Автор Тема: Какво става в Гърция или За политиката и икономиката  (Прочетена 1218410 пъти)

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
И...
За да не сме голословни за фактите,
които понякога дори нашата преса засяга
малко за размисъл.

Големият лихвен скандал избухна без да се намери един немски вестник да покаже среден пръст на бумкерите, като средния пръст размахван срещу цял народ!

В Галия е възможно: Лагард и Саркози са разследвани за корупция

Нещо подобно едва ли е възможно за Германия...
Печатът ще цъфти в триъгълника Борисов-Бранденбург-Бурунди
въпреки оптимистичния извод на Терзиев:
Цитат
Разбира се, в днешна Германия няма мракобесие, но самото съществуване на заплахата от затвор е достатъчно предупреждение, за да се задействат рефлексите на автоцензурата

Засега...


...и друг път съм го казвал, обърни кака и ще видиш Борисов. Ако има разлики, те са в полза на последния!
Два продукта на късния соц, мимикрирали в демократи, в главите на които шаблоните на първичното мислене са много по напластени, отколкото в главите на по младите наши форумни съвременници.


п.п.
http://www.reduta.bg/?p=3353

Умно момиче Scyther-е.
Като очарователните наши форумни момичета-скъпернички... на виртуални целувки!
Щедри да те изгорят и да те удавят!  ;)

global

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 929
  • Карма: +42/-3
  • Респект: +155
    • Профил

..
http://www.reduta.bg/?p=3353

Умно момиче Scyther-е.
Като очарователните наши форумни момичета-скъпернички... на виртуални целувки!
Щедри да те изгорят и да те удавят!  ;)
[/quote]

А-ха, разбрах от где си заимствал, Горо.  :)( Да сравняваш оборота на Форд с БВП на Турция.) От Седларска... Че оценяш, че е умна, може и да е умна. ( В смисъл не може да се мери с нас - форумните дами, но пък като литературни възможности - може!)

Според мен есето й е пълно с двусмислици и вътрешни противоречия.

Първоначално прави опит да формулира що е то „демокрация”. Цитира Аристотел, от което пък стана ясно, че никога светът не се е раздвал на народовластие.

По-нататък, смесва политическата власт с успешността на икономиката и допуска такива цитати от в. „Франкфуртер Рандшау”, от които свят да ти се завие, като например: „Почти със завист гледаме сега към Китай, където взаимодействието на една авторитарна държава с направляван капитализъм функционира очевидно много по-добре.  Авторитарното упражняване на властта в Китай е предпочитано пред демократичните принципи, причината е ясна – то е по-успешно”.

Въобще не си задава въпроса за кого е по-успешно...Е, това са трудни въпроси....

Това, обаче не й пречи да гради словослагачеството си по темата „Краят на демокрацията”. (Т.е. на нещо, което никога не е съществувало...)
След това стига до други форми на управление, като например меритокрацията ( интересна форма) и това, което още няма име, а именнно съчетанието на социализъм и капитализъм в Китай.
Като рекапитулация стига до извода, че демокрацията ( която изведнъж е започнала да съществува)  нямало толкова лесно да се даде. Дава примери в Америка, където някои "кръжочета" от 15 до 500 души участници, ще разискват проблемите на управлението, властта и икономиката, чрез което краят на демокрацията е отложен за  близките столетия...
Мани! Въздух под налягане!
Хубавото при нея е, че работи с факти. Но ги смесва с много предположения. ( Като например, щом хората са американци, са много практични!) Но много трудно ги подрежда в някаква издържана форма, която да не буди въпроси...
Егати, и критиката й направих.
Ама, така е Горо. Щом я поставяш на една нога с нас, така ще е... *ireful*



goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
 :D
...
Егати, и критиката й направих.
Ама, така е Горо. Щом я поставяш на една нога с нас, така ще е... *ireful*
Много ревнива!   *scare*

п.п.
Не знам дали съм взаимствал за оборота - не съм сигурен. Струва ми се, чух! Което ме навежда на мисълта, че всички сме (и гръцкито радио по което го чух) взаимствали от един и същ източник.
Отдавна съм си правил подобни сравнения - между финансовата мощ на съвременните корпорации и малките държави - очевАдно е.
Както и да е!
Случаят ме подсеща за още нещо забележително.
Удивителния синхрон с който в две различни държави се предприемат едни и същи политики и то често от противоположни идеологически и политически следовници.
На пръв поглед - нищо чудно - все членове на ЕС.
Но се чудя!  ;)

marandi

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 865
  • Карма: +51/-15
  • Респект: -124
    • Профил
    • http://marandi.blog.bg
Спокойно,

в 2009 г. съм дал прогнозата, че до 5 години България ще издуха Гърция като "тапет". Остават още 2 години - дотогава Жорката нека колоритно споделя възжделенията си за "уникалните" и неповторими "елини".

