Автор Тема: Новинаров прочете: политика  (Прочетена 1343657 пъти)

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
„Висящи схеми” за корупция морят гербери до изборите
http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2498:2013-01-10-08-59-26&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3
10 януари 2013, БГснайпер

Братът на Сергей Станишев беше посочен като забъркан в нечисти схеми за парцели по морето. Георгий Станишев отрече – бил участвал само в проекти. Майката на депутата Емил Димитров, известен като емблема на оплетени приятелски властови кръгове, бе нарочена като причастна към „Дюнигейт”. ГЕРБ и БСП се замерят с обвинения в корупция. Андрей Райчев тутакси се изцепи, че на височайшите гербаджии за пръв път им се налагало да се обясняват за корупция. Което не е вярно. Само споменаването на Мишо Бирата е достатъчно, за да бъде опроверган „розовия шаман”. Просто вече мирише на избори. На Ахмед Доган му замириса преди доста време. Сега според неговите хора на герберите им ухаело на корупция. Заменки. Горски фондове. Басейни. Колко познато…Братът на Станишев си мина по реда. Ще бъдат праснати и видни депесари. Както и някои „царски депутати” – претоплените компроматни банички ще се предлагат на публиката като досаден преглед на печата. „Рестото” с корупционните схеми по времето на Тройната коалиция е по подразбиране. Но в края на мандата дали няма да бъде по-продуктивно Бойко Борисов да не реже глави само на дребни риби, а да поразчисти около „приятелските кръгове”? Когато стана главен секретар на МВР, посланието му бе – „Да си почистим къщичката!”.

Настана време да се редят първоначалните варианти на предизборните листи. И някои гербаджии стартираха междуособна битка. Пласират компромати за конкуренти. Засега се харчат добре „отсреща”. Размяната на удари между лобитата на Цветан Цветанов и Бойко Борисов протича като че ли без специални инструкции. И вероятно трябва да изглежда като борба с корупцията. Но ако на финалната права такива като Емо Ротманса цъфнат отново в листите, Румен Петков немедлено трябва да звънне на Бойко Борисов и да обещае яка почерпка за шефовете на ГЕРБ. Обаче. Изваждането на Емил Димитров от предизборните схеми съвсем не е безболезнена операция. Б.Б. и Цв. Цв. нямат изцяло полезен ход по тази писта. Могат да избират само по-малкото зло. Емо Ротманса вече няколко пъти вкарва Бойко Борисов в скандали. И пак е на линия. Защо? С какво е толкова важен, „ключов” и незаменим? (ДПС?! „Гоце”?)Внушенията за задкулисни зависимости ще бъдат основен мотив в предизборната кампания на опозицията. От времето на „сламения човек” Беров е така. „Орион”, „Олимп”, „Батко и братко”, „Дюнигейт”. Ами онзи „гьол”? Милиарди били източени покрай врътките за „Белене”, но няма нито един подведен под отговорност. О, да – вероятно Борис Велчев е укорим за това. Сякаш след клетвополагането на Сотир Цацаров като главен прокурор в четвъртък борбата срещу корумпираните властници ще цъфне и върже. Откъде да ги подкарва, пардон, избраният с оскандалена процедура Цацаров – отзад напред ли, обратно ли?

Преписката за „майчиния парцел” не била придвижена. Оставала висяща. Но пък имало басейн и спортно игрище. Ама не се знаело дали те са изградени върху държавен имот, реди представител на местната власт. Докато се изясни, може да минат изборите. И резултатите им да са неутешителни за управляващите. Опозицията тепърва ще ги залива със скандали. Доскорошни глашатаи на властта след „ЧНГ” се преродиха като „независими и обективни”. „Изведнъж” излезли в „Биволъ” текстове станаха приемливи за „меродавните проправителствени сайтове”. Дали пък в нощта след вота Бойко Борисов отново няма да преживее поредната „смяна на резбата” в обслужващите медийни кохорти, които пак ще тръгнат след победителите, както нижеше Асен Агов преди повече от 20 години. Значи Б.Б. трябва да юрка своите да бачкат за победата. Но ако към рязането на лентички по лотовете на магистрала „Тракия”, бъдат накичени и „компроматите” за лапачката на алчни гербаджийски депутати, резултатът от вота е предсказуем. ГЕРБ няма да повтори вота си от 2009г. Народът може и да има здрави инстинкти, но Бойко Борисов трябва да решава бързо дали избира народните интереси, или разпищолени интересчии в ГЕРБ ще го овалят в скандали. Да не отваряме приказка за „външните фактори” – руснаците с претенции за милиарди в съда, янките надиплиха „резолюция” за „Хизбулла” като организатор на атентата в Бургас. Заформят се много фронтове…

bgsniper.com
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Шизофреник с бухалка извади България от ЕС
« Отговор #2821 -: 10 Януари, 2013, 11:00:09 »
Шизофреник с бухалка извади България от ЕС
https://bivol.bg/pozicia-9-01-13.html
10 януари 2013, Б



От вчера България излезе от ЕС - не формално, а по същество.

Мутренският рейд на полицията в телевизия ТВ+ постави страната редом със сатрапии като Русия, Беларус и Македония. В Европейския съюз такива неща не се случват.

Няма значение какво е основанието за полицейската акция. В този формат тя има една единствена цел - сплашване, а не утвърждаване на върховенството на закона.

От вчера никой журналист, никой човек с позиция в тази държава не може да е спокоен, че правата му да се изразява свободно са гарантирани. Свободата на словото за пореден път бе натъпкана в калта от полицейския ботуш на едно корумпирано управление, което говори за себе си в трето лице, като дете или като шизофреник.

Шизофреник, но с бухалка.

Също така, от днес в длъжност встъпва един нелегитимен, корумпиран и зависим главен прокурор. С това приключват илюзиите, че правовата държава е възможна.

Не можем и не трябва да се надяваме на помощ от Европейския съюз. Всичко това се случва с мълчаливото му одобрение. Европейците са доволни, че сами се връщаме в балканската клоака, в която важи не силата на правото, а правото на силния.  Това е разбираемо, тъй като държава-мафия не е желана в клуба на правовите държави.

Допуснахме да управлява мафия и трябва да консумираме последствията докрай. До нейния или до нашия край.

Това е изборът и ние сме направили своя.
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Станишев по следите на изчезналите кюлоти
« Отговор #2822 -: 10 Януари, 2013, 11:10:13 »
Станишев по следите на изчезналите кюлоти
http://ivo.bg/2013/01/10/станишев-по-следите-на-изчезналите-кю/
10 януари 2013, Иво Инджев

“Турците по-глупави ли са от нас, защото те имат сключени споразумения за изграждане на нови атомни електроцентрали и ТЕЦ на границата с България?”. С такъв въпрос вчера лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев се обърна към партийния си актив в София.Ще му отговоря лично в края на тази статия, докато наблюдавам как самите турци в ...
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Указът на президента за назначаването на Цацаров - НЕЗАКОНЕН
https://bivol.bg/ukaz-cacarov-nezakonen.html
10 януари 2013, Б



Указът, който президентът на България издаде на 21 декември 2012 за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор е незаконен.

