... Макар че, една комшийка, която доста години работи в Атина по домовете, си отложи пътуването с един месец, т.к. и казали, че нямало работа. Ако си намери, ще е за 150евро...
По-горе, спомена за демографския проблем. На мен ми се струва, че не е чак толкова зле. Имам предвид, че всички или почти всички, които са навън, внасят пари тук. Само, да не стане, от временно пребиваващи навън, в постоянно.
150 евро на месец?, на седмица?...
На единият от колегите ми съпругата кара малко по-тежичка блеменност - плаща 150Е на месец за почистване 2 пъти в седмицата - за около 2-3 часа (около 70 кв.м. апартамент)
Позната на моя позната гледа някъкъв дядо в Атина от 10-тина години. Май беше за 300е. месечно чисто. Живее в апартамента му, дъщерите на дядото я сменят в неделя и един-два пъти в годината когато си ходи за по-дълго време. Всичко и е осигурено, вкл. и соц. осигуровки. До мината година дядото си е бил на крака и със всичкия си, но сега май не става.
В Солун малчуганите разнасят реклами за 4 до 5е на час, без осигуровки. Моя хубостник за 4,50 не иска да ходи!
По полето, за миналата година от познати знам че са им плащали 35е. дневно. Няма осигуровки. Но съм чувал и за по-малко и доста по-малко. И очакват по-малко тази година...
В Солун, редовна работа, без каквато и да е квалификация, започва от около 700е месечно. Но трудно се намира.
Като цяло, работата е кът!
Ето малко текущи цени за сравнение:
хляб 300гр. - към 50 цента
месо - свинското от 3е. нагоре, телешкото от 7 нагоре, пиле - около 2е
сирене - от 4 е. и нагоре
мляко - от 80 цента
захар кг. - 75 цента
олио слънчогледово - около 1,40, зехтина от 3 нагоре
вода - 41 цента кубика 56 ако надминеш определена кубатура
ток - средно около 10-11 цента
нафта за отопление - към 70 цента
билети (две пътувания ли, час и половина ли - не знам, че не ползвам) май станаха 80 цента
кино - от 7-8 евро нагоре
театър - от 20 нагоре
книги - трябва да вардиш промоциите - иначе са безбожно скъпи - излиза ти винаги по евтино да ги ксерографираш (не важи за англоезичната литература)
- излизане за 4ма с вечея в нормална кръчка - около 40-50е (ако не прекалиш с алкохоли и рибни деликатеси)
- ако поръчаш за вкъщи - ще се оправиш с около 30е
---------
Не знам, дали тези дето са навън внасят пари.
Аз (ние) не внасям - даже може да се каже, че ми дават. Но харчим 2-4хил. за нас си в Бг. Данъци, пътни, някой подарък и малко като се поотпуснем...
Но демографията определено ме притеснява. Променя се състава на населението - гетото се възпроизвежда по-бързо и това е притеснително.