Форум за финанси, право, счетоводство, политика и други науки > Кредити

По темата за кредитите - прочетено в печата

(1/6) > >>

чи-чов-ци:

 Отварям темата, за да събираме на едно място статии и публикации, имащи отношение към кредитирането.
 Ето една от днес: Депутатите отказаха да променят начина за изчисление на лихвите

 http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5824&sectionid=3&id=0000601

 Приятен и спорен ден!

valsodar:

--- Цитат ---МАТЕМАТИКА

Твърденията на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Симеон Дянков, че от началото на годината депозитите в банките са се увеличили с 4.5 - 5 млрд. лв., се оказаха напълно неверни. Към края на 2009 г. спестяванията на гражданите и фирмите в банките са били на стойност 36.4 млрд. лв., а към края на март са 37.2 млрд. лв., обяви БНБ вчера. Това означава, че нарастването им е с около 0.8 млрд. лв., а не с 5 млрд. лв., както обявиха държавните мъже. Борисов на няколко пъти през последните дни заяви, подкрепяйки се с неверните данни, че българите предпочитат да си държат парите на депозит в банки и да живеят от лихвите.

--- Край на цитат ---

 На това мижаво нарастване на депозитите ще е добре да се съпоставят нарастващите отчисления на банките по лошите им кредити, за да се стигне до отговорът на въпроса - Е, ли е вероятно сериозно намаление на лихвите в близко време?

чи-чов-ци:

 http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5876&sectionid=3&id=0000602

gogolcho:
Уникредит пуска потребителски кредит с фиксирана лихва за целия период
http://dnevnik.bg/pazari/2010/06/02/910456_unikredit_puska_potrebitelski_kredit_s_fiksirana_lihva/

Уникредит Булбанк и Уникредит Кънсюмър Файненсинг (поделението за поттребителско кредитиране на Уникредит Груп) пускат потребителски заем "Бързо, кредит", съобщиха от банката. Годишната лихва на заема е от 12% до 16.5% в зависимост от размера и срока. Тя е фиксирана в договора и е валидна за целия период на кредита.

"Бързо, кредит" се предлага във фиксирани размери от 1000, 2000, 3000 или 4000 лв. с максимален срок до 4 години. Не се изисква обезпечение или поръчители. На клиента е необходима само лична карта. Няма такса предсрочно погасяване. Възможен е гратисен период до 45 дни.

Еднократно се дължи фиксирана такса от 7% от заема за администриране на сумата. Таксата се прибавя към исканата сума, т.е. клиентът получава реално сумата, за която е кандидатствал. При искана сума от 3000 лева за три години например, клиентът ще получи 3338.52 лв. заем. Сумата над 3000 лева служи за покриване на застраховка "Живот", която покрива и риска от "Нежелана безработица" , както и за таксата за разглеждане на документите. При този пример годишния процент на разходите е 22.16%.

Преди подписване на договора за заем в съответствие със закона за потребителския кредит и европейската практика клиентът получава формуляр с подробна информация за всички разходи по кредита му, посочват от банката.

gogolcho:
МВФ: Щяхте да сте по-добре, ако внимавахте с кредитите
http://money.ibox.bg/news/id_146157421

Кредитният бум между 2003 и 2006 г. остави страните от Прибалтика и Балканите по-бедни отколкото те щяха да са ако той никога не се беше случвал. Това показва анализ на Международния валутен фонд (МВФ), подготвен от представителя на институцията за България Бас Бакер и Ан-Мари Гълд, която е била част от мисията в Латвия, предаде агенция Reuters.

Експанзията на западните банки наводни пазарите в новите страни-членки на ЕС, което доведе до значителни дисбаланси надвишаващи тези от видяни по времето на азиатската финансова криза от края на миналия век, посочват експертите.

Силният спад в страните от Прибалтика и Балканите, който последва годините на рязък скок на БВП означава, че в дългосрочен план нарастването на икономиките им е по-малко от това на централно-европейските страни като Полша, Чехия и Словакия. В тези страни от Вишегадската четворка не станахме свидетели на толкова голяма кредитна експанзия, посочват от фонда.

Част от прибалтийските страни преживяха двуцифрен спад на икономиката си, като този за Латвия беше 18%. В контраст на това Полша беше единствената страна от ЕС, която реализира ръст на икономката си, а Чехия и Словакия регистрираха по-умерени спадове.

Общият темп на нарастването на капиталовите потоци към Източна Европа е бил сравнително равномерен в годините до 2003 г., но след това е започнал да се увеличава драстично в посока към Прибалтика и Балканите.

С натрупване капиталовите вложения в Чехия между 2003 и 2007 г. са представлявали 33% от брутния и вътрешен продукт за 2003 г. За сметка на това в България този поток е представлявал удвоеният БВП за същата година.

На усреднена база за всички страни, тези капитали са били три пъти повече от средствата, които влязоха в развиващите се азиатски пазари през 90-те.

Нарастването на вътрешното търсене, което бе финансирано от западните банки, помогна за скока на икономиките на тези страни, но голяма част от взетите кредити отидоха, за да влошат търговския баланс на тези страните да увеличи инфлацията в тях и да намали конкурентоспособността им, констатират от МВФ.

От фонда посочват, че ако централните банки в региона са водели по-твърда антициклична политика, голяма, част от негативните последици на кризата е могла да бъде избегната.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия