Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - gogolcho

Страници: [1] 2
1
Дъра-бъра / Анкета: президентски избори 2011
« -: 07 Септември, 2011, 20:32:40 »
За кого ще гласувате на предстоящите президентски избори?

2
 *prof* Чудех се на какво ми прилича новия химн (?!?) на ГЕРБ (с умопомрачителен текст btw):

Химн на Граждани за Европейско Развитие на България


дали не е на time to say goodbye  *clap*  *yahoo* *rofl*

Time To Say Goodbye Andrea Bocelli and Sarah Brightman.flv

4
Гответе пари и за технически паспорти на сградите


Цитат
Между 3 и 5 лева средно на квадратен метър излиза изваждането на технически паспорт за сграда, сочи проверка на БТА във връзка с изискванията за издаването на тези документи съгласно Закона за устройство на територията. За да се състави документът е необходимо да има конструктивно и енергийно обследване на сградата, обясниха от Столичната община.

Заместник-кметът на София Ирина Савина посочи, че общината вече е направила необходимо, за да може 190 общински сгради - 41 административни, 61 училища, 88 детски градини, да са с технически паспорти. Работата по паспортизирането на сградния фонд на общината продължава, а до момента в тази дейност са вложени 3,5 млн. лв.

Три предстоящи крайни срокове касаят и гражданите, живеещи в сгради с разгъната застроена площ над 1 000 кв. м. До края на следващата година всички високозастроени имоти с площ над 5 000 кв. м ще трябва да са с технически паспорти. Площта обхваща целия имот, а не границите на етажната собственост, което означава, че много от блоковете в София ще попаднат в графата за издаването на технически паспорт.

Средната цена на техническия паспорт за кв. м. е около три лева. Проблем за много сгради обаче ще е липсата на чертежи, което налага архитектурното им заснемане. То от своя страна ще оскъпи с по лев-два на квадратен метър цената за издаването на техническия паспорт. Времето пък за обследване на една сграда е около четири седмици. За архитектурното заснемане - две и още толкова за преглеждането на конструкцията и енергийното обследване.


Техническият паспорт може да бъде издаден само от консултанти, получили лиценз от МРРБ, а също и лица, отговарящи на изискванията на Закона за енергийната ефективност – за енергийното обследване.

В документа обследванията, които трябва да се опишат са на конструкцията, архитектурата на обекта, ВиК-инсталациите, електрическата система, отоплението, вертикалната планировка, пожарната и аварийна безопасност, както и санитарно-хигиенните условия. Освен това при съществуващи констатации се описват и препоръките за отстраняването на
установените несъответствия.

До 31 декември 2014 година такъв тип обследвания и паспорти трябва да имат сградите със средно застрояване - от 1 000 до 5 000 кв. м, а до 31 декември 2016 година - нискозастроените сгради под 1 000 кв. м. За последните не е задължително изготвянето на енергийно обследване, а само на технически паспорт на базата на конструктивното обследване.

Едно и двуфамилните самостоятелни сгради не трябва да си издават технически паспорти.

Според сегадействащата норма по наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството след изтичането на крайните срокове кметът на общината трябва да възлага за сметка на собствениците на имотите изготвянето на технически паспорти за строежите. Разходите, направени от общината ще се възстановяват с изпълнителен лист.

5
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/18/1091951_ot_1_juli_sdelkite_s_imoti_samo_po_bankov_put/

Цитат
От 1 юли всяка сделка с имот за над 10 000 лв. ще се плаща само по банков път. Тази промяна в Закона за нотариусите приеха окончателно депутатите. Забраната за плащане в брой ще важи и за случаите на учредяване на всякакви вещни права и сервитути, стига цената им да е над предвидения праг. На ръка обаче ще могат да се дават парите при продажба на кола, дори и тя да е много скъпа.

При продажба на къщи, апартаменти и земи парите ще се превеждат по банковата сметка, избрана от страните по договора. Законът дава възможност по желание сумата да се внесе по специална сметка на нотариуса.

Тя съществува и в момента, но тъй като не беше отделена от общата сметка с финансите на нотариуса и нямаше специален статут, имаше риск за парите и почти никой не се е възползвал от тази възможност. Превеждането по банков път на сумите ще оскъпи сделките, но още не е ясно с колко.

