Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - vfrz

Страници: [1]
1
Разбирам, че еврокодовете ще влизат в сила за всяко едно строителство от началото на другата година (за обществените порчъки вече е в сила от януари тази година), което ще доведе до оскъпяване на строителството, извтршено съгласно тези кодове. Чувам, че инвеститорите с пари в ръка вече се оглеждат за парцели, на които да се изкарат разрешителни по старото законодателство и да се избегне това оскъпяване.
За мен лично има логика строителството по евронормите да е не толкова конкурентноспособно спрямо 'старото', стига качеството на изпълнение да е на необходимото ниво и в двата случая.
 Спряга се оскъпяване в диапазона 10-30% като никой не се ангажира с конкретни цифри. Някой има ли по-задълбочени впечатления или мнение по въпроса?

2
Интересно ми е да разбера каква е, грубо казано, цената на м2 строителство в центъра на Варна. По подразбиране става дума за малка жилищна кооперация (4-5 макс етажа), с подземен гараж и т.н. За ориентир - квадратурата на такива сгради обикновено е в порядъка на 600-800 м2. Колко може да е цената на грубия строеж и колко на тази, включваща и довършителни работи с евтини-до-под-средно-скъпи материали?
Давам си сметка, че въпросът ми звучи много общо и донякъде несериозно. Идеята ми е да рзбера ориентировъчни цени, ясно, че спецификата на парцел, сграда и прочие имат решаващо значение.
Благодаря предварително на отзовалите се.

3
Дъра-бъра / Автомагистрала "Черно Море"
« -: 01 Август, 2013, 21:51:39 »
Здравейте!

Разбрах, че онзи ден в късните новини на БТВ или Нова министър Терзиева е обелила няколко думи за проекта "Черно Море". В нета не успях да намеря нищо обаче. Ясно е, че това далеч не  първия път, когато се споменава този проект и нищо не се прави по него. Някой да знае или да е чувал нещо повече? Въпросът ми е индиректно свързан с имоти :)

Благодаря предварително!

4
Имоти / Мнение за едно апартаментче
« -: 27 Ноември, 2011, 22:20:03 »
Здравейте!

ПОпаднах на следната оферта , която ми се стори интересна. Трябва ми апартамент с 3 спални, а този отговаря на изискването, а отделно изглежда прилично обзаведен и с вкус.

Ще се радвам да чуя мнения. Благодаря предварително.

5
Имоти / Суперфиция
« -: 03 Април, 2011, 12:44:11 »
След поотминаването на еуфроията, породена от балонирането, ми е интересно как стоят нещата с преотстъпеното право на строеж. Визирам големите градове предимно (Варна в частност 8)).
Ако някой има преки наблюдения (последното не включва вътрешните усещания на силно пристрастните ;)), ще се радвам да ги сподели - има ли пазар в момента, процент на предлагано обезщетение и разни други условия по сделката.
Благодаря предварително.

6
Предстои ми освежаване и преустройство на апартамента в съответствие със семейния ми статут и числеността на челядта. Жилището ни е прекалено малко за моите разбирания и всяка 'утилизация' на място и обем са от значение.
Интересуват ме не толкова конкретни оферти за интериорен дизайн, макар че цените също ме интересуват, колкото лични впечатления на хора, които са ползвали подобни услуги.
Благодаря предварително.

7
Дъра-бъра / Цена при бартер на лек автомобил
« -: 29 Септември, 2010, 07:57:20 »
Здравейте! Надявам се тази тема да намери колегите съфорумци в добро здраве и разположение на духа :)

Отдавна се мъча да намеря логично обяснение за цените при продажба на автомобили втора ръка, които включват и вариант 'бартер'. Обикновено цената при бартер е по-висока от тази при плащане кеш. Последно си спомням обява за едно бмв, на което цената при бартер беше с около 4 хил. лв по-висока :) (обявената цена на автомобила беше около 15 хил. лв). Интересно ми е каква е обосновката и има ли въобще логика в това. На мен лично ми изглежда като поредната 'джабмазка' измислица, но вярвам, че в този форум има хора, които познават пазарните принципи и биха могли да дадат аргументирано мнение, за което им  благодаря предварително ;)

