Автор Тема: Какво става в Гърция или За политиката и икономиката  (Прочетена 1203052 пъти)

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Frankfurter Allgemeine Zeitung написа, че гърците не вярвали на гръцките банки и си теглили парите. Но не написа че не вярват на единната европейска банкова система, която немците осакатиха още със зачеването и. И че ако гъркът действително винаги е имал едно на ум относно почтеността на банките, сега страхът му е предизвикан от "приятелската помощ", чиито последствия вече знае.

Вчера европейската медийна пошлост, в т.ч. и българската, отбеляза подигравателно, че Янко Барутлията щял да назначава домакини, студенти и туристи за данъчни инспектори. Не написа, че по същество предложението на Барутлията е копие на американските whistleblowers на IRS

Скоро ще направя 20 години в Гърция. Почти нямам спомен да не ми се издаде касова бележка. Може би моят съсед, от време на време, от когото купувах цигари, преди да затвори, защото малкото му магазинче го вкарваше в загуба последно.
Whistleblowers на Барутлията едва ли ще имат ефект, но... "ако искате, съгласни сме и вашите туристи да ни проверяват"...

Другите мерки на Барутлията, които ще бъдат представени на "приятелите" от Оупа утре за одобрение:
- Облагане на хазарта
- Урегулиране за несъбраните задължения на гражданите и фирмите към държавата чрез разсрочване и опростяване на част от глобите и лихвите за закъсненията
- Създаване на бюджетен съвет?
- Електронна "гражданска карта"? - обслужване на "едно гише"?, електронно правителство?
- мерки за преодоляване на хуманитарната криза
За ужас на Шойбле - нищо за приватизация.
Ами сега? Какво ще докладва на Fraport, зинала да хапне 14 доходоносни летища?
Ще размаха пръст срещу Гърция, че не иска да се реформира в полза на немските монополи!
Португалският премиер, почти честния данъкоплатец, когото португалците наесен, ако не по-рано ще изритат ще му приглася.
Ще му приглася и запътилия се към политическото небитие Рахой.
И отличниците са смъртни...
 ;)

Един колега, под една статия за имотния пазар написа, че колкото и да са му противни Сириза, управлението на предишните ги е направило да изглеждат симпатични.
На мен Сириза не са ми били противни, ако изключим самия Ципрас в един ранен период. Последващите му действия ме накараха да уважавам хлапака. Когато от 3 процентова партия през 2012 се отлепиха и станаха втора политическа сила Ципрас каза (преразказ): "Трябва да сме наясно, че за нас гласуваха не само нашите поддръжници, но и хората протестиращи срещу сегашния режим. Ние вече представляваме една значителна част от обществото и ще трябва да се съобразим с този факт, а не с тясно-идейната си философия".
Симпатичният ляв интелектуален кръжок започна да се трансформира в голяма етатистка партия. Ще ли?
17 университетски професори, много от тях в престижни университети, назначи Сириза в правителството, в много от случаите, без да са и членове или съмишленици.
Не знам дали университетските професори са добри управленци.
Но знам, че медийната пошлост, която се опитва да ги осмее и делегитимира слугува на още по голяма пошлост.
- Оставете ги най-накрая да си вършат работата! - възмути се дори солунския митрополит Антим известен с консервативните си възгледи и непримирим противник на "безбожниците"...

Ще ги оставят ли?
Само до "икономическо задушаване" ли ще спрат?
През изминалата седмица турците обявиха последователно две НОТАМ, с които ангажираха половината Егейско море включително и гръцки острови, до Нова година за учебни стрелби. След протест ги оттеглиха. Но продължиха с провокационни нарушения на гръцкото въздушно пространство, предявиха претенции за острови, а вчера направо поискаха смяна на гръцкия военен министър (Каменос), че ... ги предизвиквал...
Случайност?
Би ли била толкова смела в европейските работи Турция, колкото и да е голяма и с проблемите на източната си граница, ако нямаше европейски приятели?
Онези, дето спонсорираха /подкупваха с една дума/  управлявалите до онзи ден главни политически сили и кръстиха разформироването на една държава "реформи"?
Онези, които са разрушавали многократно Европа, чиито дългове към Европа, въпреки вагабонтщината им, бяха опростени на 90%, а останалата част изплатена с до 5% от износа им и при условие, че имат растеж?

Дали смяната посоката на един газопровод не облагодетелства фирмите на същите европейски приятели на Турция в Турция?
Онези - дето си имат северен газопровод?
С един куршум - два, че и три заека: хем директни, евтини енергийни доставки за фирмите им в Турция, хем вместо продажната, православна и русофилска България, контрол на ЮИ Православна Европа, че и Русия чрез турските и приятели. В името на европейските правила и ценности... и...
Ако Путин се окаже глупак...


Малкият Кипър, когото първо обраха, а сега Марко от Драгичево потупва по рамото като отличник в реформите, 3% от територията на който са заети от английска военна база, а плодородната част от Турция, сключи тези дни спогодба с Русия касаеща руския средиземноморски флот. Управляващата дясна партия не може да разчита на десните си приятели от Оупа...
 ;)
Юнкер се сети, че трябва да се създаде обща европейска армия.
Подир дъжд качулка? Или други намерения?
Гърците, с почти двоен от средното за Европа военен бюджет, пълнил десетилетия немските джобове и яли на няколко пъти за последните 100 години европейската попара, след всичко случило се - дали ще се съгласят?



