Автор Тема: Международното положение и има ли то почва у нас  (Прочетена 105939 пъти)

Scyther

 • Гост
България и Румъния – застрашени от фалит
« Отговор #15 -: 06 Юли, 2010, 20:46:48 »
0
България и Румъния – застрашени от фалит
http://news.ibox.bg/news/id_821875679
news.bg | 06.07.2010

България и Румъния са сред десетте страни, които са изправени пред най-силната угроза да не могат да изплащат задълженията си по дългови книжа (ДЦК).

Това показва последният анализ на групата CMA, предаде money.bg.

Двете страни попадат за първи път в „черния списък" на длъжниците, който е оглавяван от Венецуела.

Само за едно тримесечие Гърция се е „изкачила" със седем позиции в списъка и вече е на второ място. В класацията намират място страни като Ирак, Пакистан, Украйна и Аржентина.

Освен България и Румъния, заемащи съответно 10 и 8 място, от ЕС в списъка попада и Латвия.

За второто тримесечие цената на застраховане (CDS) на български 5-годишни ДЦК е нараснала до 363.7 базисни пункта, като в началото на отчетния период тя е била около 200 базисни пункта.

Рисковата премия показва цената, която кредиторите са готови да платят, за да се застраховат срещу фалит на държава или корпорация. Тя отразява очакванията на инвеститорите за платежоспособността на емитентите на дълг.

Според данните на СМА най-безопасни в момента са облигациите на Норвегия, Финландия и САЩ.

Scyther

 • Гост
Re: Международното положение и има ли то почва у нас
« Отговор #16 -: 14 Август, 2010, 13:02:03 »
+1
Поздрави от братска Румъния.
Hit - Румънската Шакира - Кака Мака

Scyther

 • Гост
Re: Международното положение и има ли то почва у нас
« Отговор #17 -: 24 Август, 2010, 16:41:44 »
0
Лихвите по кредитните карти в САЩ удариха рекордни върхове
http://money.ibox.bg/news/id_480467453

Лихвите по кредитните карти в САЩ са достигнали максимална стойност от 2002 година заради закона, позволяващ на банките да налагат наказания на клиентите си, които не плащат задълженията си.

Това показват данни на компанията за икономически проучвания Синовейт (Synovate), цитирани от Франс прес. Средната лихва по картите в обращение достигна 14,69 на сто през второто тримесечие спрямо 14,05 на сто през първото.

Това е най-високата стойност откакто Синовейт води тези статистики. Най-добрите кредитополучатели (категория "прайм") се ползват от по-ниски лихви от средно 3,25 процента. Това е най-голямата разлика в лихвите между най-добрите и най-лошите платци (категория "събпрайм"), отбелязва компанията. Икономическата криза и трайната безработица са накарали американските потребители да ограничат прекомерното използване на кредитни карти.

По данни на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ прибягването до възобновяеми кредити е спаднало близо 16 процента от началото на рецесията през декември 2007 година до 819,8 милиарда долара в края на юни.

elissa

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2070
 • Карма: +182/-35
 • Респект: +984
  • Профил

Scyther

 • Гост
0
Как се продават имоти в България на дубайци
06.06.2007

Робърт Дженкин, шеф на британската компания за търговия с недвижими имоти в България Bulgarian Dreams, в края на миналата седмица даде обширно интервю за АМЕ, медия на страните от Близкия Изток.  Преди месеци Bulgarian Dreams възмути българската общественост с планове за строеж на ваканционен и развлекателен комплекс в непосредствена близост с историческия и природен резерват нос Калиакра.


Дженкин регулярно говори пред арабската медия относно привлекателността на България като пазар за недвижими имоти: всеки два или три месеца. Не е чудно - британският бизнесмен посочва, че в момента жители от „Близкия Изток" съставляват около 15-20% от клиентелата му. Потенциалът е много по-голям: засмива се Дженкин в заучена учтивост.

От сайта на Azure del Mar, както е наречен проектът край Калиакра, става ясно, че в наличност за продажба са 143 имота, 55 са резервирани, а 13 вече са продадени. Но последната новина на този сайт е от десети януари 2007: как проектът е бил посрещнат сред ръкопляскания в Дубай. След това информацията заглъхва.

