Автор Тема: Какво става в Гърция или За политиката и икономиката  (Прочетена 1215957 пъти)

nearvana

  • Гост
А не ти ли става неудобно да ми вменяваш чувства,
вторачване във факти които вадят очите ;),

хаха жива да не бях. то не бяха варвари фашисти дебели ... когато квалификациите и прилагателните са повече от аргументите работата е ясна. наистина няма смисъл да говорим щото се стига до надприказване. не съм чул един свестен аргумент а само произволни твърдения като "На немците не им ли става неудобно, че само те са трудолюбиви и знаят как се прави икономика,"  - ти тва явно си го чул в гърция че в германия се говорило така. ако въобще си го чул а не си го интерпретираш от някъде. тотален булшит. ако за тебе обаче твърдението че държавните разходи в някои държави са повече отколкото продуктивната икономика на тези държави може да поддържа е равностойно на "На немците не им ли става неудобно, че само те са трудолюбиви и знаят как се прави икономика,"  то тогава проблема си е в твоя телевизор. Щото това е  демократичното твърдение на хората които инвестират парите си на пазара и ги дават на гърция само срещу сериозна лихва защото преценяват че риска е висок. Това ако за тебе е обида за мен е нормално демократично право на хората сами да решават какво да правят с парите си и на кого да ги дават срещу каква лихва.
 
Безпредметен е спор между двама ни.
Затова - пиши, каквото си мислиш, мен остави да изразявам своето неведение...
 *drinks*
и аз спирам щото е безпредметно когато има само квалификации а никакъв аргумент срещу това което съм написал.   гърците имаха 10г евтини пари и това ги докара до сериозна криза и сега ти твърдиш че германия обиждала и унижавала гърция като е на мнението че повече евтини пари няма да решат проблема който е следствие точно от евтиния кредит ... безмислено е без някаква промяна в разходната част на бюджета.

поздрави
 *drink11*

пп а начев да трябва да ти обяснява що съседа ти бил казал че всички немци са фашисти  ....  *drinks*  ти наясно ли си колко расистко е подобно твърдение и кви глупости ръсиш. 

nachev

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1176
  • Карма: +80/-1
  • Респект: +179
    • Профил

Преди няколко дни си говоря с един съсед и се опитвам да отделя Хитлер от немския народ.
- Не е вярно - отвръща ми горе долу той - всички са хитлеровци! Италианци измислиха фашизма, но мнозинството италианци, въпреки пропагандата и терора, не го последва и никак не си даваха зор да воюват. Немците последваха в мнозинството си Хитлер! Защо?

Защо, Начев?

Първо нека се извиня ако съм бил по-рязък ! Очевидно на мен не ми върви (подхожда) и не ми се "позволява" да бъда язвителен или назидателен. Муза правилно ми обърна внимание. (Муза, знам, че ти дължа отговор и ще го направя веднага след като се вкарам в подходящо разположение на духа.)

Горо, в разговора със съседа ти, ти самият си опитвал да отделиш х. от немския народ и правилно си постъпил. На този дето твърдял, че всички германци са хитлеровци, да вземеш да му кажеш да се гръмне, че с толкова простотия сигурно е голяма мъка да живееш.
В края на абзаца, обаче, изглежда ти обръщаш към мен този въпрос с "последването" и оставам с усещането, че си сближил позиците с този човек. Не го прави, това не е вярно.
Изкривено и злонамерено е.
Германците са също като нас и искат за децата и семействата си същото, което искаме и ние.
А какво значи "последване", апропо. При това болшинството от народа го последвали.
Доколкото имам спомен, лицето е посочен, номиниран за ръководител (канцлер).  Тоест не е имало някакви революции и преврати, а всичко се е случило в рамките на някаква демократична процедура.
Липсват ми данни, кои избори и с колко е печелила партията му и самото лице, но сэм почти сигурен, че във времето на т.н. Ваймарска република НСГРП (нацсоциалистическа германска работническа партия) не е печелила абсолютно мнозинство. Което от своя страна иде да покаже, че болшинството на германския народ не е "последвало" х.
За случилото се после, когато по време на Третия Райх  една жестока, тоталитарна и безкомпромисна власт е реализирала и прокарвала някакви там подходи и политики, може ли това да стане причина да кръстиш цял един народ  хитлеровци. Да споменаваме ли А. Македонски, Цезарите, Атила и варварските народи,
« Последна редакция: 05 Май, 2012, 16:04:14 от nachev »