За кого гласуваха и биха гласували гърците днес.

Поред:
Сириза, Неа Демократия, Комунистическата партия, АнЕл (Независими гърци на Каменос), Златна зора (фашистите), ТоПотами (Реката - една конформистка формация възникнала най-вероятно за да отвлече гласове от Сириза и АнЕл)

Бившите побратими на БСП - Пасок, ако изборите бяха днес не биха влезли в парламента.
64% подкрепят действията на правителството.
30% вече са за "проучване" възможността да се напусне евро зоната...

Самарко каза, че било недостойно да се остави народа да гласува на референдум, както може да предложат от Сириза, ако не успеят да се споразумеят за изпълнение на програмата си.
Било недостойно също да си подаде оставката (както постъпваха в повечето случаи при загуба на избори партийните лидери на старата формация) и да остави тази тежка отговорност на слабите народни плещи.
Последните пирони върху ковчега на Нова Демокрация бяха забити.
Чакаме погребението и.

Оптимист съм!
Дали заради "информационния век", дали заради друго, за по-малко от 5 години, подложена на небивал натиск и пропаганда, Гърция е на път да се изчисти от старата клептокрация, превърнала се в проводник на чужди интереси.

А може би оптимизма ми е заради 8-ми март и че още ме радват жените?
Надявам се и аз да ги радвам!
 :-[ *heart*
« Последна редакция: 08 Март, 2015, 15:01:56 от goro »

iaross

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 56
  • Карма: +7/-16
  • Респект: -5
    • Профил
В стил "Една жена каза" искам да задам следния въпрос. Дочух че е обсъждан план "Б" в Гърция за емитиране на някакъв вид държавни задължения под формата на купони на име " i owe you", с които щяло да се изплаща част от пенсиите и заплатите и щели да се ползват редом с еврото. Не мога да публикувам източник защото ми бе казано в разговор, но от уважаван от мен човек. Въпроса ми е адресиран към goro : Има ли такова нещо?

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
...
В стил "Една жена каза" искам да задам следния въпрос. Дочух че е обсъждан план "Б" в Гърция за емитиране на някакъв вид държавни задължения под формата на купони на име " i owe you", с които щяло да се изплаща част от пенсиите и заплатите и щели да се ползват редом с еврото. Не мога да публикувам източник защото ми бе казано в разговор, но от уважаван от мен човек. Въпроса ми е адресиран към goro : Има ли такова нещо?

От официални лица, било от правителството, било от опозицията такова нещо не съм чул.  Чувал съм "подобни съвети", включително и въвеждане на паралелна парична единица, но те обикновено са идвали отвън - западни, мисля повече,  англоезични икономисти. И правителството и опозицията твърдят, че няма проблем с изплащане на пенсии и заплати. Проблем е обслужването на външния дълг и рецесията в икономиката.

Тъй като се спекулира, че помощта за Гърция била много евтина (и даже до 2022? година според дойчовелевския парцал) страната била освободена от подобни задължения - ей тука Greece’s Debt Due: What Greece Owes When:
http://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/

Барутлията, много преди да стане министър, 2-3 години, предлагаше да се пуснат нещо като "облигации" с които бизнеса да може да си плати бъдещите данъци. Но е твърдо срещу излизането от евро-системата. Има други, и отдясно и отляво, които са за излизане.
Според Барутлията, без решаването на дълговия проблем - и то - НЕ САМО НА ГЪРЦИЯ! и промени в архитектурата на еврозоната - тя няма бъдеще и в най-добрия случай е осъдена на вегетиране и бавно разложение.
Та... може в българската и немската преса нещата да се представят, сякаш Сириза са клекнали пред немците, но по-скоро са, както ги казва той (преразказ): "Добре...., като искат, ще спрем да говорим за отписване/подстригване на дълга. В крайна сметка не е важно как ще го наречем. Нека да е - разсрочване, предоговаряне - важното е резултатите да са същите като при отписване."
Не са го постигнали. Засега...
Засега изтърсват, като брашнени чували всички обществени/държавни каси, за да изплащат вноските по дълга...


*
Резултатите от едно соц. проучване:
- 69% от гърците са за "честно споразумение" с кредиторите
- 27 % са за "никакво отстъпление", дори ако трябва да се връща драхмата
Моите впечатления: 100% са за второто! (не трябва да се взимат за меродавни - познатите и приятелите ми са основно дребни и средни предприемачи).
Ще ми е интересно, когато горните цифри се обърнат, а тенденцията е такава, как немците ще продължат да плашат гърците с "изгонване от еврото" и какво ще правят тогава. Сега заплахите им носят ползи: от Гърция изтичат капитали, това я поставя в слаби преговорни позиции, а местния бизнес буквално е удушаван - веднъж не може да ползва кредити поради ситуацията с банките (има компании дето се принудиха заради това да преместят седалищата си в други държави), втори път са принудени за вноса на суровини и материали да предплащат.


