Автор Тема: Какво става в Гърция или За политиката и икономиката  (Прочетена 1210248 пъти)

Slavi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 80
  • Карма: +7/-0
  • Респект: +10
    • Профил
Чувам, че и ЕЦБ щяла да разхлабва паричната политика и готви нещо като американската програма за извънредно финансиране - изглежда яйцето е опряло на дупето на немските ни приятели и бундесбанк била склонна вече на "компромиси"...
 ;)


Ама ти защо си мислиш, че яйцето не е опрял на дупето на която и да е европейска държава? Правилно си предположил, че ЕЦБ наподобява ФЕД. А дали не е едно и също, и европейките държави не са превърнати в европейски щати и централните им банки нямат право да решават нищо без одобрението на ЕЦБ?

Сега...
Аз ще си пиша за това, което си мисля че знам или разбирам...

Говоря си тези дни с една моя позната и откривам че единствената и работа (на заплата) е в новинарски сайт. И с тази си работа успява и се издържа. Нормално, би казал някой, но мен ме гложди едно съмнение. Специално този сайт, посещаемостта му, колкото на моя сайт за имотите...
Преди години си казвах - баси, дневно навъртам километри на таксиджия в града, а живея от друго... Сега - какво? Посещаемост колкото на този новинарски сайт и пак живея от друго?
Нещо не е наред.
Кой ли ги издържа, тази моя позната и нейните работодатели?
Те това ми минава в ума...

Чета форума тези дни.
Новинаров, усърден както винаги и още по усърден Иво Инджев.
Не е имало някаква явна причина да му нямам доверие досега. Но толкова помия напоследък срещу Русия във блога му и ми мина също...
С какво се издържа този човек?

Че имаме у нас много калитковци издигнали се от председатели на дкмс подлизурковци до мастити журналисти, президенти и пр. е ясно. Че това се случва даже в Германия и една бивша дружинна ръководителка и протестантска щерка може да гримасничи умно и да прави поразии вляво и вдясно също е ясно
...
Ясно е че немците са виновни,  та може ли да преминем към съществените неща ....
...

Но дали проблема е само във немците!
Как е възможно да се събират 30 министри или толкова премиери и да стигат все до същите идиотщини? Как един не тропна на кака по масата да и каже че е тъпа?
Тропнаха и!
Отвън.
И нашият Иво започна да го кълне! Хе...
Чудно нещо...

От няколко дни се каня да преведа една статия от гр. печат. Не, че там следваната официална линия за кримската криза е по различна, но поне е по предпазлива и се срещат по-често статии и мнения като това, а не плямпания заслепени било от русофилство, било от русофобство.


Чудесни въпроси и разсъждения. А отговора?! Май  не е там, където го търсиш. Забелязал съм, че правиш следното -  пренебрегваш или обръщаш в полза на теорията си реалните факти и процеси във виртуални (мечти), когато те противоречат на нещо, което мислиш чрез грешно предположение. Ами тогава идва време да коригираш предположението за анализ на действителността, както и системните излъчватели (Танграс и (гръцка) компания).

Стана ми малко смешно като каза, че някой бил тропнал по масата на кака.  *rofl* Я да видим в 3 клипчета какво мислят там?

https://www.youtube.com/watch?v=ktNWv2ItcGM

Центральный Банк России: филиал ФРС США


https://www.youtube.com/watch?v=QYCsYyS3m-E

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Ама ти защо си мислиш, че яйцето не е опрял на дупето на която и да е европейска държава? Правилно си предположил, че ЕЦБ наподобява ФЕД. А дали не е едно и също, и европейките държави не са превърнати в европейски щати и централните им банки нямат право да решават нищо без одобрението на ЕЦБ?
...
 Забелязал съм, че правиш следното -  пренебрегваш или обръщаш в полза на теорията си реалните факти и процеси във виртуални (мечти), когато те противоречат на нещо, което мислиш чрез грешно предположение. Ами тогава идва време да коригираш предположението за анализ на действителността, както и системните излъчватели (Танграс и (гръцка) компания).

Стана ми малко смешно като каза, че някой бил тропнал по масата на кака.  *rofl* Я да видим в 3 клипчета какво мислят там?

Слави, а ти защо мислиш, че твоите филмчета дават обяснение на света и на ставащото?
Има далеч по-сериозни обяснения.
Например - религиите - единствените, в лоното на които се развива науката допреди два века.
В наше време науката, която Скитъра така непоколебимо развенчава, точно както хулите му към брокерите, които нарича критика.
Човек донякъде си избира в какво да вярва.
Примерно Додо и Барбарона вярват че няма Бог, като Додо допуска че съществува такава вероятност на 0,00000000000000000000000000000000001% Ама не защото имат доказателства!
Така са възпитани, така са избрали.

Ти, струва ми се, понеже Рокфелер и Ротшилд все още имат огромна тежест в банковите среди вярваш в "Световния заговор" - ако не е тъй - кажи - аз с такива впечатления оставам.