Вече нямам желание въобще да му пиша по поредните шльокавици, дет' си мисли, че някой ще клъвне.

П.П. Тия наш'те ме нервят, щот' съм им писал в блог-чето за готовност за блокаж на гръцката граница и нещо се ослушват. Ще им го изцепя още 1 път, още по-звучно в следваща статия. Учудващо премиера на Обединеното кралство ми повтори думите след месец и нещо, че Англия ще блокира границите за гърците.

Представям си какъв му е екипа от анализатори на британския премиер, та ще "заостря" пак вниманието на наш'те.

Ай, за империята, както дума бебе Скити  *drinks*


Давай, marandi! Натискай там, къде требе, че се намъчих толкоз десетилетия. Две години ще устискам някак.
Ай, за империята! *drinks*


Давам, давам .....  *girl*
----------------------------------------------
Само чакам кат' ми изчезне за 1 седмица дадена статия като най-четена в бизнес категория и въобще в блог.бг и им "сипвам" следващата, щот' там може само 1 седмица да си топ 1 в категория, после те махат - хихи

България 2012-2032 - Невидима заплаха?!

http://marandi.blog.bg/biznes/2012/07/17/.980121   
----------------------------------------------
Ай, за Империята  *drinks*

global

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 929
  • Карма: +42/-3
  • Респект: +155
    • Профил

Отдавна съм си правил подобни сравнения - между финансовата мощ на съвременните корпорации и малките държави - очевАдно е.


Ба-а, да не би Турция да е малка държава? Само 75 млн. души население.. *girl*

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Скитъре,
Някои от тези линкове по горе имат за източник fimes.gr - буквално слухове.ком  :)
И понеже често слуховете са по-верни от изявленията на разни политически фигуранти и правителствени лица, моя милост се доверява на свидетелствата на обикновени граждани и най-вече на собствените си очи.


За неплащането на данъци в Гърция
В Гърция във връзка с данъчното облагане съществуват така наречените "текмирия" - разбирай условни доходи. Например, ако имаш кола за 20000е, данъчните ти пресмятат, че за поддръжката и употребата и са ти били нужни - да речем - 5000. По същия начин ти смятат колко са били нужни и за собственото ти оцеляване, за поддръжката на дома ти и т.н. Ако крайната сума която се получи е по ниска от декларираните ти доходи, разликата се добавя и плащаш данъци по резултата.
Текмирията бяха посмекчени последното десетилетие - можеше да речем да си купиш автомобил 1400 кубика, без да те нарочат данъчните - но с идването на тройката бяха възстановени в цялата им мощ и прелест, че и отгоре.

Това по долу е писмото на един критянин до данъчната служба по повод наложените му данъци - 500+е, който вероятно имайки предвид зачестилите самоубийства в Гърция по икономически причини, заявил, че пред самоубиец, предпочитал да стане убиец.


--------------------------------------------------------------------------------------------------
НАПОМНЯНЕ ДЕКЛАРАЦИЯ

ДА Министерството на финансите, данъчна служба Ιεράπετρας
От данъкоплатеца, гражданин Αρετούλη Γ. Νικολάου, живеещ в район Ρίζας, община Ιεράπετρας.


В данъчното известие, което сте ми изпратили, сте ми "прикачили" условен (текмирия) доход от 8.863 ευρώ, сума която не съм виждал, нито съм пожелавал да имам.

1. За жилището ми, с данъчна оценка 13.653,68 ευρώ (ΕΤΑΚ 10.8.2010), намиращо се в махалата Πανακιανά на район Ρίζας община Ιεράπετρας, даже не електрифицирано, се счита че е необходим условен доход от 4.080 ευρώ, около 1/3 от стойността му, в момента в който много по хубави къщи могат да се намерят в района ни с месечен наем от само 150 ευρώ (1.800/годишно).

