Автор Тема: Какво става в Гърция или За политиката и икономиката  (Прочетена 1220648 пъти)

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Хайде сега да извадим осигуровките...

В най-лошия случай - вадиш 25%.
Предполагам, че реалните чисти минимални ще отидат на около това ниво (това все пак е предложението на работодателите, а не окончателната договорка).
И както досега имаше хора работещи под минималните заплати, така и занапред ще има. Повече, като се има предвид, че основното в рИформите е унищожаването на трудовото законодателство. В статията смятат, че средното намаляване на доходите спрямо 2009г. ще е 11%...
Но не това е същественото, а перспективата.
Четох снощи програмното изказване на новия министър на икономиката.
Ами това са дивотии!
Ей тука - за който се интересува.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63681720

Проглушиха ушите на света за големите, незаслужено нараснали доходи на гърка.
Как стоят нещата, за което знам със сигурност - строителството.
1991г. - курс към долара под 155
- неквалифициран труд - 5000 дрх. дневно  - 32+ долара
- бензин - 90 дрх -  0,6 долара
С 5000 дрх. се купуваха
- две големи торби с дребни сладки, шоколади и подаръци
- луксозно издание на Оксфорд с 500 стр.  и формат между А3 и А4
2012г.
- неквалифициран труд - 30-35 евро дневно
- бензин - 1,7 е.
- една торбичка с дребни сладки, шоколади и подаръци
- при книгите - за малко по-малко
 купуваш учебник по математика с тънки корици

Поне за още два бранша, които долу горе знам - нещата стоят по същия начин.




До началото на 80-те години, когато Гърция влиза в ЕС, може да се каже, че жизнения стандарт на Балканите, с изключение на албанци и донякъде румънци е приблизително равен.
За нашата изключително манипулирана публика трябва да се отбележи, че гърците и тогава в повечето сектори на икономиката произвеждат почти двойно повече продукция в стоково изражение на глава от населението.
Как се развиха нещата впоследствие - знаем!


Снощи барбата беше постнал един линк с френските минимални заплати при 35 часова работна седмица. После, сигурно го досрамя, го изтри.
Големия мит днес се нарича производителност!
Окичен с какви ли не словоблудствия - тук коментирахме синергията - сама по себе си съществуваща, но по скоро следствие отколкото причина.
Истинските проблеми са от съвсем друго естество. Основен проблем е
международното разделение на труда!
Приказките за свободен пазар са за наивници. Такъв няма.
На вътрешно европейско равнище - хич го няма - бяха стигнали до определяне формите на краставиците.
Има силно урегулирани отношения в полза на по-силните и буквално монополни структури (Примерно, преди 100 години в Европа има над 100 производители на автомобили. Днес?). Липсва обща европейска държава и се узурпира евро-политиката от немците и от монополите.
Подобно развитие неминуемо води до крах. Самоизяждането започва от периферията.

В ход е дезорганизирането на последната запазила се балканска държава.
Ще успеят ли гърците да обърнат този ход или ще се смени ли европейската политика?
Хрумна ми една аналогия със средните векове и по-скоро 12-15 век.
Кръстоносните походи, превърнали се през 1204 в обикновено плячкаджийство дават решителния тласък за последвалия упадък. За по-малко от 100 години след края на последната българска държава изчезва и последната гръцка (Няколкото останали или придобили впоследствие полу-автономия района в континентална и островна Гърция само разнообразяват пейзажа.). Основен, господстващ фактор в европейската  политика за повече от два века става високата порта.
Без Балканите, Иберия люшкаща се между несигурното си европейско бъдеще и испаноезичния свят и Англия разкрачена, останалата Оупа ще е само третостепенен играч в света на Азия и Америка.
Историята се повтаряла като фарс.