Едновременно, в сайта на Bulgarian Dream сега пише следното: „недвижимите имоти в Калиакра станаха много търсени, тъй като по-голямата част от района е силно охранявана и затова предлагането на нови сгради там е строго ограничено. Калиакра е едно от най-хубавите места в България ... брегът се мие от една от най-чистите води в Черно море. Наоколо играят делфини, а редки морски птици си почиват на неразработените плажове".


Арабски инвестиции на нос Калиакра
За повече информация за цените, продажбите и перспективите за арабски инвестиции в България, задължително посетете:
www.azuredelmar.com
www.bulgariandreams.com


nachev

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1176
 • Карма: +80/-1
 • Респект: +179
  • Профил
Re: Международното положение и има ли то почва у нас
« Отговор #20 -: 27 Август, 2010, 18:55:17 »
0

Цитат
Арабите с парите идат! А имотите накъде, сещате ли се?
« Отговор #19 -: Днес в 18:21:36 »

Не забелязах веднага, че Scyther го е пуснал.
Рекох си. Пунди е тук, стана тя каквато стана.. Те сега си .............. !
До Коледа ми предстои все да се сещам  :)

Шаржът е успял, илюзията е пълна.
Жалко само за инвеститорите.Scyther

 • Гост
Не сме оттук и сме за малко
Какво накара англичаните да загърбят българските имоти

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/08/27/952230_ne_sme_ottuk_i_sme_za_malko/?sp=0#storystart
27 авг 2010

Между мечти и реалностиДжон е от Кардиф. Преди три години той си купи малък апартамент в Банско за 65 800 евро. После дойде кризата, цените паднаха, лихвите се вдигнаха, а Джон започна да трупа дългове към банката.

Миналата година сметките го притиснаха и той реши да се раздели със своята българска инвестиция. Апартаментът беше пуснат за препродажба през март 2009 на цена 57 500 евро, но купувачи не се появиха.

Преди две седмици Джон успя най-после да продаде апартамента си за 37 000 евро. Неговата равносметка е загуба с 44% от първоначалната инвестиция.

Горният пример не е измислен. Пазарът на ваканционни имоти в България в момента е пълен с продавачи като Джон. Преди години те купуваха жилища в Банско по 1400 - 1500 евро на квадрат, а сега стискат ръце с новите собственици на нива от 700 - 800 евро.

Кризата е едната причина за отлива на английски купувачи. Другата е масовото разочарование от направените инвестиции. Повечето англичани купиха апартаменти и къщи в България, разчитайки, че ще спечелят лесно много пари след приемането на страната в Европейския съюз. Банките щедро финансираха покупките на "втори дом" в Слънчев бряг или Банско, а брокерски агенции им обещаваха по 10% годишна доходност.

Това не се сбъдна. "В един момент те разбраха, че не се случват чудеса. Че не може да станеш богат, като някой друг те направи такъв. Можеш да се направиш сам богат. Англичаните, които купиха апартаменти в България, искаха някой друг да ги направи богати. Ама в живота просто не се случва това - никога и никъде. Ако те не са станали богати в Англия, няма да станат богати и в България", заяви строителен предприемач, продал успешно няколко комплекса по морето на англичани, пожелал да не разкриваме името му.

Проверка на "Капитал" показа, че по-голямата част от британските ваканционни имоти в момента пустеят или се ползват от притежателите им само три-четири седмици в годината. Собствениците предимно трупат дългове, защото поддръжката струва пари. Щастливи от инвестицията си в България са само купувачите на селски къщи, които ги използват за постоянно ползване.

Към причините за разочарованието се добавя и горчивият опит на много британци, които станаха лесна плячка на измамници и фалирали строителни предприемачи в България. Това допринесе за негативния имидж на страната в британски медии. Вестниците на Острова, които само допреди три-четири години рекламираха България като следващата "гореща точка" (hot spot) за инвестиции след Испания и балтийските страни, сега съветват читателите си да не купуват недвижимости тук.