За да може някой от ВСС да направи (според чл. 129, ал. 2 от Конституцията) ЗАКОННО ВАЛИДНО писмено предложение пред президента за назначаване на Цацаров за гл. прокурор, трябва да има АКТ на ВСС, че той - ВСС е приел протоколно решение, че Сотир Цацаров се счита за избран. Такъв акт е единствено ПЪЛНИЯТ протокол от заседанието на ВСС от 20 дек 2012, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО подписан за достоверността му от председателстващия заседанието (в случая Диана Ковачева). Този ИЗИСКВАЩ СЕ акт трябваше според чл. 41, ал.1 и ал. 2 от правилника на ВСС да бъде издаден в рамките на ПЕТ (5 ) работни дни и веднага публикуван на сайта на ВСС. ТЕЗИ ПЕТ РАБОТНИ ДНИ изминаха отдавна, но и до днес - 10 януари 2013, видно от сайта на ВСС, този протокол не съществува и не е публикуван.

Въпреки това президентът ОЩЕ на 21 декември 2012 издаде указ за назначаването на Цацаров и същевременно отказва да предостави копие от действително писмено предложение от ВСС до него за назначаването на Цацаров! Следователно президентът е издал указа си БЕЗ НИКАКВО ЗАКОННО основание.

Независимо от евентуалното полагане на клетва днес на главния прокурор, обжалването на КБЕС пред ВАС е в ход. Президентът е длъжен да отмени указа си за назначаване на Цацаров за главен прокурор.

 

СЪОБЩЕНИЕ ЗА СРЕДСТВАТА ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТ КОМИТЕТА ЗА БЪЛГАРО-ЕВРОПЕЙСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО, ШВЕЦИЯ



Комитетът за българо-европейско сътрудничество (КБЕС), Швеция следи с тревога планомерното оглавяване и населяване през последно време на ключови институции в независимата съдебна власт и на Конституционния съд от хора със съмнителни качества, лансирани фаворити на имащите изпълнителната власт в държавата. Вън от продължаващото поддържане на съдебната власт в недопустимо за европейските стандарти състояние, това според нас означава и опасно размиване на конституционния фундамент на правовата демократична държава за стриктно разделение на властите в нея. Изборът-спектакъл на ключовия за съдебната власт главен прокурор на най-куцащата й част - прокуратурата, се оказа според нас поредна стъпка в тази посока с извършени груби нарушения не само на обществения морал и приличие, а и на закона.

След преценка на достъпните факти и обстоятелства КБЕС счете, че закононарушенията при избора на главен прокурор са от такова сериозно и опасно за правовата държава естество, което изисква обжалването им и обжалва по законния ред с жалба, изпратена на 03.01.2013 г. с препоръчано писмо с обратна разписка RR205358872SE до ВАС чрез ВСС и на 04.01.2013 г. с препоръчано писмо с обратна разписка RR193361599SE пряко до ВАС:  1. законността на процедурата за избора на Сотир Цацаров за главен прокурор,  2. съществуването и законността на изискващо се решение на ВСС, че Сотир Цацаров е избран с валиден избор да бъде предложен на президента за назначаване за главен прокурор,  3. съществуването и законността на изискващо се решение на ВСС за предлагане на Сотир Цацаров от ВСС на президента да бъде назначен за главен прокурор,  4. съществуването и законността на изискващо се юридически действително писмено предложение от ВСС до президента да назначи Сотир Цацаров за главен прокурор

и поиска от ВАС отмяната на недействителните и незаконосъобразни актове на ВСС, довели до назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор. Основанията на КБЕС за това бяха и безмълвния отказ на ВСС да предостави незабавно на КБЕС копие от подписан кратък протокол от заседанието си за избор на главен прокурор на 20.12.2012 г. за изискващите се решения в т. 2 и 3, както и безмълвните откази и на ВСС, и на президента да предоставят незабавно на КБЕС копие от подписано и заведено в съответните регистри изискващо се предложение в т. 4.

Основанията на КБЕС за оспорване на законността и действителността на избора на главен прокурор и на решенията на ВСС след този избор са обширно представени и мотивирани с посочване на законните текстове в девет точки в жалбата на КБЕС до ВАС. Най-съществените от тях са следните:

1. По отношение на нравствените и професионалните качества на Сотир Цацаров е известно, че:

-        като магистрат в нарушение на нормата на Конституцията за разделение на властите подържа  години наред нерегламентирани от закона задкулисни връзки по служба с представители на изпълнителната власт, включително и най-висши, отвръщащи му с медийна реклама на личността му, с представители на други институции и служби извън съдебната власт, включително и с такива, които, като например прокурори, са страни по дела в управлявания от него съдебния окръг, прикривайки факта и същността на тези нерегламентирани си контакти, илюстрирано от отказа му да осветли същността на посочена от гражданско сдружение в хода на процедурата за избор на главен прокурор негова скандална тайна нерегламентирана от закона среща с посланик, представител на чужда държава на 05.06.2012 г. в Пловдив, катастрофална за доверието към цялата съдебна власт като независима;

-        отказва отговор на конкретно основателни въпроси дали членува в масонски ложи, членството в които означава върховна лоялност към ложата пред всичко друго, включително и пред спазване на закона;

-        не притежава рефлекс на магистратска нравствена чистоплътност, илюстрирано от абсурдното приемане на подарък от висш представител на изпълнителната власт, при това от изключителна пошлост за магистрат в съдебната власт – пистолет;

-        като магистрат практикува, налага и защитава подчиняване на правораздаването на собствена „политика”, а не според нормата на Конституцията единствено на закона;

-        като магистрат не уважава гарантираната от Конституцията неприкосновеност на личния живот на гражданите, практикувайки и проповядва използването на СРС не само когато са неизбежно необходими, а като масов „нормален” способ за разследване;

-        като магистрат не уважава презумпцията за невинност до доказване на противното и прилага абсурдно задържане под стража без законно основание, извънсъдебна разправа с невинни, илюстрирано от скандалното му противозаконно задържане в затвор на доказано невинния Максим Савов и огромния брой осъдителни присъди от Съда в Страсбург по нарушения на презумпцията за невинност в съдебния окръг, на чийто окръжен съд той е ръководител;

-        като магистрат демонстрира въпиюща юридическа некомпетентност, алтернативно отказ да спазва законите, илюстрирано от езика и съдържането на зловещото му определение за затваряне в затвор на невинния Максим Савов, включващо и негова написана и подписана дръзка съчинена съдебна измама, че в първоинстанционния съд е нямало спор и че той бил приел, че Максим Савов е автор на приписваното му от прокурора престъпление;

-        като магистрат злоупотребява с власт, илюстрирано от изискването за предоставяне от  подинстанционен му съд на дело, по което той няма никакви служебни функции и правомощия, подсъдим по което дело обаче е рекламиращ го в медиите министър от изпълнителната власт;

-        като кандидат за главен прокурор при разкрита от разследващи журналисти престъпна документна и данъчна измама на съпругата му се опита арогантно в изказвания в средствата за информация да заблуди гражданите, че престъпленията й не са престъпления и дори нарушения;

-        като кандидат за главен прокурор при разкрита от разследващи журналисти престъпна документна и данъчна измама на съпругата му арогантно заблуди ВСС, че семейството му не е укрило данък, а го е заплатило незабавно, опровергано от официални данъчни документи и установено от разследващи журналисти.

Горното според чл. 170, ал. 4 от ЗСВ прави Сотир Цацаров неназначаем за главен прокурор поради непритежаване на изискващите се от закона високи нравствени и професионални качества и той според нас бе допуснат от ВСС до избор против изискването на закона.

