Автор Тема: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА  (Прочетена 10594 пъти)

goro

 • Гост
МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« -: 03 Юни, 2010, 10:09:10 »
+1
МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА

Три причини за тези редове.

1. Бях помолил, джентълменски да бъде закрит акаунта ми. Това не стана и аз подозирам причините. Надявам се след този пост да стане. Ако форумът се развие в действително свободен форум аз нямам проблеми да се запиша отново, друг е въпросът, че наистина нямам кой знае какво толкова да кажа.

2. НЕ БИХ ИСКАЛ ТОЗИ ФОРУМ ДА ЗАГИНЕ. Дори още имам надежди. Има нужда от такава трибуна. Не бих се включил отново, ако все още не мислех, че неговите технически създатели и модератори НЕ са политически мекерета или обикновени мошеници. Вероятно са добри професионалисти в своята област. Но когато човек излезе извън границите на своето познание винаги може да натвори глупости.
Разбира се не изключвам възможността, анонимните технически създатели и модератори на форума да са именно политически мекерета или обикновени мошеници.
Бъдещето ще го покаже.

Надявах се напускането ми да предизвика дискусия и нещата да тръгнат. За съжаление освен ясните причини които изтъкнах тук http://www.fimoti.com/index.php/topic,204.0.html
забелязах още неща, за които не бях помислил и които според мен са важни и хората трябва да ги знаят или да си ги припомнят.
Ето ви малко примери.:

Цитат
Собственик 31:
Сривлюномиката вече се очертава като затихваща наука! Тя доби популярност през последните две години. Нейният обект на изследване е намалялото производство, намалялото разпределение на блага, спад в търговията и свиване на потреблението. Всички опити за прилагане на научните методи анализ и синтез се провалят през призмата на недоказаните тези в практиката. Системния подход също не върши работа.  Методите и на изследване са по-скоро похвати на махленска клюкарка, останала вдовица и търсеща нови хоризонти за изява. Примерно широко известния метод на отричането на икономическите цикли. Теорията на вечния спад. Отъждестяването на собствения празен джоб с този на околните индивиди. Теорията на отричането на спада на покупателната сила на основни валути и др. методи. Много любима връзка с други науки е връзката с Демографията и особено песимистичните демографски прогнози.  Сривлюномиката може да съществува като наука единствено в хипотезата, че България е една затворена система от произвоство, търговия, разпределение на благата и потребление. Ако има интервенция на външни фактори, тя автоматично става необяснима като наука.


В горния цитат няма нищо за да бъде скрит. И ако члена на форума все пак може да го види, обикновения читател няма такава възможност.
Това не е точно цензура, но доколкото е резултат на случайността, дискриминира читателите невписани във форума и заставя пишещите да се съобразяват, а в най-добрия случай да търсят алегорични форми на изказа, от страх да не бъдат произволно „санкционирани“.
Страха води до още по страшно явление, познато на всички помнещи социалистическата ни реалност. Автоцензура!


Един нов член на форума. Новинаров. Новинаров до момента има 283 публикации, а е прекарал във форума 0 минути. Което ме кара да си мисля, че е погромистки робот и Прегледа на печата не се състои от статии подбрани от хора и членове на сайта, а от робот.
Ако е така – това трябва да е ясно казано.
Защо все пак го казвам, това не е толкова страшно и донякъде вероятно си заслужава да има такъв инструмент.
Най-напред, ако това не е ясно казано, то не е инструмент, а средство за манипулация на данните за участието във форума.
И показва, колко лесно може да бъде манипулирано едно електронно издание.
Могат да бъдат манипулирани постовете.
Могат да бъдат манипулирани резултатите от гласуванията (така, както се провеждат сега).
Могат да бъдат манипулирани броя на членовете.
И т.н.

Всички тук се преместиха от един форум с ясен собственик и интереси в един форум анонимен и без ясни правила. Първото правило, вече въведено технически, а преди това приложено брутално, беше цензуриране прикрито като модериране. И това с претенциите за Свободен форум!
Могат ли да бъдат въведени правила, които гарантират свободата на изказа в един форум и същевременно да не позволяват олигофрения?
Могат. Достатъчно е да има желание и достойни хора, дето да го направят.
3. И третата причина, която сама по себе си няма значение, но принципно е важна.
Един УМНИК си позволява да ЛЪЖЕ (Нямаше да го визирам директно ако не лъжеше директно) че съм си тръгнал, защото ми е "писнало хората да не харесват гръцка музика".

Глупака сам по себе си, както и демагога,  не е опасен. Опасен е глупака прочел няколко книжки който плещи наляво и надясно демонстрирайки ученост. Опасен е дотолкова, доколкото обикновения, честния човек, човека не получил, по една или друга причина, солидно образование в обществените науки, трудно го разпознава само по писаното слово.
Длъжни сме да внимаваме с тези глупаци и както във всяко нещо е по-добре да ги преценяваме по действията им, отколкото по думите.

