистиш покрива с парцал всеки месец спада КПД докато не стигне 0 защото целият покрив е посран от птици  :D

Та питането ми е следното - една къща 200-300 квадрата от каква енергия има нужда за нормален живот и каква сума предварително е нужна за всеки за изграждането на инсталация от примерно 100 такива "инвеститори".

Нямаше ли някакви програми за 50% субсидия при такива работи?

 не ти требе и субсидия.дори преди 3 години,когато го изчислявах бе финансово адекватно,сега е дори още повече,защото цените са с 40% надолу.
    бяхме се събрали 3ма човека,идеята бе моя,трябваше да събереме още десетина....
  бенефита на самостоятелно ел захнраване е голям-първо може да си направите "мини" квартал където си поискате-независими сте от достъп на ток. после може да си позволите голямо дворно пространство-10 декъра на човек.
  цената на земледелската земя са много по ниски от регулацията-първата икономия е самата инвестиция в земя-купувайки земледелска спестяваш пари,който ги вкарваш в ел.производство-демек част от него ти се изплаща индиректно,ако сравниш цената на земята....
   после ти трябват поне десет къщи,колкото повече,толкова по добре-балансирате помежду си ел .комсумацията.
  една хибридна волтаична система за 10тина къщи струва между 100 000 и 150 000 $ .. тя включва една перка с мощност 10-20 киловата+ по 4 квадрата панели за покрив на къща, 50тина дийп сайкъл акумулатора+ бекъп генератор на дизел или пропан бутан,който почти никога няма да се използва. важно е за перката да е с колкото се може по голяма височина на кулата й,защото колкото по високо е,толкова по постоянен и силен вятър имаш.
 най добро място като релеф е да се избере южен хълм.
     спестяванията в инвестицията на човек са по големи,колкото повече хора сте. първо се прави по балансирана токова дистрибуция,второто е,че използвате само един инвъртър,вместо всеки да си купува отделно. прави се единна мрежа,а при перката се построява малка барака,където седи инвъртъра,акумулаторите и генератора.
     ако се съберете над 10 къщи,инвестицията в БЕЗПЛАТНО електричество ще ви излезне под 15 000 на човек ,пари,които се избиват само от това,че купуваш по евтина земя. дори може да си направите заедно една малка оранжерия,която да поема остатъчната енергия- с нея се топли вода ,когато я има и се затолпя оранжерията.

    та освен,че ще живееш където си поискаш,няма да плащаш електричество,няма и да купуваш плодове и зеленчуци целогодишно,па и няколко кокошки ако гледаш ,почти за нищо няма ти трябват пари.па ако си купите и схевита волт,тогава и за бензин рядко пари ще даваш,отделно те позволяват за още по добра дистрибуция на енергията,защото служат и за съхранители...

аз лично се отказах да се връщам в бг в близките години,но продължавам да изкупувам земя на едно място,точно с тази цел.....
 
п..п.
  в момента повечето общини са банкрутирали,защото държавата е пред колапс и дянков се чуди кво да измисли,та тва е хубаво за такива като теб,защото общините ще са ЗАДЪЛЖЕНИ да намират от някъде пари,а единствения начин е да правят търгове на общинска земя!та ако се позаинтересуваш,моа да намериш достатъчно голямо парче от 50-100 декъра ,което е обединено и за БЕЗ ПАРИ *girl*

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Re: Слънчева енергия
« Отговор #50 -: 02 Януари, 2012, 19:05:50 »
0
Има два варианта - единият е както казваш ти - напълно независим, с акумулатори. Тогава зависимостта идва от това, че трябва да живееш на самото място. И не е съвсем безплатно, защото акумулаторите имат живот и трябва да се подменят.
Вторият е - зависимост от електропреносните дружества (продаване на енергията и после купуване обратно на друго място), но по-малко разходи (няма акумулатори) и независимост от местоположение на живеене. Даже може да не е в България! :) Този вариант на мен много повече ми харесва. Тук има разходи обаче за денонощна охрана с картечници против цигани.

Земя съвсем за без пари няма - все пак има фондове и те купуват на 100-150 лева всичко каквото излезе. И не само те - много хора са се юрнали да купуват и в момента се надува нов балон. Скоро купих една къща с двор в едно село и там си говорих с метен "брокер". Самият той ми обясняваше как еди къде си купил 100 декара, там 150. За доста високи цени (според мен) - около 300-400 лева. Но си правят сметката така - доходност 8%, значи то по-добре от банките, купувам! В Добруджа има сделки и за 1000 лева/декар за 100 декара.

