Автор Тема: ЕПК - изгубен чертеж  (Прочетена 428 пъти)

B0xER

  • Ентусиаст
  • *
  • Публикации: 1
  • Карма: +0/-0
  • Респект: 0
    • Профил
ЕПК - изгубен чертеж
« -: 16 Август, 2020, 11:24:38 »
0
Привет,

Ще ползвам темата за да допълня + да получа информация. Има доста информация за панелните жилища, но за ЕПК не откривам толкова.
Проблемът ми е следният, закупих жилище наскоро в ЕПК сграда в Младост. Правя основен ремонт и ми се налагат 2 по-сериозни интервенции:
1. Искам да премахна подпрозоречна стена между хол и тераса. От бетон е с тънка армировка.
2. Налага се да пробия ф125 отвор във външна бетонова стена (на снимката). За мое разочарование се оказа, че на по-горен етаж, са прекъснали комина и няма къде да си включа аспиратор в кухнята. Изобщо не ми се иска, но ще трябва да пробия отвор във външната стена (вероятно носеща). Тя е външна, над стълбище.
И двете неща не исках да правя преди да съм абсолютно сигурен, че е безопасно, особено защото съм на нисък (втори) етаж и над мен има 12 етажа бетон. За това отидох в Общината да търся чертеж на блока, за да проверя коя стена е носеща и коя не е.
От там ме изпратиха в "Архитектура и градоустройство". Там ми казаха, че чертежът на моята сграда е изгубен и единственят ми шанс е да го търся в комшии.
Там също не сполучих, няма в блока архиви. Повиках си архитект за оглед. И той каза, без чертеж, нищо не може да каже. И ме посъветва да намеря чертеж от друг блок с такъв тип.
И тук следва и моето питане. Някой живее ли в подобен блок и разполага ли с чертежи, които може да ми предостави? Или поне да разбера какъв е типът на блока (виждам, че за панелите пишете някакви серии). Дочух от брокера, че бил някакъв "немски тип", понеже имам коридор, кухня и след това хол с преход към малък коридор с баня и две спални (прилагам импровизиран чертеж на моят апартамент, с червена стрелка съм обозначил къде искам да пробия отвор за аспиратор).
Моля за всякаква информация, а ако някой има чертеж на такъв тип блок, съм готов и да платя, за да го имам.
Благодаря!


« Последна редакция: 16 Август, 2020, 14:15:52 от B0xER »