*
Вчера, на редовно заседание на министрите на финансите на Еврогрупата, гръцките предложения за реформи получили зелена светлина.
Шойбле се развикал, че приемането на закона за справяне с хуманитарната криза било едностранно действие на Гърция, но все пак млъкнал...
Иконоглиста без/с мастерска диплома Dijsselbloem укори гърците, че закъснявали...
Барутлията отхвърли закъсненията и сподели на гръцки и английски как му преиначават изказванията в пресата.
И добави още три предстоящи рИформи:
- лотария с касовите бележки (искаха я опозицията и кредиторите)
- переоси: нещо като отписване на глоби и наказания на тези, които си декларират недекларирани доходи за минали години срещу незабавно плащане на полагащите се данъци (переосито, правело се е и друг път в Гърция, не освобождава от наказателна отговорност и обикновено не е много успешно. Досега се отнасяше само за фирми.)
- мерки за облагането на триъгълните операции (при които монополите на практика не плащат данъци)


Коментар на Хаджиниколау:
- Първите две - добре, ама на третото дали ще се съгласят немците, нашите благодетели?  ;)

Опозицията призна напредъка с половин уста... Иначе нямаше да е опозиция...

Реалността на "напредъка" предстои да я видим в действията на Марко от Драгичево...




*
Незначителни новини!

1.
Докато турците поискаха смяната на гръцкия военен министър от Оупа долетяха слухове, че Барутлията щял да бъде сменен. От правителството ги опровергаха на момента...
Но факта си е факт!
Гръцките приятели не харесват днешните гръцки министри и това е!  ;)
Харесват такива като до вчерашния финансов министър - Хардувелис - твърд привърженик на разбирателството с Оупа

Екипа на Хаджиниколау вчера разкри, че 2012 Хардувелис превел в чужбина 560.000 евро с малки - 58 превода. (За да са под 10.000 евро и да не попадат в полезрението на ГЦБ.) Уплашил се бил... И пропуснал да ги обяви в т. нар. декларация "потен есхис" - нещо като "откъде ги имаш". Хардувелис твърди, че всичко е законно и им е платил данъците, но започна разследване... (От предишните журналистически разследвания на Хаджиниколау един министър и антуража му са в затвора, вторият е на път, този е третият... май...)

Опозицията и гръцките и приятели разкриха, че жената на Барутлията си давала къщата в Атина и вилата в Егина под наем на чужденци.
През интернет даже!!!...
Докато живеели в Тексас (Барутлията преподаваше в тамошен университет)
Какъв престъпник!!! Без вратовръзка!!!

Кодзяс, външния министър на Гърция, казал пред немската преса:
"В Гърция имаме големи корупционни скандали. Отговорните за тези скандали гърци живеят днес в Германия. Германското правосъдие ще трябва най-накрая да ни даде протоколите от свидетелските показания, за да имаме доказателства, кои са били подкупени в Гърция....
Не може някой да призовава за етика и в същия момент,... лица като г. Христофоракос от Сименс, да живеят в Германия... Срещу корупцията сме, срещу незаконното забогатяване, но Германия ще трябва да престане да укрива големите разбойници."

http://www.defencenet.gr/defence/item/νκοτζιάς-προς-γερμανούς-δώστε-μας-τα-ονόματα-αυτών-που-δωροδοκήσατε
(Линка е от, по собствените им думи, "най-посещавания" гръцки сайт... за който, между другото чувам, че е собственост на българи... )

Не го харесват Кодзяс гръцките приятели и спасители! Комунист бил на младини, професор-пенкелер, минал през Харвард, Оксфорд и пр... за да си създаде алиби!!!
 ;)


2.
Влиза в съда делото срещу Златна зора - 70? обвиняеми. 18 месеца при Самарко не можеше да влезе, но пък дясната му ръка си хортуваше преди това с тях...


3.
Влиза в съда делото срещу Сименс - 64 обвиняеми гърци и немци! Засега само за една от сделките с гръцката държава, да се надяваме ще дойдат другите. 10 години им трябваха на предишните управляващи за разследване!!!
Как немските приятели на Гърция да харесват сегашните?
(Като споменах Сименс се сетих...
Не мога да повярвам, че софтуера и хардуерното осигуряване на паспортните служби в България струват 120 млн.!
Не мога и не мога!
Смятам... смятам...  50 паспортни служби по 10 компютъра /=500/ и допълнителните устройства..., нека да са 1000, от мен да мине! По 10.000 на бройка, пак от мен да мине, са 10.000.000! Хайде и 10.000.000 за софтуер и консумативи! Не ми излизат 120 млн... и това е! И  100 и 90 и 50 не излизат! Къде греша?
Та се питам - ако България е платила с пари на заем, трябва ли българският данъкоплатец да ги връща?
Или - трябваше ли да ги плати?)



4.
Волът като риел, го хвърлял на гърба си!
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a64ffef8-c3f4-11e4-9019-00144feab7de.html#axzz3TsUzmlmg


5.
http://bg.mondediplo.com/article1331.html


6.
Повечето от гръцките работодателски организации, вече заявиха съгласието си за възстановяване на минималната работна заплата от 751 евро, като се запазят по ниските осигуровки на младите до 25 години (На младите Самарко наложи по минимална от минималната заплата - да се преборел с безработицата, ама те хукнаха навън!!!)
Дали няма да им се скара Шойбле?

7.
Ле Пен се обяви за напускане на еврото. Да живнела Галия...
...




НЕ ГО РАЗБИРАМ ТОЯ ЖИВОТ И МНОГО ХОРА В ТОЯ ЖИВОТ!