nachev

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1176
  • Карма: +80/-1
  • Респект: +179
    • Профил
Нещо пак натиснах криво и замина. Като не гледам и се случва да засегна бутон табулация. От настройки ли е - не знам, но често пращам незавършени постове.

Та, продължавам ! Ами по-късните колониални политики на просветените и цивилизовани англичани, испанци и други.  И стигнем до Сталин, Мао, Пол Пот, а пък имената на най-съвременните представители на глупостта и агресията просто ще ги пропусна.
Ние с теб, когато след гимназия отидохме в армията, значи ли, че сме станали тодорживковци, или сме били просто едни последователи?!

Остави я тази работа. Цялата тази работа с "последването" не съответства на по-зряло познаване на  човешкия вид и на социуса в частност.

Малко по-конкретно, че бях ти обещал за една поредица от риторични въпроси.
Германия ли е най-виновната страна за ПСВ?
Или пък тя е най-невинната?
Нито едното от двете е вярно.
Причините за ПСВ няма да ги  изследваме, но нека всеки впрегне познанията си и се опита да си представи света от края на 19 и началото на 20 век и се опита да си отговори, можело ли е това да продължава по сложилия се начин. И кой е по-виновен?
Германия я смачкаха и унизиха след войната въпреки предупрежденията на по-издигнати и просветени люде. Губят ми се подробности, какво са направили по-конкретно, но не са го направили по верния начин. За това мога да съдя донякъде и индиректно като съобразявам, как постъпиха и с нас. С победена в ПСВ България.  Едни са били обещанията и ангажиментите докато ни убедят да излезем от войната, а после в Ньой Стамболийски е бил смачкан и принуден да подпише нещо съвсем друго. Случаят със счупената писалка никога не трябва да се забравя.  Англичаните и френците са били твърде опияненни от ролята си на победители и са прекалили. И за Германия ще кажа, но нас това ни засяга повече и никога не трябва да забравяме, че България е преди всичко.  Англия и Франция (елитите им) имат традиционно недобронамерено, дълбоко подозрително и крайно негативно отношение към България и всичко българско.  Това никога не трябва да се забравя. От страна на Германия това не е така, ила да го кажем по-меко, не е чак така.

Прехвърляме се в следвоенната действителност. Представете си какво е било в Германия. Ако на някой му е скучно да чете сухи исторически текстове, нека вземе някой от романите на Ремарк и да прегледа. Много поучително. Ами, разбира се, кой им е виновен на германците, че са загубили войната. Да бяха спечелили! След като не са спечелили, ще ги мачкаме с всички възможни средства и начини. И българите  - и с тях така. А това, че в същата тази война те са се били за интересите на своите елити, (някъде познати и като национални интереси) които по същество по нищо, ама абсолютно по нищо не са се отличавали от интересите на английските и френските елити, кому му пука за това. Битият си е бит.

И после, когато иде време нещата да се поуспокоят, иде Великата Депресия.  И пак глад.
И после иде прословутият период на политическата нестабилност около края на Ваймарската република.
Постоянно избори, и хаос и глад.

Кой го отнася, дами и господа! Хората, народът!  А цялото поведение на победителя е сочело натам, че така е редно да се прави, така правят победителите. Сякаш безмълвно е внушавано: Ако вие победите и вие ще може да правите така, като нас! 

Не се получи това, което ми се щеше да напиша, но това е положението!
« Последна редакция: 05 Май, 2012, 19:20:20 от nachev »

nachev

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1176
  • Карма: +80/-1
  • Респект: +179
    • Профил
Вероятно все пак е добре да има и някакъв завършек.