Другата промяна е, че страните по сделката вече ще подписват специална декларация. В нея под заплаха от наказателна отговорност те ще трябва да обявят, че сумата, преведена по банков път, е действителната цена. Така се цели избягването на масовата практика за изповядване на сделките с имоти по много по-ниската данъчна оценка. Нотариуси вече изразиха опасения, че ефект от декларациите няма да има.

Парламентът отхвърли предложението вместо декларация проверката дали не се укриват данъци да се прави от нотариуса. Както и да му възложи по-сериозен контрол за законността на сделката и той да носи отговорност, че продавачът е реалният собственик и че имотът няма тежести.

6
Христос воскресе!

===

Възкресение Христово - Великден, е най-големият празник за православните християни, наричан още празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

7
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой създаде нова висша длъжност. Човекът, който я заема, трябва да разнообразява намръщената атмосфера на срещите на върха на ЕС, като казва неприятни истини на европейските лидери, предаде EUobserver.

Новата позиция е представена в Официален вестник, като заплащането за нея ще бъде 1.6 милиона евро на година.

"Кандидатите трябва да имат неопределени познания за институциите на ЕС и европейката история, да са с 10-годишен професионален опит в изтънчена среда и да са завършили висшето си образование в Университета на живота", гласи още обявата.

Одобреният кандидат ще бъде част от екипа на президента Ван Ромпой като постоянен съветник и ще присъства на срещите на Европейския съвет. Неговата задача ще е да внесе необходимата доза реалност в двуличното позьорство на нормалната процедура, съобразена европейското законодателство за цялостта на вътрешната и външната политика на ЕС, отбелязва електронното издание.

Сред задълженията на новия висш служител ще е да издава звук като клаксон, когато някой от лидерите на ЕС използва изразите "споделени ценности" или "човешки права" по отношение на европейската външна политика. По протокол той или тя ще трябва да седи на раменете на Ван Ромпой по време на "семейната снимка" на срещата на върха".

По време на посещения на азиатски газови диктатори в Брюксел новият служител ще е длъжен да хвърля розови цветове в краката им.

"Ван Ромпой може да не е монарх от Ренесансовата епоха, но е литератор и взе идеята от пиесата на Шекспир "Крал Лир", където шутът помага на краля да запази частици от разсъдъка си", каза служител на ЕС, пожелал анонимност.

"Мислим, че с огромната заплата ще позабавляваме всички медицински сестри и пожарникари в държавите-членки", каза още той, цитиран от EUobserver.

Служител, близък до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, каза, че и в неговия офис се обмисля подобно назначение.

"Барозу е малко сериозен. Но с такива хора наоколо като Дали (малтийският комисар, който се изказа в полза на либийския лидер Муамар Кадафи) и Аштън (върховен представител на ЕС, която работи със заблудата, че има такова нещо като външна политика на ЕС и тя отговаря за нея), не се нуждаем от още шутове", заяви обаче служителят от офиса на Барозу.

"Никой не ни приема насериозно и без друго", коментира и член на екипа на председателя на Европейския съвет Йежи Бузек.
Честит 1-ви април!
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2011/04/01/1068920_euobserver_nov_vissh_slujitel_shte_kazva_istinata_v/

8
Имоти / Промени в ЗОС
« -: 03 Февруари, 2011, 12:09:12 »
Парламентът улесни отчуждаването на частни имоти за изграждане на големи общински обекти
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/03/1036372_parlamentut_ulesni_otchujdavaneto_na_chastni_imoti_za/

9
Политика / СеРе Се
« -: 15 Януари, 2011, 12:02:30 »
Докъде ще доведе заливането от всички посоки със СРСта ::)


10
Политика / wikileaks и БГ
« -: 02 Декември, 2010, 10:10:22 »
Отварям нова тема заради wikileaks, които са се добрали до класифицирана информация от и към посолството на Щатите в БГ.