2. Преди заседанието на ВСС на 20.12.2012 г. за избор на главен прокурор КБЕС се обърна към членовете на ВСС с електронно писмо с надслов „СПЕШНО!”, доставено на Представляващия ВСС Соня Найденова за незабавното му предаване на всеки от тях преди заседанието на ВСС на 20.12.2012 г., с искания според правото си от чл. 45 от Конституцията за отлагане на избора, за преоценка на професионалните и нравствените качества на Сотир Цацаров с оглед на новоустановено обстоятелство за него и за преоценка на използване на електронни средства за гласуване. КБЕС получи автоматично електронно потвърждение, че  въпросното писмо е получено във ВСС и е било на разположение на Представляващия ВСС Соня Найденова достатъчно време преди началото на заседанието на ВСС на 20.12.2012 г. В случай, че писмото ни беше предадено на законните му получатели от Представляващия ВСС, исканията на КБЕС можеха да бъдат приети и това можеше да доведе до други резултати от избора на главен прокурор. КБЕС се опита неколкократно без успех да получи писмено потвърждение от Представляващия ВСС Соня Найденова и от трима други висши служители на ВСС дали въпросното ни писмо е било предадено на законните му получатели заедно с времето на предаването му. Ако писмото на КБЕС не е предадено на законните му получатели преди заседанието на ВСС на 20.12.2012 г., както това изглежда от отказа на Представляващия ВСС Соня Найденова да потвърди предаването му, това недопустимо посегателство над свободата на кореспонденцията противозаконно е отнело на КБЕС правото му според чл. 45 от Конституцията на искания до държавни органи заедно с възможността на ВСС да се запознае с нови важни обстоятелства и да приеме решения от значение за избора на главен прокурор и с това изходът от процедурата за избора му да бъде друг.

3. Чл. 173, ал. 8 от ЗСВ изисква приемането на  решение от ВСС за избор на кандидат за главен прокурор да стане с тайно гласуване. Тайно гласуване е само това, при което всеки гласуващ предварително има достатъчна проверима гаранция, че в целия процес на гласуването му тайната как той гласува, остава недостъпна за никого извън него. Такава гаранция дава класическия начин на гласуване с пускане от избирателите в обща урна на анонимна бюлетина в плик. Необяснимото и необясненото наложено от част от членовете на ВСС, вносители на кандидатурата на Сотир Цацаров,  използване на електронна система за гласуване при избора на главен прокурор, по силата на чл. 130а, т. 2 от Конституцията имущество под пълния контрол на министър от изпълнителната власт, не даде никаква проверима гаранция на гласуващите, че изборът им ще бъде таен.

4. Необяснимото и необясненото наложено от част от членовете на ВСС използване на електронна система за гласуване при избора на главен прокурор, по силата на чл. 130а, т. 2 от Конституцията имущество под пълния контрол на министър от изпълнителната власт, не даде никаква проверима гаранция на гласуващите, че изборът им ще бъде действителен. За всеки специалист е известно, че конструиране и манипулиране на електронна система за гласуване да дава желани резултати е технически елементарно лесно, ако няма установени по силата на закон изисквания към нея и ред за непрекъснат контрол на  достъпа до нея и на функциите й срещу манипулация. Такива неизбежно необходими изисквания и ред не съществуват в относимите към ВСС и към въпросния избор законни нормативни актове.

5. След подлагането на гласуване на наложената като първата за гласуване от предложителите й кандидатура на Сотир Цацаров, председателстващата заседанието на ВСС за избор на главен прокурор министър от правителството на изпълнителната власт самоволно, в грубо нарушение на приетите от ВСС правила за избора на главен прокурор прекъсна провеждането на избора без подлагане на гласуване и на останалите кандидатури против изричното настояване на членове на ВСС изборът да продължи до законното му завършване. С това изборът за главен прокурор стана невалиден, защото противозаконно бе прекъснат преди гласуването да бъде проведено докрай. На избиращите и избираните противозаконно бяха отнети дадените им  законни права чрез приетите от ВСС правила за избор на главен прокурор:

-        да установят действителния резултат от избора в пълнотата му с резултатите за всички кандидати;

-        да установят дали системата за електронно гласуване функционира правилно (а не е неизправна или манипулирана да даде желан резултат при гласуването на първата кандидатура) – дали при общо 24 гласуващи и 18 гласа „за” при гласуване на първата кандидатура, при гласуването за оставащите две кандидатури гласовете „за” ще бъдат под 6, а не например отново по 18 „за” гласа и за двете следващи кандидатури;

-        да установят дали не ще възникнат и други странни резултати от гласуването, като резултатът от гласуването на първата кандидатура, показал, че най-малко четирима от самите вносители на другите две кандидатури са гласували за избиране на първата кандидатура.

6. Физическата процедура на избора (било бюлетинна, било електронна) с резултат само цифрени бройки-гласове за кандидат, който впоследствие с изрични решения на ВСС да бъде обявен за избран и да бъде предложен от ВСС на президента за евентуално назначаване за главен прокурор, е само помощна процедура за установяване от членовете на ВСС на преобладаващото им предпочитание към индивид. Тази физическа изборна процедура със само цифров резултат не представлява смислен текст и не е текстово решение на ВСС според чл. 173, ал. 8 от ЗСВ за избор на кандидат за предлагане на президента за евентуално назначаване за главен прокурор, нито е текстово предложение на ВСС според чл. 129, ал. 2 от Конституцията до президента с кандидат за евентуално назначаване за главен прокурор. След провеждане на физическата процедура за избор на кандидат ВСС е длъжен отделно да обсъди и да приеме с явно гласуване две свои отделни изрични решения:

А. Изрично смислено текстово протоколно решение според чл. 173, ал. 8 от ЗСВ за избор на кандидат за предлагане на президента за евентуално назначаване за главен прокурор, подписано от председателстващ заседание според чл. 41, ал. 1 от ПОДВССНА (правилника за дейността на ВСС); приемането на такова решение след проведено гласуване по никакъв начин не е формално – при разглеждането му членове на ВСС могат да обсъдят въпроси за действителността, тайната, провеждането докрай на избора и оттук на валидността му, могат да решат, че изборът не е валиден и могат да го отменят и отложат или да го проведат отново;

Б. Изрично смислено текстово протоколно решение според чл. 129, ал. 2 от Конституцията за предлагане на президента на кандидат за евентуално назначаване за главен прокурор, подписано от председателстващ заседание според чл. 41, ал. 1 от ПОДВССНА; приемането на такова решение след проведено гласуване и решение в т. А по никакъв начин не е формално – при разглеждането му членове на ВСС могат да обсъдят според чл. 42 от ПОДВССНА кога да изпратят предложение до президента за назначаване на главен прокурор, примерно след изтичане на 14-дневния срок за обжалване пред ВАС на избора му или след окончателно произнасяне на ВАС по обжалване на избора.

Представител на КБЕС, наблюдавал на живо чрез Интернет телевизионното предаване на заседанието на ВСС на 20.12.2012 г., не забеляза такива решения да бяха приети до закриването на заседанието.