Лицето, което толкова много те вълнува - и теб и твоят гръцки партньор, един мрачен и демоничен, но все пак само изпълнител, номиниран от немските елити, но участващ в един по същество англо-френски "социален проект".

Не говори така за германския народ, защото е срамота.

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
...
Не говори така за германския народ, защото е срамота.


А те могат да говорят за нас като за конекрадците оттатък Дунава и мързеливци
и не е срамота, а?


п.п.
Говоря с факти:
АКТЫ ГЕНОЦИДА В ИСТОРИИ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА
И да знаеш още колко мога още да посоча - свят ще ти се завие.

...разказвате ми буквално общи приказки...

Ще продължа по темата по-късно, че още имам бачкане и разбира се по-сериозно.

nachev

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1176
  • Карма: +80/-1
  • Респект: +179
    • Профил

А те могат да говорят за нас като за конекрадците оттатък Дунава и мързеливци
и не е срамота, а?


Не съм навит да ми викат конекрадец, защото ако ми падне кон, няма да имам ни най-малка идея какво да правя с него, а последното нещо, което би могло да ми  хрумне, е да го крада.
Ако образовани и културни хора говорят подобни неща - да, това  е срамота. Ама, случаят очевидно е друг.
Цитат
п.п.
Говоря с факти:
АКТЫ ГЕНОЦИДА В ИСТОРИИ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА
И да знаеш още колко мога още да посоча - свят ще ти се завие.

Аз ще кажа само - тъжа за болката и мъката на жертвите и не искам да се случват подобни неща.
Поклон !

.
Цитат
..разказвате ми буквално общи приказки...

Ще продължа по темата по-късно, че още имам бачкане и разбира се по-сериозно.

Без съмнение имаш право на мнение, не  съм съгласен с теб, но нямам ни желание, ни намерение да те докарам до моята гледна точка.
Не бързай след като си зает. Нямаме ни срок, ни бърза работа . Нашият спор не е от вчера и като гледам няма ни най-малки изгледи да приключи в обозримо време.
Хайде, че бирата е изстинала!

Поздрави !

dodo2

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3737
  • Карма: +191/-16
  • Респект: +310
    • Профил
... защо има строг закон срещу отричането на Холокоста, а в същото време конституционен съд отменя закона срещу отричането на арменския геноцид? Отговорът на всички тези въпроси е "защото така" :)
*drink6*
Ако става въпрос за немския конституционен съд, има сериозни премълчавани аргументи. ;)
Като например:
че по-него време Турция и Германия са съюзници,
турската армия е с немски инструктори,
а злите езици разказват, че немските офицери са взели и най-дейно участие.
Отричането на Холокоста е невъзможно и признаването му донякъде може да се разглежда като покаяние и осъзнаване. Признаването на още едно такова събитие, в което са участвали дейно германци и отдалечено с цяло поколение от другото може да се възприеме като признаване на унаследяваща се черта в националния характер или "националната философия"...
Не особено лицеприятна!  ;)
п.п.
Да не споменаваме, че има и други такива случайности.

Не, за френския.

А и сляпото доверяване на историчеси "факти", които в голяма част са продукт на дезинформация, контрадезинформация и реконтрадезинформация, води до грешни изводи след това. Съгласи се, че знанията, които имаш, са получени от четене на определени материали. Не си бил намясто свидетел. Така за повечето ключови исторически събития, които са водели до гранзиозни световни промени, има сериозни съмнения за манипулации. Хората са стадо и имат самите те нужда от това, а някой просто се възползва. Ленин еврейско творение ли е (и всъщност изобщо не съществува), всички световни войни, Хитлер, това което според теб е невъзможно да се отрече, а всъщност даже евреи комунисти го отричат и т.н., и т.н. Хубаво е човек да има едно наум (без да изпада чак в параноята за хиперконспирация на antoniuns_pinus). И съответно да не прави изводи на маса "германците това или французите онова".

 *drink5*

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Не, за френския.
А!  ;)
Всъщност, а немците въобще признават ли го?

