Горо, прочетох го няколко пъти, но усетих, че и аз като Коганев не мога еднозначно да прозра посоката, в която са насочени твоите езикови гегове....
Начев,
Мисля, че ме разбираш чудесно и, правилно не се доверяваш на гугъла за превода. Сигурен съм, че не се доверяваш и на пропагандата и затова не стигаш до ниарвановите изводи, как
"Ципрата хем иска гърция да остане във валутния съюз хем да не прави бюджетни икономии... Тоест неговата програма е някой да му даде пари".
Програмата на СИРИЗА е политически, а не икономически документ
(Свеждането на политиката до икономиката и опита, света да бъде обясняван с икономически теории не е нищо друго освен интелектуална лумпенизация, наричана още диалектически материализъм, дарвинизъм, див капитализъм и пр...). Не ме карайте да я превеждам, да и адвокатствувам или
прокурорствувам. Не искам да коментирам и предлаганите решения. В СИРИЗА нямат единно мнение относно тях и от различни техни представители, човек може да чуе различни предложения. Имат обаче приблизително единно мнение относно диагностицирането на гръцките и европейските проблеми и с тяхната диагноза най-общо съм съгласен. А те, без да съм изчерпателен са:
- разделението на труда в Европа
- циничния неолайняризъм водещ до крайна социална поляризация
- неадекватната монетарна, бюджетна и социална политика
- пролобистки, клиентелистки европейски елит
...
Да не влизам в повече подробности, поизчерпа ми се желанието да философствам в този форум...
Ще се спра на няколко неща, някои от които имат връзка с България.
В Гърция или по гръцки сметки по света днес има ужасно много пари. Натрупани последното десетилетие, в голяма степен от печалбите на гр. бизнес от страни като България, Албания, Македония, Румъния, Сърбия, та чак до Унгария, Полша, Русия, Турция и т.н... и, също в голяма степен за сметка на закриването на работни места в самата Гърция и задлъжняването на гръцката държава.
В отговор на задлъжняването на държавата, милата Оупа начело с кака реши, че в Гърция трябва да бъде приложен "българския", условно казано, модел.
По малко от две години им трябваше на гърците за да се уверят окончателно, че този модел не работи и да издигнат поне 2 политически сили (едната умишлено я държат извън обсега на камерите, защото е вдясно - за да не постигне Неа Демократия съдбата на Пасок).
По-малко от две години им трябваха за да решат да изхвърлят на историческото бунище досегашния политически елит. И побратимите на този елит от цяла Оупа скокнаха да го защитават, плашейки народа със СИРИЗА и изхвърляне от Оупа.
Безнадеждно. Ще го коментирам с думите на вожда на национал-фашистката им партия, че са изключително точни.
"Единственото, което и остана на Меркел е да дойде да разлепя предизборни афиши на ПАСОК и Неа Демократия в Гърция" Интересно е друго. У нас би следвало да има разбиране на ставащото в Гърция.
А има ли?
22 години този модел се прилага в България. И...Резултатите ги знаем.
Виновен е Андрешко, думат нашите бизнес-интелектуалци с дЪрвин-ико-словоблудски патос...
Не модела! Космите им пречели.Та...
Гърция е велика сила, жребец, а не магаре!
- Това, което става в Гърция влияе пряко на Америка, но нашите коментари са неуместни с оглед на изборите там - каза онзи ден Обама.
- Гърците да си изпълняват задълженията - чу се фалцета на Камерон, на който иначе въобще "не му пука" за еврото и срамежливо поддържа дефицит по-голям от гръцкия...
- "Ний сме роднини" - сети се Марко Мо(н)дерния ...
- С изборите, гърците ще кажат дали са за или излизане от еврозоната - демонстрира политическата си недостатъчност кака (за разлика от Обама).
Защо недостатъчност?
Ами всичките и изявления показват крайно неразбиране на характера на един народ и уж подкрепяйки Самарко, де факто налива вода в мелницата на СИРИЗА и Независими гърци. (Да оставим настрана разбирането и на готвачка за икономиката.)
Преди време, тук бях цитирал проникновената статия на една руска журналистка, която засягаше гръцката афтаркия (αυτάρκεια) - самодостатъчност. Гърците нямат национални комплекси. Дори грекилите сред тях, когато ласкателстват по адрес на Европа и ругаят балканските си нрави нямат комплекси и съзнателно или не лицемерят. Всички заплахи, които идват от страна на европейски политици, на всеки 10 минути чрез медиите, на практика имат един и същ - противоположен резултат. В народната памет се събужда и възкръсва хилядолетното «πας μη Έλλην βάρβαρος» (който не е грък е варварин) и то в крайния му, несмекчен от философското му обобщение смисъл и стигащо до шовинистичното
βαρβάρων δ’ Ἕλληνας ἄρχειν εἰκός, ἀλλ’ οὐ βαρβάρους … Ἑλλήνων· τὸ μὲν γὰρ δοῦλον, οἱ δ’ ἐλεύθεροι Малко от политическото ежедневие в Гърция.Понеделник. Венивзелос:
-
Някои предприемачески и работодателски кръгове лобираха пред тройката за намаляване на минималните заплати....Вторник. Ципрас:
- Господин Венизелос да ги назове (лобистите) ...Сряда. Председателя на съюза на индустриалците:
- Съюзът на индустриалците предлага незабавно възстановяване на МРЗ...Да свърша.
Както и да се развият събитията в Гърция с меморандума в досегашната му насоченост е свършено.
Ако новата гръцка политика има успех на евро-сцената ще е добре за България, независимо от факта, че полуграмотните селянчета-булгаранчета от варненско ще продължат завистливо да подсмърчат и да се строяват вляво от Боко.