Анкета

Да се модерира и подрежда форума или не

Трябва да се модерира, както е описано по-долу
39 (72.2%)
Не трябва да се модерира или разделят несвързани теми
6 (11.1%)
Да се модерира, но имам коментар по-долу
9 (16.7%)

Общ брой гласове: 51

Автор Тема: Гласуване: Да има ли модератори или да ни вее вятъра  (Прочетена 79341 пъти)

nearvana

 • Гост
Додо, предложеното модериране не ме кефи особено. Затова гласувам против, с условието че следният тип модериране май оставя и агнето цяло и вълка сит:

Предлагам  модератора да може да скрива съдържанието на мнението с надпис "цензурирано поради обиди и тн" но да си има бутон ако искаш да си го отвориш и да си го гледкаш. Може да има и генерален бутон "обичам псувните" в началото или нейде горе из заглавията с който автоматично да можеш да направиш така че по дефолт всички мнения без изключения да се виждат заедно със съдържанието си.

Гласувам против въпреки че предлагам вид модериране щото това което предлагам е по-скоро немодериране

поздрави
 *drink10*
 

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Не виждам, как може да се нарича манипулативна една анкета, където има А, B и C, като последното е "да, но по друг начин". Както е написал nearvana.

Манипулативни са единствено твърденията, че щом има вероятност за "модераторски произвол", значи не трябва изобщо да има такова нещо. Също така манипулация е, че форумът е създаден, защото асен бил баннат - не, форумът се създаде, защото в другия нямаше модериране с всички следствия от това. Там асен беше баннат по-скоро по грешка, защото модераторът не чете форума, а клика на бан щом получи "докладване", но не бяха баннати пунди и сахиб, въпреки че осраха форума. Единият от двамата прави опит да направи същото и с този (не нарочно, просто като следствие на злоупотреба с алкохол или просто други емоционални проблеми), а някои веднъж защитавали сляпо "свободата на словото", сега няма как да си признаят, че тази свобода лесно преминава в анархия. И тази възможност някой да прави каквото си иска пречи на куп други, а в демократичните общества това се наказва, не се толерира.

От гласуването до сега се вижда ясна позиция. Аз лично го приемам не като "модериране както е написал додо", а по принцип за модериране, защото една част от хората са гласували така, понеже ги е мързяло да напишат как биха искали да е по друг начин. Този форум не е на додо, а на всички, просто като че ли само аз си губя времето да споделям как бих искал да бъде. Но ако не се направи нещо по въпроса с поддържането на ред, много скоро всеки ще вижда как не би искал да бъде. Вижда се с просто око наченката във вчерашния ден.

Така че да си продължим с обсъждането какво точно да се подрежда или прави. Помислих за намаляване на букви, но този метод е доста по-полицейски - написалият мнение с намалени букви се чувства смачкан и в 99% от случаите ще следва дискусия "ти защо ми намали буквите". Преместването на правилно място запазва написаното непокътнато, а един човек много по-лесно възприема корекция от този вид. Трябва да е голям дебил, за да твърди след това, че на една лична нападка мястото и е точно в темата примерно за цените на имотите. Преместването обикновено секва поредицата от заяждане, защото пишещите губят стимул - едно е да привличат внимание в темата за цените, друго в ъгъла за бой - там няма интерес.

 *drink6*

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Какво означава "неприемливи мнения" ? Неприемливи за кого?

За модераторите. Както един родител преценява кое е приемливо да прави детето му и му прави забележка или нещо друго, така и тук. А модератор може да бъде всеки, поне аз останах с такова впечатление. Стига да не е Сахиб 31 или пунди. Ето примери:

"Айде отивай да береш гъби в Манхатън!"

"Хей, Смешен Хамериканецо, кога ще признаеш, че късите позиции са компрометирани в Щатите и Германия? Ако не си призна3еш без бой да ти дойда на гости а. Кажи а? Искаш ли а? Верваш ли че ще ставне а?"

"Ей, дъртак, защо се мешаш в нашия разговор?"

"Позна!!! Имам всички от теб изброени симптоми. Кажи какво да правя  форумен гуру, да се хвърля ли от осмия етаж или да се боря за живота си?"

"Дошъл съм ти да ме тръшкъш вместо нея! Но чумата е чувала разни неща като примерно : Мекото побеждава твърдото! Ква значка има за теб като си първосигнал?"


BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
По-демократична анкета от тази, не виждам как може да се измисли. Има ги всички възможни варианти.

