Автор Тема: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ  (Прочетена 27590 пъти)

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« -: 31 Май, 2010, 14:18:50 »
0
Поствам си последните два поста по въпроса (след като има отворена отделна тема), сори за дублажа, но нито съм разучавал как се преместват постове, нито съм трил (в този форум). Току-виж Горо се обидил, че съм изтрил свой пост в темата му  :D


BulCan

   
Re: Какво става в Гърция или За политиката и икономиката
« Отговор #285 -: Днес в 12:07:39 »

   

Броят на кликовете и на импресиите, уникалните посетители имат значение за комерсиален сайт. Да гледат повече продукта, който се предлага, да цъкат на банерите и рекламите. Такъв сайт има нужда от комерсиално (пиша го в добрият смисъл) менажиране. Идеята е да се докарат възможно най-голям брой посетители, все едно имаш магазин и повече хора влизат в него.

Сега пак да си припомним каква беше идеята за създаването на този форум. Ако не ме лъже паметта - свободен форум за изказване на мнения и анализи, но и свободен от спам, манипулация, подигравки и обиди. За какво са ни тези кликове, посещения, импресии и пр.? Единственно за да имаме популярност, да ни намират по търсачките и повече хора да могат да четат стойностни постове и да учавстват и те в дискусиите. В момента, в който му се отпусне края и се оставят простаци да си пишат каквото си искат, форума си губи целта, за която беше създаден.

Това, че сме се "правели на културни" и трябвало с простаците да бъдем още по-големи простаци е вярно само за случаи в реалният живот, където "сблъсъка" с тези хора по една или друга причина се налага и няма как да се избегне, но във форума не е така. И аз мога да тегля хиляди майни на различни езици, мога и да засегна когото и да било от съфорумците (всеки, абсолютно всеки си има слаби места, даже и тези, които си мислят, че нямат и не им пука от един форум), но си има едни общоприети норми на публично общуване, а и най-вече не изпитвам никъква нужда да го правя. НО, от къде накъде ще позволявам на някой дебил да го прави, просто защото това е едва ли не причината да иска да пише по форуми ??? Ако искаме форума да е на ниво, както всяко друго нещо в живота е нужно to keep it fuckin' clean. Става дума за простащина, заяждане и манипулации. До този момент такива тук не съм видял. Избъзикване, леки закачки са даже интересни, но до там.

Никога не съм бил модератор преди, до момента не съм трил тема или пост мой или чужд (изключвам форум.собственик.ком, там просто се налагаше и пак не пипнах темите на Оунъра и сподвижниците му). Тук обаче ако започнат да се лее шит-а на пундевци и сахибчовци, ще им "режа главата", от сега ви казвам, ако искате ми отнемайте модераторски права, не ми дреме. Но да ги чета и да се чудя аджеба дали няма да им накърня гражданските права докато сер*т по някой свестен съфорумец и пет пари не дават за никакъв морал - няма да стане. Казвам си го от сега, ако не сте съгласни, вземайте ми модераторските права, тогава поне ще знам, че не е моя работа.
Информирай модератор   87.126.207.197
I say what I do and do what I say.BulCan

    * Global Moderator
    * Full Member
    * *****
    *
    * Публикации: 189
    * Карма +40/-14
    *
         

Re: Какво става в Гърция или За политиката и икономиката
« Отговор #288 -: Днес в 13:39:39 »

 
Ох Горич, въпроса тогава опря до това, че всички се съгласиха (почти всички), че не е редно Оунъра да използва постовете НИ, за да си събира трафик за комерсиалният си сайт (нищо лошо в това да е комерсиален), хиляди увъртания за да не се променя URL, ама това, ама онова. Като се преместихме, отказа да редиректва неговият URL към сегашният, а преди това сегашният редиректваше към неговият. Просто си лъсна целта на занятието. При условие, че постовете НИ стоят на форума на Оунъра и после само се пренасят тук, Гугъл ги е индексирал на неговият форум, а пренесените тук (напълно идентични) се считат от Гугъл за дублаж и се игнорират. Нека съфорумците да преценят кое е по-морално - Оунъра да печели дивидент от постовете или аз да изтрия някои теми, без да пипам неговите и тези с поздравите. Попитай Асен, Барба или Додо дали искаха, постовете да останат там и да се дублират с тукашните.

Повече няма да споря с никого по този въпрос. Каквото имах да казвам, го казах в предният си пост. Четете и си вземайте решение. Въпрос на позиции. Аз в неща, които противоречат на принципите ми не участвам.