2. Условния доход за издръжката ми сте го изчислили на 3.000 ευρώ. За ваше съжаление, и по причина анти-потребителската ми и екологична идеология и начина на живот, който сме избрали от 1995 аз и съпругата ми (2-ма души), оцеляхме със само 2.126,5 ευρώ за една цяла година, включвайки и разходите за бензин на автомобила ми, който ползвам главно в селските си работи. Искате ми значи за данъци 1/4 от годишните ми средства за оцеляване!!!

3. Що се касае до колата ми, модел '91 кубици 750 κ.εκ., с разходи за застраховка и данъци годишно 300 ευρώ и поддръжка от мен лично (като бивш машинен инженер), считате за условен доход 2.000 ευρώ.

След гореизложеното и позовавайки се на последния член на Конституцията*, ви заявявам следното:

α) Вместо да не ям три (3) месеца и да ви платя данъка който искате, смятам да не ви платя нито едно ευρώ.
β) Изправен пред избора да стана самоубиец или убиец, предпочитам да стана убиец.
γ) Ако не е станала някаква грешка с данъчното известие което сте ми пратили, то тогава сте некадърници, мошеници и крадци.

7.7.2012
Без каквото и да е уважение:
Ν. Αρετούλης

--------------------------------------------------------------------------------
Демокрацията (не) минава през стомаха.


* - Последният член 120 на гръцката конституция
1. Тази конституция беше гласувана ... ....
2. Почитането на Конституцията и на законите които са съгласни (конституционни) с нея и предаността на Родината и Демокрацията е основно задължение на всички Елини.
3. Узурпирането, по какъвто и да е начин на народния суверенитет и властите които произтичат от него се преследват веднага след възстановяване на законната власт, от тогава започва да тече срока за давност по това престъпление.
4. Опазването на Конституцията се осланя на патриотизма на Елините, които имат право и са длъжни да се опълчат с всяко средство срещу всеки, който опита да я отмени със сила.




п.п.
Нашият общ приятел, Начев, а и много тук, считат изглежда, като своя патрон, кака, че съществува такова животно като "колективна" отговорност и затова всички гърци трябва да платят греховете на шепа международни, финансови разбойници, било то гърци, немци, патагонци, правителствени представители или филантропи-неолайняри...
На мен ми се ще да му припомня, че дори за престъпната ВСВ бяха осъдени едва една дузина немски негодници, въпреки ентусиазираното участия на целия райх!
Начев  ???
 :)

marandi

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 865
  • Карма: +51/-15
  • Респект: -124
    • Профил
    • http://marandi.blog.bg
Жорка, готин си браточка! ( даже невероятен )
 *girl*

Мога само да мечтая да се доближа на частица от твоя професионализъм.

П.П. Нищо лично, ама на международни пазари някога "денсил" ли си? Т.е. според тИбя пука ли им на пазарите за Гърция ( може да сложиш и България, ако те "топли" ).

Все още не мога да те схвана, а уж някога бях схватливо момче ( Олимпиади по математика след 4-ти кръг ( демек нестандартни задачи и т.н./международни и т.н. ). Просто не искам да ставам семпъл кат' Барби-ту, дет' ми върви с едно СВ-и напред. Т.е. няма никакво значение моя милост какви сертификати ( международни ) има, че ще стана смешен кат' Барби.

Демек, може ли да дадеш прогноа за 2014 г. ( примерно ) или още 2 години ще те чета, че целият "свят" е против Гърция?

Поздрави!  *drink9* *drink9* *drink9*
« Последна редакция: 20 Юли, 2012, 00:13:42 от marandi »

OwnerBG

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 694
  • Карма: +62/-62
  • Респект: +53
    • Профил
    • Списание за хората, имотите и проблемите
Скитъре,
Някои от тези линкове по горе имат за източник fimes.gr - буквално слухове.ком  :)
И понеже често слуховете са по-верни от изявленията на разни политически фигуранти и правителствени лица, моя милост се доверява на свидетелствата на обикновени граждани и най-вече на собствените си очи.


За неплащането на данъци в Гърция
В Гърция във връзка с данъчното облагане съществуват така наречените "текмирия" - разбирай условни доходи. Например, ако имаш кола за 20000е, данъчните ти пресмятат, че за поддръжката и употребата и са ти били нужни - да речем - 5000. По същия начин ти смятат колко са били нужни и за собственото ти оцеляване, за поддръжката на дома ти и т.н. Ако крайната сума която се получи е по ниска от декларираните ти доходи, разликата се добавя и плащаш данъци по резултата.
Текмирията бяха посмекчени последното десетилетие - можеше да речем да си купиш автомобил 1400 кубика, без да те нарочат данъчните - но с идването на тройката бяха възстановени в цялата им мощ и прелест, че и отгоре.