п.п.
Горното не е прогноза, нито плод на усилени мурджо-научни анализи.  ;)
Само хрумвания.

marandi

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 865
  • Карма: +51/-15
  • Респект: -124
    • Профил
    • http://marandi.blog.bg

Най-обичам бабешкия въпрос "кой си ти, че...". Май още един мит рухна току що? Просто те моля, престани да пишеш глупости за компютри, мрежи и google, защото не мога да не се смея. Да знаеш, че ако спра да ти отговарям си игнориран, че вчера държеше да ти отговарям за 30 секунди и ако не отговоря, го приемаше за потвърждение на глупостите си.  *heart*

Додич ( приятелю ),

за последнен път се обяснявам за решението ми, защото го заслужаваш.

Моя милост е прост инженер ( демек техничар ) и то в кораби ( 2-рото най-сложно инженерно съоръжение в света, като сме обучавани и в части/дялове и за самолети, т.е. най-сложното съоръжение в света.

Обикновено, когато някой има проблем и реши да ме потърси, отивам, изслушвам го, задавам няколко въпроса от типа: Каква цел се гони? За колко време да се постигне? Какъв бюджет е предвиден за това нещо? Каква да бъде рентабилността и за колко време да се изплати?

После казвам, ще ми трябват няколко дни да проуча нещата и ще върна учтив отговор мога ли да помогна и колко ще струва или не мога.

П.П. По принцип, доколкото си спомням ние никога не сме работили с теб? Как прецени аз какво разбирам от компютри, мрежи и гугъл.

Тъпата статистика показва, че твоя проект го няма в топ 100 на гъгул, а после се отказах да проверявам, защото не ми се търси до хиляда деветстотин и голямата зима/страница на гугъл, където вероятно си.

2 от проектите, които ти излизат на първа страница, ако човек напише думата "имоти" ти казах, че са през мои контакти, а не че съм ги правил аз лично, но познавам хората, защото са мои кадри навремето, които съм обучавал.

П.П.П. Още по-смешно ми става с дефиниции от типа "по вашия край". Хипотетично питам, според теб възможно ли е някой да има няколко фирми? Възможно ли е да не са само със седалище "по нашия край", както си се изразил. Възможно ли е да има някой и фирми, извън БГ?

Щот' в момента ще закривам едно дружество, което е с варненско седалище от 1996 г. с изрядна репутация и без стотинка задължение към хазната, нищо че е пререгистрирано.

Та, ще те помоля като не си работил с някого да не ми говориш по "нашия" край как било  *girl*
----------------------------------------------------
По "вашия" край го видяхме как е. И това, че проекта ти се оценява на 2600 долара, аз не бих го купил и за 1$, защото има една думичка репутация и вече не съм убеден във вашата.

До 6 месеца казах като ми излезеш на първа страница в гугъл при думата "имоти" ( както ти ме базика за "анализ" ), ще ти се извиня публично и ще дойда с бутилка питие по твой избор, само да е до среден клас, щот' не съм заможен, демек до 100 кинта.

Ако не го направиш това, приятелю явно не си ти човекът, който да казва на някого той какво разбира или не разбира и яко си се объркАл.

С най-добри пожелания и нищо лично! ( че си ви чета - спокич )  *drinks*


marandi

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 865
  • Карма: +51/-15
  • Респект: -124
    • Профил
    • http://marandi.blog.bg
Ъъ ... рутинно установявам за поредното предложение от типа ........., но ще ти го пусна, понеже е публично, иначе никога не коментирам клиентите си по кръчмите, както ме изкара:

from International Herald Tribune
11:05
Mr. Marandi,
We are interested in articles focusing on Bulgaria written by you. If you are interested, send an e-mail to editorial@nytimes.com

http://marandi.blog.bg/biznes/2012/05/26/iv-bylgarska-imperiia-chast-vtora.959300

П.П. Та, коригирах се от забележката на бебе Скити, че съм груб и безпардонен и по-внимателен от това не мога да бъда. Просто нямам време да се обяснявам и той ( бебе Скити ) да ми прости. Съжалявам, че съм оставил подобно впечатление в него.

