Начев,
Програмите, по които можеш да вземеш пари са ужасно много - има такива, за които се кандидаства централизирано за ЕС - например за наука (FP7), обучение през целия живот (LLL) и др. Парите са от централния евробюджет, няма "квоти" за държавите. Правилата са еднакви за всички. Те обичат сътрудничеството между старните, обикновено има партньори от поне 3 страни.
Другите са фондовете "заделени" за всяка страна. Обикновено има "меню" от възможности за финансиране и всяка страна избира за кое точно ще дава пари. Конкретните изисквания са "адаптирани' за страната (разбирай, че се различават поне малко). Парите са общи - 40-80% са от ЕС, остатъкът от нац. бюджет, нарича се национално съфинансиране.
В България има 8 такива програми (7 оперативни програми и ПРСР).
Аз познавам добре само последната - Програма за развитие на селските райони. Направленията, които финансира се наричат оси, а конкретните схеми - мерки.
ПРСР дава пари за:
ос 1 - развитие на селско стопанство, преработвателна индустрия и малко за горите (машини за сечене и първична преработка). Могат да се вземат от 5000 евро до 2 млн евро на проект.
ос 2 - екология и райони с ограничения (планински и други) - тук ще бъдат плащанията за натура 2000, когато или ако стартитрат.
ос 3 - развитие на селските райони - включва 2 неща - малки проекти за неземеделски дейности за фирми (напр. селски туризъм, услуги) - до 200.000 евро е помощта и пари за общините (ВиК, улици, паркове) - за 1 община до 10 млн евро.
ос 4 ЛИДЕР - това не може да се обясни кратко.
Ако има въпроси - питайте. Аз съм мнооого добра по повечето мерки.
Следващото интересно нещо са фотоволтаиците - кандидаства се от 19.07 до 15.08.2010 г.
ПП. въпросът с офертите е почти решен. Чакам третата. Това, което е интересно, че в провинцията хората/фирмите са по-гъвкави. Чрез общи познати ще получа 1 оферта и един договор (не е за строителство). Не знам на какво се дължи - манталитет или по-силни връзки между хората.