Богатството винаги е носело и политическо влияние - понякога много голямо, понякога по малко. В онази статия която си постнал за книгата на Щиглиц донякъде е формулиран проблема. Но той не е защото някой е бил свръх богат, а защото се стига до неефективно взимане на решения и неефективно управление на обществото.
Да не мислиш, да речем, Рокфелер яде повече от теб или средния човек? Или че пие повече вода и вдишва повече въздух. Консуматорските му способности едва ли надминават тези на средно бело румено дупе. Или пък толкова се е вманиячил да ме зароби, их какъв лош!, да си сложи един таралеж-горо във гащите?
А ако раздадем парите му на бедните, как мислиш - дали ще се наядат? А след колко дни ще са бедни отново?

Сега...
Малко история.
Гай Юлий Цезар, първия между равни (принцепс - от там - принц и от Цезар - цар), бил от най-задлъжнелите римляни на своето време. Банкерите знаели, че няма да ги върне, но не смеели да му отказват - можел да им резне главите - при това парите не били като днешните а в сребро и във злато.
За по сетнешните византийски императори или френския абсолютизъм по добре да не говорим. Достатъчно е да споменем причините за Магна Харта и че дори дребни европейски благородници често като не успявали да си върнат заемите отрязвали някоя банкерска глава, а понякога даже е тъй - за хобито им някой лихвар се изправял пред Свети Петровите врата набеден че слугува на дявола...
До ден днешен кажи речи нищо не се е променило Слави. Само калъчката е минала в други рамки и с друга философия, а на парите отдавна не пише "обезпечени със злато"
Ако златото все пак има някаква стойност - днешните пари - да не давам определение аз, ще ползвам това на Начев май - знаци на кредита са. Като всяка човешка дейност тя трябва да бъде управлявана и донякъде поради своята специфика се явява и средство за управление.

С това, че ФЕД и американците успяват да ги управляват по-добре и да извличат съответните печалби не са ни виновни на нас европейците. Не е виновен Обама, Рокфелер или Путин, че една кака и обкръжението и вместо да си дадат сметка за лошото си управление започнаха да правят още повече дивотии... Толкова им стига.

Светът, Слави, се "управлява от идеите". Съмнявам се, че ще разбереш за какво става дума. Ще ти дам само един пример - трудно е да се доказва една философска постановка в един форум, мързи ме, а и има достатъчно изписани книги - сериозни, на сериозни мислители, не филмчета на днешни краткотрайни звезди, които не издържат елементарна критика или анализ.

Днешната основна идея, неолайняризма, наложена в обществото и лайт мотив на управляващите е, че невидимата ръка на пазара всички проблеми ще реши.
Ето ти две от предложенията в проектозакона на корифея на неолайняризма в Гърция - министър Хаджидакис и моя скромен анализ:
1. Премахват се (ограниченията за разстояние и брой стаи) при строителството на хотели....
2. Премахва се 2-та % в цената на цимента в полза на допълнителното социално осигуряване на заетите в циментовата промишленост.
Тоя умник Слави смята, че невидимата ръка на пазара ще му уреди опазването на плажната ивица от презастрояване и понеже е толкова глупав, че чак му личи, аз смятам че и подкуп не е взел - някои тарикати на някое апетитно место са го убедили с "аргументи" Дори не се замисля защо някога законодателя е наложил подобни ограничения и не може да си представи всички последици от предложението си.
По второто му  предложение, ако тези два % не бъдат вкарани по друг начин в осигуряването на заетите в циментовата промишленост, този глупак може да се сети, чак когато се наложи специфичните професионални заболявания да се поемат от държавата.
Никой Рокфелер и никой банкер не му е виновен на олигофрена. Биха го гърците и пак ще го бият и това му е последната министерска служба...


Бай Трангас го слушам вече 15 години. Честен, начетен, информиран, полиглот, сатирик. Нито веднъж не съм го хващал да лъже за факти, без да съм съгласен с всичките му мнения.
Сега... Ти чувал ли си го бай Трангас?
Ако не си, без да знаеш какво говори - как определи, че е "системен излъчвател"?



Slavi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 80
  • Карма: +7/-0
  • Респект: +10
    • Профил
Горо, преди време и аз мислех като теб - световни заговори, Рокфелер, Ротшилд, ала бала глупости. Обаче започнах да усещам, че в мисленето и тезите ми има много пропуски, които са необясними по този начин и много въпроси остават във въздуха. Като например "Защо всички държави по света задлъжняват? Към кого? Защо правителствата работят против народа си? Защо едни посредствени идиоти винаги си пробиват път в политиката и ни управляват, а стойностните хора никога не стигат до върховете и нищо в политиката не зависи от тях? и т.н." Тогава осъзнах, че е хубаво да сменя  предположенията за анализ на действителността, които биха ми дали съвсем друго обяснение. И започнах да чета. Понеже забелязвам реакцията ти, ще ти сложа един цитат:

Наблюдаваме нормална човешка защитна реакция срещу "външно въздействие" за промяна на гледната точка! Обиди, нападки, неглижиране на показаното и т.н.
- хората не обичат да си сменят гледната точка!... даже напротив - самото показване на възможност за това ги вбесява...
След като се появи някой, който показва че е достатъчно умен, та да изведе не необходимост, а само възможност на хората да си сменят гледната точка... то той е заклеймен като излишен, дървен и съответно ТЪП! А те, за да запазят "нещастната , ограничена и малка" гледна точица на която са стъпили, която субективно погледнато възвеличават не до ГОЛЯМ кораб, а направо до КОНТИНЕНТ, не само не осмислят това което им се показва /даже не го прочитат!!/, а направо го изхвърлят на боклука!
Никакви аргументи, които не само се противопоставят на тяхните, но дори запълват празнотата на съществуващите им "теории" не могат да ги "впечатлят"!