Идеални няма, аз пък най-малко съм такъв - алкохолик, курвар и т.н., както сте ме описали. Прави сте, само дет' никога не сме виждали!  *drink9*

Временно приоритетите ми се промениха и в момента фокус БГ и българите в чужбина, въртя на убийствени обороти, понеже ЕС влиза в рецесия пак, за което съм писал, че ще се случи и това ще удари по нашата крехка икономика. Разработвам мерките за растеж и то 2-5 години.

Но аз си измислиям, както ще каже Доди-ча. Бъдете здрави и успех!

П.П. Ъъ .. пропуснах, към сладко бебе Скити - За империята!  *drinks*
« Последна редакция: 08 Юли, 2012, 14:08:41 от marandi »

dodo2

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3737
  • Карма: +191/-16
  • Респект: +310
    • Профил
На тебе колко пъти да ти казвам, че това тук не е никакъв "проект", нито някой се занимава с google и т.н. Върни се в самото начало, да видиш с какво започнах относно SEO-торите, само го доказваш. При това прави впечатление на доста души, но според теб те само те обиждат, защото са много лоши. Нищо лично, да не ми се фръцнеш пак.
 *drink6*

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
... И без никакъв анализ си помислих за закона за скачените съдове. Приложен към икономиката, финансите, историята ...
Имаше разни затворени кранчета по тръбите, сега се отварят. Това обяснява доста явления сега.
Аналогията е интересна. Но кранчетата се отварят избирателно. И само за да се приватизират.
Когато се премахнат регулаторните функции на държавата ги заместват регулаторните функции на частни лица и структури. В крайни случаи - на мутри. Това не е явление от днес, а откакто има човешка история.



Жоро, какви са настроенията на хората към това правителство? СИРИЗА кротнаха ли се? Според теб колко ще го бъде правителството?
Рано е още за коментар Скитъре, но...
Самарас обяви, че скоростно ще приватизира.
Ципрас му отвърна, че които си сложат подписите под приватизационни договори ще влезнат в затвора, а които купят на безценица възползвайки се от сегашната ситуация на държавата ще си загубят парите.  ;)

Аз ще припомня, че Гърция няма кой знае какво за приватизация освен обществените комунални системи: вода, ток, газ...

Долното са три коментара под статии. Умишлено съм избрал коментари срещу заявената от правителството програма - имаща малко общо с предизборната му. И доколкото не очаквам Оупа да позволи реализирането на предизборната самаркова програма, а е и невъзможна, смятам че СИРИЗА ще нараства във и вън от парламента.



Гръцкият народ не ги избра за да ликвидират обществената собственост и земя. Гласува за предоговарянето (на меморандума бел. моя). Когато започнат движения скрити (до момента) от народа, със друга програма и под натиска на средствата за масова информация за драхмата, логично е да видят насреща си унищожителното мнозинство на гръцките граждани.


Гръцкия народ беше насилен нагло и безсрамно подведен от местните слуги на SIEMENS и на г-жа Меркел. Внушиха му, че доколкото ги избере, е сигурно съгласието на немските им Патрони за охлабване на механизма за принудително обедняване наречен меморандум.
Накрая (оказа се) че никакво съгласие не са получили, подиграха се нагло на гръцкия народ. Сега се опитват със същите заплахи (от крах) да го накарат да приеме без протести превръщането на страната в гладен роб на Германо-Европейското чудовище.
Това което трябва да разберат и ще го разберат бавно или бързо всички, е че тевтонският звяр няма ПРЕДЕЛИ и МЯРКА.
Не стои въпроса кой ще е водача на новата гръцка съпротива, а кога ще започне и верният отговор е МИНАЛАТА ГОДИНА.
Υ.Γ.1 съпротивата не могат да я поведат лидерите, които ПОДПИСАХА, както военното ръководство на Англия не можеше да бъде оглавявано от Чембърлейн, който подписа в Мюнхен, а от Чърчил.
Υ.Γ.2 Исторически, тевтонският звяр няма насищане. Сдъвква всичко и не прощава на меки души. Едно нещо разбира - съпротивата и око за око.


