Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - vfrz

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Разбирам, че еврокодовете ще влизат в сила за всяко едно строителство от началото на другата година (за обществените порчъки вече е в сила от януари тази година), което ще доведе до оскъпяване на строителството, извтршено съгласно тези кодове. Чувам, че инвеститорите с пари в ръка вече се оглеждат за парцели, на които да се изкарат разрешителни по старото законодателство и да се избегне това оскъпяване.
За мен лично има логика строителството по евронормите да е не толкова конкурентноспособно спрямо 'старото', стига качеството на изпълнение да е на необходимото ниво и в двата случая.
 Спряга се оскъпяване в диапазона 10-30% като никой не се ангажира с конкретни цифри. Някой има ли по-задълбочени впечатления или мнение по въпроса?

3
Интересно ми е да разбера каква е, грубо казано, цената на м2 строителство в центъра на Варна. По подразбиране става дума за малка жилищна кооперация (4-5 макс етажа), с подземен гараж и т.н. За ориентир - квадратурата на такива сгради обикновено е в порядъка на 600-800 м2. Колко може да е цената на грубия строеж и колко на тази, включваща и довършителни работи с евтини-до-под-средно-скъпи материали?
Давам си сметка, че въпросът ми звучи много общо и донякъде несериозно. Идеята ми е да рзбера ориентировъчни цени, ясно, че спецификата на парцел, сграда и прочие имат решаващо значение.
Благодаря предварително на отзовалите се.

4
Абстрахирайки се от латиницата и правописа, ако все пак съм разбрал за какво става дума, че трудно се разбира, искат да ви изкупят дела, съответстващ на идеалните части. В такъв случай реално можете да си искате каквато цена ви изнася. Най-лесно би било някой да ви ориентира какво РЗП може да се очаква от бъдещия обект, след това си изчислявате Вашия процент на колко квадрата съответства и после вече по пазарни цени, доколкото има надеждни такива в този замрял пазар. Важно е дали има изготвен ПУП вече, ако не, какви са показателите на района, парцела и прочие детайли, които са леснодостъпни с малко помощ от човек, който се занимава с това.
Интересното е, че 15 години нищо не е било направено, а фирмата още е в картинката. Беглите ми спомени са, че суперфицията има давностен период от 5 години, след изтичането на който договорът вече е нищожен, ако изпълнителят не е изпълнил своята част от договора.

5
Дъра-бъра / Автомагистрала "Черно Море"
« -: 01 Август, 2013, 21:51:39 »
Здравейте!

Разбрах, че онзи ден в късните новини на БТВ или Нова министър Терзиева е обелила няколко думи за проекта "Черно Море". В нета не успях да намеря нищо обаче. Ясно е, че това далеч не  първия път, когато се споменава този проект и нищо не се прави по него. Някой да знае или да е чувал нещо повече? Въпросът ми е индиректно свързан с имоти :)

Благодаря предварително!

6
Имоти / Re: Суперфиция
« -: 23 Юли, 2013, 22:01:42 »
...иии ето ни в 2013 вече :) Както ме посъветва Ivel, повдигам пак въпроса със суперфицията :)
Аз имам лични впечатления за обезщетение от порядъка на 45% в идеалния център на Варна. Някой друг нещо? :-\

7
Дъра-бъра / Re: Хумор и Забава
« -: 25 Декември, 2012, 22:04:10 »
Kulula humour


"We'd like to thank you folks for flying with us today. And, the next time you get the insane urge to go blasting through the skies in a pressurized metal tube, we hope you'll think of Kulula Airways."  *rofl*

8
ако дръпнем една груба средностатистическа сметка: 30 дена х 1 кутия х 6 лв х 20 години (макар че цигарите у нас не са били винаги толкова скъпи) прави 43,200 лв. За тези пари най-много една средно добре оборудвана кола среден клас, друго не може да се купи  *music*

9
Аз пуша по малко - 1-3 цигари на ден. Много рядко над това. Последно лекарят, който ми прослуша гърдите, каза да продължавам да си пуша  :)

10
Имоти / Re: Мнение за едно апартаментче
« -: 05 Декември, 2012, 21:42:06 »
Ехее. Темата ми получила развитие :) Присъединявам се към съветите на съфорумците.

БТВ, тези 67/68 блокове къде точно се намираха?