Поздрави на всички почтени и свободни форумци!

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #1 -: 03 Юни, 2010, 10:57:21 »
+1
жоро, сигурен съм, че акаунтът ти ще бъде изтрит, щом настояваш. Въпреки че не знам дали мненията ти трябва да бъдат изтрити. Щото те са част от една дискусия, а не са отделени във времето и пространството ;) В този смисъл намирам, че даден потребител не трябва да може да трие собствени мнения след определен период от време. Така всеки ще трябва да стои зад думите си. Примерно казал си преди време, панелките в Люлин няма да паднат под 1000 евро квадрата или купувайте бързо, че от утре е двойно, а утре се оказва, че цените са се сринали. Хората трябва да знаят какво си съветвал преди време, за да преценят дали сега прогнозите ти струват.

Учудва ме, не че си недоволен от модерирането и не даже толкова от аргументите ти срещу вида модериране, а че не предлагаш алтернативен начин как да се модерира. Или смяташ, че модериране въобще не трябва да има и да се търпят простащините? Прав си, че поста на собственик31 не съдържа нищо, което по същество да налага цензура, но явно начинът на изразяване дразни мнозинството, което е гласувало да бъде скрит поста. И на мен не ми харесва, че мнозинството е гласувало за Бойко Борисов и трябва да му търпя гаменщината, но приемам, че това е демокрацията... Форумът не е затворен за регистрация, но пък смятам, че додо може да направи и така, че и нерегистрани да могат да разтварят скрити постове, нали? Смятам, че критиките ти не са градивни, защото не дават разрешения на проблеми, а само оплюват...

За Новинаров си пише "не ме закачай, четем вестници". Ако на някой не му е ясно, че е бот обаче, додо може да напише за Новинаров "аз съм (ро)бот, не ме закачай" ;)

Поздрави, и каквото и да решиш, за мен си добре дошъл винаги във форума *drink11*

iaross

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 56
 • Карма: +7/-16
 • Респект: -5
  • Профил
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #2 -: 03 Юни, 2010, 11:03:42 »
+1
Декларирам, че поставих плюс на този пост и аплодирах Горо, първо защото точно, ясно и конкретно изразява доста от това което ми се върти в главата и второ защото не ми харесва анонимноста на действието аплодиране/поразяване и +/- .

Декларирам също, че поставих + на цитирания от Горо пост на Собственик31 още преди той да го спомене защото невиждам нито една причина той да е скрит.

goro

 • Гост
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #3 -: 03 Юни, 2010, 11:18:59 »
+1
...
Смятам, че критиките ти не са градивни, защото не дават разрешения на проблеми, а само оплюват...

За Новинаров си пише "не ме закачай, четем вестници". Ако на някой не му е ясно, че е бот обаче, додо може да напише за Новинаров "аз съм (ро)бот, не ме закачай" ;)

Поздрави, и каквото и да решиш, за мен си добре дошъл винаги във форума *drink11*

gogolcho ,

къде видя плюене в поста ми?
и сигурен ли си, че не съм давал предложения, макар това да не е задължително? (не искам и да ги натрапвам - дори съм споменал, че не ми е работата да ги формулирам юридически)
Възможно ли е да създадеш честни правила, като преди това въведеш цензуриране, точковане и пр. за изказващите се?
Да не споменавам пак за другите сериозни неща за които споменах в предпоследните си 2 поста.

Но... щом така смятат повечето хора тук...

п.п.
нито веднъж не съм искал да се изтрият мненията ми. Дори не съм си позволявал да поправям стари свои мнения в които съм откривал грешки или за които в последствие съм видял, че не съм прав. Единственото, което поисках бе да бъде изтрит акаунта ми - веднъж, за да не се изкушавам да го ползвам (като днес) и втори път, защото така се манипулира броя и участниците във форума. Нещо повече - смятам, че честното е всеки да може да си изтрие акаунта - софтуера на този форум го позволява, но не и администрирането му до момента.
« Последна редакция: 03 Юни, 2010, 11:24:54 от goro »

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #4 -: 03 Юни, 2010, 11:26:40 »
0
може и да съм пропуснал предишните ти предложения, но сега не видях такива, затова написах.

Най-добре кажи как точно ги виждаш нещата с модерирането, защото е ясно, че винаги някой ще бъде недоволен, но пък ако не си дал своето предложение, ще трябва да се приеме предложението на някоя друг. Както виждаш, все още форумът се донаглася и по-добре активно да участваш в предложенията кое как точно да стане, вместо да се сърдиш, щото ще трябва да се сърдиш на себе си тогава. ;)

goro

 • Гост
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #5 -: 03 Юни, 2010, 11:36:16 »
0
може и да съм пропуснал предишните ти предложения, но сега не видях такива, затова написах.