Според чл. 41, ал. 1 от Правилника на ВСС наличие на приети решения на заседание на ВСС се удостоверяват само със съставен и публикуван до пет работни дни след заседанието пълен протокол от него, истинността на съдържанието на който се удостоверява изрично с подпис на протокола на председателствалия заседанието. До днес, и след изтичането на законните 5 работни дни за съставяне и публикуване на пълния протокол от заседанието на ВСС на 20.12.2012 г., такъв все още не е съставен и публикуван и с това и до днес все още не съществуват потвърдени в истинността им с подпис от председателствалия заседанието нито решение на ВСС Сотир Цацаров да е избран с неоспорен валиден избор за предлагане от ВСС на президента за назначаване за главен прокурор, нито решение на ВСС Сотир Цацаров да бъде предложен от ВСС на президента за назначаване за главен прокурор. Без такива две публикувани протоколирани и потвърдени за истина с подпис върху протокола на председателствалия заседанието решения, ВСС няма законно право и до днес, 04.01.2013 г.,  да състави и да изпрати законно писмено предложение до президента според чл. 129, ал. 2 от Конституцията за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор. Всичките законни нормативни актове на ВСС, определящи този ред и изисквания пред ВСС за изпращане на предложение до президента за назначаване на главен прокурор, са публикувани на страницата на ВСС на Интернет и на още безброй места и са достъпни за президента и юридическите му съветници. Въпреки това, при очевидна невъзможност на 21.12.2012 г. ВСС да може да състави и да изпрати законно предложение до президента за назначаване на Сотир Цацаров на основата на установена по законен ред със законен документ истина, че Сотир Цацаров е избран за предлагане от ВСС, президентът спешно назначи Сотир Цацаров за главен прокурор само часове след приключване на заседанието на ВСС на 20,12.2012 г. При отказите на Представляващия ВСС Соня Найденова и на президента Росен Плевнелиев да предоставят на КБЕС според задължението им от Конституцията и Закона за достъп до обществена информация копие от действително решено от ВСС официално писмено подписано и заведено в регистри предложение на ВСС за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор според изискването на Конституцията, КБЕС за съжаление не може да изключи огромен скандал, предизвикателство към европейския статут на българската държава – президентът с необяснима спешност при настъпване на разсейващите хората коледни и новогодишни празници, без да изчака поне за приличие изтичането на 14-дневния срок за обжалване пред съд на избора на Сотир Цацаров, да е издал указ за назначаването му без съществуване и получаване на официално писмено подписано правно валидно предложение на ВСС за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор. КБЕС се надява разследващи журналисти да окажат необходимия натиск над криещите истината за изясняването й преди встъпването на Сотир Цацаров в длъжност, за което КБЕС е готов при нужда да им достави кореспонденцията си с Представляващия ВСС Соня Найденова и с президента.

В допълнение на жалбата до ВАС КБЕС счете за необходимо да изпрати писмено предупредително напомняне до председателя на ВАС Георги Колев да спазва закона и да не се намесва и влияе по какъвто и да е начин над разглеждането и решаването на жалбата ни във ВАС с оглед конфликта му на частни интереси при предложената подкрепяната от него кандидатура на Сотир Цацаров за главен прокурор.

КБЕС изпрати мотивирано искане с електронно писмо чрез приемната му до президента да отмени сам указа си за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор преди встъпването му в длъжност, което електронно писмо бе автоматично потвърдено за получаването му от приемната на президента.

КБЕС изпрати мотивирано искане с електронно писмо до Върховния касационен съд чрез председателя му г-н Лазар Груев за сезиране на Конституционния съд да отмени указа на президента за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор, което електронно писмо бе автоматично потвърдено за получаването му от секретарката му .

След недопустимите действия на министъра на правосъдието Диана Ковачева по време на заседанието на ВСС за избор на главен прокурор на 20.12.2012 г. КБЕС поиска  мотивирано незабавната й оставка с електронно писмо до нея, потвърдено за получаването му от сътрудничката й Ива Крумова.

Официалните изпратени искания на КБЕС до ВАС, президента, ВКС и министъра на правосъдието са публикувани в целостта им на сайта http://www.svobodata.com/ в раздела „Позиция” на 8 и 9 януари 2013 г. с любезното съдействие на издателя му. Всички документи и кореспонденция на КБЕС, свързани с действията на КБЕС във връзка с назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор са на разположение при поискване от средства за информация.

Иван Иванов,

председател

08.01.2013 г.,

Упсала, Швеция.

KBES

BOX 2176

SE 750 02 UPPSALA

SWEDEN

КБЕС, регистриран с юрисдикция в Швеция, съществува от близо 30 години, като дейността му преди 1989 г. бе да противодейства на комунистическия режим в България, а след това е насочена към установяване в България на демократична правова европейска държава.
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Сокола „пържи” Йордан Цонев във Варна?!
« Отговор #2824 -: 10 Януари, 2013, 13:20:03 »
Сокола „пържи” Йордан Цонев във Варна?!
http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2499:2013-01-10-11-14-40&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3
10 януари 2013, БГснайпер

Ахмед Доган е на път да „изпържи” Йордан Цонев във Варна. Все повече се увеличават признаците, че той наистина ще го командирова да поведе листата на ДПС в морската столица. Разкалян терен. Но не само и не толкова заради циганските гласове на Янко Станев, както писа преди дни хасковски сайт. В ромските електорални гета ще орат доста играчи. Гербаджии се точат. Червени пилят зъбки. ДПС – тоже. Да не говорим за Янко Станев. Е, да – Николай Апостолов, който е много близък с бившия шеф на ДПС-Варна, дали няма да си пише като актив Станевите гласове за гербаджиите? Или Цветанов ще свири „отбой”? От това се интересували преди дни сътрудници на Й.Ц, разбираме от наши информатори в гербаджийския стан.

Проблем във Варна и областта има не само Йордан Цонев. На практика кахърен е и Сокола, колкото и да се прави, че е отписал града, в който през 1999г. снова яко, за да направи Кирил Йорданов кмет чрез комбините на Илия Павлов с други корпоративни фактори и „сини” партньори на „Вечния”. ДПС вече няма предишните позиции в Дългопол. Светльо Якимов прехвърли мрежите си към Меглена Кунева. Цонев е непопулярен в региона. За Медовец, Поляците и Партизани изобщо да не споменаваме. Но Й.Ц. е решил да действа „асиметрично”. Дава вид, че разчита само на традиционния депесарски електорат и на ромите в някои варненски квартали, но дали  всъщност негови емисари вече не кръжат около „житарите”…

Сблъсъкът на Цонев с гербаджиите по тази линия е неминуем. Пушилката около отношенията му с Янко Станев само ще прикрива към кой електорален „пазар” се е насочил за компенсации. Цонев може да бъде подценяван, може и да бъде надценяван. Но вечерта след изборите ще стане ясно дали се е справил с „пърженето”. Все още има много „ако”. А тези условности не миришат само на избори – иде реч за политическо и икономическо оцеляване. Предстоящата конференция на ДПС ще даде отговори на някои въпроси. Ако Цонев остане в ръководството на Догановата партия, ще запази известни шансове за маневриране по глациса. Изпадне ли от кръга приближени на Сокола, лошо му се пише. Но дори и да остане един от шефовете, това не му гарантира оцеляване, ако се провали на изборите. Доган е разкарвал много по-приближени – Касим Дал, Кадир Кадир.

Апропо. Като стана дума за Касим Дал. Всички са се фиксирали в Янко Станев, правейки му реклама, но всъщност точно хората на Дал могат да достъжнят политическото битие на Цонев, ако той наистина поведе листата на ДПС-Варна. Совалките вече са факт. А щабът? Прелюбопитно е базирането. „Фортификациите” започват оттам…

bgsniper.com
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Нeочакваната реиндустриализация на Европа II
« Отговор #2825 -: 10 Януари, 2013, 16:10:04 »
Нeочакваната реиндустриализация на Европа II
http://reduta.bg/v2/article/нeочакваната-реиндустриализация-на-европа-ii
10 януари 2013, Reduta - Хроно-синкластичен инфундибулум



Българите са сред най-страдащите по отишлата си индустриализация. Тя беше единственото що-годе смислено оправдание за социалистическия експеримент, гордостта на поколения „трудещи се“, сигурния индикатор за поне частично догонване на Запада. Привързаността към някогашните фабрики и индустрии не е обаче просто носталгия.  
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Антимафиоти задържаха получател на 13 килограма кокаин в два джета
http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2500:----13-----&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3
10 януари 2013, БГснайпер

Служители на ГДБОП във Варна са задържали 37-годишен мъж, получател на 13 кг кокаин. Наркотикът бил открит от служители на митницата в морската столица при проверка на контейнери на 7 януари. Превозваната стока били два водни джета. Кокаинът бил разпределен в 12 пакета, поставени по 6 във всеки джет. Пратката пристигнала от Санта Лучия, а неин получател бил пловдивчанинът Николай Сим.