Преди 20-25 години, много млад и зелен, не разбирах какво става в България...
Не разбирах, как асфалтовата ни улица от детството ми се превръща в разбит черен път...
Двадесетина години по-късно в Гърция съм долу горе наясно...
По-прогледнах...
Но...

Мой приятел, гръцки пенсионер, с не голяма пенсия, допълнително поокастрена от Самарко гласува за... Самарко...
В бг форумите, във вестниците - преобладаващо недоверие към Ципрас и Сириза... Почти... радост, че гърците ще потънат, сякаш ако стане, живналите райони, покрай пътните артерии свързващи двете страни ще живнат още повече и България ще цъфне и ще върже!!!
 ;)

И моят приятел-грък, и в България, че и в Европа, като че ли хората са по-склонни да вярват на:
- Шойбле, който 1994 си призна (щото го хванаха, дали има и друго?), че е взимал на ръка пари от... бизнеса...  за... партията...
- любимата ми Кака, момичето на Кол, дружинната ръководителка, която на 35 години се пребоядиса...
и не вярват на:
- Ципрас, Барутлията, АнЕл... които поне засега не са хващани да лъжат и не са се пребоядисвали...

Мои приятели, които си преместиха бизнеса на запад, вече твърдят, че корупцията там била по-голяма отколкото в Гърция... Тях ги разбирам... От години им разправях, че рибата се вмирисва откъм главата!



*
Като се върнал от първото си задгранично пътуване като премиер, Ципрас намерил на бюрото си плик с 500+ евро. Попитал? - командировъчните, които му се полагали по закон.
Казват, че се изсмял. Не разбирал, как е възможно да получава заплата, издръжката му и пътуванията му да се покриват на 100% от държавата и да получава командировъчни. Наредил да се премахнат премиерските командировъчни.
Ципрас не е богат. Не е и беден. (Строителен инженер, мисля че декларираше около 50.000 годишни доходи)
Демагог?
Предстои да видим...

Този линк е търсене за гръцките премиери умрели в бедност.
Има и такива!
(Не са малко, по скоро са много повече непремиерите, политици, военни, общественици, интелектуалци и др. )
Много от тях са влезли в политиката много богати.
И се разоряват до там, че при някои, последващите гръцки правителства се принуждават да платят разходите за погребенията им, а в някои случаи да отпуснат скромни пенсии на семействата им или неомъжените им дъщери (в Гърция жените доскоро рядко работеха извън дома и частната работа). Точно като на прословутите пенсии на неомъжените генералски щерки довели, според медийните манипулатори, до гръцката криза.
Етика!
Не е немска дума!





БИЗНЕС ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Додо,
Тъй като:
- пак стигнах една хубава поредица
- останах почти единствения списващ и без съмнение съм досадил и се преповтарям
- форума все пак има някакъв скромен рекламен потенциал
- оставен само на Новинаров, рано или късно ще умре

Би било жалко!

ПРЕДЛАГАМ
1. Да си го комерсиализираш, както намериш за добре. Дори да има против някой от старите участници - ДГД... (Не са ми известни толкова нечии други усилия за практическото му съществуване)

Ако не го намираш за добра идея
2. Обяви го на търг и, дано си покриеш поне част от усилията.

п.п.
Не казвам, че бих участвал в евентуален търг, нито че няма да участвам.
Мина ми нещо през ума, но не съм толкова на ти с този бизнес, не съм го обмислял, още по-малко решил.
Единствено, смятам че би било жалко нещо натрупало ресурс да се спихне




п.п.
... Казвал си, че светът се движи от идеи. Дали е ясна идеята към днешна дата, и кои са движещите сили, съответно средствата, за осъществяването и?

Че светът се управлява от идеите не съм го измислил аз. Перифразирах си Платон...
Пак по Платон...
днес управленските постове са заети от некадърниците... - естествено следствие от всеки успешен демократичен период (през който кадърното гражданство, спира да се интересува много от политиката, нали всичко е наред, и работи в частния сектор за повече пари).
Некадърниците в политиката са основните поддръжници са неолайнярската идея, че щяло да прелее от богатите към бедните, когато първите станат безсрамно богати... Избрани да управляват такива сложни системи като държавите, за да не лъсне некадърността им, пропагандират, че няма нужда от социално=обществено управление - невидимата ръка на пазара ще нареди нещата и само в критични случаи, тичат да спасят някоя от... видимите ръце на пазара... тези дето ги хранят...
И разбира се, не в богатството* е проблема, а в начина на взимане на политически решения, във властта.  Богатството е власт.

Чисто философски, неолайнярката идея и философските разбирания на разни руски еврейки преоткрити този век са импотентни - ако бяха прави, че егоизма е добродетел, на света оставен на егоизма не му остава нищо друго освен накрая да се самоизяде... От егоизъм... Такава е вътрешната логика на тази философия... (Нищо общо с "Рибо, рибо, сестра си ми ти рибо..." на Хемингуей)

Слава Богу, хората освен егоизъм имат и добродетели! И други философии.
Дали интелектуалния кръжок от Сириза ще успее да завърти европейското кормило в друга посока... Нямам идея.
Знам само, че старата баба на демокрацията е жива!