А и сляпото доверяване на историчеси "факти", които в голяма част са продукт на дезинформация, контрадезинформация и реконтрадезинформация, води до грешни изводи след това. Съгласи се, че знанията, които имаш, са получени от четене на определени материали. Не си бил намясто свидетел. Така за повечето ключови исторически събития, които са водели до гранзиозни световни промени, има сериозни съмнения за манипулации...
 *drink5*
Да.
Сляпото доверяване наистина може да изиграе лоши шеги.
Например в момента на мода сред част от полуобразованата ни младеж е, че прабългарите са местно, едва ли не тракийско племе. Като доказателства привеждат чудновати примери - например, че Дуло (Аспаруховия род) било тракийска дума. И през ум не им минава, че може да е гръцка (и как да им мине като не са учили нито старогръцки нито латински) и то непроменена от античността до сега. Още по-малко пък са способни да разграничат прабългарските култове от тракийските. А става въпрос, ако не за диаметрално, то за много различни култури...
Но не така стоят нещата на научно ниво.
Професионалистите боравят с множество извори, подкрепени понякога от археологичен материал. Повечето от летописците са добросъвестни. Дори, когато са били цензурирани от официалните власти, че даже и при автоцензурата. Класически пример е "Тайната история" на Прокопий Кесарийски писана паралелно с официалната. От комунистическо време бих посочил работата на Иван Илчев (сина на Илчо Димитров) - ако не ме лъже паметта - за международните отношения и България между балканските и ПСВ. Да му се кефиш на езоповия език на това уж "комунистическо отроче", обръщащо цялата официална доктрина без да се отклони от партийната линия!  ;)
Разбира се, има фалшификати оцеляли столетия (като Константиновия дар - 7 века - чак до Лоренцо Вала) и понякога четенето на такива неща изисква известен опит и структура на мисленето.
Но както да речем аз не бих могъл да ти разправям врели-некипели за системното администриране, или един наш известен приятел на мен - врели некипели за бетона - така стоят и нещата с професионалните историци, а и в която и да е дисциплина.
Във всяка дисциплина теорията се изгражда на основата на известните и доказаните факти и се преразглежда при появата на нови. Ако утре, докато копая основите на някой бъдещ клозет попадна на кокалите на маймуна дето не би следвало да бъде там и не вписваща се в дарвиновата класификация направо пращам последователите му при него в историята...  :D
Ако пък надхвърлим със много своята мярка може някой ден да открием живот и океани на някой електрон, защото електрона е малък, но само спрямо собствените ни човешки размери - за друг може да е цяла планета!...

Отплеснах се.
И се скапах.
Начев ще почака да му докажа, че съм справедлив към немците и обожавам немкините!
Лека нощ.
 *drinks*
« Последна редакция: 06 Май, 2012, 01:47:44 от goro »

marandi

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 865
  • Карма: +51/-15
  • Респект: -124
    • Профил
    • http://marandi.blog.bg


Да.
Сляпото доверяване наистина може да изиграе лоши шеги.
Например в момента на мода сред част от полуобразованата ни младеж е, че прабългарите са местно, едва ли не тракийско племе. Като доказателства привеждат чудновати примери - например, че Дуло (Аспаруховия род) било тракийска дума. И през ум не им минава, че може да е гръцка (и как да им мине като не са учили нито старогръцки нито латински) и то непроменена от античността до сега. Още по-малко пък са способни да разграничат прабългарските култове от тракийските. А става въпрос, ако не за диаметрално, то за много различни култури...
Но не така стоят нещата на научно ниво.
.........

Жоре,

остави българите на мира, плийз!

Толкова простотии ( гръцки ), които бълваш в минута, не съм вярвал, че може някой да "изцвъка".
---------------------------------------
Тактиката ти е ясна: първо мяташ една тотална тъпня в черничко и после си я опровергаваш сам.
---------------------------------------
За доктор някога замислял ли си се? ( съвсем приятелски ).