Започвам с този документ за организираната престъпност:

Цитат
US embassy cables: Organised crime in Bulgaria
http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/36013

Thursday, 07 July 2005, 07:59
C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 09 SOFIA 001207
SIPDIS
HOMELAND SECURITY PLEASE PASS TO SECRET SERVICE
EO 12958 DECL: 07/07/2015
TAGS PINR, KCRM, PGOV, EINV, ECON, KCOR, BU, Organized Crime
SUBJECT: (U) BULGARIAN ORGANIZED CRIME (C-CN5-00054)
REF: A. A. STATE 99125 B. B. SOFIA 1046
Classified By: AMBASSADOR JAMES PARDEW, FOR REASON 1.4(C).Read related article
1. (U) This cable is in response to ref A request for information about organized crime in Bulgaria and the Balkans. Where direct sources are not cited, connections are largely based on information from operational contacts and open-source publications.

-----------------------

OVERVIEW AND ACTIVITIES

-----------------------

2. (SBU) The strength and immunity from the law of organized crime (OC) groups is arguably the most serious problem in Bulgaria today. OC activities underlie corruption and the ineffectiveness of the legal system in Bulgaria, and inhibit the country,s economic development. Bulgarian OC is particularly involved in international money laundering, drug trafficking, and counterfeiting. OC groups range from local street thugs involved in extortion to sophisticated international narcotic dealers and money launderers. An estimated 118 organized crime groups were operating in Bulgaria at the end of 2004, according to the National Service for Combating Organized Crime (NSBOP) of the Bulgarian Ministry of Interior (MoI), though many of these groups are relatively small and the landscape is dominated by a handful of big players. Organized crime continues to be pervasive in many spheres of Bulgarian life, despite domestic and international efforts to combat it. To date, not a single major OC figure has been punished by the Bulgarian legal system, despite an on-going series of OC-related assassinations. U.S. law enforcement agencies with offices in Sofia are supporting the effort to reduce OC in Bulgaria. The Fraud Prevention Unit in Embassy Sofia's Consular Section maintains a list of known and suspected major organized crime figures, and Embassy Sofia has an aggressive policy of preventing OC figures from traveling to the United States.

3. (SBU) OC groups are known to be involved in narcotics trafficking, prostitution, extortion and racketeering, various financial crimes, car theft, and trafficking in stolen automobiles. Human trafficking for sexual exploitation, counterfeiting, and debit and credit card fraud also are some of the most common criminal activities engaged in by Bulgarian organized crime. Crime groups involved in human trafficking are extremely mobile, and victims are often sold or traded amongst various groups. Many groups use a host of legitimate businesses domestically and abroad to launder the proceeds of their illegal activities. Several well-known businessmen linked to organized crime have parlayed their wealth into ownership of sports teams, property developments, and financial institutions. (An organized crime activity that received special attention due to its growth in 2004 was VAT (value-added tax) fraud. The Ministry of Finance estimated that VAT fraud cost the Bulgarian treasury over $700 million in losses annually.)

4. (SBU) Counterfeit currency -- both U.S. dollar and, increasingly, Euro banknotes -- is produced in Bulgaria and distributed primarily in France, Greece, Italy, and Spain by small groups of Bulgarians who return to Bulgaria immediately after making delivery. While there is thought to be cooperation between Bulgarian groups and other international organized crime groups, the couriers, middlemen and distributors are predominantly Bulgarian. The quality of counterfeit currency is continuously improving due to increasingly sophisticated printing facilities and the involvement of professional individuals with considerable printing skills. A June 2005 raid in northeast Bulgaria -- part of a joint operation between Bulgarian law enforcement and the U.S. Secret Service -- netted more than $3 million in high-quality counterfeit $100 banknotes (ref B). This was the second largest counterfeit seizure in European history.

5. (C) U.S.-based investigations of transnational crime groups have dismantled significant drug trafficking organizations run by Bulgarian nationals in Los Angeles and Tampa. These groups imported multi-kilo quantities of cocaine and multi-thousand doses of ecstasy into the United States. They had drug connections through Amsterdam and some financial backing of an Israeli national. While most members of these groups were convicted and imprisoned in the U.S., three who were charged in California and Florida are still wanted international fugitives who may have returned to Bulgaria to exploit the country's current policy of not extraditing its citizens. The three fugitives are IVAYLO ANGELOV PETKOV (Bulgarian citizen born 18 May 1965), IVAN DOBREV (Bulgarian citizen born 25 May 1959), and STEFAN TZVETANOV STOYANOV (Bulgarian citizen born 9 January 1966).

