Автор Тема: Идеи за ПЕЧЕЛИВШ бизнес  (Прочетена 7812 пъти)

rozablue

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 262
  • Карма: +6/-2
  • Респект: +19
    • Профил
Идеи за ПЕЧЕЛИВШ бизнес
« -: 25 Април, 2013, 21:06:30 »
0
Как и ЗАЩО ? да напишем чалга текст

От години анализирам текстовете в българския попфолк, но поетичните инвенции в него продължават да ме изненадват.
 Кой би могъл да предположи, че именно този жанр ще роди забележителни стихове като например:
 
„Па-па-па палатка,
 Ей дупета, много мразим гъзетата”
 
Каква експресивна мощ, какъв дълбок подтекст, какъв социален заряд съдържа тази лирична творба!
 Или пък сюрреалистичната епопея на Амет:
 
„Гъци, гъци, гъци, гъци, дей
 гуши, гуши, гуши, гуши,
 вей търртак, търртак, пак и пак и пак”
 
Страхотно е, нали? Не зная как се създава такъв текст. Колкото и да се напъваш, не можеш да го измислиш. Трябва да ти дойде свише. Пред такива текстове просто занемявам и смирено свеждам глава пред величието на народния гений.
 България винаги е била родина на изключителни поети, но попфолкът даде огромен стимул в развитието на римуваното творчество.
 Авторите на чалгатекстове са добре заплатени, така че си заслужава човек да положи усилия и да овладее основните принципи в този занаят.
 
1. Общи положения
 Първият ми съвет към вас е да не се отнасяте презрително и високомерно към чалгатекстовете. Ако смятате, че те са пошли и тъпи, просто си припомнете The Beatles и техния хит “Baby, you can drive my car”. В сравнение с този текст повече от българските чалгии са направо изящни произведения на изкуството.
 В песните не бива да търсим висока поезия. Те са създадени, за да се тананикат, затова не е толкова важно думичките да са смислени, а по-скоро да са мелодични и лесно запомнящи се.
 Моят приятел Светльо Билярски (автор на безсмъртни творби като „Тирбушона врътка, врътка” и „Боц-маане”) веднъж ми сподели: “Открих каква е тайната да правиш чалгахитове. Трябва да си искрен и прост!”
 Дълбоки слова. Самият Светльо никак не е прост, не зная доколко е бил искрен, но осъзнал тази рецепта, успя да направи доста успешни парчета.
 И до днес помня неговата вълнуваща ода за шкембе-чорбата:
 
“И шкембето люто горещо
 ми е най-любимото нещо,
 сутрин и вечер шкембенце яж,
 засища, дава кураж.”
 
Каква красота!
 Но да оставим миналото и да гледаме напред в бъдещето.
 Най-важното за един чалгахит е в него да има ритъм и стройни рими. Ако съвпадат с музиката – още по-добре! Белият стих не върви, забравете за него.
 Освен това песента трябва да има сюжет, да разказва нещо. Например: той си е отишъл, тя страда, или пък – срещнали са се и между тях отново е пламнала любовта. Или пък – той си е купил нова кола и сега бръмчи с нея навсякъде и мацките му се лепят.
 Има и песни без случка, които само описват някакви състояния, но те се харчат по-малко.
 
2. Теми и идеи в попфолка
 Основните сюжети в чалгата са следните:
 
