Автор Тема: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ  (Прочетена 13542 пъти)

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Брокер на имоти само ако си учил
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=648143

Цитат
Доживяхме! Най-сетне ще има правила за най-големия пазар в България, който сега прилича на джунгла. Всяка година през недвижимите имоти се въртят милиарди левове, далеч повече от парите на фондовата борса. През 2007 и 2008 г. оборотът на пазара превиши 10 млрд. лв. А няма и грам регулации.

В петък Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) ще представи на конференция в София европейския стандарт за брокерите на имоти. Той е приет от Европейския комитет по стандартизация.

Документът вече има има статут на национален стандарт, тъй като е приет от Българския институт по стандартизация. Но тепърва ще се уточняват моменти от приложението му.

Европейският стандарт е препоръчителен, нещо като “Стара планина” при месните продукти. Документът е първият европейски консенсус за изискванията към брокерските услуги.

Според определението брокер е физическо лице, сдружение на партньори или търговско дружество, което действа професионално при сделки с недвижими имоти. Лицата, които искат да го покрият, трябва да отговарят на немалко условия. Целта е да се защитят правата на страните по сделката и пазарът да се изчисти от случайни, креватни брокери, погазващи основни етични и търговски принципи.

Изискването за квалификация на брокерите е сред най-важните. Те трябва да имат завършено образование и да са взели изпити по предмети, свързани с недвижимите имоти. Ще е нужно обучение по всички тънкости на пазара:

- финансово икономически определения;

- пари, кредити и банкови системи;

- влиянието на икономиката и политическата ситуация върху пазара;

- търсене, предлагане, инвестиции;

- маркетинг методи и техники за различните видове имоти;

- разходи за имота - данъци, такси, консумативи, застраховки;

- национално и европейско право, свързано с ипотечни кредити;

- оценяване на пазарната стойност на имотите и площообразуване;

- строителство и поддръжка на имоти;

- екологични и енергийноефективни аспекти на имоти.

В България има три висши учебни заведения, в които има специалности, свързани с пазара на недвижими имоти - УНСС, УАСГ и Варненският икономически университет. Завършилите бакалавърска степен ще покрият без проблем изискванията на европейския стандарт.

Отделно Националното сдружение “Недвижими имоти” има лицензиран образователен център за 10 специалности. Идеята е този център да бъде съобразен с изискванията на стандарта и да предложи адекватно обучение, обясни Лъчезар Искров, председател на НСНИ.

Брокерът трябва да поддържа и усъвършенства професионалната си компетентност, като посещава специализирани курсове на обучение.

Застраховка ще пази клиентите от щети

Въвеждането на задължителна застраховка "Професионална отговорност" е ключова част от евростандарта. Дейността на брокерите трябва да е покрита от застраховката в зависимост от вида и стойността на сделките. Целта е клиентите да бъдат предпазени, ако претърпят бъдещи щети в резултат на посредническа грешка.

В България отдавна се правят опити да се въведе такъв масов продукт, но застрахователните компании все още са пасивни. Агенции за имоти споделят, че условията, които им предлагат, не са атрактивни. При големите сделки обаче чуждестранните инвеститори изискват такава застраховка.

За съжаление въвеждането на "Професионална отговорност" няма да гарантира стопроцентово сигурността на имотните сделки. Например ще остане висящ проблемът с удостоверенията за тежести, които се издават от службите по вписвания.

Много агенции споделят, че са се натъквали на чисти удостоверения за имоти, които впоследствие са се оказвали с тежести или с искови молби. Ако се стигне до такъв сценарий, застрахователят няма да изплати сумата, тъй като грешката няма да е в брокера, а в службата по вписвания.

Пазарните нива са в гъста мъгла

Брокерите ще са длъжни да информират клиентите за пазарните цени на имотите, за да могат страните да вземат най-доброто решение за сделката, пише в стандарта. Загадка е как това ще стане у нас, при положение че липсва детайлна статистика за реалните сделки по квартали и типове имоти.