Това по долу е писмото на един критянин до данъчната служба по повод наложените му данъци - 500+е, който вероятно имайки предвид зачестилите самоубийства в Гърция по икономически причини, заявил, че пред самоубиец, предпочитал да стане убиец.


--------------------------------------------------------------------------------------------------
НАПОМНЯНЕ ДЕКЛАРАЦИЯ

ДА Министерството на финансите, данъчна служба Ιεράπετρας
От данъкоплатеца, гражданин Αρετούλη Γ. Νικολάου, живеещ в район Ρίζας, община Ιεράπετρας.


В данъчното известие, което сте ми изпратили, сте ми "прикачили" условен (текмирия) доход от 8.863 ευρώ, сума която не съм виждал, нито съм пожелавал да имам.

1. За жилището ми, с данъчна оценка 13.653,68 ευρώ (ΕΤΑΚ 10.8.2010), намиращо се в махалата Πανακιανά на район Ρίζας община Ιεράπετρας, даже не електрифицирано, се счита че е необходим условен доход от 4.080 ευρώ, около 1/3 от стойността му, в момента в който много по хубави къщи могат да се намерят в района ни с месечен наем от само 150 ευρώ (1.800/годишно).

2. Условния доход за издръжката ми сте го изчислили на 3.000 ευρώ. За ваше съжаление, и по причина анти-потребителската ми и екологична идеология и начина на живот, който сме избрали от 1995 аз и съпругата ми (2-ма души), оцеляхме със само 2.126,5 ευρώ за една цяла година, включвайки и разходите за бензин на автомобила ми, който ползвам главно в селските си работи. Искате ми значи за данъци 1/4 от годишните ми средства за оцеляване!!!

3. Що се касае до колата ми, модел '91 кубици 750 κ.εκ., с разходи за застраховка и данъци годишно 300 ευρώ и поддръжка от мен лично (като бивш машинен инженер), считате за условен доход 2.000 ευρώ.

След гореизложеното и позовавайки се на последния член на Конституцията*, ви заявявам следното:

α) Вместо да не ям три (3) месеца и да ви платя данъка който искате, смятам да не ви платя нито едно ευρώ.
β) Изправен пред избора да стана самоубиец или убиец, предпочитам да стана убиец.
γ) Ако не е станала някаква грешка с данъчното известие което сте ми пратили, то тогава сте некадърници, мошеници и крадци.

7.7.2012
Без каквото и да е уважение:
Ν. Αρετούλης

--------------------------------------------------------------------------------
Демокрацията (не) минава през стомаха.


* - Последният член 120 на гръцката конституция
1. Тази конституция беше гласувана ... ....
2. Почитането на Конституцията и на законите които са съгласни (конституционни) с нея и предаността на Родината и Демокрацията е основно задължение на всички Елини.
3. Узурпирането, по какъвто и да е начин на народния суверенитет и властите които произтичат от него се преследват веднага след възстановяване на законната власт, от тогава започва да тече срока за давност по това престъпление.
4. Опазването на Конституцията се осланя на патриотизма на Елините, които имат право и са длъжни да се опълчат с всяко средство срещу всеки, който опита да я отмени със сила.




п.п.
Нашият общ приятел, Начев, а и много тук, считат изглежда, като своя патрон, кака, че съществува такова животно като "колективна" отговорност и затова всички гърци трябва да платят греховете на шепа международни, финансови разбойници, било то гърци, немци, патагонци, правителствени представители или филантропи-неолайняри...
На мен ми се ще да му припомня, че дори за престъпната ВСВ бяха осъдени едва една дузина немски негодници, въпреки ентусиазираното участия на целия райх!
Начев  ???
 :)


Жоро, дай ми право да се поупражнявам по текста и да го пуууууууууууусна ей тъй на.
Подбрани статии за собственици на имоти.http://www.sobstvenik.com/
За купувачи и продавачи си има други места.
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/


                                                                OwnerBG

marandi

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 865
  • Карма: +51/-15
  • Респект: -124
    • Профил
    • http://marandi.blog.bg
Скитъре,
Някои от тези линкове по горе имат за източник fimes.gr - буквално слухове.ком  :)
И понеже често слуховете са по-верни от изявленията на разни политически фигуранти и правителствени лица, моя милост се доверява на свидетелствата на обикновени граждани и най-вече на собствените си очи.