6. (SBU) Other investigations in the U.S. have identified Bulgarian nationals manufacturing and selling false identity documents for use in organized bank fraud, mortgage fraud, credit card fraud, and alien smuggling.

--------------------------------------

WHO'S WHO IN BULGARIAN ORGANIZED CRIME

--------------------------------------

7. (C) Since the fall of Communism in 1989 and the turbulent 1990s, Bulgaria's organized crime scene has undergone major changes, much like the rest of Bulgaria's economic, political, and social landscape. XXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXX is thought to have connections to Russian organized crime, including the notorious Russian crime figure, MICHAEL CHORNY (see RUSSIAN INFLUENCE). XXXXXXXXXXX Before he was shot dead in Amsterdam in December 2003, KONSTANTIN DIMITROV (Bulgarian citizen born 21 November 1970, also known as "SAMOKOVETSA") was one of the biggest smugglers in Bulgaria and the country's top drug lord. XXXXXXXXXXXX As the largest player in the drugs market, XXXXXXXXXXXX controls trafficking routes, production facilities, and distribution networks. The group is also involved in trafficking stolen automobiles from Western Europe to the former Soviet Union. Its other criminal activities include extortion and racketeering, illegal arms trading, gambling, prostitution, and smuggling. XXXXXXXXXXXX

The group is thought to have the largest share in Sofia's escort and intimate services businesses, which are used as fronts for prostitution and trafficking in women for sexual exploitation. XXXXXXXXXXXX illegal activities include money laundering, privatization fraud, intimidation, and extortion and racketeering. XXXXXXXXXXXX The group's criminal activities include prostitution, narcotics, and trafficking stolen automobiles.

L. (C) RUSSIAN INFLUENCE

Russia continues to exercise significant influence over the Bulgarian economy through energy imports, including crude oil, natural gas and nuclear fuel. XXXXXXXXXXXX Despite the fact that he is no longer the owner of XXXXXXXXXXXX Russian mobster MICHAEL CHORNY is thought to retain influence over the company through his ties to members of XXXXXXXXXXXX. The court decision suggests that Chorny is still in control of XXXXXXXXXXXX, as the judge presiding over the Supreme Administrative Court panel for the BTC case also revoked the Government,s decision banning Chorny from entering the country. In addition, Chorny has connections to XXXXXXXXXXX CHORNY has also maintained influence over a number of companies by transferring ownership to XXXXXXXXXXXX LUKOIL,s representative in Bulgaria is XXXXXXXXXXX The Russian petroleum company is estimated to be the largest corporate taxpayer in Bulgaria. It also controls Russian oil exports to Bulgaria. Lukoil's Bulgarian operations, through XXXXXXXXXXXX, are suspected of strong ties to Russian intelligence and organized crime.

XXXXXXXXXXX

----------------------------------------

POLITICS: THE NEXUS WITH ORGANIZED CRIME

----------------------------------------

8. (C) Organized crime has a corrupting influence on all Bulgarian institutions, including the government, parliament and judiciary. In an attempt to maintain their influence regardless of who is in power, OC figures donate to all the major political parties. As these figures have expanded into legitimate businesses, they have attempted -- with some success -- to buy their way into the corridors of power. During the 2001 general elections, a number of influential "businessmen," including XXXXXXXXXXXX and XXXXXXXXXXXX, heavily financed and otherwise supported the XXXXXXXXXXXX campaign.

XXXXXXXXXXXX10. (C) Below the level of the national government and the leadership of the major political parties, OC "owns" a number of municipalities and individual members of parliament. This direct participation in politics -- as opposed to bribery -- is a relatively new development for Bulgarian OC. XXXXXXXXXX Similarly in the regional center of XXXXXXXXXXX, OC figures control the municipal council and the mayor's office. Nearly identical scenarios have played out in half a dozen smaller towns and villages across Bulgaria.