Големите агенции имат свои бази данни, но при слаб пазар и те се затруднят с оценяването. Затова е крайно време държавата да помисли как да предостави на гражданите подробна статистика за пазара. От това биха спечелили 99,99% от българите, а биха загубили само шепа спекуланти.

Казваш на страните при конфликт на интереси

Ако брокерът на имоти представлява двете страни, той задължително трябва да уведоми писмено и купувача, и продавача, пише в евростандарта. При тази ситуация е налице конфликт на интереси, тъй като посредникът защитава едновременно двете страни, които се борят за различни неща.

В някои държави е забранено един брокер да представлява двете страни по сделката. Европейският стандарт не изключва тази възможност, но само ако те са предварително уведомени. Освен това брокерът трябва да обяви изрично, ако самият той или свързано лице ще бъде купувач или продавач по сделката.Scyther

 • Гост
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #1 -: 20 Октомври, 2010, 12:12:15 »
+1
Ай сиктир, драги зрители! Това си заслужава дискусията. Пазарът започва да се саморегулира - нещо, което дъвчем от години. Всеки мангал знае, че гладът е по-силен и от тока, така че се очакваше рано или късно. Не ми се вярва да се реализира, но поне широката обществена дискусия си заслужава.

Нека да не бъдем екстремисти и да им извиваме ръцете, но...
Цитат
- финансово икономически определения;

- пари, кредити и банкови системи;

- влиянието на икономиката и политическата ситуация върху пазара;

- търсене, предлагане, инвестиции;

- маркетинг методи и техники за различните видове имоти;

- разходи за имота - данъци, такси, консумативи, застраховки;

- национално и европейско право, свързано с ипотечни кредити;

- оценяване на пазарната стойност на имотите и площообразуване;

- строителство и поддръжка на имоти;

- екологични и енергийноефективни аспекти на имоти.

... само болднатото да научат - цена няма да имат.

Например, че 'инвестиция' не се нарича нещо, което се обезценява, и че българският квадратен метър не е нито квадратен, нито метър.

koganev

 • Гост
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #2 -: 20 Октомври, 2010, 12:35:12 »
0
Мисля, че усилията, които са необходими за очовечаването на българския брокер на НИ, остойностени, биха дали цифра, която в пъти е по-голяма от всичкия комисион, който би спечелил същият този брокер през съзнателния си живот. Типично по български акълът ни идва после, а не преди.
Няма начин у мен да се възбуди някакво възхищение от напълно закъснелите и несериозни намерения на група тарикати да привлекат вниманието върху руините на строителния пазар - напъните на няколко питекантропа да създадат адронен колайдер биха били по-интригуващи...

ПП точно болднатото НИКОГА няма да го научат:
1. защото е извън техните възможности;
2. защото е извън възможностите на техните клиенти;
3. защото е извън разпоредбите на законите в РБ;
4. защото е извън възможностите на администрацията на РБ;
5. защото е извън границата на въображението на редовия БГ бизнесмен;
6. защото така се работи в БГ и на който не му харесва, да заминава да мие чинии и тоалетни в Монте Карло.

ППП и неболднатото няма да научат.
Нищо няма да научат, както и нищо не научиха. Могат само да правят "прогнози" и да заплашват, че ако не им вярваме на прогнозите, много ще се минем...

ПППП
И си вярват!
« Последна редакция: 20 Октомври, 2010, 12:44:34 от koganev »

Scyther

 • Гост
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #3 -: 20 Октомври, 2010, 12:50:43 »
0
Все пак има шанс, макар сега да изглежда, че няма. Питекантропите обикновено се тълпят там, където плащат пари за наглост, безочие и безхаберие. И стоят там, докато им плащат. Като спрат да им плащат, псуват известно време по форумите, кой ял зеле и кой - свинско, а после яваш, яваш -  кой от къде е. Някои се 'преструктурират' в IT спецове, работещи със софтуери с незнайни имена, но и то е до време. Малко по малко тези, които имат повече от една гънка в мозъка, и която не е образувана от механичен удар, а образована, започват да схващат, че определенията безпаричен, прошляк, бездомник и т.н., не са рекламни и не вещаят оборот на финансови средства. Затова казвам, че има шанс. Разбира се, колкото е по-твърд зеленчука - повече време се вари. Е, в края на този процес ще останат малцина, а не както беше във всяка кооперация АНИ, но на кой му пука?!...