Той е оказал пълно съдействие на разследващите, като е посочил лицата и фирмите, с които се е свързал, за да осигури превозването на джетовете. Стойността на наркотика се изчислява на между 585 000 и 4 550 000 лева, а количеството му надхвърля понятието „в големи размери”. За такова престъпление законът предвижда наказание до 20 години „затвор”.

По случая е образувано досъдебно производство. На Н.С. е наложена постоянна мярка „задържане под стража” от Варненския окръжен съд. В хода на разследването служители на ГДБОП, съвместно с техните колеги от ОБОП във Варна и Пловдив, са извършили и претърсване на адреси на територията на Града под тепетата. Иззети са 8 скимиращи устройства с прилежащи към тях 8 дублиращи клавиатури за банкомат. Работата по случая продължава.

bgsniper.com
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Антимафиоти задържаха получател на 13 килограма кокаин в два джета
http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2500:-13-&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3
10 януари 2013, БГснайпер

Служители на ГДБОП във Варна са задържали 37-годишен мъж, получател на 13 кг кокаин. Наркотикът бил открит от служители на митницата в морската столица при проверка на контейнери на 7 януари. Превозваната стока били два водни джета. Кокаинът бил разпределен в 12 пакета, поставени по 6 във всеки джет. Пратката пристигнала от Санта Лучия, а неин получател бил пловдивчанинът Николай Сим.

Той е оказал пълно съдействие на разследващите, като е посочил лицата и фирмите, с които се е свързал, за да осигури превозването на джетовете. Стойността на наркотика се изчислява на между 585 000 и 4 550 000 лева, а количеството му надхвърля понятието „в големи размери”. За такова престъпление законът предвижда наказание до 20 години „затвор”.

По случая е образувано досъдебно производство. На Николай Сим. е наложена постоянна мярка „задържане под стража” от Варненския окръжен съд. В хода на разследването служители на ГДБОП, съвместно с техните колеги от ОБОП във Варна и Пловдив, са извършили и претърсване на адреси на територията на Града под тепетата. Иззети са 8 скимиращи устройства с прилежащи към тях 8 дублиращи клавиатури за банкомат. Работата по случая продължава.

bgsniper.com
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Вместо да пляска руснаци, Дянков да обложи русофилите с прогонващ в Русия данък
http://ivo.bg/2013/01/10/вместо-да-пляска-руснаци-дянков-да-обл/
10 януари 2013, Иво Инджев

Още една възмутена от високите данъци европейска звезда се е запътила към родината на петолъчките, заразена от очарователния пример на почитателя на „великата руска демокрация”, актьора Жерар Депардио. Заразата наближава нашите граници, защото този път заплахата да обърне гръб на родината си и да припознае за такава руския данъчен рай ( за лични приятели на ...
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Новият главен прокурор положи клетва. Сотир Цацаров обеща да не се поддава на политически натиск
http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2501:2013-01-10-22-17-55&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3
10 януари 2013, БГснайпер

Полагайки клетва като нов главен прокурор, Сотир Цацаров обеща „безусловно” да не се поддава на политически натиск и декларира, че ще бъде „гарант за справедливост”. Считаният за фаворит на ГЕРБ досегашен председател на Пловдивския окръжен съд бе избран на поста през декември с внушително мнозинство от Висшия съдебен съвет, при процедура, която Европейската комисия дипломатично определи като оспорвана, а опозицията и неправителствени организации в България атакуваха избора като задкулисна сделка с изпълнителната власт.

Тези съмнения се засилиха, след като при встъпването си в длъжност Цацаров обяви своите заместници, сред които е и окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова, получила множество похвали от вътрешния министър Цветан Цветанов за работата си по делото „Килърите“ и която го придружава при посещението му в САЩ. В официалната реч, произнесена на 10 януари в претъпканата зала „Тържествена” в Съдебната палата в София, Сотир Цацаров заяви, че ще се опита да „надгради” постигнатото от Борис Велчев. По отношение на стила очакванията са Цацаров да е ръководител с твърда ръка, за разлика от предшественика му. За по-важния въпрос, отнасящ се до професионалните стандарти и независимостта на институцията, предстои да се види.

Изброените от Цацаров приоритети също бяха в рамките на очакваното, още повече, че те бяха залегнали и в концепцията, с която кандидатства за поста. До пролетта той ще представи своя анализ на състоянието на прокуратурата. Ще работи приоритетно за преодоляването на критиките на Европейската комисия към държавното обвинение. Въздържайки се от каквито и да е конкретни обещания и подробности, Цацаров се ангажира с цялостна реформа в структурата на прокуратурата и вътрешни процедури, което беше изискване на Брюксел. Първите крачки в преструктурирането на прокуратурата бяха предприети от Борис Велчев в началото на миналата година. Той и екипът му гарантираха, че реформата ще започне да дават резултат през тази година, но Цацаров даде ясен знак, че няма да остави нещата да се случат, както си ги е представял Велчев.

Новият ръководител в Съдебната палата заяви, че ще се опита да наложи нов стил на работа, основан върху „диалог, динамика, взаимно уважение и справедлива оценка за прокурорите и следователите”. „Проблемът не е в централизацията на прокуратурата, а в създаването на условия за работа на прокурорите и в разтоварването им от несвойствените задължения”, каза Цацаров. Клетвата му бе ръководена символно от Борис Велчев, който го посъветва да положи сериозни усилия да обясни на хората какво точно работи главният прокурор и че това не е човек за всичко в институцията. След седемгодишния си мандат Велчев даде и още един съвет на наследника си - да прекрати практиката главният прокурор да дава брифинги за медиите на тротоара пред сградата на ВСС.

По-справедлив от чертата на закона

Първият въпрос на първата му пресконференция като главен прокурор бе да посочи едно свое дело, което да го описва като енергичен реформатор, с каквато заявка бе избран на поста. Цацаров не посочи подобно свое дело, за да не го поставя пред линия. Той обаче каза и следното: „В някои случаи съм постъпвал по-справедливо, отколкото чертата на закона го е изисквала”, което завършва образът му на човек, който трудно остава във строгите рамки на закона.

Цацаров обеща да работи за премахване на формализма в досъдебното производство. Декларира също, че ще е „гарант за справедливост” в цялата прокуратура. „Дали ще успея, вие ще бъдете хората, които ще прецените”, допълни Цацаров по време на едночасова пресконференция, по време на която нямаше конкретни коментари по чувствителни теми. Новият главен прокурор обяви, че няма да изпълнява политически или икономически поръчки. „Ще дам безусловни гаранции, но вие това сте го слушали много пъти. Това никога повече няма да се повтори. Имам някаква ясна представа как функционира механизмът отвътре”, обеща още Цацаров. Той ще настоява и за реформиране на досъдебното производства, за да не се случват действия, ограничаващи човешки права без съдебно разрешително, които сега се узаконяват пост фактум.