За неплащането на данъци в Гърция
В Гърция във връзка с данъчното облагане съществуват така наречените "текмирия" - разбирай условни доходи. Например, ако имаш кола за 20000е, данъчните ти пресмятат, че за поддръжката и употребата и са ти били нужни - да речем - 5000. По същия начин ти смятат колко са били нужни и за собственото ти оцеляване, за поддръжката на дома ти и т.н. Ако крайната сума която се получи е по ниска от декларираните ти доходи, разликата се добавя и плащаш данъци по резултата.
Текмирията бяха посмекчени последното десетилетие - можеше да речем да си купиш автомобил 1400 кубика, без да те нарочат данъчните - но с идването на тройката бяха възстановени в цялата им мощ и прелест, че и отгоре.

Това по долу е писмото на един критянин до данъчната служба по повод наложените му данъци - 500+е, който вероятно имайки предвид зачестилите самоубийства в Гърция по икономически причини, заявил, че пред самоубиец, предпочитал да стане убиец.


--------------------------------------------------------------------------------------------------
НАПОМНЯНЕ ДЕКЛАРАЦИЯ

ДА Министерството на финансите, данъчна служба Ιεράπετρας
От данъкоплатеца, гражданин Αρετούλη Γ. Νικολάου, живеещ в район Ρίζας, община Ιεράπετρας.


В данъчното известие, което сте ми изпратили, сте ми "прикачили" условен (текмирия) доход от 8.863 ευρώ, сума която не съм виждал, нито съм пожелавал да имам.

1. За жилището ми, с данъчна оценка 13.653,68 ευρώ (ΕΤΑΚ 10.8.2010), намиращо се в махалата Πανακιανά на район Ρίζας община Ιεράπετρας, даже не електрифицирано, се счита че е необходим условен доход от 4.080 ευρώ, около 1/3 от стойността му, в момента в който много по хубави къщи могат да се намерят в района ни с месечен наем от само 150 ευρώ (1.800/годишно).

2. Условния доход за издръжката ми сте го изчислили на 3.000 ευρώ. За ваше съжаление, и по причина анти-потребителската ми и екологична идеология и начина на живот, който сме избрали от 1995 аз и съпругата ми (2-ма души), оцеляхме със само 2.126,5 ευρώ за една цяла година, включвайки и разходите за бензин на автомобила ми, който ползвам главно в селските си работи. Искате ми значи за данъци 1/4 от годишните ми средства за оцеляване!!!

3. Що се касае до колата ми, модел '91 кубици 750 κ.εκ., с разходи за застраховка и данъци годишно 300 ευρώ и поддръжка от мен лично (като бивш машинен инженер), считате за условен доход 2.000 ευρώ.

След гореизложеното и позовавайки се на последния член на Конституцията*, ви заявявам следното:

α) Вместо да не ям три (3) месеца и да ви платя данъка който искате, смятам да не ви платя нито едно ευρώ.
β) Изправен пред избора да стана самоубиец или убиец, предпочитам да стана убиец.
γ) Ако не е станала някаква грешка с данъчното известие което сте ми пратили, то тогава сте некадърници, мошеници и крадци.

7.7.2012
Без каквото и да е уважение:
Ν. Αρετούλης

--------------------------------------------------------------------------------
Демокрацията (не) минава през стомаха.


* - Последният член 120 на гръцката конституция
1. Тази конституция беше гласувана ... ....
2. Почитането на Конституцията и на законите които са съгласни (конституционни) с нея и предаността на Родината и Демокрацията е основно задължение на всички Елини.
3. Узурпирането, по какъвто и да е начин на народния суверенитет и властите които произтичат от него се преследват веднага след възстановяване на законната власт, от тогава започва да тече срока за давност по това престъпление.
4. Опазването на Конституцията се осланя на патриотизма на Елините, които имат право и са длъжни да се опълчат с всяко средство срещу всеки, който опита да я отмени със сила.