Сори, че ти наспамихме темата за Елада.
I say what I do and do what I say.

koganev

 • Гост
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #1 -: 31 Май, 2010, 14:32:51 »
0
...Кой си ти BulCan, че решаваш да изтиеш моите постове от там - да не би да съм ти дал пълномощно?
.....
Толкова ли е трудно, ако нещо не е на мястото си да се постави отметка - този пост отиде в боклука защото е боклук или нещо подобно, но така че всеки сам да може да прецени дали е боклук?
Триенето и местенето на който и да е пост, без каквото и да е обяснение, дори да е на идиот на квадрат е произвол в полза на слободията на триещия/местещия и в ущърб на форума като цяло!

Трябва ли всеки от нас да даде пълномощно на модератора, за да може той да си върши работата, триейки и местейки някоя наша случайно изтървана (да не говорим за нарочна пусната) шитня?
И не е ли опасно форумците да собственичат по отношение на мненията си? "Моето мнение това... моето мнение онова..." не е ли също толкова опасно, както и "твоето мнене това... твоето мнение онова..."? Все пак става въпрос за чистотата, Горо.

Чистотата се поддържа без да се пита за всеки отделен боклук дали е нечий. Щом има хора, които се грижат за чистотата, то на тях не им трябва пълномощно от изхвърляча на всеки отделен боклук, с което да ги упълномощи да го вземат (боклука), да го сложат в кофата, да го рециклират или просто да го изпепелят по процедура, одобрена от МОСВ.
И как така всеки сам да прецени? Ако има лайно на пода, аз не искам да преценявам... Искам като влезна лайното да го няма, петното да го няма, миризмата да я няма, а лайнарчето да е изхвърлено за известно време, докато си пооправи хигиенните навици. Изобщо не искам всеки път да дискутирам дали е редно да се сере във форума или е демократично да се оставят разни кретени да серат, пък всеки сам да прецени дали да минава покрай лайната или да ги заобикаля.
Аз искам чисти коридори!!! Демек общият изглед да не е напунден. Проветрени теми!!! Сиреч подходът към темите да е на база размишления (дори и в кавички), овкусен с настроение и по възможност да съдържа (но да не е задръстен с) числа, дати, факти.
Надявам се, че във форума има нещо като пречиствателна станция, в която боклуците могат да престоят ден-два, преди да изчезнат завинаги. Който има нужда да се порови и да се увери сам кое какво е - да вид там. Стават грешки - намират се и скъпоценни камъни сред боклуците...

Ако това, че чистачите са изхвърлили или депонирали нещо безценно за теб, взимайки го за боклук, е голям проблем - решете си го на чашка. Вероятно е грешка, която е лесно поправима. Лично аз не бих изхвърлил нищо, написано от теб, но това не го приемай за подмазване. Обаче не бива да се обявявя за слободия старанието на хората да поддържат приемлива чистота - поне не в толкова ранна фаза.

Пък и Асен каза, че всичко вече е ОК. 

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #2 -: 31 Май, 2010, 17:25:24 »
0
Я тема, която мислех аз да пусна :) Не съм чел всичко от вчера, затова да си кажа накратко какво мисля, но може да се повторя с някой:

- по моя преценка онзи ден спрях напастта Собственик 31, като извадих нищо-общо-имащите му мнения заедно с ответната реакция от 3 теми и ги преместих в Дъра-бъра. Преди това му пратих предупреждение, но той продължи с безсмислиците и нападките. Ако не го бях спрял, въпросните теми щяха да се напълнят с по още поне 50 мнения от вида "ама ти, ама аз, гадове и т.н.". Това според мен беше правилно, защото форума има категории, раздели, теми и ако някой има емоционални проблеми, правилната тема за споделянето им е Дъра-бъра.

- след това въпросният продължи глупостите с Елиса (която си седи в Дъра-бъра), която се възмути и аз преместих 2 от темите в Trash (това не е задължително да се тълкува като "изтриване", просто така съм кръсти раздела - специален раздел, който се вижда само от модераторите). Елиса може да се каже, че е еталон за морал, обноски и каквото там, затова мнението и ми беше достатъчно да преценя, че простотиите не са даже за Дъра-бъра

- вчера двама съфорумци решиха да спорят на тема цензура и свобода на словото, като след като показаха сравнително общ аргумент за "темата-къща", се съобразих и им върнах глупостите обратно в темите им. Съобразих се с искането по две причини: а) уважавам различните хора и ако някой е емоционално и психологически обвързан с интернет, комуникациите, форумите посредство "тема-къща" се чувствам длъжен да угодя, за да не причиня психично разстройство и б) форумът все пак си няма ясни правила, така че реших, че моите норми за морал и етика може да са леко различни.