Недоволен от борбата с престъпността

Цацаров обяви, че не е доволен от работата на прокуратурата по делата срещу организираната и битовата престъпност. Не спомена нищо специално за провала на борбата с корупцията, което беше признато от Борис Велчев. „Нека си сложим ръка на сърцето и да кажем: Ние имаме успех на борбата с организираната престъпност”. Ако кажем това, ние трябва да се запитаме и дали обикновеният човек е удовлетворен от тези резултати”, каза Цацаров. С това си изявление той влезе в противоречие с оценките на вътрешния министър Цветан Цветанов, който смята, че на тежката престъпност в България е неутрализирана. „В България прокуратурата постига 96-97% осъдителни присъди, но в останалите 3% са точно тези дела, които в докладите на Брюксел се смятат за „провалени”, допълни оценката си Цацаров.

Той не пожела да коментира конкретни дела с мотива, че още не е прочел „папките на бюрото си”. Поради тази причина се въздържа от коментар и на акцията в офисите на свързаната с „Булсатком” телевизия ТВ+ отпреди ден. С уточнението, че медиите нямат имунитет срещу наказателно преследване, той определи като „повече от смущаващи” посегателствата срещу неудобни медии и журналисти в България. „Наказателното производство да не се оказва форма на натиск срещу медия, която е станала неудобна с позициите си или е станала финансово неудобна”, обеща Цацаров. В края на своята пресконференция той заяви, че би подкрепил промяна в Закона за съдебната власт, която да задължи магистратите да обявяват дали членуват в тайни общества.

mediapool.bg
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Петима души намерени убити в столично жилище
« Отговор #2830 -: 11 Януари, 2013, 09:50:07 »
Петима души намерени убити в столично жилище
http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2502:2013-01-11-07-42-32&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3
11 януари 2013, БГснайпер

Пет окървавени трупа бяха открити в апартамент в столичния кв. „Гоце Делчев” вечерта в четвъртък, съобщиха от МВР. Според първоначалната информация по случая разследващите предполагат, че става въпрос за семейна трагедия, при която млад мъж е убил двамата си родители, баба си и брат си. Откритите в блок 254 тела са на жена на 79 години, дъщеря й на 54, зет й на 55 и двамата й внука на 27 и 22 години, уточни БНР.
 
„След 21 часа е получен сигнал от съседно живущи за възрастна жена, която е починала в апартамента. Поводът е, че не са я виждали от два - три дни и тъй като съседите имат ключ, така са се разбрали, отключват вратата и виждат възрастната жена в коридора с кръв по нея и една гилза до тялото. Незабавно уведомяват СДВР. Екипът, който пристига на място, установява, че в жилището, в коридора е въпросната жена, на 79 години, а в съседните стаи има още четири починали лица”, разказа шефът на СДВР Валери Йорданов.
 
По данни на разследващите 55-годишният мъж е бивш служител на военното министерство, затова и е притежавал законен пистолет. Съпругата му пък е работила в МВР. Първоначалната версия е, че по-малкият син на двамата е избил роднините си, след което се е самоуибил. 22-годишният Владимир е бил тихо и кротко момче, като е напускал апартамента през последните седмици само в присъствието на баща си, обясниха съседи от блока. Разказаха още, че семейството на младия мъж го е лекувало от психично заболяване, но никой от блока не е знаел точно какво е било то. Бащата е бил видян за последно в понеделник в намиращ се наблизо магазин. Заради това разследващите допускат, че убийствата може да са извършени в късните часове на същия ден, уточни БНР.
 
„Това е една семейна трагедия. Това семейство е било необщително, много хора не са влизали в семейството. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, чакаме химическите експертизи, съответно експертизите на органите на починалите и технологията на самата трагедия, нанесените удари с остро оръжие, както и раните от огнестрелно оръжие, но всичко това ще бъде след медицинската експертиза”, каза и зам.-градският прокурор на София Роман Василев, който също дойде на местопрестъплението. По думите му смъртта на петимата е настъпила по различен начин, като до края на деня в петък се очакват резултатите от аутопсиите.
 
„Назначават се експертизи, иззети са обтривки от ръцете на лицата, каза старши комисар Йорданов. Ще се назначат експертизи, главната цел на експертизите на обтривките ще бъде да можем да установим кой е стрелял, тъй като категорично към този момент не можем да кажем – нито как е започнал скандалът, нито как са се развили събитията и кой е останал последен жив от петимата”, добави Валери Йорданов в петък, цитиран от агенция „Фокус”.

mediapool.bg
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
„Гоце” си пада по коалиционни „тройки”
« Отговор #2831 -: 11 Януари, 2013, 11:10:07 »
„Гоце” си пада по коалиционни „тройки”
http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2504:2013-01-11-09-05-33&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3
11 януари 2013, БГснайпер

Георги Първанов-„Гоце”от години ибрикчийства на Ахмед  Доган-Сокола. Първанов много пъти е увъртал и усуквал защо нареди Тройната коалиция през 2005 г. Защо БСП и НДСВ не заформиха коалиция без ДПС, след като депутатите бяха предостатъчно? Симеон не е причината – той отдавна напираше да си откъсне опашката на „Мулти” и ДПС. Подир убийството на Илия Павлов за него Ахмед Доган не представляваше „корпоративен интерес”. Актуални бяха такива като Милен Велчев, Румен Овчаров, Даниел Вълчев, да не забравяме и такива като Иван Тодоров-Доктора. Тройната коалиция беше създадена в този формат заради зависимостите на „Гоце” от Сокола. Никой не е мачкал толкова безпардонно Първанов, както това е правил Доган. Предлага „Гоце” Васил Мръчков, бивш главен прокурор, който бе нарочен от А.Д. за обслужил „възродителния процес”, за носител на орден „Стара планина”. Сокола одма скача – щял да си връща ордена. Мръчков получава „Кирил и Методий”. Първанов се сгъва, отстъпва пред гнева на Доган. Това е най-илюстративният пример, станал публично достояние. Зад кулисите има много по-остри случаи, когато Доган е газил „Гоце”.

В четвъртък Георги Първанов предсказуемо нахлу в медиите чрез интервю в „Дарик”. „Гоце” има две задължителни дати за изява – 10 януари и 4 февруари. На първата плюе десните, хвалейки своите „герои”. На втората хвали своите, плюейки десните „разрушители”. Но заради наближаването на изборите сега ръсна и поредната доза „препоръчителна” коалиционност. България била обречена на коалиция. (Така говореше и през 2008 г.), вещаеше манипулативно дни преди вота на другата година, че БСП и ГЕРБ трябва да се гушнат под юргана на политическото мърсуване. ДПС не споменаваше, каква изненадка, ах. Доган вече беше праснал БСП, давайки яко рамо на Бойко Борисов с изказването си в Кочан малко повече от две седмици преди изборния ден. Сега Първанов отново раздува напоително за нова „тройна коалиция”. Но тя не бивало да напомня старата. Политически конкубинат между Кунева, Станишев и Доган му се виждал някак прекалено напомнящ предишната „тройна коалиция”. Явно „Гоце” си пада по коалиционните „тройки”. Направо е „рецидивист” по тази линия. Но сега не разполага с предишния си ресурс за влияние. Не може да окаже „строго въздействие”. На „Гоце” му се налага да се задоволява само с интриги в медиите.