п.п.
Нашият общ приятел, Начев, а и много тук, считат изглежда, като своя патрон, кака, че съществува такова животно като "колективна" отговорност и затова всички гърци трябва да платят греховете на шепа международни, финансови разбойници, било то гърци, немци, патагонци, правителствени представители или филантропи-неолайняри...
На мен ми се ще да му припомня, че дори за престъпната ВСВ бяха осъдени едва една дузина немски негодници, въпреки ентусиазираното участия на целия райх!
Начев  ???
 :)


Жоро, дай ми право да се поупражнявам по текста и да го пуууууууууууусна ей тъй на.


Жорката,

открил "топлата" вода, демек наречена римско право, което е на над 2500 години. За сравнение в Англия имало един дет' им кълцал зелките на ингилизите, докато ги понаучи да си плащат.

В Гърция па се "самоубивали" - ново 20-сет, кат' чуели за данъци.

Ся очаквам поредната дитирамба от Жорката, че само в Гърция се плащали данъци - на друго място ги "нЕма".

П.П. Иначе лафчетата за Хитлер и прочие евреите ги "употребиха" отдавна и поизцоцаха Каката с десетилетия. Гърция малко закъсня да опъва по тая струна  *girl*

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Bankruptocracy = Πτωχο-Τραπεζοκρατία = Банко-Фалито-крация - термин на Янко Барутлията*

Дефиниция на термина от края на вчерашната му статия.
Мой термин за политико-икономическата система възникнала световно след кризата от 2008.
В тази нова система, най-голямата власт се упражнява не от успешните капиталисти, нито от рентиерите (за трудещите се не може да става и дума разбира се). Упражняват я фалиралите банки по милостта на данъкоплатците, данъците на които политиците използват за подкрепа на тази нова система, като агенти (политиците) на фалиралите банки, налагайки многобройни и паралелно строги икономии на ... данъкоплатците.
Основният принцип на този режим е също прост: Дълговете на гражданите и държавите към банките са свещени и не подлежат на преговори. Същевременно, загубите на банките трябва автоматично, и без много приказки да се покриват или от държавите или от централните банки, без налагането на най-малкия Меморандум спрямо собствениците по същество, на фалиралите банки.
Докато заплашените от фалит държави (например Гърция и Ирландия) се дискредитират и им се налагат задушаващи икономии за да заемат пари за избягването на фалита, във Времената на Bankruptocracy, банките имат право на наливането на безкрайна ликвидност, без каквото и да е ограничение, условие или изискване от страна на държавите и централните банки, които ги държат живи.



---------------------
*Γιάνης Βαρουφάκης  (Янко Барутлията, по самоироничната му автобиографична бележка)
Преподава икономическа теория в Атинския университет, преструвайки се умело на икономист.
Живял преди това за 20 години в Англия, Шотландия, Белгия и Австралия, където също преподаваше преди да се върне в родилището, се свърза чувствено със статуса на "Чужденеца" - най-вече сега, когато живее постоянно в Гърция. Пише за икономика, философия, политика и ... теория на игрите. За най-голямо свое постижение счита, че през 2005 австралийското правителство беше принудено да прокара специално изменения през федералния парламент, за да накара националното радио да прекрати седмичното му предаване.

nearvana

  • Гост
Bankruptocracy = Πτωχο-Τραπεζοκρατία = Банко-Фалито-крация - термин на Янко Барутлията*

Дефиниция на термина от края на вчерашната му статия.
Мой термин за политико-икономическата система възникнала световно след кризата от 2008.
В тази нова система, най-голямата власт се упражнява не от успешните капиталисти, нито от рентиерите (за трудещите се не може да става и дума разбира се). Упражняват я фалиралите банки по милостта на данъкоплатците, данъците на които политиците използват за подкрепа на тази нова система, като агенти (политиците) на фалиралите банки, налагайки многобройни и паралелно строги икономии на ... данъкоплатците.
Основният принцип на този режим е също прост: Дълговете на гражданите и държавите към банките са свещени и не подлежат на преговори. Същевременно, загубите на банките трябва автоматично, и без много приказки да се покриват или от държавите или от централните банки, без налагането на най-малкия Меморандум спрямо собствениците по същество, на фалиралите банки.
Докато заплашените от фалит държави (например Гърция и Ирландия) се дискредитират и им се налагат задушаващи икономии за да заемат пари за избягването на фалита, във Времената на Bankruptocracy, банките имат право на наливането на безкрайна ликвидност, без каквото и да е ограничение, условие или изискване от страна на държавите и централните банки, които ги държат живи.