"Къща на цената на един автомобил"

Това е заглавие на статия в "Сънди таймс" от 2004 г. Разказваше историята на 37-годишна жителка на Ливърпул, която сбъднала своята балканска мечта, купувайки масивна къща за едва 5000 лири в Устрем - малко село в района на Елхово. Буквално за парите, които англичанин може да похарчи за автомобил на старо, тя се сдобила с просторен имот, който вървял в комплект с лозови насаждения и овощни дръвчета в двора. Допълнителни аргументи за смисъла от подобна инвестиция бяха, че цената на бирата в България е 17 пенса, а обилен обяд за двама с бутилка българско вино струва 9 лири.

Подобни публикации също допринесоха за надуването на имотния балон в България в периода 2003 - 2007. За много от англичаните България беше символ на сбъдната мечта за "втори дом". Те дори кръщаваха така и фирмите, които регистрираха  тук за покупката на имоти. В търговския регистър могат да бъдат открити фирми с имена "Секънд хоум", "Май дрийм", "Дрийм хоум инвест", "Бългериън дрийм пропърти", "Дрийм ланд", "Оувърсийз дрийм пропъртиз", "Дрийм дестини" и други подобни - всичките са собственост на британски граждани, регистрирани специално за покупка на имот.

"На всеки, като обясниш, че България е на два часа път със самолет и предстои приемането в Европейския съюз, като му покажеш красотата на природата и хубавия климат, накрая като му кажеш, че може да си купи къща за 5000 паунда - край! Това беше достатъчно", коментира Юлиан Георгиев, собственик и управител на Homes in Bulgaria - компанията, която първа започна да предлага български имоти на англичани през 2002 г.

В първите години хит бяха селските къщи с двор в Балкана и в близост до морето. Година-две по-късно дойде модата на ваканционните апартаменти в курортите. В Слънчев бряг, както и в зимните курорти Банско, Пампорово и Боровец започнаха да никнат комплекси, които бяха изкупувани още на етап проект от англичани. Повечето от тях дори не стъпваха в България, за да видят апартамента, който купуват. Сделките ставаха с посредничеството на български и британски агенции, които оформяха документите дистанционно, а собствениците на бъдещите апартаменти подписваха предварителни договори директно в Лондон, Манчестър или Кардиф.

Много от англичаните станаха жертва на измами. "Не може да продаваш апартамент в Равда с гледка на първа линия, абсолютно знаейки, че 500-те квадрата между теб и морето са на някой друг и шест месеца след това ще бъдат застроени", коментира Юлиян Георгиев. Той разказа за случай в Банско, който е бил заснет от британска телевизия. "Пред сградата имаше около декар място с прекрасна гледка към лифта и планината. Инвеститорът твърдеше, че това е негово място и там ще има зелени площи. В периода между предварителния договор и предаването на имота вече имаше с 2 етажа по-висока сграда с 10 метра", добави Георгиев.

Спукването на балона

Кризата попари надеждите на англичаните за бързо забогатяване. Малцина са тези, които спечелиха от препродажба на имот в последните две години. Всички са на огромна загуба, тъй като закупените от тях имоти се обезцениха значително.

В пика на имотния балон цената на апартаментите с гледка към морето достигаха 2500 евро на кв.м, а средната цена на селските къщи с двор беше 30 000 евро. Сега цените са паднали с над 50%. Апартаменти в Слънчев бряг могат да бъдат купени на 400 евро на кв.м, а средната цената на къщите е 14-15 хил. евро.

"Има много препродажби на 50% от цената, на която са купени. Повечето от англичаните се въздържат да продават, но има и такива, които са притиснати на загуба, буквално", коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties - една от най-големите агенции, търгуващи с купувачи от Великобритания, която има над 10 000 сключени сделки с англичани.

"България никога не е привличала средния и високоплатежния британски инвеститор. И това е част от драмата на българския пазар. В първите години на бума дойдоха т.нар. First time buyers (които купуват за пръв път в живота си - бел. ред.). Това са хора, които често пъти не могат да си позволят жилище във Великобритания, но могат в България, защото на тях им костваше две месечни заплати. Затова в момента, в който се вдигнаха и бюджетите, които се изискваха от инвеститорите, скочиха над 70 000 паунда, интересът започна да спира", коментира Юлиян Георгиев.