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Горо, преди време и аз мислех като теб - световни заговори, Рокфелер, Ротшилд, ала бала глупости...
Ми не Слави,
Не е възможно да си мислел като мен.


... Защо правителствата работят против народа си? Защо едни посредствени идиоти винаги си пробиват път в политиката и ни управляват, а стойностните хора никога не стигат до върховете и нищо в политиката не зависи от тях? и т.н." Тогава осъзнах, че е хубаво да сменя  предположенията за анализ на действителността, които биха ми дали съвсем друго обяснение. И започнах да чета. Понеже забелязвам реакцията ти, ще ти сложа един цитат:..
Мда... А не допускаш ли, че не си чел което трябва.
На горните въпроси отговаря още преди 2500 години Платон, писах ти го вече няколко пъти. Отговора му още е актуален след като философите до ден днешен не го опровергават
Няколко пъти те питам, Слави, чел ли си Платон?
Вземи го прочети първо и после ще говорим за "световния заговор".
Започни отнякъде - сигурен съм - ще разбереш.
Подобно филмчета и бръщолевения съм чел доста. И сега изгледах едното. Като всички подобни материали то не отговаря на въпросите които задаваш, дори само затова, че поставя нещата в погрешна светлина. Парите и управлението им около което се фокусират са само една от страните на общественото устройство - даже не най-важната (нищо чу неолайнярите се опитват да ни убедят във противното).
Може да им се иска на икономистите да обяснят света през "теорията на парите", да речем, ама не става! Имат твърде кратък живот в сравнение с историята на човека, а и никога не са били нещо статично. Има общества все още без пари, а самите пари никога не са били едно и също нещо.
Кравите са били пари.
Кожите са били пари.
Желязото е било пари.
Скъпоценните метали и минерали са били пари.
Книжните пари... и ценните книжа могат да се разглеждат като пари.
Днес парите са електрически нули и единици.
Във всички случаи обаче те касаят една страна само - размяната между хората на блага.
И винаги!!! когато тази размяна по някакви причини е ставала твърде несправедлива са се случвали не особено добри неща, включително и промяна на "основното платежно средство" и "собственика" му.
...


Наблюдаваме нормална човешка защитна реакция срещу "външно въздействие" за промяна на гледната точка! Обиди, нападки, неглижиране на показаното и т.н.
- хората не обичат да си сменят гледната точка!... даже напротив - самото показване на възможност за това ги вбесява...
След като се появи някой, който показва че е достатъчно умен, та да изведе не необходимост, а само възможност на хората да си сменят гледната точка... то той е заклеймен като излишен, дървен и съответно ТЪП! А те, за да запазят "нещастната , ограничена и малка" гледна точица на която са стъпили, която субективно погледнато възвеличават не до ГОЛЯМ кораб, а направо до КОНТИНЕНТ, не само не осмислят това което им се показва /даже не го прочитат!!/, а направо го изхвърлят на боклука!
Никакви аргументи, които не само се противопоставят на тяхните, но дори запълват празнотата на съществуващите им "теории" не могат да ги "впечатлят"!

Не си написал от кого е цитата Слави, но още първото твърдение в него е невярно! Иначе - има някои верни наблюдение за явления които се проявяват най-вече при охлокрацията.
Хората, приятелю, казват са бозайници - и то от най-приспособимите, което автоматично отхвърля подобно твърдение.
Достатъчно е да погледнеш гледната точка на някой който до вчера е бил беден а днес богат или обратното и да видиш, че те - гледните му точки - вече са две...
 ;)
Вярно... С годините закостеняваме малко, ставаме старомодни, но...
Аз, поне, си сменям гледната точка... Още се чувствам 20 годишен, като видя някоя хубава жена и започвам да се петлея... Само дето не кукуригам...
 ;)


Ако вярваш приятелю в свръх-човеците сторили "световния заговор" - кажи. Въпрос на вяра е - не на спор.
Но не знам ни един свръх-човек който да не е умрял като обикновен смъртен... С малки изключение - тези дето станали богове. Херакъл (Херкулес) например, но и на него баща му бил бог - Зевс.. Па и при Христос е така... При Гилгамеш - майка му... Мохамед е бил само пророк...