---------------------
*Γιάνης Βαρουφάκης  (Янко Барутлията, по самоироничната му автобиографична бележка)
Преподава икономическа теория в Атинския университет, преструвайки се умело на икономист.
Живял преди това за 20 години в Англия, Шотландия, Белгия и Австралия, където също преподаваше преди да се върне в родилището, се свърза чувствено със статуса на "Чужденеца" - най-вече сега, когато живее постоянно в Гърция. Пише за икономика, философия, политика и ... теория на игрите. За най-голямо свое постижение счита, че през 2005 австралийското правителство беше принудено да прокара специално изменения през федералния парламент, за да накара националното радио да прекрати седмичното му предаване.



точно тоя янко имаше едно предложение как да се реши еврокризата. по същество беше естествено небанкрутиралите да платят дълговете на банкрутиралите и да им осигурят евтино финансиране докъто свят светува без никаква промяна в политиката довела ги до фалит. честито.
ЕЦБ да емитира дълг (естествено разликата с евробонд е само формална) и с тия пари да изплаща дълговете на закъсалите държави! и естествено директно финансиране на банките от ЕСМ/ЕСФС
Yanis Varoufakis: The Future of Europe 5/6

 баш пък тоя да дава акъл срещу банкрутокрацията докато предлага такава )*§€%€$$№...

жорка, нали ти последно обясняваше как новите решения на ЕС били най-доброто досега. та тези решения бяха под натиска на франция испания и италия и против волята на дебелата кака и по същество означават  че няколко  бюрократа в ЕСМ/ЕСФС ще харчат парите на европейските данъкоплатци за да рекапитализират директно закъсали евро банки.  очевидно става въпрос основно за испански френски и италиански банки дето са масово на кантар.
решенията взети под натиска на фалирали или почти фалирали държави за преразпределяне на средства са прекрасен пример за банкруптокрацията. Да не говорим къде е гърция че става ама съвсем тегаво.

и понеже на гърчолята все някой друг им е виновен една интересна история

http://www.economist.com/blogs/schumpeter/2012/07/greeces-crisis

AN OLD friend in the aviation business, with years of experience with Greek clients, told me a story that serves as a parable for how the country got into its current state. It concerns the sale of four Airbus long-haul planes after the national flag carrier, Olympic Airways, went bust. In 2007 an American valuation consultancy, Avitas, put a value of $45m on each of the A340-300 planes, which were then eight years old and still airworthy. Offers by outside firms to handle the sale were turned down. Instead a special state-owned firm with hundreds of employees was established, just to flog the four surplus planes.

In 2010 a small German airline called Cirrus offered $23m each for them. But the Greeks rejected this because of a rule that state assets could not be sold for less than 75% of their declared value. They then called for another expert valuation on the planes, which by then had been grounded for a year: the valuers marked them down to just $18m each.

By then, this tiny part of the secondhand airliner market was becoming flooded with this type of four-engined aircraft, which had been made uneconomic by high fuel prices. This, and the deteriorating state of the grounded planes, pushed their value steadily lower. By 2012, after three years sitting unused and unserviced in the humid atmosphere of Athens, the only offer was from Apollo Aviation in Miami, which wanted the planes for scrap. The Greek trade unions kicked up a fuss about state assets being flogged cheaply abroad. But the deal was eventually sealed by the new government earlier this month, with the planes being sold for just $10m each.

So, a sale of surplus state assets that might have strengthened Greece's coffers by $180m in 2009 ends up raising just $40m, three years and two international bail-outs later. In part the most recent slump in value is because the buyer will have to spend up to $20m on repairs to make the planes fit enough to be ferried across the Atlantic with no passengers (which is cheaper than full restoration). At these prices it might have even been better to break them up for scrap in Athens: at least that would have provided a bit of work for jobless Greeks.

« Последна редакция: 20 Юли, 2012, 17:20:12 от nearvana »

marandi

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 865
  • Карма: +51/-15
  • Респект: -124
    • Профил
    • http://marandi.blog.bg


точно тоя янко имаше едно предложение как да се реши еврокризата. по същество беше естествено небанкрутиралите да платят дълговете на банкрутиралите и да им осигурят евтино финансиране докъто свят светува без никаква промяна в политиката довела ги до фалит. честито.
ЕЦБ да емитира дълг (естествено разликата с евробонд е само формална) и с тия пари да изплаща дълговете на закъсалите държави! и естествено директно финансиране на банките от ЕСМ/ЕСФС
........................................
 баш пък тоя да дава акъл срещу банкрутокрацията докато предлага такава ......