Най-добре кажи как точно ги виждаш нещата с модерирането, защото е ясно, че винаги някой ще бъде недоволен, но пък ако не си дал своето предложение, ще трябва да се приеме предложението на някоя друг. Както виждаш, все още форумът се донаглася и по-добре активно да участваш в предложенията кое как точно да стане, вместо да се сърдиш, щото ще трябва да се сърдиш на себе си тогава. ;)

гоголе, гоголе...

на никого не се сърдя.

 ...И заради такива като тебе искам да си махна акаунта - всеки път се изкушавам да отговоря, на хора които си мисля, че са почтени, а това налива вода в друга воденица - нещо за което не искам да съм отговорен.
казал съм си мнението вече. (а и преди да започнете да цензурирате - имате други неща да решите)

жив и здрав!

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #6 -: 03 Юни, 2010, 11:42:43 »
0
виждам, че си си наумил нещо и каквото и да ти пиша, ще има ефект, клонящ към нулата.

Затова спирам да се опитвам :-\

Хайде, че ме чакат задачки, а както пишеш ти, форумът пристрастява.  :)


Imotenbalon

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 187
 • Карма: +36/-5
 • Респект: +18
  • Профил
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #7 -: 03 Юни, 2010, 11:42:53 »
0
Гого,
вярвам  ще се наредят нещата така, че да бъдат приемливи за по голямата част от хората.
Просто си водете си дискусията културно и спокойно :)


koganev

 • Гост
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #8 -: 03 Юни, 2010, 11:49:50 »
+2
МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА

....3. И третата причина, която сама по себе си няма значение, но принципно е важна.
Един УМНИК си позволява да ЛЪЖЕ (Нямаше да го визирам директно ако не лъжеше директно) че съм си тръгнал, защото ми е "писнало хората да не харесват гръцка музика".

Глупака сам по себе си, както и демагога,  не е опасен. Опасен е глупака прочел няколко книжки който плещи наляво и надясно демонстрирайки ученост. Опасен е дотолкова, доколкото обикновения, честния човек, човека не получил, по една или друга причина, солидно образование в обществените науки, трудно го разпознава само по писаното слово.
Длъжни сме да внимаваме с тези глупаци и както във всяко нещо е по-добре да ги преценяваме по действията им, отколкото по думите.


"писнало хората да не харесват гръцка музика" - притеснение от неодобрението на гръцката политика и срам от реакцията на форумците, спрямо нелогичните и смехотворни обвинения към германския народ. (или нещо такова - да не излъжа пак)

Да допуснем, че не си разбрал горното и че си го взел за някакво твърдение, каквото то изобщо не е. Извинявай за това, че съм излъгал хората! Ето я и самата истина:

Горо, те си тръгваш, заради блясъка на самото тръгване. И поради същата причина и се връщаш - заради блясъка на самото завръщане, зъдължително последвано от ново тръгване. Създаваш си начало и край с надписи. Аз ще си тръгна след... Аз се връщам само заради... Аз ще си тръгна, защото... Аз се връщам, за да...  И милите хора, неразбрали за твоето влечение към бляскавите изпълнения, те призовават "Горо, върни се", а ти изчакваш подходящ момент.

И понеже подходящ момент так или иначе не настъпи, а хората започнаха да свикват с твоето (тежко за всички нас) отсъствие, ти реши да се хванеш за последната сламка - връща се Предупредителят!!!

 :D

Еехх... Горо. Толкова да те мъчи, пък да не можеш да си го кажеш. Нека да направим така: модерирането ще отпадне, а в замяна ще получиш пълни права да определяш кой е (псевдо)образован глупак, за да могат да се спасят невинните жертви навреме.

За да те улесня, че от тези намеци чак на мен ми стана неудобно, пък и за да ти дам повод да направиш няколко бляскави плонжа на влизане и на излизане, ще обявя, че аз самият се смятам за глупак, достатъчно опасен, заради няколкото книжки, които съм чел и които цитирам без никакъв свян. Заклевам се - нищо не ми е ясно! Размишленията ми трябва да се поставят в кавички.

Дано от това да ти е поолекнало, щото спасението за обикновения човечец вече е факт.