Логиката на продажба на губещи и не само обществени предприятия - при това монополни - на някои "зевзеци", с аргумента, че товарели данъкоплатеца гражданин, прилича на логиката на собственика на автомобил оставил го с разстроен карбуратор да му изпразва джоба и като решение изнамерил продажбата на автомобила на безценица...

dodo2

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3737
  • Карма: +191/-16
  • Респект: +310
    • Профил
Сосиете Женерал се изтегля от Гърция

Френската банка Сосиете Женерал проучва стратегически възможности за оттегляне от Гърция, съобщават гръцките медии, като се позовават на Ройтерс и цитирани от БТА. Банката е спряла финансирането на гръцката универсална банка.

Сосиете Женерал притежава дял от въпросната гръцка банка, а неин представител каза, че финансирането й е намалено до нула.

Преди дни стана ясно, че френската банка „Креди агрикол” обмисля да продаде Емпорики банк, където е основен акционер. Емпорики банк има клон и у нас. „Креди агрикол” пък пое контрола над активите на гръцката си дъщерна фирма в Албания, България и Румъния.

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Сосиете Женерал се изтегля от Гърция
...
Много малко информация стига до нас и не мога да си направя никакви изводи.
Гръцките банки уж се рекапитализират с 50 млд. (Половината вече ги дадоха)
Та...
Позакъсали ли са френските банки и продават или им е известно, че Гърция ще бъде хвърлена на кучетата?
Емборики в Гърция става ли изцяло гръцка, за сметка на участието си в балканските си клонове?
За Геники (Универсална - малка банка и струва ми се за нея четох че е без каквито и да е проблеми) се чу че ще я купи гръцката Етники, която пък пострада най-много от подстригването.
Днес четох че гр банкерите са се разпищолили и в Украйна.

п.п.
Въртят ми се в главата едни подозрения относно баш причините за неприязънта на холандци и немци към гръцкия бизнес.

Немците предното десетилетия изкупиха доста гръцки бизнес (примерно телекома) на добри пари, които много трудно ще избият, ако ще да свалят чрез тройката заплатите наполовина, за да максимализират печалбите - НЕ производителността е причината за разрушаването на трудовото законодателство.

Късия Минас продаде на холандците интерамерикан за 2 млд. а сега струвал... 400млн...  ;)

Гръцките корабособственици отказаха да купят немски корита, ЕК глоби гръцките корабостроителници. (Последните бяха с немско участие, което се стопи)

Интересно ми е дали сред получателите на лицензи за проучванията за нефт в гр. икономически води има френски или немски фирми. Май не...

Не, че от това на обикновения грък ще му стане по-леко,
но като тръгнеш на краставичар краставици да продаваш,
резултата не е известен.

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Айде.е.е.е......
Очаквах да е скоро, ама толкова бързо!  *rofl*

Вчера правителството получи вот на доверие.
Днес - първия, заместник министър на труда и при това от НД си подаде оставката!
Мотива: изказан завоалирано в писмото му - правителството се отказало да изпълнява предизборната си програма относно трудовите правоотношения.

п.п.
Прав беше Ципрас, че ще расте ВЪВ и ВЪН от парламента!  *scare*

dodo2

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3737
  • Карма: +191/-16
  • Респект: +310
    • Профил
Тук си прав - тези много подло спечелиха изборите. Най-противното нещо е една партия да рекламира едно, а после да каже "да, ама то друго беше".

Обаче Ципрас е същият - това което дърдореше преди изборите е също неизпълнимо и щеше да има компромиси в обратната посока. Явно при вас политиците взимат пример от нашите.