Като илюстрация за обръщането на конюнктурата той посочи драстично намалелия брой на посредническите агенции и сайтове за имоти. "Малкото агенции, които останахме, в болшинството от случаите сме търсени не от желаещи да купуват имоти, а от притеснени собственици, които са открили проблеми със своите имоти. Има хора, които са си платили и до ден днешен не фигурират в нотариални актове", добави Юлиян Георгиев.

Апартаментите пустеят...

Пустеещите имоти са навсякъде. По-голямата част от новопостроените апартаментски комплекси до голф игрището край Радомир и в Банско стоят необзаведени, което означава, че не се използват, показа репортерска проверка на "Капитал". В един от наскоро откритите комплекси - "Клуб сезони", заварихме само охранител, който ни каза, че единственият англичанин, Джейсън, си е тръгнал предния ден. Това е същият комплекс, който преди шест месеца беше щурмуван от група разгневени британци, които не бяха допускани от строителя на сградата до собствените им апартаменти. Сега според охранителя проблемите са изгладени и англичаните имат осигурен достъп до апартаментите. С тази уговорка, че до построения комплекс няма асфалтов път и се налага да карат колите през съседната ливада.

"Ползват се два-три месеца в годината. Може би английските граждани, които инвестират в България, са подведени от наши и техни фирми, които им казват "купете си апартамент, ние през годината ще го ползваме, ще ви даваме 10-12% рента", но това не става. Не знам каква е причината, но доста апартаменти не се оползотворяват целогодишно", коментира пред "Капитал" кметът на Банско Александър Краваров.

"Може би една трета от апартаментите се ползват, но другите не. Някои може би даже не знаят къде им се намират апартаментите", добавя Георги Попов, кмет на Чепеларе - общината, към която попадат част от комплексите в Пампорово. 

По морето е същото. Строителен предприемач, който има сключени 3000 сделки с англичани в Слънчев бряг, заяви пред "Капитал", че близо 60-70% от апартаментите в неговите комплекси стоят празни през по-голямата част от летния сезон. Той изрично настоя да не цитираме името му, тъй като продължава да работи с клиенти на британския пазар. Според него виновни за излъганите очаквания са самите англичани, които са повярвали на обещанията на брокерите.

"Ако един имот носи доходност, така че да си изплаща ипотеката, повярвайте, нито един инвеститор няма да ги продава. Ако моите имоти могат да ми носят 10% доходност, аз няма да ги продавам на англичаните. Това е азбучна истина", заяви предприемачът пред "Капитал".

...и трупат разходи

Проверихме колко може да изкара с отдаване под наем един апартамент в Слънчев бряг. Оказа се, че в повечето случаи сумата рядко надхвърля 2000 евро на година. Ако комплексът е по-луксозен и на добра локация, тя може да достигне 2500 - 3000 евро.

В същото време имотите имат фиксирани разходи. Един от тях е таксата "общи части", която включва поддръжка на басейн, зелени площи, охрана и други услуги, без които комплексът не би бил атрактивен за туристи. Таксата се определя според квадратурата на имота, като средно за Слънчев бряг е 9-10 евро на кв.м. Така английският собственик на апартамент от 100 кв.м в Слънчев бряг е длъжен да плати средно 1000 евро на година за поддръжката на общите части.

Отделно се плаща по желание такса за управление на имота, която варира между 300 и 400 евро. Тя ангажира управляващата фирма да търси наематели за месеците, в които апартаментът не се ползва от собственика. Така неизбежният разход за собственика на апартамент е 1300 - 1400 евро, обясни Петър Радев, изпълнителен директор на "Пропърти мениджмънт БГ" - една от големите фирми за управление на имоти, собственост на чужденци.

По неговите думи средната доходност от жилищата на англичаните в Слънчев бряг рядко надхвърля 2%, като причина за това е и спадналата продължителност на сезона - 70-75 дни на година. По-висока доходност получават само купувачите на апартаменти в комплекси с целогодишно използване, но в курорти като Банско такива са единици.