Моето мнение е да си дадем срок за да гласуват повече хора. Примерно до утре полунощ (или когато решите). Броим гласовете и които са най-много. Ако са най-много гласувалите за модериране, но по различен от предложения от Додо начин, ще го мислим пак. Ако са болшинство която и да е от останалите две опции, това решава въпроса.
I say what I do and do what I say.

nearvana

 • Гост
Dodo, какъв е проблема да се скрива съдържанието ако съдържа обиди, но да си има бутон ако искаш да си го видиш.
Преместването на мнения е много силно действие, почти като триенето щото се губи нишката и никой няма да тръгне да го дири из другите теми. Така вадиш мнението от контекста и понеже тва е говорилня а не блог то просто губи смисъла си. По-добре направо го изтрий - преместването е точно толкова лошо само дето  ти си запазваш съвестта чиста че не си го изтрил.
Аз лично нямам голям проблем с пререканията между сахиба и асен - голям праз малко екшън не е навредил толкова.  по-добре така да се изпуска въздух  ....

И освен това  "Айде отивай да береш гъби в Манхатън!" си е ок. Наскоро пишеше за Перелман че му се обадили да му дадат 1млн долара щото е доказал предположението на Поанкаре а пича им отговорил да го оставят на мира щото в момента е за гъби. Имал си стая легло и маса и повече не му трябва  :P  Тва не е майтап.
Ако тази фраза е повод да се мести мнението,  аз предлагам да ги местиш и за пропуснати запетайки  :o . Не сме на среща с класната, бре хора, докато няма псувни и заплахи какъв е проблема. Какво му е лошото да береш гъби? Не всеки го може а има и много интересни "чудодейни" такива

koganev

 • Гост
Виж кво (както казва Камата на английски), ти си гледай работата да ти е лесна. Моето мнение за това как следва да се модерира обществен форум няма смисъл да го споделям. Обаче  има един принцип, ползват го в Япония, който се казва "гореща печка". Означава реакция - светкавична! Докато онзи още не написал ..."майката" вече трябва да е изхвърчал за дълго. Изобщо я забрави тази тъпотия, че трябва всеки от нас да се произнесе дали е правилно или грешно - шит БАМ!!! Или бан. Една седмица. Връща се и отново - шит БАН!!! Месец. Потретването е смърт за юзера. Как ли пък не да го чакаш лайното да подпали целия форум, пък после всеки да се изкаже дали.... айде де. Пипаш печката - гориш. Така е устроен светът, така се прави рефлекс. Така се държи превантивно форумът чист. В противен случай - 500 мнения, затлачване и айде чао на интересното. Да влизат чалга певиците и онези с мненията от три емотикона и едно "ахам"...

Мен са ме банвали за седмица в бриджфорум, защото си позволих да коментирам критично играта на един шампион. Човекът има титли да ме затрупа барабар със самочувствието ми, а аз акъл му давам... БАН! Дори не си довърших изречението! Банвали са ме, защото имах проблеми с връзката и няколко пъти влизах в игра и изхвръквах от играта преди да е свършила - не по моя вина, но все пак отнесох още една седмица за неспортсменско поведение, щото вече имах досие. Много е гадно да играеш и да се провали играта, защото някой просто решил да се изниже. Разбирам го, трая си, няма какво да се обяснявам - ще мине.
Питай ме ебавам ли се с шампионите? Или тръгвам ли си преди да е свършила играта?

Модераторът ТРЯБВА да бъде разбран, когато допусне грешка. Пълна смехория е да се твърди, че щом има някаква вероятност от евентуални недоглеждания, значи положението е нетърпимо. Това е все едно да протестират с/у червения сфетофар на пешеходната пътека, понеже има вероятност Някой Важен, не дай си Боже, да даде път на някаква мижитурка... поради елементарната конюнктура на изчакването по график. Я сфетофара за всички зелено, пък нека всеки от нас да реши дали е правилно да минава и дали да дава път на този или онзи...

Ако някой е решил да си търси извинение за неучастие - това е много разбираемо поведение за България - извинения бол. При нас поведението на оправдание е толкова широко възприето, че чак хората не се замислят върху това и не си дават сметка, че е видимо и повтаряемо, че мотивите им са разпознаваеми и поради това са безтегловни.
Но тези, които искате да участвате, нека да бъдем малко по-серизони в отношетието си към форумната администрация, да не правим лов на вещици още на третия ден и да си дадем сметка, че е голям късмет това, което се случва.
Да не мислите, че всеки ден група професионалисти се решават да направят нещо даром? Я ми дайте един пример, че аз не се сещам...

Който не  харесва нещо СЕГА, да казва как да го оправим.
Който има идея за устав - да я споделя.