11
Дискусия за цените / Re: 5500 e / кв. м. на зелено?
« -: 16 Септември, 2012, 19:56:23 »
Има ли някъде снимки на реалния обект? Не че ще купувам, но просто ми стана интересно, че не всеки ден се среща сграда с добра ахритектура по нашите ширини :)

12
Имоти / Re: Мнение за едно апартаментче
« -: 27 Август, 2012, 20:33:31 »
Има разлика м/у блоковете до Пикадили-център и това място. Блокът е много по-нависоко от булеварда, а и самият трафик там е по-малко натоварен. За достъпа - да, по стария път е. Което го смятам и за недостатък, и за предимство, защото оформя спокойно местенце около блока и много места за паркиране. Ако се бъгне нещо пътят обаче, няма как да се стигне до блока, освен пеш.

13
Имоти / Re: Мнение за едно апартаментче
« -: 26 Август, 2012, 10:24:54 »
Благодаря за мнението, Фло. апартаментът реално не е бил ползван. Доколкото разбрах, спед построяването е останал необитаем и 2008 го купуват сегашните собственици. Ремонтират за да се нанесе дъщеря им, която обаче така и не живее там и заминава в чужбина. Това ми навява на мисълта, че ремонтът няма да е бил съвсем през пръсти. Може да не са ползвали най-добрите услуги при ремонта, но си мисля, че не са имали предвид евтино стягане просто. аз самият съм правил евтин(разбирай "палачорски") ремонт на апартамент - колкото да не седи на шпакловка и замазка, а после го продадохме.
За спалнята не си прав - изгледът е север-североизток. Само дневната и терасата гледат на юг-югоизток.

Напълно ти се доверявам на мнението за изпълнението на терасата и ти благодаря. Не бях се замислял за това. То е ясно, че няма пълно щастие, а и аз съм наясно, че апартаментът не е "топ". Просто е най-близкото до моите представи за градско жилище, което съм виждал в обявите. Мечтата ми е да имам нещо като дворче и понеже къща с такова дворче в рамките на града не ми се струва възможно, покривната тераса ми се вижда някакъв вид алтернатива. За къща извън града е твърде рано - децата са прекалено малки.

14
Имоти / Re: Мнение за едно апартаментче
« -: 25 Август, 2012, 19:54:35 »
За квадратите въобще не споменавам. Аз огледах апартамента и определено квадратурата не устройва: към 40+ м2 хол, голям коридор, сносна баня и голямо друго помещение за втора баня+тоалет. Две спални (едната малка, другата излишно голяма). Терасата...няма какво да я коментирам. Общо да са 120 м2 реални. Не съм мерил, усещането ми е достатъчно.
Огледът го правихме още зимата. От тогава цената слезе с около 1к евро, но явно защото няма кандидати много. По-скоро бих чакал прекалено дълго, отколкото да се юрна на купувам, че да "не ме изпреварят". Имам едно странно усещане за т.нар. "локация". Жена ми споделя същите опасения.
Детска мечта ми е покривна тераса тип "градина". Гледката се вижда по снимките - без думи. Никакви шансове с каквото и да е строителство отпред...Замечтах се пак :)

15
Имоти / Re: Мнение за едно апартаментче
« -: 25 Август, 2012, 18:41:22 »
До голяма степен си права всъщност. Не се изразих правилно преди малко. Не са точно най-евтините материали все пак и като цяло ме устройва като обзавеждане в тази си степен на завършеност, с изключение на паркета, вратата на банята (Алуминиева!!) и някои други дреболии. Самото място и сграда не предполагат лукс така или иначе, но това ме устройва.
По време на огледа забелязах, че съседната тераса е решена като покривна градина и то доста умело. Не мисля, че са събирали съгласието на съседите, но честно казано не мисля, че това е необходимо, защото апартаментът и терасата реално се виждат от хеликоптер и от съседния апартамент - толкова са нависоко. Това също е от предимствата.
Що се отнася до покрива, той е претърпял основен ремонт преди 2 години някъде. Така или иначе, аз съм от тези,които са готови да се наслаждават на спокойствието на последния етаж на цената на някой друг ремонт на покрива периодично.
Има си недостатъци, безспорно, но като цяло е много интересна оферта на фона на останалите.

Страници: [1] 2 3 ... 10