*
Вероятно няма да стане ясно и затова още няколко примера, за това, защо "светът се управлява от идеите" (основната постановка на Сократ по отношение на първичното - вероятно не бих могъл да разкажа така добре)

Писах вчера, че човек в някаква степен си избира в какво да вярва.
Дали избора му е предопределен от възпитанието, от времето и нравите, пропагандата и т.н. няма значение. Дори когато човек стигне в размишленията си до собствен критичен анализ, доколкото пак е трудно да се дадат категорични отговори на всички въпроси от битието ни и съществуването ни, човек пак избира в какво да вярва. (Има интересни постановки на православието по тези въпроси).
Избираме основната идея около която градим своето обяснение за света и своя личен живот и практики.
Един избира да вярва в Бога, в Христос, в Мохамед или Буда...
Друг избира да вярва в науката.
Трети - в комунизма или в капитализма и неприкосновеността на частната собственост...  ;)
Четвърти обвинява за несправедливостта "световния заговор"...
На някои хулители са им виновни брокерите, на други бакшишите или банкерите...
Бели румени дупета преписват от медиите на пропагандата неуместни сравнения между Аншлуса на Хитлер и действията на Путин в Крим за да блеснат с полит-исторически знания...
По малко чели но вероятно също толкова бели румени дупета им ръкопляскат със плюсчета...

Човешката мотивация, човешките действия, практики са неотменно свързана с вярата в някаква идея.
Основната идея около, която се формира някаква обществена структура предопределя обществените правила и общи действия. Не парите, не банкерите, не дори императорите и и абсолютните монарси.
Пример:
Вярваме, че "невидимата ръка на пазара" ще регулира застрояването по крайбрежната ивици и премахваме правилата.

Още примери.
Галилео за малко не го изгорили на кладата защото отрекъл основни постановки на вярата в своето време - не за пари, не за власт или нещо друго..
Други нямали неговата щастлива участ и изгорели.
Преди това - атиняните осъдили Сократ защото повярвали че развращава младежите подлагайки на съмнение вярата им в реда на боговете.
Ако приемем, че тия двамата са били влиятелни личности на своето време и са имали влиятелни противници, какво да кажем за бедните женици  изгорени на кладата от инквизицията с обвинението, че са вещици, магьосници или превъплъщения на дявола. Трагикомичното е че палачите им  считали, че ако умрат бързо, без да се мъчат, са праведни, но нищо не се е случило - минали в един по-добър свят, а ако се мъчат - това е наказание, изкупление за тяхната греховност...
Дори не е нужно да ходим толкова назад. Хората вярвали и подгонили Салемските вещици (имаше чудесен филм по случая). Няма банки, няма заговори... Само вяра.
Руският мужик, беден, гладен и бос, повярвал, че е наследник на Третия Рим е готов да си жертва живота за батюшка Цар, Сталин и майка Русия...
Немците повярваха, че са превъзхождаща раса от арийци... (Последствията знаем, само забравяме, че още си вярват...)
Американци, евреи, че даже и мурджовци вярват, че са богоизбрана нация...


За някои политици навярно е изгодно да повярваме, че банкерите или "световния заговор" са виновни за несправедливостите, а не резултатите от некадърното им управление...

Неолайнярите пропагандират идеята, че бедният е беден защото е глупав или мързелив - това оправдава лакомията и невежеството им...
У нас, в земи в които хилядолетия наред и най-бедния е имал собствен дом, традиционно "бащиния" по турско, тази идея накара дори умни хора да мислят, че не е нормално всеки да има собствено жилище и да се опитат да насадят един модел (останал в Оууупа предимно) от класическия феодализъм...
И четем по вестниците мастити икономисти как ни доказват, че не е работа на държавата да определя минимални заплати примерно - това снижавало конкуренцията, правело икономиката неконкурентноспособна и камари глупости...
Стигаме до още по комичното.
Кандидатите и избраните да управляват, да твърдят че няма нужда да управляваме икономиката - невидимата ръка на пазара всичко ще реши. Те ще са само министри, нова "политическа класа", както се беше самоопределил един зъбатко и бракоразводен адвокат, сега пенсионер- бивш президент.
Всичко ще приватизираме. Защо трябва да управляваме и да носим отговорност - не е ли по добре да сме само управници. Банкерите, брокерите и мързеливите са виновни - доброволци-хулители да ги "критикуват", винаги ще се намерят.
Щеше да е само комично, ако общия резултат не бе нулев, а в някои случаи трагичен.


Ай... Че са разфорумих!
За купонья!

 *drinks*

Slavi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 80
  • Карма: +7/-0
  • Респект: +10
    • Профил

Мда... А не допускаш ли, че не си чел което трябва.
На горните въпроси отговаря още преди 2500 години Платон, писах ти го вече няколко пъти. Отговора му още е актуален след като философите до ден днешен не го опровергават
Няколко пъти те питам, Слави, чел ли си Платон?
Вземи го прочети първо и после ще говорим за "световния заговор".
Започни отнякъде - сигурен съм - ще разбереш.
Подобно филмчета и бръщолевения съм чел доста. И сега изгледах едното. Като всички подобни материали то не отговаря на въпросите които задаваш, дори само затова, че поставя нещата в погрешна светлина. Парите и управлението им около което се фокусират са само една от страните на общественото устройство - даже не най-важната (нищо чу неолайнярите се опитват да ни убедят във противното).
Може да им се иска на икономистите да обяснят света през "теорията на парите", да речем, ама не става! Имат твърде кратък живот в сравнение с историята на човека, а и никога не са били нещо статично. Има общества все още без пари, а самите пари никога не са били едно и също нещо.
Кравите са били пари.
Кожите са били пари.
Желязото е било пари.
Скъпоценните метали и минерали са били пари.
Книжните пари... и ценните книжа могат да се разглеждат като пари.
Днес парите са електрически нули и единици.
Във всички случаи обаче те касаят една страна само - размяната между хората на блага.
И винаги!!! когато тази размяна по някакви причини е ставала твърде несправедлива са се случвали не особено добри неща, включително и промяна на "основното платежно средство" и "собственика" му.
...