А моето мнение е: писаници като тези на Собственик 31, започващи лични дрязги (и естествено предизвикващи обратна реакция, съответно запълване на 2-3 страници от дадена тема с ненужни глупости) трябва да се отделят в нова тема в Дъра-бъра, а ако простотията стане непоносима - то да бъдат премествани в Trash. Точно това което направих.

Също така относо идеята за "тема-къща" - няма как да отричам мирогледа на хората живеещи в "тема-къща", защото очевидно е свързано с психология, а за това си има специалисти с кабинети, но бих искал да коригирам аналогита им като подвеждаща. За тяхно съжаление тук темите не са "къщи", а са по-скоро "парцели". Каквото си правят в тях се вижда и усеща от околните, така че ако някой изкендза голямо аки, започва да мирише и в съседните парцели. Затова следва да се съобразяват с порядките на всички.

Фикс идеята за нецензуриране води до дебилизъм и глупави спорове. Още повече този форум се създаде с главен приоритет "не на просотията", а не "не на пошляпването на простаците", нещо което ми се стори, че се брани от няколко души вчера.

Накратко: за постигане на форум свободен от простотия, простаците следва да бъдат третирани подобаващо. Поли го написа същото в една друга тема вчера вечерта.

А за да не стават недоразумения, горното трябва да го пише в правилата с големи букви.

 *flower2* *drink6*

Imotenbalon

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 187
 • Карма: +36/-5
 • Респект: +18
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #3 -: 31 Май, 2010, 17:55:53 »
0
Пуснете анкета - за или против триенето и местенето  на мнения на юзер 31 и подобни ...

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #4 -: 31 Май, 2010, 18:35:12 »
0
додо, не може ли да се направи едно кошче, където да преседяват такива теми преди да бъдат окончателно затрити? Ако има нещо ценно пък, останалите ще кажат и след гласуване може да се върне :)

едит: видях, че си направил траш, но не е видим за други освен модове. Направи го видим, а темите заключени
« Последна редакция: 31 Май, 2010, 18:40:37 от gogolcho »

iaross

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 56
 • Карма: +7/-16
 • Респект: -5
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #5 -: 31 Май, 2010, 19:18:34 »
0
Едва изгряла звездата на свободното слово, мисъл и плурализъм /позабравена вече думичка/ помръква под тежеста на форумната "народна" демокрация. Е това се е случвало нееднократно и в исторически план, защо да не се случи и с един малък социум като този форум, но дали са щастливи индивидите населяващи го? Това нещо като битка за изграждане йерархиа във форумния елит ли е? Не се регистрирах в първия форум защото съм си параноичен и подозрителен по природа, но успокоен от последвалите събития си казах "има хляб в тези хора, има интелект и чувство за такт и достойство, има надежда" и съответно се регистрирах. Защо се регистрирах ли? За да имам възможноста за малко по активно виртуално общуване с хора с каквито ежедневието ми не е богато. Това е основна ценност за мен, а вярвам че и не само за мен. Но дрязги от типа кой да води бащина дружина, не са ми нужни и сигурно не само на мен. Много се набляга на това какви да са правата но не се говори какви са отговорностите. Искаше ми се да вярвам,че членовете на форума са от вида индивиди с отговорности а не такива на които са необходими писани права за да спазват добрия тон, излиза че греша. А и въпроса за предпазване от недобронамерени атаки не изисква чак такава бойна готовност каквато ни се демонстрира.

Не просто не ми се пише повече, който разбрал, разбрал.

Да резюмирам: Форума е за равни хора независимо от личния принос за изграждането му или съдържанието му.
Форума не е играчка, независимо от добрите намерения.

Вярвам в човека и способноста му за намиране на правилни решения и ви приканвам за търпение и такт за да просъществува и не се опорочи кристалната идея за свободен некомерсиален форум.

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #6 -: 31 Май, 2010, 21:40:42 »
0
додо, не може ли да се направи едно кошче, където да преседяват такива теми преди да бъдат окончателно затрити? Ако има нещо ценно пък, останалите ще кажат и след гласуване може да се върне :)

едит: видях, че си направил траш, но не е видим за други освен модове. Направи го видим, а темите заключени

За мен е приемливо да отиват просто в Дъра-бъра. Целта е да се секне зациклянето:

Диалог 1:
А: аз съм много умен вие сте тъпи
Б: да бе, аз съм най-умния, ти лъжеш
А: аз пък имам 20 лева
В: 20 друг път, имаш 20 стотинки
...
итерацията се повтаря докато някой от участващите не отиде да спи.