...
По останалата част не мога да кажа нищо, защото, първо, ще бъде погрешно и, второ, игнорнал съм въпросния форумец, заради когото този форум ще заприлича на онзи.
Според мен вече е заприличал, но това е манипулативно мнение.  *flower2*

goro

 • Гост
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #9 -: 03 Юни, 2010, 11:56:31 »
+2
п.п.
и заради теб пак гоголе се включвам. демокрация имаш, когато са защитени правата на малцинството (във всеки един смисъл) от произвола на мнозинството.
когато надделее второто се казва охлокрация!
От гръцки οχλοκρατία = власт на тълпата! ( Ех тези гърци!  :) )

Има ли място свободния човек там? Особено такъв като мен - дето е привърженик на републиката - в смисъла, който римляните са влагали в този термин - res publica! Не е равно на демокрация (δημοκρατία), много хора ги бъркат!

kamen_b

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 84
 • Карма: +21/-4
 • Респект: +81
  • Профил
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #10 -: 03 Юни, 2010, 11:58:53 »
+1
Декларирам, че поставих плюс на този пост и аплодирах Горо, първо защото точно, ясно и конкретно изразява доста от това което ми се върти в главата и второ защото не ми харесва анонимноста на действието аплодиране/поразяване и +/- .

Декларирам също, че поставих + на цитирания от Горо пост на Собственик31 още преди той да го спомене защото невиждам нито една причина той да е скрит.

  Аз също слижих + на поста на goro, при това много скоро след като го пусна. След като сега има само един +, значи някой е сложил и минус. Би ли обяснил защо, т.е. с какво от принципните положения, застъпени от goro, не е съгласен ? Разбира се, има право да предпочете да си остане анонимен.

koganev

 • Гост
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #11 -: 03 Юни, 2010, 12:10:26 »
+1
Минусът беше от мен, заради уклончивите намеци.
Предпочитам, когато съм косвено замесен като заплаха в някаква изключително важна дискусия, да се назовавам с ник или име.
При незначителни дискусии не държа толкова...

Но, за да не оставя нещата половинчати, ще призная, че поставих един плюс по-долу върху мнението на Горо, за ... върху мнението на Горо.

Понеже единствено цитатите от гръцки източници не се възприемат като псевдоинтелигентност, аз няма как да се изкажа за демокрацията... Виноват. Но мога да потърся в нета нещо... Горо ще ми влезне в положението.

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #12 -: 03 Юни, 2010, 12:28:13 »
+1
жоро, правата на малцинството не са толкова накърнени, щото малцинството може да си кликне на мнението, което е било скрито в резултат на отрицателния вот на мнозинството, и да си го прочете, щом това мнение му е важно.

пак се опитвам да вкарам конкретика, щото за Аристотел може да си говорим много, ама няма да сме си решили проблемите. Навремето писах реферат за Филип Македонски (да не бърка с братята македонци с попромито от сърбите съзнание), човекът който (насилствено) обединява полисите на Елада. Та, тоя Филип е бил човек на действието и конкретните решения. Толкова далновиден, че далеч преди да "обедини" Елада, бил взел за учител на сина си Александър не кой да е, а самият Аристотел. Филип имал един главен противник в цяла Елада - Демостен, блестящ оратор, който съзнавал опасността за гръцките полиси и произнасял такива речи, в които се опитвал да покаже главната слабост на елините - тяхното разделение и липса на конкретни действия. Речите станали нарицателно под името филипики. В крайна сметка Демостен постигнал някакъв ефект и елините дали решаваща битка на Филип при Хераклея. Загубили я, щото били закъсняли с конкретните действия.

Това го написах, за да илюстрирам още веднъж, че в момента има нужда от конкретни предложения, които да ни обединят около някакво решение.

« Последна редакция: 03 Юни, 2010, 12:29:57 от gogolcho »

goro

 • Гост
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #13 -: 03 Юни, 2010, 12:31:48 »
0
koganev,

аз почти никого не наричам някого директно ГЛУПАК. Би било, неблагодарност към Бога!
Но няма глупак който да не бърза да го докаже, дори да не си го назовал!

Собствения ми нарцисизъм ( Νάρκισσος - пак гръцки коганев. пак. и латински има - стига да го владееш, макар че там "оригиналите" в понятията  - като res publica, а не преводите са малко) съм си го признавал. Нищо човешко не ми е чуждо.
Човеците когато пишат или не пишат, правят нещо или не правят са водени от много мотиви - не от един.
Само неморален човек, не може да оцени етичните (от Ηθική, ἦθος) мотиви!

Айде стига толкова - обърнах ти достатъчно внимание. Сложи някое минусче (колко съм глупав, че дори не съм си помислял ползването на тази опция :) ) та да се радваш.

И по принцип стига.
Поне докато не е ясно в чия мелница вода наливаме!
« Последна редакция: 03 Юни, 2010, 12:35:26 от goro »

Muza

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 4525
 • Карма: +217/-26
 • Респект: +1501
  • Профил
Re: МОДЕРАЦИЯ НА ГЛУПОСТТА
« Отговор #14 -: 03 Юни, 2010, 13:00:14 »
-1
Не е песен...

Piece of Cake


 *flower2* *drink11*