« Последна редакция: 06 Май, 2012, 02:40:05 от marandi »

dodo2

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3737
  • Карма: +191/-16
  • Респект: +310
    • Профил
Моташе ми се тука една книжка на Божидар Димитров, не го уважавам особено, ама и той има интересна теория за произхода на прабългарите (подкрепена с доказателства). Обаче в крайна сметка какво значение има това? За мен - никакво. За хората страдащи от "македонизъм" - така наричам този синдром за принадлежност към стадото, определяно по критерий "история". По нищо не се различава от разделянето по зодии, сексуални предпочитания, раса и т.н. - задоволяване на потребността от чувството за стадо, когато човек се чувства слаб. Сигурно много трябва да сме горди, че сме българи, заради някакви случки преди 1100 години, с които нямаме нищо общо.

Мен историята по никакъв начин не ме интересува. Хич не ми пука какъв ми е произхода, хан Аспарух пряк пра-дядо ли ми е и откъде е дошъл, нито гърците елини ли са или племе, заселено в тия земи от анадола. Така или иначе вече историята не помага за нищо на съвременния свят - войните се водят по коренно различен начин, движещата сила на масите е съвсем друга и фактически историята остава само басни и интересни легенди, които кой както иска да си ги налучква или преиначава, щом има нужда.

Та щом в наше време при този бум на информационното разпространение, постоянно се случва да чуем "о, извинете, първоначално обявените причини и повод за агресия и война се оказаха грешка, всъщност причината е чичко паричко", след като са разбомбили държава в сърцето на Европа или някъде по света, какво остава за събития преди векове или хилядолетия..

koganev

  • Гост
Горо, колко достоверен може да е онзи списък с масовите унищожения, щом в него и дума не се споменава за комунистическите сатрапи и за руските царе? Мао е натръшкал към 110 милиона, Сталин - скромно към 50 милиона...

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
... Обаче в крайна сметка какво значение има това? За мен - никакво. За хората страдащи от "македонизъм" - така наричам този синдром за принадлежност към стадото, определяно по критерий "история"...
Наричам го "излизане от пещерата" (на първобитния човек). Възможно е да съм го изплагиатствал.
После не си прав. Излизайки от пещерата влизаш в една по-голяма, с каки и батковци "подкарали" стадата...  ;)
Възможно ли е да останеш маргинал? (чужденец по Камю)


Горо, колко достоверен може да е онзи списък с масовите унищожения, щом в него и дума не се споменава за комунистическите сатрапи и за руските царе? Мао е натръшкал към 110 милиона, Сталин - скромно към 50 милиона...
Ми... Всеки списък може да бъде допълвам. Линквах го за илюстрация след обикновено търсене в гугъла.

nearvana

  • Гост
The Crowd; study of the popular mind by Gustave Le Bon:

Do we know in the case of one single battle exactly how it
took place?  I am very doubtful on the point.  We know who were
the conquerors and the conquered, but this is probably all.  What
M. D'Harcourt has said with respect to the battle of Solferino,
which he witnessed and in which he was personally engaged, may be
applied to all battles--"The generals (informed, of course, by
the evidence of hundreds of witnesses) forward their official
reports; the orderly officers modify these documents and draw up
a definite narrative; the chief of the staff raises objections
and re-writes the whole on a fresh basis.  It is carried to the
Marshal, who exclaims, `You are entirely in error,' and he
substitutes a fresh edition.  Scarcely anything remains of the
original report."  M. D'Harcourt relates this fact as proof of
the impossibility of establishing the truth in connection with
the most striking, the best observed events.



Such facts show us what is the value of the testimony of crowds.
Treatises on logic include the unanimity of numerous witnesses in
the category of the strongest proofs that can be invoked in
support of the exactness of a fact.  Yet what we know of the
psychology of crowds shows that treatises on logic need on this
point to be rewritten.  The events with regard to which there
exists the most doubt are certainly those which have been
observed by the greatest number of persons.  To say that a fact
has been simultaneously verified by thousands of witnesses is to
say, as a rule, that the real fact is very different from the
accepted account of it.