Ако обаче тази дъра-бъра се изроди в:

Диалог 2:
А: гад!
Б: к*р!
А: скр*тум!
Б: Къща със 100 стаи да си построиш и във всяка една от тях болен да лежиш!

темата отива в Trash.

Мястото на Диалог 1 не е в темата примерно "На къде върви БФБ". Диалог 1 по никакъв начин не може да бъде квалифициран като изразяване и защитаване на мнение. Той е просто Дъра-бъра и за това си има специално място.

Така че право и задължение на модераторите е да се грижат издънки като Диалог 1 да бъдат отделяни от темата, където са заченати, било това и "тема-къща" на някой. Ако ще и "собственикът" на "темата-къща" да е причина за издънката. Крайната цел е да се поддържа форумът без излишни заяжданици, както и структуриран според разделите на първа страница. Ще цитирам Поли:

"аз съм "за" разделяне на форума по раздели и подтеми- прегледно е, няма разводняване и лутане, не се губи време за ориентация при влизане в този сайт. Апропо- спамът, офф-а никъде не са толерирани. Ако това налага някаква модераторска намеса- всеки, вкл. и аз,  ще се наложи да я преглътне в името на общото благо."

Критерий за отделяне на подобни Диалози в отделна тема е те да бъдат над N, примерно аз го направих когато N беше 3 до 5. До някъде е приемливо да се появи Простак 18 и да напише някъде "да ми ядете гз", това си минава и заминава. Но ако му се вържат двама трима и започне да се обсъжда кой от всички точно има цирей на гз става нужно да се пресече тъпнята.

Другият казус - индивид А си има тема Т1. Обаче му хрумва (или на някой друг) да пише на тема Т2 в тема Т1. Добре е пак когато мненията по тема Т2 станат над N, тя да бъде отделена и поставена в правилния раздел. Индивид А трябва да благодари на модераторите, че са подредили новата тема на правилното място, а не да се държи като ощипана мома. Може би последната реакция се дължи на един вид накърнено достоинство (казано с бабешката реплика "кой си ти, че ..."), аз нямам обяснение на подобно поведение и за мен е загадка.

Крайният резултат ще е едно подредено място за дискусии.

Това е моето виждане.

P.S. Понеже Дъра-бъра се ползва за положителни емоции, може би е добре да има друг раздел както казва gogolcho да речем "South Park" или "Beavis & Butt-Head", където да ходят всички изцепки, за да не се нарушава комфорта на хората, които седят предимно в Дъра-бъра и си пишат хубави неща.

P.P.S. Другият вариант е - минимално модериране, всеки пише каквото си иска, където си иска, тогава социалният експеримент тук е напълно излишен, защото ще се стигне до 1:1 копие на "другия" форум, нещо от което всички се опитаха да избягат.

 *flower2*

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #7 -: 31 Май, 2010, 22:08:30 »
0
Подкрепям Додо на 100%. По-добре не би могло да се измисли. Бих желал и Скитъра да си пише мнението по въпроса.

Вариант "P.P.S." за мен лично е неприемлив, тогава форума по нищо няма да се различава от този на имоти.нет

Всички постове от типа гореизброените от Додо, да отиват в раздел "Trash" (може и да се кръсти нещо не толкова обидно, важното е да изпълнява функцията си), на който му е кеф да се дърли - да слага гумените ботуши, защитния костюм, противогаза и да се гмурка в лай**а (нищо чудно и да стане интересно там и всички да влизаме да се забавляваме), но темите по другите раздели да са свободни от такива постове, за да има форума лице/облик/престиж. В много западни градове (Амстердам, Хамбург, Париж и пр.) подобен проблем е решен по подобен начин - има си квартал/район на проститутките, който иска да се забавлява или да зяпа си ходи там. Останалите части от града са off-limit за такива дейности и който не желае да ги гледа, не ги вижда.

I say what I do and do what I say.

koganev

 • Гост
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #8 -: 31 Май, 2010, 22:08:56 »
0
...
Елитарноста на определени хора, с единствено правилно мнение убива идеята на смисъла на името ФОРУМ.
НАРЕЧЕТЕ ГО КАКТО ИСКАТЕ, НО ТОВА НЕ Е СВОБОДЕН ФОРУМ ЗА ИМОТИ.

Това е много тежък удар, но по кого?

Ако "единствено правилното", богато аргументирано и поднесено в съвсем цивилизована форма мнение на някои те дразни, това в каква степен ограничава свободата ти?
До каква степен елитарността, лишена от власт, ограничава свободата?