Сега пък нашите се гласят да вземат пример от вашите и да има бонус за първата партия. Това ще стане ако преди изборите са сигурни, че ще са първи, иначе може да си вкарат автогол :)

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
...
Обаче Ципрас е същият - това което дърдореше преди изборите е също неизпълнимо и щеше да има компромиси в обратната посока. Явно при вас политиците взимат пример от нашите.
...
Ципрас е същия само в смисъл на последователност и характер.
Беше обещал, че партията му ще се съобрази с изборния резултат - а именно, че за него не са гласували само хора с леви убеждения. Т.е. че ще завие донякъдя вдясно.
И го прави.
И трябва да кажа, че е най-логичен от всички.

Не съди за СИРИЗА  по това, което пишат за тях. Слушай какво казват представителите им и самия Ципрас. Аз казвам, че ако изпълнят каквото обещават, те ще се покажат като истински десни, по-десни всички.
Не случайно  ККЕ (комунистическата партия на Гърция) толкова ги плюе, като буржоа и скрит коз на капитала.
Плюят ги от всички цветове на политическия спектър.

Dimitar.

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 406
  • Карма: +32/-5
  • Респект: +49
    • Профил
Споделих с прители слуха за готвените промени в избирателният закон и тяхната реакция беше "ама това не е правилно".
С тези избиратели явно е "правилно", вярна е приказката, че "всеки роб си заслужава господаря".

dodo2

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3737
  • Карма: +191/-16
  • Респект: +310
    • Профил
У нас най ми е любима фразата "и да си подам оставката, какво ще се промени?", визирайки вече свършен факт. Да той няма да се промени, но някой друг може и да направи да не се повтаря. Пресният пример е Фъндъкова с тази фраза, като бе изяден първия дядо. Вярно, че и да си подаде оставката, той няма да възкръсне, ама скоро бе изяден втори дядо. Защо точно тя да си я подава - защото това беше едно от основните и предизборни фантастични обещания, т.е. носи лична отговорност за проблема.

Абсолютно всички осрали се са я казвали тази фраза.

goro за мен е неприемливо такова поведение на завои. Партиите не са от вида "вижте ме колко добър оратор съм и мога да водя народното недоволство. Правя всичко, каквото ми каже народът, даже и челна стойка". Партиите са за да се групират хората по възгледи и ценности и да се придържат към тях. Не би трябвало да може да се "завива", защото някой го харесали по телевизора колко е борбен и той да трябва да си сменя мирогледа, защото бил много отговорен. Иначе тогава в парламента щеше да има само миски и моделки, преминали курс по реторика :)

Та тази подкрепа щеше да се използва от Ципрас за оправдание при неизпълнение на нещата, заради които пък друга част гласуваха за него. Т.е. тук на такива им викат политически проститутки, то целият парламент ни е пълен с тях.

 *drink6*

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
...Явно при вас политиците взимат пример от нашите.

Сега пък нашите се гласят да вземат пример от вашите и да има бонус за първата партия. Това ще стане ако преди изборите са сигурни, че ще са първи, иначе може да си вкарат автогол :)

Смятай какво смятане става. Поръчват се едни социологически проучвания, те пък там едни "верни" данни им дават  ;)...
Обаче има една съществена разлика. Гръцките политици сами си подават оставките, а на нашите Бойко им ги събира. Едното е гражданска позиция, а другото - партийно поръчение.
Е... Ако гледат гърците би следвало да им е известно че се канят да махнат бонуса с премийните депутатски места. Закона е въведен по времето на почти двупартийна система и монархията, уж за да се отстрани възможността на краля да събори правителството, когато управляващото мнозинство е незначително.
Боко да не се гласи за монарх?  *yahoo*


Да ви кажа още нещо интересно, което научих току що по радиото!
Между 1991 и 2008 година отличници в приватизацията в ЕС са били... Кои мислите?...
Гърция и Португалия!!! *rofl*
(То затова нямат какво да продават)
С темп 2 пъти по висок от немския. (Твърдеше един, че немската държава контролира и притежава все още 40% от бизнеса. Като си помисля само че дървената шойблева глава сравняваше гръцката икономика със съветска!!!)
Според Ципра, именно това е довело до сегашната ситуация.
Разбира се, като ги попитаха - принципно ли са срещу приватизацията? - отговора беше, че не е работа на държавата да произвежда макарони.