Ами не Горо, не съм съгласен. Не съм чел Платон, може и там да ми е грешката. Но в днешно време, всяка идея без пари стига до под кривата круша. Дори един
селянин
го прозря това нещо преди доста години. Запознат ли си Горо, за пари хората  как си променят позицията и идеите? Ами ти вземи един полицай, който те спира на улицата с идеята да те глоби за превишена скорост. Срещу 20 лв веднага си променя идеята. И това е на някакво примитивно ниво. А цяла Европа и въобще целия свят е прояден от корупция. Ако нямаш пари, каквато и идея да имаш, ще се намерят хиляди хора, които да те стопират и никой няма да си мръдне пръстта, за да я осъществиш. Ако имаш пари, ще намериш съмишленици да осъщетвиш най-безумната идея. Дори няма да е нужно време за проповеди, както е нужно за религията. Политиците могат да съберат протест в своя подкрепа само срещу пари или кебапчета. Преди ако е било"блага дума, широки врати отваря", в днешно време е "блага сума, широки врати отваря". Правил съм си експерименти няколко пъти. Опитвал съм да прекарам дадена идея на мястото, където работя. Хората те гледат безразлично, не ги интересува макар, че няма да имат пряка, а косвена полза от това, никой не си мърда пръстта, дори ги мързи да се подпишат и те гледат с недоверие. Срещу определена сума, почерпка, заем, вдигнат доход или намалени разходи, идеята си тръгва и прекарва. При това положение, не мислиш ли, че хората, които са реалните собственици на парите, няма да осъществят идеите си когато и както искат? Ето тук пък е описана много добре религията на собствениците на парите.
Даваш ми примери от миналото, лова на вещици, Галилео и т.н. Тогава основното манипулативно средство са били религиите и вярванията. В днешно време религията на хората са парите. Това им е вярата, това им е движещата сила. Почти всеки се бори за по-голяма печалба, за по-голяма заплата, за по-голяма далавера. Много хора за пари продават идеите, майките си, морала си, гласа си, че дори  и задника си.

Във всички случаи обаче те касаят една страна само - размяната между хората на блага.
 


Ето тук ти  е основната грешка. Парите служат за размяна на блага между хората. Но за собствениците на парите, те служат за купуване на собственост, за купуване на власт, за купуване на живот, за купуване на ресурси, за вземане на златни находища на концесия, за разузнаване, за въоръжаване  и т.н. И най-модерния вариант за това, в днешно време се нарича QE. С това QE се купуват активите на частните банки. Така те ще загубят правата си и да решават каквото и да е, без знанието и разрешението на ЕЦБ. Точно както е в САЩ. Банките ще са без свобода на избор и без свобода на решения. Създаването на европейски банков съюз е едно от следващите решения. На върха на този съюз ще е ЕЦБ. Така хората ще станат финансови роби в много по-голяма степен, отколкото е сега. А ти ми споменавай Платон и ми пробутвай теориите му. Със същия успех ще ме убедиш и в теориите на Дарвин.

Хората, приятелю, казват са бозайници - и то от най-приспособимите, което автоматично отхвърля подобно твърдение.

Достатъчно е да погледнеш гледната точка на някой който до вчера е бил беден а днес богат или обратното и да видиш, че те - гледните му точки - вече са две...
 

Ето това имам предвид. Парите са съвременната религия и променят всичко. Някои се манипулират все още и въз основа на ислям или християнство, и са готови на нечовешки зверства въз основа на тази вяра.

Хората верно сме бозайници, но пък ядем и месо. Значи не сме съвсем бозайници. Когато сме гладни, ставаме хищници. Тези дни гледах едно филмче, за някои минава за тъпо, но показва много неща в устройството и отношенията между хората, отношението на богати към бедни и обратно в съвременния свят. Може и да ти е интересно, гледай го, казва се "Снежен снаряд".

Като за финал:
Оковите на изтерзаното човечество са направени от канцеларска хартия." Франц Кафка
« Последна редакция: 30 Март, 2014, 22:15:53 от Slavi »

Muza

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 4525
  • Карма: +217/-26
  • Респект: +1501
    • Профил

Предварително се извинявам, че се намесвам в разговора ви ... :)

Слави,
Не ти ли е минавало като мисъл, че това е просто внушение, и, че може парите да стоят зад него?
От клипа:
Може Да Решава Този Който Има Пари
Какво, колко е, каква е дефиницията на "Този който има пари"?
И, ако е наистина преднамерено внушение, то означава, че нещо не е така? След като има нужда от него.