acen1975

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 278
 • Карма: +121/-92
 • Респект: +63
  • Профил
Re: Слънчева енергия
« Отговор #51 -: 02 Януари, 2012, 19:50:44 »
0
въобще да не те притесняват акумулаторите. те са дийп сайкъл и ако ги използваш за това,ще изкарат повече от десетилетие.
  в монтана има завод и бяха по 70 лева - 3500 лева излизат 50,които са ПРЕДОСТАТЪЧНИ за десетина къщи.... при хибридната система ще се използват само когато имаш няколко дъждовни дни + липса на къвто и да е вятър,отделно при падане под сайкъл,който може да застраши живота им,се включва генератора!
но тва са доста редки случаи ,защото само 20 киловата перка  е достатъчна за изхранването на къмюнитито.фотоволтаиците са като бонус за през деня,когато комсумацията е по голяма.
   при 10 къщи и над 10 години живот,инвестицията ти е по малко 35 лева на година на къща.а кога почне да им пада ефективността ,се рециклират-като ги замениш за нови,ще ти отбият 15 % от цената .разхвърлено на месец се пада между 2 и 3 лева.... тва скъпо ли ти е?то една кутия виктори е повече пари.
   та акумулаторите не са никакъв проблем.
   земята,дори и на 1000 лева на декър да я купуваш,декъра в регулация е поне няколко хиляди лева на декър!
   десет декъра от най скъпата земледелска зема са ти 10 000 лева ,а 10 декъра в регулация са ти поне 50 000 ,може и доста повече.
  имаш поне 40 000 лева спестяване,ако искаш да се шириш на 10 декъра,които са повече от достатъчни не само за безплатно електричество,но и за биене на общ кладенец с голям капацитет и помпа ,дори и инфраструктура- едно бетонено пътче между къщите,което няма да види дупка в близките 50 години.
    и водата ще ти е без пари и ще е чиста-няма да ти трябва да си купуваш вода за пиене,нито ще се къпеш в хлор и поливаш с хлор.....
    много е важно обаче подпочвената вода да не е замърсена-за тва трябва да се на хълм и да няма по високо къщи,мини(дори и неработещи) или индустрия (да речем кариери) .....
   другия момент е да се използват спестяващи енергия ел уреди.в сащ са обозначени със стандарт.например една ЛЕД крушка има енергийна ефективност колкото 6 обикновени.
    тия изчисления съм ги правил за щаттски тип "лайвстаел" ,ако живееш по бг стандарта и в 100-150 кв къще,без да използваш драйър,моа допълнително да не намалят параметрите на системата.

Ivel

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 516
 • Карма: +16/-7
 • Респект: +48
  • Профил
Re: Слънчева енергия
« Отговор #52 -: 02 Януари, 2012, 20:58:06 »
0
Моля не забравяйте, че на земеделска земя не може да се строи нищо повече освен 35 кв.метра барака за инвентара. Не си правете криви сметки, в България и един нужник не може да бъде построен без строително разрешение и за това си има резон, представете си, че се срине на теб и те убие докато си по работа вътре, възниква въпроса кой е виновен, логично нали? А на земеделска земя няма да ви бъде разрешено да строите без да и смените статута а това ще я направи сравнима с тази в регулация и ще загубите година две да се занимавате с това. За пълно щастие само електричеството, ако ще и съвсем безплатно да го докарате не е достатъчно, канализация интернет и др също е желателно да има. Не съм против това което в цял свят в момента е издигнато в култ защото енергията наистина е това което само ще поскъпва в бъдеще, тоест възобновяеми източници на енергия, нови технологи и всичко такова което би дало евтина енергия, мислил съм ги по цели нощи тези работи и не съм стигнал много надалеч. Мен лично ВЕЦ-овете ме привличат и там най-дълбоко съм навлязъл в материята. Поздрави на всички, да сте живи и здрави Ч

Ivel

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 516
 • Карма: +16/-7
 • Респект: +48
  • Профил
Re: Слънчева енергия
« Отговор #53 -: 03 Януари, 2012, 19:24:04 »
0
Че е балон балон е и това не е тайна, взимаш молива и листа и след 5 минути правдата лъсва,  дори да те подпре държавата с да речем 50%, както е в някои по-бели държави пак си остава химеризиран хепи енда от такава инвестиция. Това е вярно сега при сегашните цени на енергоносителите и инвестицията в оборудване а също не бива да се пренебрегват бюрократичните неволи на един такъв проект (също имат някъва цена). За в бъдеще ще става все по смислено защото енергоносителите са това което ще поскъпва не долара не еврото или НИ за тях енергоносителите точно е ясно че ще поскъпнат а оборудването ще поевтинява особено фотоволтаиците.

Boby

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 113
 • Карма: +4/-0
 • Респект: +5
  • Профил
Re: Слънчева енергия
« Отговор #54 -: 04 Януари, 2012, 13:32:35 »
0
Съвсем не е гарантирано че енергоносителите само ще поскъпват. Дори да оставим настрана алтернативите които в момента се разработват/пробват от кой ли не по света, самите конвенционални източници също търпят промени - класически пример е шистовия газ, който свали много цените в САЩ и те от вносител се превърнаха в износител. А това ще повлияе и на останалия свят постепенно.

Muza

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 4525
 • Карма: +217/-26
 • Респект: +1501
  • Профил
Re: Слънчева енергия
« Отговор #55 -: 04 Януари, 2012, 14:35:52 »
0


Да споделя от моя скромен опит. Определен енергоизточник става хит за известно време - защото е евтин или защото го има, а другите по ред причини са дефицит. Започва инвестирането на инсталации, съоръжения. До момента, до който не поскъпне и не се появи друг, по-евтин, по-ефективен. И всичко почва от начало.

Лека полека, започна да се разпространява нагласата за закупуване на земя и заедно със съмишленици да се организира... както го наречете - комуна, затворено общество и т.н. Всичко това предполага една независимост. Но, дали е така, дали, всъщност е зависимост? Аз продължавам да не "узрявам" за такава идея. Смятам, че всеки трябва да си работи това, в което е най-добър, а другото ... има си цена.

Тук пък земята е в Чили.

http://www.zerohedge.com/news/guest-post-eight-simple-truths-you-need-know-about-2012

 *drink11*