Пета година въвираме в очите на често разсейващия се Б.Б., че задкулисните му договорки с Георги Първанов-„Гоце” до нищо добро няма да го доведат. То не бяха срещички, не бяха уйдурми и мишкувания. Знакова беше „тайната среща” в „Паламара” миналия февруари. Нашите информатори в НСО диплеха пикантерии за джипове в канавките. Приближени на „Гоце” ликуваха, докато ни разказваха как шефът им бил поставил под пълен контрол Б.Б. Но винаги има по-големи началници от Г.П., а Б.Б. често-често флиртува с ефирните репортерки с посочване на Началника – „онзи горе”. (Това го научи от Симеон, стар дворцов лаф, както сочат в спомените си обслужвали Цар Борис ІІІ.) Даже не реже лентички пред негови обекти. Мазмантийски интригантства „Гоце”. Някой оказал „строго въздействие” върху Бойко Борисов и той се врътнал за „Белене”. Хапе устнички „Гоце” за кадрите пред камината в Белия дом. Но мерзкото и подлярското е другаде – „Гоце” внушава, че преди „строгото въздействие” той и Б.Б. са имали близки позиции. Дали пък тръшканиците на Борисов в „Панорама” не бяха мотивирани от „строго въздействие” на „Гоце” върху уж железния български премиер?! Ако Б.Б. удържи сегашната линия по „Белене”, Г.П. ще започне да се „изпуска” пред медиите за „тайните срещи”. Да припомняме ли на Б.Б., че след „героичния” 4 февруари 1997 г. червени депутати, приближени на Жан Виденов и Красимир Премянов, се гаргареха пред журналисти за ДОР „Мерзавец” на „Позитано”20?!

Някои експрезиденти превръщат статуса си в медийна сапунка. Желю Желев дрънка простотии за Македония. Георги Първанов реди коалиции и правителства. Бойко Борисов маневрира пред оказващите „строго въздействие” според „Гоце” и е твърд за Македония. Засега. След като вече му се мержелее рязането на лентичка за цялата магистрала „Тракия”, чертае „пресичането” на „Южен поток” и „Набуко”. „Строгото въздействие” на „Гоце” от 10 януари т.г. явно трябва да напомни на Б.Б., че май ще излезе прав, когато казва, че Първанов и Станишев може и да се карат от време на време, но в БСП „си знаят какво правят”. (Румен Петков изглежда е бил доста по-откровен по време на „тайните срещи”…)Тази „тройка” наистина се опитва хем да вкара Б.Б. в „Сандвич” преди вота, хем старателно му дипли „Биг Мак”, за да му го нахлузи след изборите. Дума да няма и в тази „червена тройка” няма как „Гоце” да не се изживява като най-голямото „парче”. Както казваха депутати на Сокола, припомняйки култовата приказка на Осман Гази паша след падането на Плевен  – „терсене кръгова отбрана”. Вземат ли му червените стратегическата инициатива на Бойко Борисов – СВЪРШЕН Е! (Как го казва Г.П. – „ГЕРБ е партия на властта” и след загубата й щяла да се пръсне, да изчезне, щели да се разбягат надошлите отвсякъде интересчии.)„Гоце” стартира процеса и публично в четвъртък. Сега Б.Б. има само един ответен удар – да му покаже, че „историята се повтаря като фарс”. Да видим.

bgsniper.com
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
България изплати 880 млн евро от дълга на Милен Велчев
« Отговор #2832 -: 11 Януари, 2013, 12:00:06 »
България изплати 880 млн евро от дълга на Милен Велчев
https://bivol.bg/velchev-katev-dulg-bis.html
11 януари 2013, Б

По повод плащането на 880 млн. евро външен дълг припомняме това разследване на Биволъ. Естествено, не очакваме никакви правни последствия за Велчев, който ръководи българския клон на Внешторгбанк  (ВТБ) -  инвестиционно оръжие на путинския държавен октопод. Финансов партньор на ВТБ в България е "гнилата ябълка" Корпоративна търговска банка, която де факто управлява държавата.

Припомняме, че друго разследване на Биволъ показа как кървавите пари на Асад през тандема ВТБ-КТБ се инвестират в Европейския съюз. Нито една българска медия не гъкна. Съвсем наскоро Европейската комисия благослови този трансфер като си затвори очите за придобиването на стратегическия телекомуникационен оператор Виваком въпреки, че беше предупредена. 



Милен Велчев и Красимир Катев Снимка: Банкеръ онлайн

Бившите лондонски юпита Милен Велчев и Красимир Катев влязоха в ръководството на българския клон на ВТБ, руската държавна банка Внешторгбанк, създадена някога като инструмент за експанзията на Съветския съюз, а днес притежавана от руското правителство. "Мотивите са винаги чисто търговски. Щом една сделка е изгодна и може да донесе пари - тя представлява интерес" - коментира политиката на банката Милен Велчев, отричайки да е проводник на руско влияние у нас.

В далечната 2001 г. обаче мотивите на лондонските юпита се представят като патриотични. През юли 2001 г. финансистът Красимир Катев се връща в България от Лондон и става зам.-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски. Той решил да изостави финансовите пазари и да се върне в България, "мотивиран от чувството за дълг" - пише тогавашната българска преса (в. Сега[/url]). Мотивирали го също Милен Велчев и съученикът му от варненската английска гимназия Николай Василев.

"Чувството за дълг" на Красимир Катев има и съвсем конкретен паричен еквивалент. Именно Красимир Катев става мотора на прочутата сделка с българския външен дълг - брейди облигациите на стойност 1.3 млрд. долара.

Един милиард лева загуба

Последствията от тази сделка с превалутирането на дълг от долари в евро днес са ясни - 1 милиард лева загуби за българския бюджет, според доклад на "Индъстри Уоч" за Министерството на финансите. Предстоящият падеж през 2013 г трябва да се финансира с нов заем от 880 млн евро.

Финансовият министър Симеон Дянков дори разкри, че в Министерството на финансите мислели да сезират Прокуратурата заради сделката на Велчев, но се отказали, защото според юристите това едва ли би довело до положителен резултат. Милен Велчев и икономистите от НДСВ опонираха, че докладът е непълен и неточен и сделката е била полезна за България.

Inside job

От години в градския фолклор битува тезата, че Велчев и Катев са взели ретрокомисионни (kick-backs) от банките, които осъществяват сделката с дълга. Ретрокомисионните по принцип са изключително трудно доказуеми. Има обаче друга следа, за която ведомството на Симеон Дянков може много лесно да събере доказателства, ако пожелае.

Историята всъщност намирисва не на ретрокомисионни, а на класическа търговия с вътрешна информация, така наречения insider trading.

Лесно се проследява, че българските брейдита от типа FLIRB и DISC представляват пазар от 30-45 млн. USD на месец до изборите през лятото на 2001 г. Тогава се появяват купувачи, които започват да придобиват български облигации в големи обеми.

Тези транзакции не остават незабелязани от специализираната преса: "Oсновна част от дълга е била изкупена от лондонския клон на американската инвестиционна банка "Морган Стенли Дийн Уитър", като за по-малки обеми участие се споменава и лондонския клон на друга американска инвестиционна банка "Шрьодер Саломон Смит Барни", част от "Ситигруп". Оборотите на "Морган Стенли" са били над 200 млн. долара номинал в посока купува на български инструменти през тази година, като е невъзможно да се каже дали това е изцяло по поръчка на българското финансово министерство, или включва оборотите на самата банка и нейни други клиенти." - пише в. Капитал в края на октомври 2001 г.

Още тогава вестникът се интересува дали работата на брата на Милен Велчев в "Морган Стенли" не го поставя в позиция на конфликт на интереси. Георги Велчев отказва да отговори на въпроса на редакцията дали има участие в сделката по обратно изкупуване на дълг. От финансовото министерство също отказват коментар.