_____________
* богатството само по себе си е неутрално и може да заеме най-различни позиции, според идеите на носителите му. (По време на голямото гръцко въстание богатите гръцки търговци на виенската борса заплашили Метерних, че само ще оттеглят капиталите си, ако продължава да пречи на доставките на оръжия за въстаниците и великия Метерних си подвил опашката. Днес... Все си мисля, че Юнкер е благосклонен към гърците за да не напуснат родината му богатите гърци...)
Във всички случаи богатството упражнява политическа (т.е. гражданска) власт. Според древните гърци, власт без авторитет е тирания, според римляните властта е функция на авторитета (примери от по ново време Ганди, Мандела).
...
Във всички случаи властта е свързана с морални критерии, а демокрациите са изцяло невъзможни без тази връзка!

iaross

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 56
  • Карма: +7/-16
  • Респект: -5
    • Профил
Тройката е отново в Гърция под формата на Четворка.

Boby

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 113
  • Карма: +4/-0
  • Респект: +5
    • Профил
http://timurcommandos.blogspot.com/2015/03/blog-post_13.html

Носители на древна култура

Уважаеми господа журналисти, братя и сестри!

Свикахме тази пресконференция, за да обявим създаването на нова политическа формация, която да отговори на предизвикателствата на световния империализъм и да се бори за повишаване на жизнения стандарт на обикновения човек от махалата.

Как се стигна до това решение? Ами - писна ни. Няколко години вече при нас идват представители на Тройката - Енергото, НАП и полицията, и искат да си платим тока и данъците. При това ни заплашват, че ако не покрием поне част от задълженията, щели да ни го спрат (тока, не данъка).

Търпяхме, доколкото можахме това унижение, но накрая се събра Съветът на мъдреците (в него влизат всички от махалата със завършено основно образование - той се състои от десет членове) и реши - на това трябва да се сложи край. Но понеже ние уважаваме закона и ненавиждаме извънпарламентарните средства за борба, решихме да основем партия.

Едно от нашите момчета има вкъщи интернет - закачило се е там към... както и да е, та то провери как го правят хората по света и каза, че е добре с името да имитираме някой утвърден бренд - европейците я забележат тънката разлика, я не. Ето защо обсъдихме наименованията МАНГИЗА, КИРИЗА, ПИНИЗА, МАРИЗА и накрая се спряхме на ПАНДИЗА. Звучи добре, на много от нас навява мили спомени, а и показва къде ще пратим оялите се империалисти, капиталисти и висшисти, когато спечелим изборите.

С няколко думи ще обясня нашата идеология - не сме виновни ние, че толкова години сме живели на гърба на другите, а тия, които са ни дали тока. Не са ли видели, че сме безработни и нямаме пари? Видели са, но в стремежа за лесна печалба са давали киловат след киловат, а сега искат ние да плащаме. Как, като повечето от нас са безработни? Не, господине, не ми подсказвайте, че в "Чистота" имало предостатъчно свободни места. Ако искате, вие идете да работите там. Нашите предци са дошли от Индия и са носители на древна култура, не по-малко значима за човечеството от тази на Гърция например. Напълно е възможно някой от моите пра-пра-прадеди да е създал "Махабхарата Рамаяна", а аз, гордият му потомък - с метлата... А ако не я е написал точно моят, значи е този на Асан, все тая.

Ние може да сме малко неграмотни, но това не означава, че не се сещаме за какво става дума. Знаем ние, знаем - световните финансови акули нарочно са накарали Енергото да ни дава ток без пари, за да ни хванат в капан и накрая да ни вземат конете и каруците. Но както казват нашите - тука има, а там нема. Тоест тяхната работа няма как да стане, с нас е цялото прогресивно човечество.

Ние искаме да се открият съответните държавни служби - на първо време около милион, които да бъдат заети от нашите хора. Експерти там, специалисти - нямаме претенции как ще се наричат, важното е да падат пари. Ако няма възможност за толкова нови, да се уволнят част от сега заемащите ги - те имат образование, владеят езици и в частния сектор ще се оправят. Ние обаче искаме да работим за държавата, понеже много я обичаме и защото там условията са по-хуманни - кафенце, цигарки, болнични през ден, - благинки има за всички.

В краен случай можем да приемем работа в БДЖ-то до приватизирането му, но в заплатата трябва да са включени 500 евро за миене на ръце и 1000 евро за къпане. Това са опасни неща - може човек да настине, да се разболее и да си отиде без време. Така че за риска трябва да се плаща, иначе - никакво къпане.

Господине, пак се обаждате, без да съм ви дал думата. Как откъде ще вземем парите? Естествено, от тези, които имат. Ако можем да получим заеми, добре. Ако не - има толкова богати хора, които сигурно са направили състоянието си от далавери и сега е моментът да ги притиснем. Нали знаете - рибата се чисти от главата, не от опашката. Сигурни сме, че тези хора държат парите си или под дюшека, или закопани в градината. Отиваме значи и...

Какво? Кой щял да ни подкрепи ли? Ами всички, които дължат нещо та някого и нямат намерение да го връщат. Освен това има едни организации, знаете... Ето, някои решиха, че убежденията им налагат да отидат в определена редакция и да избият намиращите се там журналисти. Знаете ли колко хора по света проявиха разбиране? Обиден си, следователно най-естественото нещо е да вземеш автомата и... Е, и нашите убеждения са, че не трябва да работим. С цялата си душа вярваме, че някой друг е длъжен да ни храни, понеже - нали помните - наследници сме на... Пък и просто ни мързи.