It clearly results from what precedes that works of history must
be considered as works of pure imagination.
They are fanciful
accounts of ill-observed facts, accompanied by explanations the
result of reflection.  To write such books is the most absolute
waste of time.  Had not the past left us its literary, artistic,
and monumental works, we should know absolutely nothing in
reality with regard to bygone times.  Are we in possession of a
single word of truth concerning the lives of the great men who
have played preponderating parts in the history of humanity--men
such as Hercules, Buddha, or Mahomet?  In all probability we are
not.  In point of fact, moreover, their real lives are of slight
importance to us.  Our interest is to know what our great men
were as they are presented by popular legend.  It is legendary
heroes, and not for a moment real heroes, who have impressed the
minds of crowds.

Unfortunately, legends--even although they have been definitely
put on record by books--have in themselves no stability.  The
imagination of the crowd continually transforms them as the
result of the lapse of time and especially in consequence of
racial causes.  There is a great gulf fixed between the
sanguinary Jehovah of the Old Testament and the God of Love of
Sainte Therese, and the Buddha worshipped in China has no traits
in common with that venerated in India.

It is not even necessary that heroes should be separated from us
by centuries for their legend to be transformed by the
imagination of the crowd.  The transformation occasionally takes
place within a few years.  In our own day we have seen the legend
of one of the greatest heroes of history modified several times
in less than fifty years.  Under the Bourbons Napoleon became a
sort of idyllic and liberal philanthropist, a friend of the
humble who, according to the poets, was destined to be long
remembered in the cottage.  Thirty years afterwards this
easy-going hero had become a sanguinary despot, who, after having
usurped power and destroyed liberty, caused the slaughter of
three million men solely to satisfy his ambition.  At present we
are witnessing a fresh transformation of the legend.  When it has
undergone the influence of some dozens of centuries the learned
men of the future, face to face with these contradictory
accounts, will perhaps doubt the very existence of the hero, as
some of them now doubt that of Buddha, and will see in him
nothing more than a solar myth or a development of the legend of
Hercules. They will doubtless console themselves easily for this
uncertainty, for, better initiated than we are to-day in the
characteristics and psychology of crowds, they will know that
history is scarcely capable of preserving the memory of anything
except myths.


съжалявам че е толкова дълго но не исках да  вадя откъсите от контекста
 
 *drink11*

Фло

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 749
  • Карма: +30/-6
  • Респект: +138
    • Профил

Но както да речем аз не бих могъл да ти разправям врели-некипели за системното администриране, или един наш известен приятел на мен - врели некипели за бетона - така стоят и нещата с професионалните историци, а и в която и да е дисциплина.


Отплеснах се.
И се скапах.

 *drinks*

Много се отплесна наистина! Това,че си скапан можеше и да го спестиш на аудиторията -личи си от далеч,а си скапан,щото си една лоена топка,и сърцето ти е в лой, и душата ти мазняк, и тялото ти в мас цялото.Вземи отслабни 40 кг. и може и да заприличаш на човек и да ти дойдат по-чисти помисли в малоумницата литературна! Айде със здраве! *drink1*

darkside

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1574
  • Карма: +112/-1
  • Респект: +679
    • Профил
Честит имен ден Георгиаки!

Жорко, мани я таа кирилица, брато! Я пиши направо на гръцки, хем ша ми дадеш стимул да науча езика, ем нема да са унижаваш заради назе да пишеш на тоа просташки език, баси! На български никога нема да моеш детайлно да ма запознаеш с тънката гръцка душевност, любофта към труда на "твоите" хора, тая тънка гръцка психология и вроден усет за демокрация (тва е генетично!), финеса с който ядат и пият на бузукито, и да отхвърлим сички зловредни твърдения за некво лукавство, некоректнос в бизнеса, целящи дискредитацията на потомците на Сократ, Сократес, Платон, Платини....Сарагоса бенд........Афродитас чайлд, Демис Русос, Вангелис......(нещо са оплетох, нема значение).



Твой почитател, не винаги разбиращ, ама четящ!
Дарки
« Последна редакция: 06 Май, 2012, 12:55:22 от darkside »
Ас съм българче.......