"Един от големите проблеми на First time buyers е, че те разглеждат покупката на имота като едностранно действие. Той никога не си е мислил, че ще му коства пари всяка година за поддръжка. В момента, при перспективата да продължава да си плаща поддръжка, данъци и т.н., той предпочита да се отърве. Има солидна група от агенции по морето, които работят на руския пазар и се опитват да продават апартаменти на англичани на намалени цени (distressed price)", коментира Юлиян Георгиев.

Едно от потвържденията за загубения интерес към имотите е новината, че близо 600 англичани не са платили данък сгради и такса смет за притежаваните от тях апартаменти в Пампорово. Натрупаната сума надхвърля 600 000 лева и е за периода 2007 - 2010 г. Община Чепеларе обяви, че е изпратила покани за доброволно плащане на домашните им адреси в Англия. "За пръв път решихме да напишем официални писма, но лошото е, че не можем да намерим адресите на всички собственици на апартаменти. Те веднага коректно се обаждат и искат банкова сметка, по която да си платят. Но държат тази сметка да е общинска - да не е на посредници или някои други, които са ги лъгали постоянно. Така че хората са коректни, но или нямат информация, или нещо се страхуват, за да почнат да си плащат данъците като собственици на тези апартаменти", коментира кметът Георги Попов.

Ще се върнат ли англичаните

За да се отговори на този въпрос, трябва първо да си дадем сметка кое ги прогони от България. "Рецесията е едната причина, но тя е свързана с притесненията за драматичното свръхпредлагане на апартаменти в много български курорти и репортажите на медиите за инфраструктурата, която съответства на големия брой нови жилища. Възприемането за престъпността и корупцията беше малък елемент, но не толкова важен, както свръхпредлагането и неадекватната инфраструктура", казва журналистът Греъм Норууд, който от повече за 20 години пише за имоти за различни издания във Великобритания - Financial Times, the Daily Mail, The Independent, The Guardian and The Observer.

Той смята, че ако властите в България стриктно контролират бъдещото строителство, позволявайки много малко нови строежи в популярните курорти, като същевременно инвестират в повече и по-качествена инфраструктура, има шанс в дългосрочен план да се завърне желанието за покупка на жилища в България.

"По време на целия този бум държавата беше заета само да брои и оценява притока на чуждестранни инвестиции, без някой да го е грижа дали тези инвестиции ще бъдат успешни и дългосрочни и ще донесат устойчиво развитие на икономиката. Това е големият проблем - липсата на ангажимент от страна на държавата. Какво означава да стигнеш от Лондон до София за два часа, а след това да ти трябват осем часа, за да стигнеш до българския ти имот. Да не говорим за дупките и липсата на изградена инфраструктура в новостроящите се комплекси", коментира Юлиан Георгиев.

"Имаше негативни публикации за България от недоволни купувачи и излъгани хора. А те, понеже са много по-силни като гражданско общество, се чува гласът на хората. Но определено кризата е причина за отдръпването. Ако нещата започнат да се оправят, а това рано или късно ще стане, мисля че британците ще си възвърнат интереса към България. Макар че има много разочаровани,  има и много доволни от България и българите - от храната, културата, природата", казва Полина Стойкова. "Досегашният опит показва, че дребните инвеститори в недвижими имоти имат краткосрочна памет. "Много малко след като мине кризата, те пак ще станат смели", добави тя.чи-чов-ци

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 540
 • Карма: +82/-5
 • Респект: +369
  • Профил
Re: Международното положение и има ли то почва у нас
« Отговор #23 -: 01 Септември, 2010, 10:46:02 »
0

  Мдааа...... "God save the ruins" (с извинение, ако е малко грубо)

  П.С. Scyther, благодаря за статията  *drink5*

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
"Ако един имот носи доходност, така че да си изплаща ипотеката, повярвайте, нито един инвеститор няма да ги продава. Ако моите имоти могат да ми носят 10% доходност, аз няма да ги продавам на англичаните. Това е азбучна истина", заяви предприемачът пред "Капитал".

хаха

Истината е малко по-друга - понеже на въпросния "инвеститор" му излиза не 1500, а 300 евро, при констатираната сега ниска 2% доходност (при 1500 разход) той пак ще има 10% поне, но за него е било по добре 500% печалба тук и сега, вместо да ги избива в продължение на 10 години.