"В такива случаи на "покрито" обратно изкупуване е особено деликатен въпросът за конфликта на интереси и възможността на инвестиционните банки посредници при обратното изкупуване да се възползват от тази информация." - пише Капитал.

Разследване на Биволъ показа, че въпросът е зададен правилно. В периода когато Велчев и Катев вече са във властта, но още няма официална информация, че ще се извърши сделка с дълга, ограничен брой инвеститори изкупуват българските облигации при цена от 0.54 до 0.63 цента на долар on margin 4:1. За кратък период те се сдобиват с 62% от облигациите (близо 800 милиона долара номинал).

Да припомним хронологията: Правителството Сакскобургготски беше сформирано през юли 2001. Първите необичайно големи сделки с дълг са забелязани от специализираната преса през септември-октомври 2011. Първата "пилотна" суапова сделка за 4% от брейдитата (218 милиона долара) се случи в края на 2001 г. След това парламентът гласува превалутирането на на два етапа: през март 2002 г и септември 2002 г.

Обратното изкупуване стана при курс долар за долар и така се оказва, че дружествата са направили отлична инвестиция. За половин година, при leverage 4:1 печалбата е главозамайваща - над 300 милиона долара.

Дружествата-късметлии, засечени в разследването на "Биволъ" са Thames Capital и Morgan Stanley AM. На по-късен етап се включва и хедж фонда North Asset Management.

От трите дружества най-интересно е Morgan Stanley Asset Management преименувана на Morgan Stanley Asset Investment. Това е хедж фонд на същата банка - Morgan Stanley, в чийто лондонски офис работи Георги Велчев. В Morgan Stanley в Лондон работи също и приятелката на Красимир Катев, Лилия Абдула, която по-късно става негова съпруга.

При изкупуването на българските облигации на приятна цена това дружество обаче се явява само фасада (street account) и отговорно лице (custodian) за клиентска сметка.

Кой е реалният клиент, в чиято полза работодателят на Георги Велчев и Лилия Катева изкупува масивно български брейдита, докато Милен Велчев и Красимир Катев, "с чувство за дълг", подготвят тайно суаповите сделки? Ето въпрос за 300 милиона долара.

И чувство за безнаказаност...

Гореописаната схема може да се проследи в публичните регистри, но Министерството на финансите може да отиде по-далеч и да поиска от банката депозитар информация за това, кои са били собствениците на българските брейди облигации за периода юли 2001 - септември 2002 г. Такава справка би била едно добро начало, за да се задейства финансовото разузнаване в ДАНС, което Дянков така и не премести в неговото министерство.

Ако нещата протекат като в американски филм за разследване на inside trading, напълно възможно е да се стигне до скритите титуляри и дори да се проследи движението на печалбите им от сделката с дълга:  дали с тези пари са правени инвестиции в България, в какъв бизнес и на чие име?

Отделен въпрос е доколко е компетентна в случая Прокуратурата, защото Законът за пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ), който забранява търговията с вътрешна информация и пазарните манипулации, влезе в сила през 2007 г. Може би това са имали предвид скептичните юристи на МФ, когато са се отказали да сезират правоохранителните органи?

Но в българския филм обществото най-вероятно ще остане с чувство за безнаказаност. С чувството за дълг на безхаберните институциите към него, и със сметката от един милиард лева, която сега ще се плаща с нов заем, завещан на следващото поколение данъкоплатци.
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
Яне Янев: Овчаров е източил 350 млн. лв. от АЕЦ „Козлодуй”
http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2505:-----350-----&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3
11 януари 2013, БГснайпер

Лидерът на РЗС Яне Янев сензационно обвини Румен Овчаров от БСП в източване на АЕЦ „Козлодуй”. Има разговор между Румен Овчаров и Красимир Георгиев от „Фронтиер“. След това има още един разговор, в който човек е произнесъл репликите за 30%. Датата е 30.10.2006 г., стана ясно от думите на Янев пред БТВ.

Това са част от разсекретените документи от прокуратурата. Там има обвинителен акт, написан от прокурора Пламен Панайотов срещу Мирослав Севлиевски, Милко Ковачев и Румен Овчаров за източване на 350 млн. лв. чрез продажба на ток от АЕЦ „Козлодуй”. Използвано е швейцарско дружество, което има подставени лица от въпросните министри. Този сигнал се разследва от Брюксел, каза Янев. Той попита дали на Румен Овчаров са му познати имената Василий, Антон Илич, Виталий и Боденков му говорят нещо.

Депутатът допълни, че следващата седмица комисията му ще изслуша Овчаров в парламента. Приказките на лидера на РЗС за колосални далавери ги слушаме от месец септември, но до момента нищо от тези димки не е било потвърдено. С тези думи червената депутатка Мая Манолова коментира изказването на колегата си Янев. По думите й това е част от една схема, която дистанционно се управлява от властта. Това е поредното доказателство, че ГЕРБ са в паника. Те са в шок от предстоящия референдум, защото ще трябва да дават обяснения защо хората не са се съобразили с указанията на премиера да гласуват с „не”. Митът за ГЕРБ победителя ще приключи на 28 януари сутринта.

frognews.bg
Аз съм робот, не отговарям за действията си.

Новинаров

  • Читател
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 38984
  • Карма: +31/-28
    • Профил
МВР ще обменя информация и експертен опит с колегите си от Израел
http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2507:2013-01-11-15-25-52&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3
11 януари 2013, БГснайпер

Израел и България ще обменят информация и експертен опит в областта на вътрешните работи. Това стана ясно след тридневното работно посещение на главният секретар на МВР, Калин Георгиев. Той беше придружаван от директорът на ГД „Национална полиция”, главен комисар Ангел Антонов, и командирът на СОБТ, Кирил Димов. От 7 до 10 януари тримата проведоха оперативни срещи с представители на всички местни служби. Калин Георгиев разговаря с министъра на обществената сигурност на Израел, Ицках Аронович. Двамата обсъдиха състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения в областта на вътрешните работи, както и съвместната дейност в областта на борбата с трансграничната организирана престъпност. По време на срещата стана ясно, че са създадени работни групи за сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик и злоупотреба с упойващи и психотропни вещества, и други тежки престъпления.

Министър Аронович и главният секретар на МВР обсъдиха варианти за разширяване и задълбочаване на контактите в областта на пожарната безопасност и защитата от бедствия чрез обмен на опит и добри практики, както и съвместни обучения. Министърът на обществената сигурност благодари още веднъж за помощта, която българските огнеборци оказаха на Израел в края на 2010 г. По време на срещата Калин Георгиев увери министър Аронович, че с всички международни партньори се работи активно по разкриването на извършителите на атентата на летище Сарафово.

Главният секретар на МВР се срещна и с генералния инспектор на Израелската полиция генерал-майор Йоханан Данино. Двамата обсъдиха добри практики по отношение на оптимизирането на дейността на полицията и съвременните форми на управление на полицейските структури. Генерал Йохан Данино даде изключително висока оценка на сътрудничеството с българските правоохранителни служби. 

В рамките на работното посещение Калин Георгиев, директорът на ГД „Национална полиция” и командирът на СОБТ се срещнаха с шефа на специализираното звено за борба с организираната престъпност ЛАХАВ, генерал Менахем Ицкахи. Бяха обсъдени българският и израелският опит в борбата с противозаконното отнемане на МПС и финансовите измами. Направен беше анализ на проведените до този момент съвместни операции по противодействие на международната организирана престъпност и икономическите престъпления. Българската делегация посети центъра за наблюдение на полицията на Йерусалим и щаб квартирата на специалните части ЯМАМ.
Аз съм робот, не отговарям за действията си.