-------

COMMENT

-------

11. (C) Despite continuing pressure from the U.S. and the EU, past Bulgarian governments have done little to reduce the presence of organized crime. As a result, OC has increased its influence and is able to operate with virtual impunity. The Bulgarian public recognizes OC,s corrupting influence, and people are clearly frustrated by the government,s inability or unwillingness to deal with the problem. We continue to provide technical assistance to reform-minded elements of the Bulgarian government and judiciary -- and to speak out on the need to fight corruption and organized crime -- but real political leverage on this issue lies with the EU. A delay in Bulgaria,s accession would be politically disastrous for the incoming government. If the EU uses this leverage to demand not only far-reaching judicial reform but effective implementation as well, there is reason to hope that the tide will slowly begin to turn against organized crime in the coming years. PARDEW PARDEW11
Дискусия за цените / 5500 e / кв. м. на зелено?
« -: 21 Ноември, 2010, 17:42:36 »
Минавам покрай входа на Южния парк, строят някакъв билдинг. Сложили и табели: 5500 евро на квадрат за магазини, 2300 за апартаменти.

Чудя се какво трябва да продаваш магазина, за да си избиеш вложените 5500 евро на квадрат? Някакви предложения? Аз се сещам за дрога.

12
Имоти / Данък лукс за НИ
« -: 20 Октомври, 2010, 20:12:37 »
ГЕРБ ще обложи с данък "лукс" голяма част от масовите жилища
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7329&sectionid=16&id=0000101

Цитат
Управляващите направиха поредния си лупинг и погазиха обещанието си да не вдигат данъците догодина. Министерството на финансите се е върнало към идеята да бъде въведен данък "лукс", но обхватът му е значително разширен. Всеки, който има жилище с данъчна оценка над средната за съответната община, ще плаща с 30% по-висок налог. Това е записано в промените в Закона за местните данъци и такси, публикувани на сайта на МФ.

Според проекта средната данъчна оценка ще се определя на базата на оценките на всичките имоти в общината през съответната година. Цифрата ще се утвърждава от общинския съвет и ще се публикува в интернет до 1 март всяка година.

Когато данък "лукс" бе представен през пролетта, управляващите предлагаха имотите с данъчна оценка над 300 хил. лв. и колите над 70 хил. лв. да се облагат с двоен данък. При този вариант обхватът на налога щеше да е минимален, защото недвижимостите с оценка над 300 000 лв. се броят на пръсти. Новата редакция обаче ще обхване много повече граждани, включително в малките градчета и села, и ще натовари имоти, които нямат нищо общо с понятието "лукс".

Според експертите най-големият проблем е как ще се изчислява средната данъчна оценка в общината, от която зависи кой ще плаща по-високия данък сгради. Шефът на данъчната служба във Видин Огнян Георгиев например обясни, че неговата община включва и над 30 села. "Селските къщи ще смъкнат значително средната оценка на имотите в общината и почти всички граждани във Видин ще трябва да плащат с 30% по-висок данък, без имотите им да имат нищо общо с лукса", каза той.

"Според тази схема собствениците, чиито имоти са с оценка малко над средната, ще са най-ощетени и за тях справедливост няма да има", коментира зам.-кметът на Кюстендил Надя Каратова. Според нея новата концепция трудно кореспондира с идеята за данък "лукс". "В работната група по закона се разбрахме съвсем друго - регионалното министерство да изработи критерии за луксозен имот, но досега не ми е известно това да се е случило", каза Каратова.

Сметките показват, че ако средната данъчна оценка за Столичната община бъде 70 000 лв. и се запази тазгодишната ставка, както обеща кметът Йорданка Фандъкова, догодина всички софиянци, които имат такива или по-евтини имоти, ще плащат 1.875 промила, или най-много 131.25 лв. По-имотните жители обаче ще се облагат със ставка, която е с 30% по-висока, т.е. с 2.4375 промила. Т.е. за жилище с оценка 70 001 лв. собственикът му ще трябва да плати 170.63 лв.