Обаче в случая това не е обикновен, а така да се каже - идеологически мързел. Знаете, фашистите твърдяха, че трудът освобождавал. Гавреха се с хората. Ние обаче твърдим обратното - трудът поробва и ни отнема вътрешната свобода, а ние я ценим особено много. Ето, аз дори съм кръстил синовете си Токайто и Винету - на великите индиански вождове, борили се срещу омразните американци. То ако имаше тогава Европейски съюз, сигурно и срещу него щяха да въстанат, но за щастие е нямало. Ако не беше проклетата огнена вода - менте, подло давана им от белите, сега Големият бял баща нямаше да се казва Обама, а например Тъмния облак или нещо от рода. И рецесия нямаше да има, понеже - да, можеш да напечаташ долари, но я напечатай бизонски кожи? Но явно така било писано.

Изобщо - гласувайте за нас и само гледайте какво ще стане после...

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Тройката е отново в Гърция под формата на Четворка.

Точно така.
Но има една съществена разлика.
Става въпрос за техническите групи на отделните институции. И ако преди отделните технократи в тях имаха делегирана наглостта да събудят кой да е гръцки министър през нощта и да му кажат "Ако не орежеш с еди колко си разходите за узо и сиртаки на танцьорките от бар "Ясу", Гърция няма да получи следващия транш", сега работата им е сведена точно до техническите параметри, които трябва да съберат и предадат на своите политически началници. А решенията "Какво да се прави" ще се взимат от политическите им началници Гърция, по предложение на Гърция. За да се знае, чия е отговорността за вземаните, по същество, политически решения.
От гръцка страна, досегашните политически началници, приложили доказано грешна програма (вкл. и по признанията на МВФ), довела до спад на БВП с над 25%,  бяха изхвърлени от управлението и бъдещото им в политиката е залязващо.
От Оупенска страна, досегашните политически началници си стоят, но все по-малко ще имат възможността да се оправдават с "технократите" за дезинтегрирането на Европа...




*
- Откъде сте сигурни, че ще успеете да се споразумеете?
- От интереса. Тяхната философия е интереса. В техен интерес е! - каза Фламбурарис (т.е. Байрактаров, от латинското "фламула" - огънче, пламък, знаме. Казват, че бил духовен баща на Ципрас) - И ще си платим дълговете. С каквото те ще платят техните. С въздух...

Кака каза, че решението било в драконови закони.
Барутлията каза, че решението е сисахтия.




*
Миналата седмица, адвокатите на Rheinmetall (немска фирма за оръжейни доставки), предложила споразумение на гръцкото министерство на отбраната (т.е. да върне част от парите по свръхнадценените доставки за Гърция. Фирмата беше осъдена за подкупи в Германия и осъдена да плати 37 млн. на немската държава. На гръцката - където са раздавани подкупите - нищо). Гръцкият министър на отбраната Панайотис Каменос и водач на АнЕл (Независими гърци) отказал споразумението и поискал цялата сума.
Тази седмица чета в Блиц (и в гръцката преса, разбира се, но да не превеждам):
"Ръководителят на Европарламента (ЕП) Мартин Шулц призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да скъса коалицията с партията "Независимите гърци", която е младшият й партньор. "Аз смятам за грешка коалицията на левите партии (СИРИЗА) с тези десни популисти", заяви Мартин Шулц в интервю за в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", част от което са публикувани на сайта на изданието."

Я... адвокатства "левака" Шулц? - присмя му се десния Каменос...



*
Шпигел предложили Германия да плати обезщетение за избитите дистомити за да се "запуши устата на Ципрас".
Наследниците на дистомитите, в средата на 90-те години успяха да осъдят и на последна инстанция Германия в Гърция (28 млн). Но в Гърция, когато присъдата е срещу чужда държава или чужда обществена организация, присъдата се изпълнява само след парафиране от правосъдния министър. Досега не се е случило. Разочаровани, дистомитите заведоха дело в италиански съд и го спечелиха. Германия обжалва в Хага и международния съд се произнесе, че италианските съдилища нямали право да се произнасят по тези дела.

Митрополитът на Калаврита в своя блог отбеляза:
"За госпожа Меркел има някои смекчаващи вината обстоятелства... Тя е отраснала в един район, в който коравосърдечието на комунистическия режим беше в екстаз... догма на живота и е станало austerity ... Повод за горните ни бележки беше съобщението, че в Германия днес имаме 12.500.000 бедни съ-човеци...
...
Ние тук, в мъченическа Калаврита познаваме това коравосърдечие. На 13 декември 1943 година избиха цялото мъжко население, приблизително 1300 мъже и едри юноши... Обраха къщите... банките... отнесоха всичко по-ценно. И накрая опожариха изцяло мъченическия ни исторически град.
...
Ще повторим значи за някои, които ни злословят, че сме прибързали да подкрепим национално гордата позиция на новия/младия ни премиер г-н Алексис Ципрас: Ние съдим и оценяваме хората по действията им. Против сме на нещата противни на Божия Закон и възхваляваме, достойното за възхвала. Следователно, предпочитаме честната нищета пред едно народностно и личностно, унизително благоденствие!"