Дали пък пак не е прав Ципрас, като знаем кои страни закъсаха!

п.п.
Додо,
От завой до завой има разлика.
Ципрас каза че ще се съобрази с протестния вот веднага след първите избори. Той имаше една коалиция от 12 партийки и течения която не вземаше повече от 5%. И изведнъж се оказа втора политическа сила. Думите му бяха, че му е известно, че движението му е подкрепено от хора които не споделят изцяло идейните му убеждения, но са загрижени за ставащото.
Не каза, че ще се откаже от убежденията си, а че няма да ги постави като приоритет и ще се съобрази с интересите на страната. И това беше част от платформата му преди вторите избори.

Додо, в гр. като на религия гледат на идейните си убеждения единствено комунистите!

elissa

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2070
  • Карма: +182/-35
  • Респект: +984
    • Профил
Хайде сега да извадим осигуровките...

В най-лошия случай - вадиш 25%.
Предполагам, че реалните чисти минимални ще отидат на около това ниво (това все пак е предложението на работодателите, а не окончателната договорка).
И както досега имаше хора работещи под минималните заплати, така и занапред ще има. Повече, като се има предвид, че основното в рИформите е унищожаването на трудовото законодателство. В статията смятат, че средното намаляване на доходите спрямо 2009г. ще е 11%...
Но не това е същественото, а перспективата.
Четох снощи програмното изказване на новия министър на икономиката.
Ами това са дивотии!
Ей тука - за който се интересува.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63681720

Проглушиха ушите на света за големите, незаслужено нараснали доходи на гърка.
Как стоят нещата, за което знам със сигурност - строителството.
1991г. - курс към долара под 155
- неквалифициран труд - 5000 дрх. дневно  - 32+ долара
- бензин - 90 дрх -  0,6 долара
С 5000 дрх. се купуваха
- две големи торби с дребни сладки, шоколади и подаръци
- луксозно издание на Оксфорд с 500 стр.  и формат между А3 и А4
2012г.
- неквалифициран труд - 30-35 евро дневно
- бензин - 1,7 е.
- една торбичка с дребни сладки, шоколади и подаръци
- при книгите - за малко по-малко
 купуваш учебник по математика с тънки корици

Поне за още два бранша, които долу горе знам - нещата стоят по същия начин.


Аааа, Жоро, правиш голяма грешка! Моя приятелка работи 7 години в психиатрична клиника, мед. сестра. Основната й заплата е 1150 евра и осигуровките й надминават тези 25% за които говориш по-горе.

За останалото, също съм на друго мнение, особено що касае епохата на драхмата.  Тук съм за първи път през 1992-3 год. Обзалагам се, че много малко българи са живели  по онова време в Атина, та затова и не знаете. Самата аз работех неквалифициран труд, както си го нарекъл, но получавах 10 000 драхми на ден, а минимумът принципно беше 7000 драхми. Работех в игрална зала /малка/ тогава бяха на мода електронните игри с жетони, взимах 0.100 драхми и давах по 1 жетон. Не съм се смазвала - работа за 6 часа дневно. За бензин, не знам не съм имала кола но за 5000 драхми, пълнех хладилника с всички основни продукти. Едно кафе беше 0,25 драхми, фрапе - 0,55. Наемът ми беше 40 000 дрх. за 65 кв. с огромна тераса с тока и водата. Тоест за 6 работни дни си плащах наемите и тоците и останалите ... шапка на тояга. Месечно изкарвах приблизително 180-200 000 дрх. После се записах да следвам, за да си узаконя пребиваването, доста книги и речници ми трябваха, а един речник беше към 30 000 дрх. - АДСКИ скъпи бяха и книгите и учебниците и речниците... Мога да разкажа още за периода на драхмата в който съм била тук 92-2000 г. просто ме мързи да се занимавам,.,., и да се връщам  :-* толкова назад...