Освен това се говори напоследък, че англичаните се били прецакали, а сънародниците ни не са ли? Или тяхната глупост е по-оправдана, защото тук освен вестникарската простотия имаше и "па-па-па", инфлация 15%, която щяла да е такава 30 години и видиш ли като купиш сега, инфлацията ще ти изяде кредита и на практика апартаментът ще е безплатен. :)

Спекулантите, купили и продали навреме, сигурно са толкова малко, че можем да ги игнорираме.

Scyther

 • Гост
Re: Международното положение и има ли то почва у нас
« Отговор #25 -: 01 Септември, 2010, 18:52:09 »
0
Абе банските бабички понаправиха профит, не може да се отрече. То с едната пенсийка живее ли се? А за проблемите на "па-па" инвеститорите има една много хубава приказка 'откъдето дошло, там отишло'...

Scyther

 • Гост
България - магията живее тук
« Отговор #26 -: 03 Септември, 2010, 14:39:39 »
0
България - магията живее тук

На море в България -
с ядове all inclusive

Scyther

 • Гост
Предричат крах на еврозоната
« Отговор #27 -: 17 Септември, 2010, 11:42:18 »
0
Предричат крах на еврозоната
http://news.ibox.bg/news/id_379860417
17.09.2010

Нуриел Рубини - икономист от Нюйоркския университет оценява на 30% риска от разпадане на еврозоната в резултат на преструктурирането на държавните дългове и излизането от нея на слаби от икономическа гледна точка страни.

Това е най-лошият сценарий за развитие на събитията, се казва в негова публикация, съобщава Дойче веле.

Според Рубини в най-добрия случай страните от еврозоната "с големи трудности ще излязат от сегашната криза през следващите няколко години". Той обяснява прогнозата си с това, че "основополагащите проблеми на еврозоната както и досега не са решени".

Икономистът включва в тях големите бюджетни дефицити и държавни дългове, които трудно ще бъдат съкратени съществено. Рубини обяснява това с негативното отношение на правителствата и обществото към бюджетните икономии и структурните реформи.

Макар че създаването през май на фонд от 1 трилион долара предотврати незабавния срив на Гърция и разпадането на еврозоната, сега спредовете по държавните дългове в страните от периферията на еврозоната са се върнали към равнищата от пика на кризата през май.

Според Нуриел Рубини набързо извършените финансови тестове за устойчивост в еврозоната са имали за цел да убедят пазарите, че на европейските банки са необходими само 3.5 милиарда евро под формата на нов капитал. Той е убеден, че ускоряването на икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие, което допринесе за подем на финансовите пазари и на еврото, има само временен характер.

Брутният вътрешен продукт във всички страни от периферията на еврозоната или намалява (Испания, Ирландия, Гърция), или едва-едва нараства (Италия и Португалия), отбелязва икономистът.

Както в Германия, така и в останалите страни от еврозоната, посочва Рубини, са налице едни и същи фактори, които водят към забавяне на растежа в страните с най-развита икономика през втората половина на 2010 година и през 2011 година.

Именно затова той е убеден, че Гърция е загубила платежоспособността си, а принудителното преструктуриране на държавния й дълг вече е неизбежно. По същите причини със сериозни проблеми се сблъскват и Испания и Ирландия, изтъква американският икономист.

Ivel

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 516
 • Карма: +16/-7
 • Респект: +48
  • Профил
Re: Международното положение и има ли то почва у нас
« Отговор #28 -: 17 Септември, 2010, 15:51:30 »
0
Е и? Остави го този, не разбира, изреди цялата азбука да описва каква щяла да бъде кризата. Аман от такива !

Scyther

 • Гост
Стачки сковаха Европа
« Отговор #29 -: 30 Септември, 2010, 21:00:55 »
0
Стачки сковаха Европа
http://news.ibox.bg/news/id_443922275
29.09.2010Протести срещу режима на строги икономии избухнаха в цяла Европа, предаде АП. Гръцките доктори и железничари напуснаха работа, испанските работници блокираха влакове и автобуси, а един човек даже блокира ирландски парламент с бетоновоз, в знак на протест срещу огромната помощ отпусната от правителството на банките.