Ако нямаш пари, каквато и идея да имаш, ще се намерят хиляди хора, които да те стопират и никой няма да си мръдне пръстта, за да я осъществиш. Ако имаш пари, ще намериш съмишленици да осъщетвиш най-безумната идея. Дори няма да е нужно време за проповеди, както е нужно за религията. Политиците могат да съберат протест в своя подкрепа само срещу пари или кебапчета. Преди ако е било"блага дума, широки врати отваря", в днешно време е "блага сума, широки врати отваря".

Никак не съм съгласна с това твърдение и, всъщност, това ме провокира ...
Въздействието на "Благите думи", Лоялността, Етиката, Реномето ... , никак не са изгубени и потънали в прах в миналото. Продължават да си съществуват и заемат не малко място. Нещо повече, където ги има са в много силна позиция. Коректност, събужда коректност. Лоялност, събужда лоялност. "Благи думи" ...  Дали пък това не е проблем? Нещо, като малкото камъче, което току виж, преобърнало колата?

Малко ... примиренческо настроение долавям? Ако съм в грешка, извини ме. :) *drink1*

 *flower2*




Slavi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 80
  • Карма: +7/-0
  • Респект: +10
    • Профил

Предварително се извинявам, че се намесвам в разговора ви ... :)

Слави,
Не ти ли е минавало като мисъл, че това е просто внушение, и, че може парите да стоят зад него?
От клипа:
Може Да Решава Този Който Има Пари
Какво, колко е, каква е дефиницията на "Този който има пари"?
И, ако е наистина преднамерено внушение, то означава, че нещо не е така? След като има нужда от него.


Муза, няма за какво да се извиняваш. Това е форум и всеки може да пише когато иска, където иска и каквото иска и мисли. По този начин се обменят мисли и тези :)

Парите никога не са стояли зад него. Той, както и всички останали след него, са само едни изпълнители. Тези изпълнители винаги много внимават какво говорят, къде да се усмихнат, къде да са сериозни. Иначе ще станат неудобни и ненужни.
За дефиницията го казах вече в няколко поста. По-директно от това няма смисъл. Преднамерено или не, нямам спомен някой политик след него да го е казвал това. Защото знае, че ще последва съдбата му.

Никак не съм съгласна с това твърдение и, всъщност, това ме провокира ...
Въздействието на "Благите думи", Лоялността, Етиката, Реномето ... , никак не са изгубени и потънали в прах в миналото. Продължават да си съществуват и заемат не малко място. Нещо повече, където ги има са в много силна позиция. Коректност, събужда коректност. Лоялност, събужда лоялност. "Благи думи" ...  Дали пък това не е проблем? Нещо, като малкото камъче, което току виж, преобърнало колата?

Малко ... примиренческо настроение долавям? Ако съм в грешка, извини ме. :) *drink1*

 *flower2*


Ех, Муза, въздействието на тези думи е в съвсем друга среда. В политиката това са непознати качества. Политиката определя нашия обществен живот. Там се създават правилата и законите, на които ние трябва да се подчиняваме. А тези, които ги гласуват са едни изпълнители. Те дори не четат какво гласуват, а дори и да го прочетат, нямат воля да му се противопоставят. Или ако го направят, то пак ще е контролирано и един цирк, за да се наложат други, уж желани правила и ограничения. Ей го, от сутринта един лоялен и с реноме  *clap*

http://novanews.bg/news/view/2014/03/31/71785/%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%8F-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Гледай резултата, а не желанията (това, което искаш), защото чрез второто биваме манипулирани. Уж за наше добро, а всъщност се получава точно обратното. Защото резултата после не се следи, а ако случайно се проследи и той е по-лош или без промяна, причини и оправдания за това се намират хиляди. Обикновено е глупост или незнание - но къде са наказаните "глупаци" тогава? А липсата на такива показва съучастието им със системата в общ "процес".

Всяка теза може да има грешни допускания, което да прави цялата теза грешна. Резултата е този, който показва коя теза е вярна. Но тогава е късно. Хубаво е да се търсят противоречията и да се извеждат верните принципни предположения. Така теорията ще ни помага да предсказваме реалността, а не обратно - да се мъчим все в последствие да си обясняваме чрез грешни или непълни предположения какво вече е станало. Ние избираме дали искаме да знаем истината преди другите, или просто да се налагаме.
« Последна редакция: 31 Март, 2014, 12:04:26 от Slavi »

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Ами не Горо, не съм съгласен. Не съм чел Платон, може и там да ми е грешката. Но в днешно време, всяка идея без пари стига до под кривата круша.
...
Ами там ти е грешката, приятелю. Платон е само началото.
Ти дори не разбираш какво ти пиша!

Нищо общо нямат твоите идеи с "идея" във философския смисъл. Вероятно и затова така лесно изказваш тези които взаимно се изключват.
Да разсъждаваш и правиш изводи за общественото устройство, не просто без познаването му, а без съответния понятиен апарат е като да решаваш задачи по математика без да знаеш числата и дори да не можеш броиш.
Не се зомбирай с филмчета които ти показват 5 ябълки 30 ябълки и 1 дюлево дърво. Без да можеш да броиш и без да познаваш видовете дървета не би могъл да изведеш връзките между тях. Превръщаш се в жертва на примитивно мислене - много, да не казвам повечето, от филмчетата за "световния заговор" са именно такива.
Ако смяташ пък, че философите и всички онези които са умували преди нас са празни дърдорковци които са нямали какво да правят и ние не трябва да ги изучаваме тогава би било излишно да говорим.

