Разликата м/у ПСВ и ВСВ по отношени на възстановяването е в отношението към свободата на пазара. Най-кратко казано след ПСВ се залага на интервенционализма и регулацията и затова се стига до инфлация, безработица, мизерия и накрая Хитлер , а след ВСВ - на либерализацията, която води до благоденствие завсички. И без парична помощ Германия щеше да е същата при същата пазарноориентирана политика, но едва ли за толкова кратко време щеше да стане. Кочина не знам да е била някога, но сега определено е нещо, в сравнение с което Гърция е кочина, а България е хвостохранилище.
Парите, които САЩ отпускат за плана Маршал, са предтекст за оставането на американски войски, а те всъщност остават, за да спрат Сталин да не завземе цяла Европа, какъвто е бил неговият НЕСКРИТ тогава замисъл. САЩ са имали сериозни основания да защитят поне останалата част от Европа, която Сталин все още не бил успял да завземе. При пълна власт на Сталин в Европа война на СССР срещу САЩ щеше да е неизбежна. И щеше да е край за САЩ, като се има предвид безсърдечието на Сталин и готовността му да жертва целия си народ (и не само своя) в името на неговата тотална власт. (САЩ са спечелили много милиарди от ВСВ и онези 5 млрд се капка в морето в сравнение с щетите, които Сталин може даприцини) Англия, подложена на тежък пропаганден натиск (просталинските и просъветските медии са имали бюджети, надхвърлящи в пъти бюджетите на останалите медии, както е и сега между другото - щедра е руската ръка, когато трябва да се лъже в нейна полза), след ВСВ директно поема по пътя на социализма в политиката си. Започват национализации и реконструкция на стопаството по съветски образец. Късмет, че Сталин започва бавно да умира към 51 година, та влиянието му поотслабва. А и на острова населението не е толкова бито и смирено, както в Русия - стачки, неподчинение, улични сблъсъци ... абе като в Гърция. И през 51 май идват на власт отново либералите и ВБ става това, което беше през втората половина на 20 век. За Франция не знам кой знае какво, но от тук-там имам впечатление, че и франсетата са били на крачка от социализма. Затова САЩ са имали сериозно политическо основание да останат на стария континент. Преекспонирането на нападението на Хитлер над СССР е тежка историческа заблуда - ВСВ е подготвяна от Сталин още от от началото на 30-те и основният замисъл е завземането на Европа от СССР и обявяването на СССР за спасител. Половин век ни го пробутваха, все още има зомбита, които твърдо вярват в тази глупост и се кланят на паметникана съветската армия. Това е.
Самото възстановяване на Германия е ОПИСАНО в книги едно към едно, но го няма в уикито и едва ли ще разберете как в детайли е било осъществено.
Привличане на гастарбайтери е неправилен израз. Либерализация на пазара на труда - така е правилно. Ако сега Куба отворят пазара си за чужди работници, как мислиш, колко американци ще отидат да бачкат? Логиката на чуждите работници е много проста - плащай добре, или поне по-добре от техните работодатели, осигури стабилно трудово закнодателство, пък те сами да решават дали да дойдат. Никой никого не привлича. В интерес на истината, а това пак го няма в уикито, Германия е възстановена от жените на загиналите мъже. Надницата - храна за майката и мляко за детето. В повечето случаи детето е от някой руски войник, защото руската армия не е оставила ненасилена жена и девойка по пътя си към Берлин и после обратно при прибирането си от Берлин към СССР. Та тези жени са къртели мазилката от тухлите, разсипани при разрушенията, с които тухли после са строили нови фабрики. Това е факт, разказан от свидетел, който е участвал като дете в самия процес. Повечето свидетели от онова време твърдят същото. Мъжете пък са работили до възраст, надвишаваща сегашната за пенсия - просто всеки, който е можел да се движи що годе нормално, е работил за храна и някоя марка, с която нищо не може да си купи. При такива надници е възможно да е имало и чужди работници, но не се е забелязалвала масовост или кампанийност. Но нека да е имало и чужди работници - само да няма намек, че работниците са основния фактор за въстановяването - пролетарски слабоумия няма да коментирам по никакъв повод.
Ако се занимавам с пропаганда, ще трябва да плащам на телевизии и разни медии, за да лъжат, както аз кажа. Знаете, че така горе-долу се прави. Хайде сега да ми обясните как уикито е защитено от пропагандата. Свободна енциклопедия нали означава, че всеки може да я допълва? Тоест, ако аз, който се занимавам с пропаганда и имам много сериозен бюджет плюс голям екип, реша да наблъскам уикито с пропагандни материали и ги подплатя със съответния достатъчно голям брой цифрички (ползваната литература, която никой не е чел и не е проверявал дали си струва да се чете и дали изобщо може да се вземе насериозно) няма какво да ми попречи, нали? И ако аз съм руснак, доказал се през последните сто и петдесет години като голям майстор в пропагандандата и щедър раздавач на пари за прокарване на лъжи, то какво може да ми попречи да накарам хората да "знаят" моята версия за историята? Нищо! И ако съм германец, пак нищо не може да ми попречи. И изобщо, какъвто и да съм, мога така да наблъскам уикито с лъжи, щото имам бюджет, имам хора и това ми е работата, а останалите не могат да ми смогнат на темпото, освен ако и те не са колеги лъжци.
Уикито е само за развлечение - да прочетеш нещо за този-онзи. Но дори автобиографичните данни са пълни с внушения и пропаганда. Не искам да коментирам какво означава за мен да повярваш на нещо в уикито, за да не обидя някого, но моля ви, не ми давайте доказателства от уикито. Направете си труда да погледнете цифричката с ползваната литература, после, ако сте прочели тази литература и сте съгласни с тезата, дайте ми линк или като заглавие, за да приема сериозно аргументите ви. "Виж в уикито" за мен е с по-малка тежест от "една жена ми каза".
България губи 35000 (общо над 100 000 за тлите години на рускаокупация) за няколко месеца в гражданска война за обсебване на цялата власт, която е проведена по сталински директиви от просъветски палачи, впоследствие станали известни като комунисти. Не става въпрос за жертвите от ВСВ, а за жертвите от сталинската планирана инвазия, закоято имаше твърдение, че е мит. Става въпрос за народния съд и масовите кланета. Става въпрос за това, че от под един процент на изборите преди девети комунистите стават 99% за по-малко от една петилетка. Така Сталин е завземал Европа. Не само в България, а навсякъде, където е можел да го осъществи.
Пазарът на автомобили в Еевропа е свободен до степен да си избереш сам (като потребител) колата, която искаш да купиш, или да си избереш сам (като предприемач) колите, които искаш да продаваш. Колко по-свободен искаш да е? НЕ разбирам въпроса. По принцип няма безгранична пазарна свобода - винаги има законова рамка, която се явява ограничител. За всеки пазар се отнася - законът е рамка. И какво значение има, че някои сектори са се нахвърлили върху ресурсите на чина и затова са маде ин чина? Но колко по-свободен може да е пазарът, ако на гърба на играчките не пише маде ин чина?