Друг голям проблем е, че в момента ВИП кварталите на София в полите на Витоша са с по-ниска данъчна оценка от панелките в "Младост" и "Люлин". Столични данъчни съобщиха пред "Сега", че 1 кв. м в "Младост" и "Люлин" е с данъчна оценка 1074 лв., докато палатите в "Бояна" и "Драгалевци" са оценени на по 600-700 лв. на квадрат. Ако новата схема на Дянков се приеме, палатите в "Драгалевци" ще продължат да плащат по-ниски данъци в сравнение с панелките в столицата.

Абсурдът вчера предизвика коментар от страна на зам.-кмета на София Минко Герджиков. "Планираме да въведем ново зониране на града, така че кварталите "Бояна", "Драгалевци" и "Симеоново" да не са вече със статут на вилни зони. Така жителите на "Надежда" ще плащат по-малък данък сгради от тези в "Бояна", а не както е сега - обратно", заяви Герджиков.

От догодина ГЕРБ смята да облага с данък дори паянтовите селски къщи. Сега върху имотите с оценка под 1680 лв. не се плаща данък, но от догодина няма да е така.

Финансовият министър предлага още горната граница за размера на данък сгради да се вдигне с 80%. Тоест общините ще могат да определят налога в рамките от 0.1 промила до 4.5 промила върху данъчната оценка, докато сега рамките са между 0.1 на хиляда и 2.5 на хиляда. Някои от големите общини обаче, например София, твърдят, че догодина няма да вдигат нито данък сгради, нито такса смет. Освен това налогът вече ще се плаща само на две вноски вместо сегашните четири.

От текста на проекта излиза също, че в средната данъчна оценка ще влизат и нежилищните имоти, например производствените и офис сградите. До момента техният данък се изчислява на базата на отчетната им стойност по баланса на фирмата, но от 1 януари 2011 г. и за тях се въвежда данъчна оценка. Смесването на оценките на жилищните и фирмените имоти обаче ще изкриви сериозно данъка, твърдят експерти. Хипотетично от това биха могли да спечелят жителите на София и други големи градове, в които има много нови и скъпи сгради. Това ще увеличи средната данъчна оценка в общината, т.е. повече хора ще се окажат с жилища с данъчна оценка под средната и следователно - с нисък данък. Но ефектът ще е точно обратен за малките населени места.

ДАНЪК АВТОМОБИЛ

Мощните автомобили догодина ще плащат по-висок данък, предвиждат още промените. За колите с мощност на двигателя над 149 kW догодина налогът ще е между 3.30 и 7.38 лв. на киловат вместо сегашните 1.23-3.69 лв. на киловат. Това значи, че едно "Порше Карера" с 287 кW мощност, произведено през последните 5 години, ще се облага с данък между 2652 и 5931 лв. (в зависимост от ставката в конкретната община). Тази година дължимото за същия автомобил е било между 988 и 2965 лв.

13
Брокер на имоти само ако си учил
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=648143

Цитат
Доживяхме! Най-сетне ще има правила за най-големия пазар в България, който сега прилича на джунгла. Всяка година през недвижимите имоти се въртят милиарди левове, далеч повече от парите на фондовата борса. През 2007 и 2008 г. оборотът на пазара превиши 10 млрд. лв. А няма и грам регулации.

В петък Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) ще представи на конференция в София европейския стандарт за брокерите на имоти. Той е приет от Европейския комитет по стандартизация.

Документът вече има има статут на национален стандарт, тъй като е приет от Българския институт по стандартизация. Но тепърва ще се уточняват моменти от приложението му.

Европейският стандарт е препоръчителен, нещо като “Стара планина” при месните продукти. Документът е първият европейски консенсус за изискванията към брокерските услуги.

Според определението брокер е физическо лице, сдружение на партньори или търговско дружество, което действа професионално при сделки с недвижими имоти. Лицата, които искат да го покрият, трябва да отговарят на немалко условия. Целта е да се защитят правата на страните по сделката и пазарът да се изчисти от случайни, креватни брокери, погазващи основни етични и търговски принципи.