Парите са съвременната религия и променят всичко...
Да. Ако искаш да засилиш акцента можеш да се изразиш така. Но парите няма как да религия. По скоро една модерна днес тенденция за която аз си измислих думичката неолайняризъм, според мен към своя край, се опита да превърне "парите" в религиозен фетиш. Философията и е, че може да впрегне порока - в случая човешката лакомия - да служи на доброто и общия просперитет на обществото. (Точно обратното на това което правят всички религии - примерно, ако не ти е известно и мюсюлманството и християнството забраняват лихварството, а лакомията е един от смъртните грехове) Недоучените трабадури на тази философия пренебрегват целия човешки опит и са обикновено толкова невежи колкото и авторите на филмчетата за "световния заговор".
Разбира се, това има своите последствия, особено ако голяма част от хората се увлекат в подобна философия (не е необходимо да я разбират, ни да разбират нищетата и).
Сам беше цитирал Щиглиц - както виждаш, не всички сме поклонници на мамона.
Светът не е едностранен - не го гледай само от песимистичната му страна.

Единствено желанията ни, могат да ни направят роби. приятелю.
Надскочи го Кафка.
Объркан е (това не го прави по-малко значим писател).

Ай! За купонья!
 *drinks*

Slavi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 80
  • Карма: +7/-0
  • Респект: +10
    • Профил
Ами там ти е грешката, приятелю. Платон е само началото.

Преди време си мисля, че и Асен беше писал за това. Ще цитириам уикипедия.

Списък с логически грешки:
Позоваване на авторитет - основната структура на аргумента на авторитета е следната: Професор X вярва в A, X има авторитет, следователно A е истина. Често този аргумент се вменява и с подчертаване на годините опит, научната степен и наградите на човека, правещ твърдението. Понякога обратното се използва, като се казва че някой не притежава авторитет, научна степен или опит, следователно неговите твърдения са невярни. Има много подтипове на аргумента на авторитета. Често срещан пример е аргументът ad populi - твърдението трябва да е истина защото е популярно, в общи линии приемайки авторитета на масите. Друг пример е аргумента от древността - твърдението трябва да е истина, защото съществува от много дълго време.
Аргумент от незнание - поддържа се, че една пропозиция e истина (или лъжа), само заради това, че не е доказано обратното. За да може да се направи позитивно едно специфично твърдение, обаче, трябва да бъдат предоставени положителни доказателства за него. Липсата на друго обяснение означава единствено, че не знаем - не означава че можем да си изобретим обяснение.


Единствено желанията ни, могат да ни направят роби. приятелю.
С това съм съгласен. Сенека ще го прескоча и него, но ще го цитирам:
Робството държи  малцина, мнозина се държат за него.

Фло

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 749
  • Карма: +30/-6
  • Респект: +138
    • Профил
Педерастията много обича Платон,най-известния древногръцки педал и често пита:А ти чел ли си Платон? Положителния отговор  е сигнал за  сходство в ориентацията.Отрицателният е враждебно посрещане  с обвинения във варварство и невежество .
"Хомосексуалността," пише Платон  "се смята за срамно от варвари и от тези, които живеят под деспотични правителства просто като философия се разглежда като срамно от тях, защото тя очевидно не е в интерес на тези управници да имат страхотни идеи, породено в тяхните индивиди, или мощни приятелства или страстна любов-всички от които хомосексуалността е особено подходящо за производство. "
Ясно е,че педалите мразят Меркел,и хулят германците ,като варвари и вандали.Историята с вандалите и Рим е чиста фалшификация ,използвана от педалите при всяко  обстоятелство като нарицание спрямо германците.Вандалите влизат в Рим по сделка с папата,от което следва краят на Западната империя и началото на папската власт над запада,което е и целта на папа Лъв.Вандалите са християни ,честни и почтени  и стриктно си изпълняват договора като си вземат договореното злато сребро и бронз и си го товарят на корабите  в продължение на 3 седмици без убийства и терор.В последствие тази история е фалшифицирана от римо-католическата църква и подържана от Константинопол.

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил
Списък с логически грешки:
...
Липсата на друго обяснение означава единствено,че не знаем  - не означава че можем да си изобретим обяснение.


Виждаш ли, Слави, колко се бъркаш?
Аз казвам, че нямаш друго обяснение освен "световния заговор", защото много малко знаеш.


Списък с логически грешки:
Позоваване на авторитет - основната структура на аргумента на авторитета е следната: Професор X вярва в A, X има авторитет, следователно A е истина. Често този аргумент се вменява...