Правилото било: За всеки убит немец - 10 убити гърци - срамежливо пропуснато от Шпигел!
Без съд и такива глезотии, като "невинен/виновен".
Резултат: десетки опожарени села с избито мъжко население. Не едно към десет, а... просто до крак в много от случаите!
СПИСЪК НА СЕЛАТА
Калавритяните, пра-пра-прародителите на калабрийската мафия, мисля, не са завеждали дело. (Само за Дистомо ми е известно, там избили и бебетата.)
Надявам се, по законите на честта и на християнството, калавритяните не смятат, че децата на убийците трябва да платят за дълговете им, заробвайки ги.
Други смятат, че децата на "длъжниците" и не само техните, без да са убийци, трябва да платят и да продължат да плащат...
Морал!!!!!!!!!!

И църквата подкрепи безбожниците.
Нечувано!



*
13-16% от населението на земята произвежда всичко, което се консумира, според каквото съм чел по памет
17% (около) е дялът на промишлеността в БВП на Гърция
2-3% на селското стопанство
Не е сравнение...
Дали не трябва да се избият, които не произвеждат? Паразитите. И после пак. И пак... И пак...
Human Development Index
2008
2013
Германия от 23-та - на 5-та позиция! Какъв скок! Само със собствените и сили!
Гърция от 18-та - на 29-та позиция! Цяла Оупа и помага!!!
Криза!



*
Виртуални и реални разговори със сина.
- Просто е. Представи си, че една купчинка с долари преди няколко години е тежала 100 кила, а тази с евро - 150 кила. Сега тежат все по-еднакво, като преди повече години.
- Не е честно.
- Кое не е честно?
- Не е честно аз и мама да се сбъркаме от работа, а разни дебелаци, дето само лежат, с две разкарвания до банките за същото време да изкарат повече и от двама ни заедно. Затова сме в криза.
- Само виртуално е изкарването им... Като при оня дето си мислел, че забогатявал защото гарсониерата му поскъпвала с поскъпването на имотите. Не е в това кризата.
- Кое е кризата?
- М... Помисли... Криза... от κρίση - преценка. Това, което сме взели за мярка. Грешната мярка, с която мерим човека - парите. Ти си бил много по-полезен, през цялото време, но принадлежиш на младото поколение на 500-те евро в Гърция (беше 700 преди 6-7 години и журналистиката го оплакваше)... Никога не би могъл с тези пари да събереш да ти направя къща. Пък аз, сега, когато вече имам достатъчно опит и знания, и съм все още в силата си, стоя и бездействам, защото не можеш да ми платиш. Но... може би има решение...
- Какво?
- Да ти построя къщата без пари. За да не стоя.
- Не би било зле.
- Но ще събереш парите за материалите!
- Ха... Условия!? Ти искаш да командваш!



*
Моите съседи в България са хубави хора. Само един се караше с възрастната ми майка - местеше казана за боклук срещу прозорците ни и майка ми се дразнеше. Майка ми имаше право. Въпроса беше решен в нейна полза.
Съседите ми в Гърция са хубави хора. Двата казана за боклук на ъгъла на нашата пресечка непрекъснато сменят "ъгъла". Съседа на единия ъгъл го познавам - комунист, добряк, всеки път ми иска значки с лика на Димитров. Другия не го познавам. Не знам кой има право.
Бившата хазайка на отрочето ми и приятелите ми в Германия са хубави хора. Отрочето ми не харесваше хазайката си и се изнесе. Мислеше си, че възрастната му хазайка обича да командва, пък тя, просто даваше акъл... И имаше право!
Бандити и келеши има навсякъде и... понякога подвеждат хубавите хора.
Бандитите и келешите не бива да бъдат слушани.
Ако искаме да разберем българите, най-доброто, което можем да направим е да прочетем българските класици.
Ако искаме да разберем гърците - гръцките.
В Гърция нямам много български книги. Но съм си взел "Обичай ближния си" на Ремарк.




*
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192357#.VQB6i_msU3x

- Неа Демократия приключи жизнения си цикъл - каза ми вчера приятел, заклет неодемократ, тлъст адвокат и политически фактор - Ципрас ще остане 7-8 години. Американците го подкрепят. Не са управлявали и са чисти... Лятото ще започнат да излизат наяве скандалите, които още се прикриват... После ще имаме растеж...
Сетих се, четох наскоро, че американците предали 400.000 немски документа за немските вагабонтщини в Гърция. Само от войната ли?
- Утре ще излезе една моя статия за солунските евреи - продължи моят приятел - 40000 са преди войната. На два пъти се откупват. Когато става ясно, че ще ги откарат, председателят на съда нарежда да се отложат всички дела освен осиновяванията. Почти седмица съда работи денонощно за осиновявания на еврейски деца. Процедурата е бавна и тромава. Докато немците се усетят... Отменят повечето от осиновяванията. Но все пак, около  2000 евреи са спасени...