Изискването за квалификация на брокерите е сред най-важните. Те трябва да имат завършено образование и да са взели изпити по предмети, свързани с недвижимите имоти. Ще е нужно обучение по всички тънкости на пазара:

- финансово икономически определения;

- пари, кредити и банкови системи;

- влиянието на икономиката и политическата ситуация върху пазара;

- търсене, предлагане, инвестиции;

- маркетинг методи и техники за различните видове имоти;

- разходи за имота - данъци, такси, консумативи, застраховки;

- национално и европейско право, свързано с ипотечни кредити;

- оценяване на пазарната стойност на имотите и площообразуване;

- строителство и поддръжка на имоти;

- екологични и енергийноефективни аспекти на имоти.

В България има три висши учебни заведения, в които има специалности, свързани с пазара на недвижими имоти - УНСС, УАСГ и Варненският икономически университет. Завършилите бакалавърска степен ще покрият без проблем изискванията на европейския стандарт.

Отделно Националното сдружение “Недвижими имоти” има лицензиран образователен център за 10 специалности. Идеята е този център да бъде съобразен с изискванията на стандарта и да предложи адекватно обучение, обясни Лъчезар Искров, председател на НСНИ.

Брокерът трябва да поддържа и усъвършенства професионалната си компетентност, като посещава специализирани курсове на обучение.

Застраховка ще пази клиентите от щети

Въвеждането на задължителна застраховка "Професионална отговорност" е ключова част от евростандарта. Дейността на брокерите трябва да е покрита от застраховката в зависимост от вида и стойността на сделките. Целта е клиентите да бъдат предпазени, ако претърпят бъдещи щети в резултат на посредническа грешка.

В България отдавна се правят опити да се въведе такъв масов продукт, но застрахователните компании все още са пасивни. Агенции за имоти споделят, че условията, които им предлагат, не са атрактивни. При големите сделки обаче чуждестранните инвеститори изискват такава застраховка.

За съжаление въвеждането на "Професионална отговорност" няма да гарантира стопроцентово сигурността на имотните сделки. Например ще остане висящ проблемът с удостоверенията за тежести, които се издават от службите по вписвания.

Много агенции споделят, че са се натъквали на чисти удостоверения за имоти, които впоследствие са се оказвали с тежести или с искови молби. Ако се стигне до такъв сценарий, застрахователят няма да изплати сумата, тъй като грешката няма да е в брокера, а в службата по вписвания.

Пазарните нива са в гъста мъгла

Брокерите ще са длъжни да информират клиентите за пазарните цени на имотите, за да могат страните да вземат най-доброто решение за сделката, пише в стандарта. Загадка е как това ще стане у нас, при положение че липсва детайлна статистика за реалните сделки по квартали и типове имоти.

Големите агенции имат свои бази данни, но при слаб пазар и те се затруднят с оценяването. Затова е крайно време държавата да помисли как да предостави на гражданите подробна статистика за пазара. От това биха спечелили 99,99% от българите, а биха загубили само шепа спекуланти.

Казваш на страните при конфликт на интереси

Ако брокерът на имоти представлява двете страни, той задължително трябва да уведоми писмено и купувача, и продавача, пише в евростандарта. При тази ситуация е налице конфликт на интереси, тъй като посредникът защитава едновременно двете страни, които се борят за различни неща.

В някои държави е забранено един брокер да представлява двете страни по сделката. Европейският стандарт не изключва тази възможност, но само ако те са предварително уведомени. Освен това брокерът трябва да обяви изрично, ако самият той или свързано лице ще бъде купувач или продавач по сделката.14
Дъра-бъра / Честито Съединение!
« -: 06 Септември, 2010, 21:29:14 »
Да почетем може би най-светлата дата в новата ни история - Съединението, впоследствие защитено в Сръбско-бългаската война, в която "капитаните побеждават генералите".

(1) Часът на нашето Съединение15
Трябва ми уеб дизайнер. Страницата ще е за консултантска фирма. Трябва да е динамична, и с възможност собственикът на сайта да добавя впоследствие лесно допълнителни подраздели и информация. Разбира се, да изглежда добре. Има някаква идея как да се опише какво ще включва като раздели, какво ще е разположението.

Ако можете препоръчайте някой, който ви е вършил работа. Както и на какви цени работи. Най-добре е да има сайт и портфолио за по-обективна преценка на възможностите му.

Страници: [1] 2