Imotenbalon

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 187
 • Карма: +36/-5
 • Респект: +18
  • Профил
Виж кво (както казва Камата на английски), ти си гледай работата да ти е лесна. Моето мнение за това как следва да се модерира обществен форум няма смисъл да го споделям. Обаче  има един принцип, ползват го в Япония, който се казва "гореща печка". Означава реакция - светкавична! Докато онзи още не написал ..."майката" вече трябва да е изхвърчал за дълго. Изобщо я забрави тази тъпотия, че трябва всеки от нас да се произнесе дали е правилно или грешно - шит БАМ!!! Или бан. Една седмица. Връща се и отново - шит БАН!!! Месец. Потретването е смърт за юзера. Как ли пък не да го чакаш лайното да подпали целия форум, пък после всеки да се изкаже дали.... айде де. Пипаш печката - гориш. Така е устроен светът, така се прави рефлекс. Така се държи превантивно форумът чист. В противен случай - 500 мнения, затлачване и айде чао на интересното. Да влизат чалга певиците и онези с мненията от три емотикона и едно "ахам"...

Мен са ме банвали за седмица в бриджфорум, защото си позволих да коментирам критично играта на един шампион. Човекът има титли да ме затрупа барабар със самочувствието ми, а аз акъл му давам... БАН! Дори не си довърших изречението! Банвали са ме, защото имах проблеми с връзката и няколко пъти влизах в игра и изхвръквах от играта преди да е свършила - не по моя вина, но все пак отнесох още една седмица за неспортсменско поведение, щото вече имах досие. Много е гадно да играеш и да се провали играта, защото някой просто решил да се изниже. Разбирам го, трая си, няма какво да се обяснявам - ще мине.
Питай ме ебавам ли се с шампионите? Или тръгвам ли си преди да е свършила играта?

Модераторът ТРЯБВА да бъде разбран, когато допусне грешка. Пълна смехория е да се твърди, че щом има някаква вероятност от евентуални недоглеждания, значи положението е нетърпимо. Това е все едно да протестират с/у червения сфетофар на пешеходната пътека, понеже има вероятност Някой Важен, не дай си Боже, да даде път на някаква мижитурка... поради елементарната конюнктура на изчакването по график. Я сфетофара за всички зелено, пък нека всеки от нас да реши дали е правилно да минава и дали да дава път на този или онзи...

Ако някой е решил да си търси извинение за неучастие - това е много разбираемо поведение за България - извинения бол. При нас поведението на оправдание е толкова широко възприето, че чак хората не се замислят върху това и не си дават сметка, че е видимо и повтаряемо, че мотивите им са разпознаваеми и поради това са безтегловни.
Но тези, които искате да участвате, нека да бъдем малко по-серизони в отношетието си към форумната администрация, да не правим лов на вещици още на третия ден и да си дадем сметка, че е голям късмет това, което се случва.
Да не мислите, че всеки ден група професионалисти се решават да направят нещо даром? Я ми дайте един пример, че аз не се сещам...

Който не  харесва нещо СЕГА, да казва как да го оправим.
Който има идея за устав - да я споделя.
+1

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Асенка, много добре знаеш, че всички с интерес четем мненията ти, светкал си ни и ни светкаш за много работи, но нещо започна да се вземаш прекалено насериозно.

Додо - неандерталец??? Предложи начин на модериране, защото мнозинството от хората искат такова. Това, че си вътре в борсите и финансите, не значи, че Додо е неандерталец и "сив". Утре други ден може да загубиш, а Додо да си праска ИТ поръчките, живота се променя. Така, че хайде по-полекичка, че ще вземеш да се спънеш някъде.

Аз ако съм на мястото на Додо бих ти казал, че ще се изпълни желанието на мнозинството, на теб като не ти харесва, си пиши в инвестора или в имоти.нет Казвам, ако бях на негово място и бях вложил неговия труд за изграждане на този форум.

Get down to earth dude
I say what I do and do what I say.

vlado.b

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 102
 • Карма: +18/-11
 • Респект: +6
  • Профил
Модериране,да,но по определени правила.Предлагам да има малко на брой и ясно формулирани правила написани на видно място във форума.Против триенето съм.Намирам за уместно това което предлагат nearvana и dimitar, или намаляване на шрифта или скриване с предупредителен надпис и възможност за прочит.И то модериране само за обиди и псувни защото иначе лесно се минава границата и се започва едно бясно местене на теми заради малко спам.Едва ли има някой във форума ,дори и модераторите,че и админа който да може да се похвали ,че никога не е писал извън дадена тема.
Аз съм един от тези на които им „пречеше музиката“в темата на Goro но въпреки всичко не одобрявам разделянето на темата,ние вече цивилизовано се бяхме разбрали.Друг е въпроса ако Muza ни беше теглила една(Чак ми звучи нелепо като го пиша :).) и беше продължила с клипвете ,тогава модераторите трябваше да се намесят и то скривайки псувнята на Muza (извинявай Muza после иди ,че обяснявай,че нямаш сестра :) :).)а не махайки клиповете и,това ,че аз не искам клипове в темата не значи ,че тя не трябва да пуска такива :).
Е дано е станала ясна позицията ми.И честит празник на всички,че май всички сме деца. *beer* *drink1* *drink6* *drink11*