8
Днес, в разговор с един приятел, дискутурахме една интересна тема (поне според мен и него, де :)). Доколко е възможно и рентабилно да се превърнат 4-5 декара площ в рамките на града в спортна площадка, където срещу наем на час да се ползват футболни или други игрища. По негови груби сметки брутните приходите могат да бъдат от порядъка на 10-12к лв + за парцел от около 4-5 дка, на който да са разположени 4 футболни игрища 20х50м. Пояснявам веднага, че става дума за Варна. Тук такива съоръжения се радват на добра популярност. 1 час ползване на футболно игрище струва 25 лв някъде, а става със записване и чакане, заради големия интерес.
Някой знае ли доколко е възможен и удачен подобен проект като частна инициатива? С какъв статут трябва да  е парцелът? Има ли някакви закачки откъм разрешенията от общината и прочие?
Доколкото знам, дори има възможност да се ползват европари за подобни проекти, но това по непроверена информация.
Основен недостатък е високата цена на подходящите за това парцели, но си мисля, че все пак заслужава да е повод за размисъл :)

9
Предварително моля за извинение, че постингът ми може да звучи неясно, хаотично и объркващо :)
Казусът е следния: Преди много, много години (около 80-90 някъде) е била построена къща в центъра на Варна. В една от частите на тази къща, която се намира навътре в парцела и няма лице към улицата, се налага ремонт на покрива. Интересува ме дали може да се използва ремонта на покрива на тази част от къщата, за да се промени ъгълът на ската в едната половина - тази, която се пада от вътрешната страна, откъм двора, без да се налага съгласуване с Общината.
Друг въпрос, който ме мъчи, е дали евентуална промяна във височината на билото би трябвало да се съгласува с Общината и да се процедира по каналния ред - с разрешение за строеж, съпътстващата документация и други подобни. Последното питам, защото казусът не е от най-типичните. Ще обясня защо:
1. Официална документация за имота няма в общината. Къщата фигурира там като обект, но без никакви размери и каквото и да е било друго...все пак говорим за постройка от началота на миналия век :)
2. По неведоми пътища е бил съхранен оригинал от проекта на къщата, където се вижда, че се  е предвиждало тази част (която ще й се ремонтира покривът) да е наравно като височина с покрива на цялата постройка, Но, поради непонятни причини, е било спестено предвиденото таванско помещение отгоре и като цяло покривът е с около повече от метър по-ниско. Отделно таванът на жилищното помещение отдолу е по-нисък от на останалата част, има и разминаване в нивата на подовете с около 30 сантиметра (технологично заложено, не от слягане :)) което създава известни неудобства и е причина да се мисли за повдигане на покрива.
постарах се да бъда максимално описателен, не съм сигурен дали ми се получи, но съм готов да давам разяснения, ако е необходимо.

Предварително благодаря на отзовалите се.

10
Не гледам предаването, но няма как да не уловя рекламите, които вървят нонстоп от сума време насам. Стана ми интересно, защото спрягат 500к лв награда. Оказва се, че всъщност са 200к лв+апартамент в софия+някакъв ван пежо.
Някой знае ли за каква квадратура иде реч при апартамента, че ми стана интересно? :) Пежото да струва има-няма 40-50к лв, т.е. за апартамента остават към 250к лв. Интересно е по какви цени работят в това предаване - реални или офертни :) И въобще 500к лв ли е наградата :)

11
От доста време насам имам желанието и обсъждаме варианта да се преместим от апартамента в центъра в някоя крайградска къщичка. Пояснявам, че става дума за Варна и крайградската къща в мечтите ни е в радиус от около 10 км от града. Въпросите ми са най-общо 2 :
1. В дългосрочна перспектива коя инвестиция е по-изгодна - къщата или апартамента, без значение дали цените ще падат, вдигат или ще стоят същите? Апартаментчето е нелошо, стара тухла, а евентуалната къщата трябва да е с целогодишен достъп (доколкото това е възможно във форсмажорни обстоятелства, каквито имахме тази зима, например)
2. Дали е възможно с/у парите, които могат да се вземат от апартамент в центъра, да се купи сносна крайградска къща на сносно местенце?
За второто мисля да се допитам също и до един мой познат брокер, но все пак да поставя въпроса и тук.
Благодаря предварително за отговорите.


Страници: [1]