*
Някога се чудех на твърденията на американски историци и археолози, че днешния бял американец носел и психическите черти на унищожените от него американски индианци.
Днес не се чудя. Знам, че са прави.
- Какво общо имат древните гърци с нас - чух да пита гръцки журналист в едно популярно предаване...
- Чуйте - събеседникът му изпя няколко думи, после същото с ноти, забавено - Това е от 3 век преди новата ера... Това - отпреди 30 години. Това е от 9ти век... а това - отпреди 90-тина години... - продължи да тананика - И знаете ли - тези мелодии отразяват аналогични ситуации и исторически събития...
Не му повярвах.
Само името на една от песните запомних (Τη υπερμάχω στρατηγώ - Генералът на генералите, т.е. Богородица)... Постарах се, защото беше сравнявана с любима моя песен, популярна и днес.
http://youtu.be/c7mMAcQgzg4
http://youtu.be/yuTWdVn0kn8
Слушах ги десетина пъти. Едната от 7-ми, другата от 20-ти век. Затлъстелите ми уши отказваха да възприемат някаква приемственост. Не се въздържах и нахално изпратих линковете на приятел с музикално образование. Без никакво обяснение, само с един въпрос: какво общо имат?
Отговора му: ... имат обща мелодика (не мелодия). ... до там, че може да се говори за плагиатство.

Първата е писана по време на арабската обсада на Константинопол.
Втората - по време на немската окупация.



*
Няколко пъти тук съм цитирал Ницше и че той е разбирал приемствеността, историческия континиум. (В Гърция Ницше се учи по вероучение, повече като отрицателен пример.)
Целия цитат от "Раждането на трагедията", 1872 :
"Несъмнено, във всеки период от своето развитие, западно европейската цивилизация е опитвала да освободи себе си от елините.
Този опит е пропит от дълбоко неудоволствие, защото каквото и да сътворяваше, феноменално оригинално и достойно за възхищение, то губеше цвят и живот в сравнение с гръцкия модел, стопяваше се и свършваше заприличвайки на евтино копие, на карикатура.
Отново и отново, един гняв напоен с омраза избухваше срещу гърците, срещу този малък лицемерен народ, който имаше дързостта да нарече варварско всичко, което не е създадено от него. Нито един от враговете му нямаше късмета да открие отровата с която да се отърве от тях. Всички отвари на завистта, на клеветата, на омразата се бяха оказали недостатъчни за за смутят превъзходната им красота.
Така, хората продължават да изпитват срам и страх пред Елините. Вярно, от време на време, се появява някой, който да признае цялата истина, истината която ни учи че Елините са водачи(кочияши) на всяка от следващите ги цивилизации и почти винаги колкото конете, толкова и колесниците на тези следващи цивилизации са от много ниско качество в сравнение с водачите им, които в крайна сметка, упражнявайки се водейки колесниците към бездната я прескачат с един ахилесов скок"


Не ми се вярва Ницше да е чел днешните международни медии.
Още по малко, да е чул Ципрас.
Да го преразкажа пак: "Ще завъртим кормилото на Европа, пък Меркел, ако иска, може да си припише успеха. На нас не ни пречи."
 ;)



Трудно е с елините.
Още по-трудно е, да си им съсед.
Приближава православния Велик ден.
http://youtu.be/ysYIJ61LJgI
http://youtu.be/Hu-h0Et9hGY
« Последна редакция: 15 Март, 2015, 14:58:41 от goro »

iaross

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 56
  • Карма: +7/-16
  • Респект: -5
    • Профил
А добрия съсед Ердоган произвежда и купува оръжия и само чака удобен момент. От друга страна все повече стават официалните лица допускащи излизане на Гърция от еврозоната.

Невидимко

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 876
  • Карма: +29/-30
  • Респект: +67
    • Профил
https://www.youtube.com/watch?v=1KSmcUyAZwU

Едно говори тоя клоун през 2013, друго върши сега. Защо просто не обяви фалит?!? Та за идния понеделник залагам 1000 лева, че кака и тоя клоун-популист ще се цунат и гушнат и всичко ще си продължи по старому.

жалко за (не)гърчето, тройката ще го дупи под формата на четворка

Варуфакис: "аз никога не съм показвал среден пръст , видеото е манипулирано" и отговара на немците в едно комично предаване за случката:

https://www.youtube.com/watch?v=Vx-1LQu6mAE
« Последна редакция: 19 Март, 2015, 19:49:34 от Невидимко »

Невидимко

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 876
  • Карма: +29/-30
  • Респект: +67
    • Профил
Както и се очакваше, вчера двамата бивши комсомолски секретари излезнаха и си говориха с много смекчен и мил тон. Даже съм почти сигурен, че Ципрата е щипнал кака по дупето.
Сега остава в Брюксел кака да леко да понамали лихвата, а Ципрата да приеме останалите условия по "реформите в икономиката" (т.е. продажбите на големи активи) да продължат такива каквито са били сключени.

Следва нов транш в последната минута и така до следващото цирково представление.

Невидимко

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 876
  • Карма: +29/-30
  • Респект: +67
    • Профил
http://www.standartnews.com/svyat-europe/gartsiya_iska_279_mld_evro_reparatsii_ot_germaniya-279790.html  *rofl* *rofl* *rofl*

време е всички гърчета и (не)гърчета да излязат на протест и да си поискат парите от Германия, то както е тръгнало те и от БГ ще искат пари под същия предлог

iaross

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 56
  • Карма: +7/-16
  • Респект: -5
    • Профил
Re: Какво става в Гърция или За политиката и икономиката
« Отговор #3925 -: 01 Декември, 2015, 20:06:33 »
0
Какво става с Гърция, има ли нови настроения? Ще се разтопи ли гръцката държавност и институции както българските след 10.10.?