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Асенка, бягам, че имам годишнина от сватбата. Ти си помисли дали искаш да ти ги изтрия, ако мога довечера късно да вляза, ще уважа това твое желание, ако не - утре. Никога не съм си представял, че ще трия твои постове, но ако държиш, ще го направя.

От мен едно голямо благодарско, за всичко, което съм прочел от теб, с изключение на предпоследният ти пост.

Успехи!
I say what I do and do what I say.

Muza

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 4525
 • Карма: +217/-26
 • Респект: +1501
  • Профил

Макар че, не си падам по изключенията, предлагам компромисен вариант.

Двете теми-къщи да не се модерират. Освен, по искане на авторите им.

Надявам се, че каквото и да става там, няма да се пренесе в другите теми.

Не може всичко, във всеки един момент да бъде "на кантар", нито можем всичко да предвидим.

Можем, да го оптимизираме. Възникналите проблеми (такива винаги ще има) ще решаваме в последствие.

Само предлагам, да не ме биете...  :-\  :D *drink11*

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Очевидно някои хора не търпят обществено обсъждане, защото са свикнали да са последна инстанция. Обикновено същите страдат, когато се сгромолясят, защото се оказва, че пиедестала, на който са стъпили е от екструдиран полистирол.

По принцип съм на мнението на koganev. Обаче това което е написал е приложимо в специализиран форум, където въпросителните са излишни и са събрани професионалисти.

Нашият е доста по-общ и критериите са размити, затова и модераторските действия трябва да са доста по-умерени.

Ето тук сега има обсъждане. Има и гласуване (като основният въпрос е да се модерира или не). После ще обсъдим как точно и всичко ще е наред. Но след това когато се появи някой болен, трябва да се действа както е прието, преди заразата да се е разпространила.

Обаче не мисля, че всички трябва да се съобразяваме с алогичността на 1-2, които се мислят за повече от останалите, които очевидно след като кажат А, не могат да се отметнат, било то и грешно. Вчерашният ден е показателен, как само един човек може да е причина за посока надолу. Ако са 2-3 лудницата е пълна.

От друга страна форумът е доста гъвкав и позволява задаване на правила по раздели. Може да има категория "Индивидуалисти" където всеки индивид, който не понася обществените отношения и налагащото се съобразяване с околните, да си има по един раздел, където да си модерира и преценява сам. Така ще имат поле за изява според техните разбирания. Така ще им се удовлетвори и силното его. Ще има и място за всеки.

*drink6*

iaross

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 56
 • Карма: +7/-16
 • Респект: -5
  • Профил
Къде се покри, Scyther, няма ли да дадеш мнението си като генератор на идеята за форума и може би собственик? Това което се случва прилича на черна П.Р. кампания на внедрени къртици от имоти.нет. Додо2 "безвъзмездно" и чистосърдечно ли предложи помоща си? Сценария да не е: дразним продуктивните членове на форума местейки теми, триейки и уж организирайки форума докато те не запищят и си тръгнат и така го лишат от съдържание? И ако искате наистина форума да е свободна трибуна, защо не оставихте активното модериране за крайни форми на простащина и лични нападки? Защо нямахте търпение към Собственик 31, защо го осъдихте без дори да се е проявил или да има оплакване. Е ако това е била целта, успяхте. Без Горо, Асен, Начев, Маранди и въобще хора с ярка индивидуалност и гледна точка, форума ще се превърне в бледа сянка на имоти.нет. Бледа, защото го няма дори Пунди. Тоест край с форума. С извинение към труда на хората които ще спомена, поздравленията и новинарски изрезки са по скоро приятна добавка от колкото градивен пълнеж.


srs

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 17
 • Карма: +4/-1
 • Респект: +2
  • Профил
Ами направете раздел или тема: Без модератори и готово.Там няма да се пипа от никой, а всеки ще си пише където иска. Нали това е демокрация.

Imotenbalon

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 187
 • Карма: +36/-5
 • Респект: +18
  • Профил
Ами направете раздел или тема: Без модератори и готово.Там няма да се пипа от никой, а всеки ще си пише където иска. Нали това е демокрация.
+1
 раздела  Дъра-Бъра да не се модерира и ако Асен е съгласен да се премести неговата тема там .