2.1. Текстове за нещастната любов
 Текстовете за нещастната любов по правило са много успешни, защото веднага грабват публиката и провокират първосигнални реакции. Обикновено сюжетът е следният: лирическата героиня обича някакъв мъж, но той я е зарязал и сега е с друга. Слушателят-мъж си казва: “глей ква хубава певица с кви страхотни цици, пък гаджето й така да я мами, мръсник с мръсник. Аз ако бях на негово място, на ръце щях да я нося, ама така е – хубавите ябълки прасетата ги ядат”.
 Слушателката-жена пък си припомня как тя самата е била лъгана от някое нейно гадже (всяка жена има в биографията си такъв момент) и тайничко злорадства, че подобна съдба сполетява и надутите силиконови красавици. Когато седне да пише текст за нещастната любов, авторът има възможност да избере два подхода – при първия текстът трябва да е тъжно-примиренчески в стил „плача цял нощ, ти разби сърцето ми, върни се при мен, ще ти простя, не мога без теб”.
 Вторият подход е тази сложна житейска ситуация да се представи през погледа на еманципираната агресивна жена: „аз те обичах, обаче ми писна от твоите лъжи, ти си долен к*рвар, затова ти казвам: майната ти”.
 За да изберете правилния ключ, най-добре е да се срещнете с певицата и да усетите какъв е нейният натюрел. Обикновено младите начинаещи изпълнителки са по-склонни към самосъжаление. Липсата на сексуален късмет много ги разстройва, затова на тях повече им приляга първият вариант – с разбитото сърце, сълзите в нощта и т.н. По-старите попфолк-пушки обаче знаят, че дори да ги зарежат, скоро ще се появи нов бунак, който да им купува коли, мезонети и силиконови цици. Затова опитните чалгапевици предпочитат текстове, в които лирическата героиня „храни” неверния мъж и му обяснява какво тъпо парче е той и как жестоко се е прецакал, щото тя е суперпичка и може да си хване когото си иска, а той такава като нея няма да намери никъде.
 
Примерни текстове:
 Вариант 1 (за начинаещи певици)
 
„Ти ме изостави,
 Сърцето ми разби,
 Остави ме да страдам,
 Обляна във сълзи.
 
Постъпи с мен жестоко,
 Но аз ще ти простя,
 Върни се само, мили,
 При мене пак ела”
 
Този вариант изисква музиката да е бавна и жалостива, тип „люлинска баладка”, за да може певицата протяжно да вие на припевите и да къса сърцата на по-състрадателните слушатели.
 Във втория вариант общото звучене на песента трябва да е позитивно, затова по-подходящи са ритмите на някое весело кючече:
 
Вариант 2 (за стари пушки)
 
„Аз мислех, че си отговорен,
 Но ти се праиш на отворен
 Затуй обичам вече друг
 За мене си презрян боклук
 
Лук-лук-лук-боклук,
 Чака рака лук
 Ти си дотук
 Лук-лук-лук боклук,
 Чака рака лук
 Ти си боклук”
 
2.2. Текстове за сладкия живот
 Идеята на тези текстове е да заложим на материалните ценности – дай да се напием, да се изчукаме, да го ударим на живот, докато сме млади. След третата ракия повечето слушатели изповядват точно такава философия и много се радват, че и певицата я споделя.
 
Примерен текст:
 
„Тази вечер дансингът е тесен,
 Пияни сме всички, купонът е бесен.
 Да се разцепим докрай, без остатък,
 Животът е супер, обаче е кратък”
 
2.3. Текстове с мощна сексуална провокация
 Чалгата никога не е страдала от излишен свян във възпяването на половите радости. Посланието на този тип текстове е: аз съм мръсница, готова съм на нечувани перверзии, хвани ме за циците, скъсай ме от секс, нямам търпение да ми го вкараш и т.н.
 Успехът на такива откровения се крие във факта, че повечето мъже мечтаят точно за такива жени, които няма да им губят времето с пиене на кафета, водене на кино и дълги разговори, ами направо ще ги дръпнат в леглото. Нали в края на краищата пак ще стигнем дотам? Защо да го увъртаме? Най-популярни в този жанр са песните, в които мръсотиите, предлагани от лирическата героиня, надхвърлят и най-смелите фантазии на сексуалния й обект.
 
Примерен текст:
 
„Цяла вечер ме бройкаш,
 Стоиш с мен до късно,
 Но аз искам тройка,
 Не ме гледай мръсно.
 
Нямаш спирка,
 Искаш с*ирка,
 Но не разбра ли
 Искам много кавали”
 
3. Какъв хонорар да поискате? Ключовият въпрос към нашата тема!
 И така – текстът вече е готов. Сега предстои най-важният момент – да осребрите усилията си. Пазарлъкът за хонорара изисква индивидуален подход и съобразяване с особеностите на пазара.
 По-опитните и утвърдени изпълнителки са щедри във финансирането на нови продукти, едно – защото вече знаят, че всяко нещо си има цена, и второ – защото имат пари.
 Начинаещите певици обаче нямат големи финансови възможности, затова често предлагат бартер – текст срещу секс. При някои от тях това не е лоша сделка, така че ви съветвам да се съгласите.
 
Желая ви успех!
 
автор:И.С.
« Последна редакция: 25 Април, 2013, 21:08:45 от rozablue »