Десетки хиляди демонстранти са по улиците на Брюксел на път към сградите на Европейския съюз. Стачкуващите са облечени с якета в цветовете на профсъюзите - червено, зелено и синьо. С протеста си те показват подкрепа към испанските си колеги, които обявиха национална стачка за пръв път от осем години.

Стачки и протести избухнаха в сряда в Гърция, Португалия, Ирландия, Словения и Литва. Всички са срещу ограниченията в бюджетите, повишаването на данъците и намаляването на парите за пенсии - мерки, с които европейските правителства опитват да контролират дълговете си.

Протестното шествие в Брюксел се проведе в момент когато Европейската комисия наложи нови наказания на членки на съюза с висок дефицит, получен от финансирането на социални програми във време на висока безработица. Предложението за мярката е на Германия и срещна сериозната съпротива на Франция.

„Сега е странно време за ЕК да наказва", заяви пред АП генералният секретар на Търговската конфедерация на ЕС Джон Монкс. Според него това не само няма да подобри положението, но даже е възможно и да го влоши.

Профсъюзите изразиха опасения, че работниците ще станат най-големите жертви на икономическата криза, започната от банкерите и търговците, много от които сега се ползват от държавната помощ.

Няколко правителства, които и преди това са били с опасно висок външен дълг, се оказаха на ръба на финансов колапс, поради което се наложи да намаляват заплати, пенсии и работни места. В резултат на това десетки хиляди излязоха на протест.

„Има огромна опасност работниците да се наложи да плащат цената на безразсъдните спекулации на финансовите пазари", заяви Джон Монкс. Той е на мнение, че трябва тези задължения да бъдат разсрочени, за да не бъдат тежък товар за Европа през следващите години и да не потопят Стария континент в рецесията.

В Испания социалистическото правителство на Хосе Луиз Родригез Сапатеро е под сериозен натиск заради непопулярните мерки, които то предприе, за да не последва четвъртата най-голяма икономика на Европа съдбата на Гърция. Въпреки постигнатите резултати в това направление, безработицата е цели 20 процента, а бизнесът е на ръба на оцеляването.

Стачката в страната е първа с подобен мащаб от 2002г. и показва охладняването на някога добрите отношения между профсъюзите и социалистите. Протестиращите не дават на камионите със стоки да влязат в пазарите в Мадрид и Барселона, стотици полети са отменени.

Гърция, която беше спасена от банкрут от 15 други държави, също се наложи да отреже много от социалните придобивки на работниците, което доведе до стачна вълна.

Шофьорите на автобуси и тролейбуси спряха работа за няколко часа, докато метрото и трамваите в Атина спряха напълно. Железничарите също не работят, а докторите в държавните болници са в 24-часова стачка.

Вече две седмици текат протестите на гръцките шофьори на камиони. В резултат на тях доставките на стоки са силно нарушени. Собственици на магазини се оплакват от недостиг, докато производителите не могат да доставят продукцията си.

Гръцкото правителство въведе драконовски мерки за икономии - пенсиите и заплатите на държавните служители паднаха за сметка на данъците. Още няколко страни от ЕС обмислят подобни мерки.

В Дъблин шофьор на бетоновоз блокира портала на парламента в знак на протест срещу големите държавни помощи за банките. Возилото беше украсено с надписи „Токсична банка" и „Всички политици трябва да бъдат изхвърлени". Полицията арестува 41-годишният гражданин.

Англо-Ирландската банка, която беше национализирана през миналата година, дължи 72 млд. евро. Тази сума трябва да бъде платена от ирландските данъкоплатци, при това във време на висока безработица, високи данъци и съкращения в бюджетната сфера.

Също в сряда 400 човека проведоха нелегална демонстрация във Вилнюс, за да поискат смекчаване на тежките антикризисни мерки на правителството, сред които и намаляване на заплатите.

В Словения хиляди държавни служители продължиха стачката си и в сряда срещу плановете на правителството да замрази заплатите им за следващите две години или до момента, когато икономиката отново започне да отбелязва 3% растеж.

Профсъюзите в Португалия също очакват около 30 хиляди души да се включат в протестите.