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #4 -: 20 Октомври, 2010, 12:54:33 »
0
Всичката простотия с "брокерите" има елементарно решение:

- който ползва брокер, получава гаранция, че при издънка ще получи платеното в двоен размер от брокера
- брокерите задължително се застраховат за, да речем, три издънки от по 100К евро на година, така че да е гарантирано изплашнето на гаранцията, а не да кажат "аз съм креватен брокер, имам само един креват"
- има онлайн регистър на всички брокери, където се вижда дали са си опукали и колко от издънките

Нищо повече.

Така хората с удоволствие ще плащат трите процента, защото ще е вид застраховка, няма да се занимават сами да проучват имоти, хората няма да се мъчат да прескачат брокерите и т.н. а брокерите сами ще се изучат или ще предпочетат да ходят да пасат патки или каквото са правили преди да станат "брокери".

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #5 -: 20 Октомври, 2010, 13:55:25 »
0
Крачка в положителна посока. Наистина е много важна застраховката, за да бъде по-сигурен клиента. Може да се помисли също да имат задължително кантора, както и сайт, на който да качват всичките си обяви, задължителни реквизити на интернет-обява...

Дано обаче стандартът не стане просто касичка на Сдружението, където да капят пари за членски внос и разни курсове, каквито опасения имам.

koganev

 • Гост
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #6 -: 20 Октомври, 2010, 14:46:26 »
0
...
 Малко по малко тези, които имат повече от една гънка в мозъка, и която не е образувана от механичен удар, а образована, започват да схващат, че определенията безпаричен, прошляк, бездомник и т.н., не са рекламни и не вещаят оборот на финансови средства. Затова казвам, че има шанс. ...

Мисля, че си направил неволна грешка. От подчертаното и поради незначителния брой на посочените следва, че няма шанс...

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #7 -: 20 Октомври, 2010, 15:18:00 »
0
Направи ми впечатление, че в изискванията не е споменато "езикова култура и правопис" :)

Ето сега гледам една обява: "Кота курниз 7.5"

Scyther

 • Гост
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #8 -: 20 Октомври, 2010, 19:39:04 »
0
Мисля, че си направил неволна грешка.

lapsus keyboard :) *drink5*

OwnerBG

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 694
 • Карма: +62/-62
 • Респект: +53
  • Профил
  • Списание за хората, имотите и проблемите
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #9 -: 20 Октомври, 2010, 22:10:17 »
0
Добре си хортувате колко са некви си тъпи хората мъчещи се да са посредници.А кой ще ги обучава.Учебния център май.Че и вече сертифициран.Някой помни ли как се ставаше член на сдружението.

50 марки.
Е сега ще са 100 еврака и си сертифициран.
Да бе.
Гаранции ли.
Гаранция Франция.
Регистър.
Е. Още 50 еврака.
Та така.
Подбрани статии за собственици на имоти.http://www.sobstvenik.com/
За купувачи и продавачи си има други места.
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/


                                                                OwnerBG

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: Стандарт "Стара планина" за брокерите на НИ
« Отговор #10 -: 21 Октомври, 2010, 13:26:32 »
0
Добре си хортувате колко са некви си тъпи хората мъчещи се да са посредници.А кой ще ги обучава.Учебния център май.Че и вече сертифициран.Някой помни ли как се ставаше член на сдружението.

50 марки.
Е сега ще са 100 еврака и си сертифициран.
Да бе.
Гаранции ли.
Гаранция Франция.
Регистър.
Е. Още 50 еврака.
Та така.

оунъре, и аз такива опасения имам... ще се събират един пари за членски внос, ще се иска задължително участие на платени курсове на квалификация... а реално нивото няма да се вдигне...

но да видим де, може да ме опровергаят