Тежката простащина е това, което убива всеки комерсиален форум. Кликовете и подобните им показатели са толкова важни ( явно), че в името на комерса се насърчават участията на цели групи безмозъчни "авторитети", а стратегията е да се залива с арогантност форума, за да се клика повече - с други думи да става сеир. В този смисъл сегашният форум е свободен. Няма нужда от доказване на висок рейтинг.

А висок рейтинг с умни хора, аргументиращи се и логични в разсъжденията си, трудно се прави... Щото умът си има грница, но глупостта е безгранична. :)

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #9 -: 31 Май, 2010, 22:14:05 »
0
да отиват в раздел "Trash" (може и да се кръсти нещо не толкова обидно, важното е да изпълнява функцията си), на който му е кеф да се дърли - да слага гумените ботуши, защитния костюм, противогаза и да се гмурка в лай**а

Аз затова предложих "South Park" или "Beavis & Butt-Head" - и двете са ярък пример за хиперболизиране на псувнята и простащината, така че да има комедийна нотка даже и в тези дискусии :)

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #10 -: 31 Май, 2010, 22:25:49 »
0
да отиват в раздел "Trash" (може и да се кръсти нещо не толкова обидно, важното е да изпълнява функцията си), на който му е кеф да се дърли - да слага гумените ботуши, защитния костюм, противогаза и да се гмурка в лай**а


Аз затова предложих "South Park" или "Beavis & Butt-Head" - и двете са ярък пример за хиперболизиране на псувнята и простащината, така че да има комедийна нотка даже и в тези дискусии :)


"South Park" звучи някак си по-престижно, малко като "South Beach" в Маями - на мен ми харесва. A най-якото според мен е "Die Große Freiheit Strasse" - хем буквално означава "улица Голямата Свобода" - ще бъде хит. Ходил съм преди години. Тя си е доста престижна в международен мащаб даже. По-голяма свобода от това - здраве му кажи :)

http://de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fe_Freiheit

I say what I do and do what I say.

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #11 -: 31 Май, 2010, 22:35:24 »
0
 *drink11*

South Park - Uncle fucker

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #12 -: 31 Май, 2010, 23:11:36 »
0
додо, пусни една анкета да се направи ли траш (саут парк или улица свобода) *drink5*

koganev

 • Гост
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #13 -: 02 Юни, 2010, 08:21:32 »
+2


Свободен форум означава ОСВОБОДЕН от нещо.

От какво се освободи новият форум? От жалкия комплексар ли? Ами той е водеща фигура, конферансие... Направо плува в свои води. Какъв беше проблемът да го отсвирите още в зародиш? Проблеми с демокрацията ли имахте?

От какво се освободи форумът? От отегчението сутрин да видя 15 стр. бездарна клоунада ли? Ами аз на цирк съм се нагледал... Клоунът, когато е бездарен, е най-досадно същество. Клоун, който не е смешен, е противен.

От какво се освободи форумът? От какво? И видяхте ли докъде ви докара свободата на малоумника?

Форумът ще се освободи от хората, нежелаещи да гледат тази безконечна тирада на глупостта. Ще се освободи от хората, които са отегчени от досадните опити за плитко оригиналничене. Освобождава се от идеята, която беше в неговият зародиш - да се изразяваме на СПОКОЙСТВИЕ.

Асен си направи експеримента - да се надяваме, че резулаттите са го задоволили. Можеше просто да ме попита, щях да му кажа още преди седмица какво ще стане... Толкова не съм изненадан, че чак ми е скучно.

Докарвайте Пунди, време е...

valsodar

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 147
 • Карма: +29/-23
 • Респект: +14
  • Профил
  • Щуровини - Животът през очите на един котарак
Re: Re: Криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ
« Отговор #14 -: 02 Юни, 2010, 10:49:01 »
0
Ясни правила и пълното им спазване от всички, в това е тайната на добрият форум.
Без, ама другарко, ама той, ама аз!
Предполага се, че повечето би трябвало да осъзнават последиците от действията си и да могат да си понесат отговорностите от тях.

И няма какво чак толкоз да се обясняваме помежду си и да се извиняваме един на друг, ако някой не е спазил правилата и не си е взел поука от наложените му наказания.

Свободен форум има при свободни хора.
А свободата е преди всичко в качеството на личноста да поема отговорност за действията си и да не търси други виновни за тях.
Човекът е единственото животно във вселената, което прекарва целият си живот в нескончаеми опити да го направи по-труден от нужното!