Бря,

преслушах го набързо тоя и друг път няма да повтаря тази си грешка. Тоя вярно е много зле и има нужда от основни курсове по монетаризъм, макро и микро. Миличкият си няма хал-хабер от елементарни неща - не се учудвам, че е станал даскал и събрал 30 глупака на минерална водичка, защото после ще става "академик"/"професор" и прочие ..... по "академична " кариера, както казва Барби-ту. Демек му се иска "международно" участие като брой презентации.

Демек, те му ръкопляскат на него, той после на тях. щот' и те ще стават професори и "академичния" интернет е измислен  *girl*

Жорката, ако очаква подобен неграмотник да им изведе страната от кризата - доста се е объркАл и ще трябва доста да "почака" ( дано му стигне жизнения цикъл ) *girl*

П.П. Не че в БГ-то са по-"цвете" от тоя, ама наш'те Фин. мин. от последните 10 години са направо класа отгоре пред тоя паун.
------------------------------------------------------------------------------
Ай, за Империята ( както шпреха бебе Скити )  *drinks*
------------------------------------------------------------------------------
« Последна редакция: 21 Юли, 2012, 05:32:14 от marandi »

elissa

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2070
  • Карма: +182/-35
  • Респект: +984
    • Профил
Стачката на металурзите от Аспро Пиргос продължава вече 9 месеца!
Предупредително ще спрат работа за 4 часа транспортните работници в Атина утре.
МВФ изчисли, че първичния дефицит на гърците ще скочи на 1,5-2%
Синдикатите се засилиха за възстановяване на МРЗ.
Инфлацията, напук на какините заклинания за вътрешна девалвация мина 1%.


Янко Барутлията каза, че посоката е сгрешена и накрая на пътя, Гърция ще е принудена да напусне ЕЗ със съответните последствия - разпадането и.  :(



Debate: Янко Барутлията Vs бившия министър на икономиката Папаконстантину - интересен диалог, (на гръцки), за икономиката и за евро-дружбата, който бях пропуснал..


п.п.
Факти Начев, факти. Следвам тяхната последователност.
Чух тази вечер кака как пак заяви, че някои (цели държави) живеели над възможностите си. Дрън на празна кутия от русенско варено би звучал по умно!
Баси!


Жорка, Аспропирго /Ασπρόπυργος/  се пише слято. Пак идва от Аспро Пирго, но е нещо като Беловлас или Белосел,  Белокулово ...  *girl*

elissa

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2070
  • Карма: +182/-35
  • Респект: +984
    • Профил
В тази тема така и не мога да разбера за какво точно иде реч... и понеже темата е всеобхватна "политиката и икономиката" мнения и предположения се лашкат като вълните на Егея. Не съм много веща в политиката, в икономиката, още по-малко, но ще ви кажа съвсем отговорно, че тук със заплата ДОРИ от 800 евро се живее. Цените в супера са не по-високи от тези в нашите, наемите също /говоря за София/, ток, вода ...  и по-ниски. Хората не падат по улиците от глад, нещата нямат сравнение, що касае нашето дередже. Тук се намира и по някой забогатял от ТРУД, РАБОТА, докато при нас - НЕ! Поне аз не познавам /с малки изключения/. Държавата Гърция, принадлежи на гърците, които са добри търговци, с нюх към парите, усет за добри сделки, предвидливост ... и не на последно място 50 год. ОПИТ в които същи +-50 год.  ние градихме комунизЪма! Така че да не ги мислим гърците ... Имах един познат /грък/ който ми каза веднъж: "Знаеш ли, че бедният никога не смогва да направи богатство, защото употребява времето си за това да брои парите на богатите, а не да мисли какво да направи, за да има свои"... Та да не си губим времето напразно, а да се стегнем и да помислим/поработим/създадем!  *drinks*
« Последна редакция: 21 Юли, 2012, 19:44:47 от elissa »

Muza

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 4525
  • Карма: +217/-26
  • Респект: +1501
    • Профил
В тази тема така и не мога да разбера за какво точно иде реч...

  :D *flower2*

Сега сме на фаза ляво и дясно. Уточняваме, кое ляво - на Жоро лявото, което е наше дясно.  *rofl*

 *drink11*