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
...
Аааа, Жоро, правиш голяма грешка! Моя приятелка работи 7 години в психиатрична клиника, мед. сестра. Основната й заплата е 1150 евра и осигуровките й надминават тези 25% за които говориш по-горе.

За останалото, също съм на друго мнение, особено що касае епохата на драхмата.  Тук съм за първи път през 1992-3 год. Обзалагам се, че много малко българи са живели  по онова време в Атина, та затова и не знаете. Самата аз работех неквалифициран труд, както си го нарекъл, но получавах 10 000 драхми на ден, а минимумът принципно беше 7000 драхми.
...

Скъпа, правя грешка, но не в посоката в която ти си мислиш. Когато написах 25% имах предвид онази част от общата осигуровка 100%, която плаща  работника. Мисля, че излизаше 26+. Останалите до 100% се плащат от работодателя.
Цялата - общата- осигуровка пък се изчислява върху чистите доходи и започва от около 35% върху тях, като за някои професии, може да стигне и до 70-80%.
Пред мен е "Наръчник на работодателя", от книжките на ИКА (социално-осигурителната каса). Без да търся точните проценти за отделните професии (те и ги няма в него) един пример от стр.12 за месец март 91г.
Доходи - 300 000
Осигурителни вноски - 111 300 (което май е около 35%)
Но само 26+% от тях се удържат от осигурения! Т.е. около 30 000, което като % от общите доходи е под 10%


В Атина е напълно възможно минималния надник пред 92-93 година да е бил 7000 дрх. По принцип там се вземаха по-добри пари. Да речем в строителството, надниците винаги са били с около 10-15%  по високи и ... единствено атиняните прилагаха 7 часов работен ден за тежките професии както е по закон, всички останали бяха на 8.
Но все пак. Когато казвам 5000 дрх. аз говоря не за 92-3 а за 91 година. И това има значение, тогава драхмата всяка година се обезценяваше и се индексираха догонващо заплатите.
1991 - минималната надница в строителството беше около 32 долара (Солун, Халкидики)
2012 - минималната надница в строителството е около 30-35 евро
1991 - един дюнер кебап беше 0,7 долара
2012 - от 1,8 евро нагоре.

И с кафето си се объркала неволно  25, а не 0,25 дрх.   :D
Речниците наистина бяха безбожно скъпи. Както и книгите като цяло, но аз наистина купих два луксозни тома по 5000дрх. Май имах късмет.

Както и да е.
Идеята ми беше да нарисувам пред съфорумниците реалната картина в Гърция за да се разбере, че преди еврото нещата за работещите в Гърция бяха далеч по добре, и че последните 20 години номиналните и реалните им доходи падат, а не както се твърди от диванетата и пропагандата в медиите.
Твоите примери го доказват дори още по добре, а едва ли имаме интерес и аз и ти да лъжем съфорумците.

Приватизацията в Гърция започва началото на 90-те години и заедно с нея започва рязко да нараства и държавния дълг.
И как няма да нараства!
Гърците имаха добре организирани синдикати, които не позволиха срутване на доходите, (както в бг. например), въпреки, че също обедняха.
Държавата пък - лишена от печалбите на собствените си предприятия - задлъжня.
И стигнахме...
2012 година Гърция да е най-частната и най-задлъжнялата държава в Европа,
кака да и предписва още приватизация,
а разни неуки диванета да обясняват кризата със "социализма" в Гърция!


Да дам още един пример за това, докъде ни доведе пазарния фундаментализъм - неолайнярството в цялата му прелест!

През 80-те години, в две различни обществено-политически системи, България и Гърция, всеки работещ можеше с труд да си купи или построи жилище.

В началото на ХХІ век, това не е възможно нито за средния български, нито за средния гръцки работещ!

На неолайнярските апологети, които твърдят че последното е нормално и не е нормално всеки да има собствено жилище да припомня -  по нашите географски ширини, включително и през турско, бащинията е закон и всяко поколение строи дом.