И понеже малко знаеш, се опитваш да се позовеш на авторитети. То бяха филмчета, неизвестни цитати, Кафка, Сенека, че и укипедия накрая за да се отхвърли моето позоваване на Платон.
Ама...
Аз казах единствено, че Платон дава отговор на твоите въпроси преди 2500 години. И добавих: Платон е само началото.
За да стигнеш ДО (само ДО) логическите грешки ще трябва да минеш и през Логиката на Аристотел. И от там още доста.
Дълъг път, ако искаш да продължим този разговор и ако го минеш, филмчетата за "световния заговор" ще ти изглеждат - меко казано - наивни.
 ;)
Но ако си толкова велик, че можеш да четеш китайски без да познаваш китайските йероглифи и без да знаеш китайски, че виждаш зелените еуглени и амебите, винаги, без микроскоп, открил си, че бозайниците са хищници, а не тревопасни... - ще си замълча.
 :-[



Малко по темата

И малко за парите - Money Creation in the Modern Economy
Bank of England on Money and Money Creation in the Modern Economy

Жив и здрав!


Ай! За купонья! И за губенето на времето!
 *drinks*


п.п.
Я... много умен форум - преди да публикувам ми казва:
Едно бЕло румено дупе уважи пак публиката и...
Фъсна!
Цитира - уж Платон! -  неизвестно откъде (от някой Удар навярно, практика обичайна за бЯли румени дупета) и със също такива исторически познания се кипри радостно.
Вероятно поради това, че ще го пазят гръцки изтребители вече, розовее от щастие!


Хе!...
Да им дадем повод:
Наред са хулителите!
Моля!
:)

Фло

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 749
  • Карма: +30/-6
  • Респект: +138
    • Профил
Древногръцката педерастия е голям проблем за гръцката православна църква.По този повод се правят редица конференции,където учени глави като този проф.Джон Бозуел, е направил всъпителен доклад:Църквата и хомосексуалните: Една историческа перспектива, 1979 ,като е започнал с Платон ,като най-виден и влиятелен педерунгел,цитирайки  негови писания.http://unsettledchristianity.com/2011/01/plato-homosexuality-and-philosophy/
« Последна редакция: 31 Март, 2014, 17:58:16 от Фло »

Slavi

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 80
  • Карма: +7/-0
  • Респект: +10
    • Профил

Виждаш ли, Слави, колко се бъркаш?
Аз казвам, че нямаш друго обяснение освен "световния заговор", защото много малко знаеш.
Аз не твърдя, че знам много, а и няма как да знам всичко и всякакви тези. Просто си имам моя и я казвам. Къде е истината и какъв ще е резултата, дано сме живи да го видим. Но самият факт, че всичко, което написах и дадох като материал за четене и размишление върху него, ти продължаваш да наричаш с две инфантилни думички, "световен заговор". ми дава основание да разбера колко вникваш в мнението на събеседника си.

Просто продължавай да се чудиш как твоята позната си изкарва парите от някакво си сайтче и как Инджев изкарва. Ще ти дам насока, в която Платон няма нищо общо. Но пък може той да го е обяснил по-добре. 
Общото между тях е, че всички ползват вътрешно (подменено) инфо за спечелване на доверието на определена група и после  налагане на грешно/подменено инфо+ манипулация в грешна (желана) насока! Издават се по следните противоречия: освен че ползват вътрешно инфо, са рекламирани (приемат ги на интервюта), не ги преследват (съдят, разследват) въпреки анти-системното отношение, финансирани са и обикновено не работят друго освен изпълняване на тази си функция, като или не са автори на книги, от които да печелят, или ако са, то в началото не са имали тези приходи.
Жив и здрав  *drinks*

goro

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1234
  • Карма: +48/-73
  • Респект: +1
    • Профил

Виждаш ли, Слави, колко се бъркаш?
Аз казвам, че нямаш друго обяснение освен "световния заговор", защото много малко знаеш.

Аз не твърдя, че знам много, а и няма как да знам всичко и всякакви тези. Просто си имам моя и я казвам. Къде е истината и какъв ще е резултата, дано сме живи да го видим. Но самият факт, че всичко, което написах и дадох като материал за четене и размишление върху него, ти продължаваш да наричаш с две инфантилни думички, "световен заговор". ми дава основание да разбера колко вникваш в мнението на събеседника си.
...

Слави,
Специално те питах какво имаш предвид. Питах "Световния заговор"? - не отрече.
Дори споменаваше за някакъв "върховен собственик" и стройна пирамида. Което по същество е нещо такова и отвърнах, че не е.
Сега...
Не е проблем нещо да не знаем. Затова казах, че ако се заемеш сериозно би си променил мнението.
Не зная много неща. Един боб как се вари вече 2 години се уча и всеки път става различен...
Как се садят домати (пробвах веднъж и резултатите бяха трагични). Ако някой ми каже, че сеенето на домати е елементарно - ще се изсмея. Цяла наука е... Израза "прост селянин" е може би един от най-измамните изрази който използваме понякога. Простите селяни знаят толкова много неща за живота, научават ги от деца, и  които аз сигурно никога няма да науча...
Но в тази материя... не казвам, че всичко мога да обясня, но обяснения с Ротшилд и Рокфелер са просто наивни.

И не си прав! Старая се да вникна в мнението на събеседника си. И смятам, че си прав за някои от констатациите си, но не и за причините. Една част от материалите ти приех, друга - отхвърлих...
Хм... Ако искаш да ти галя ушите и да ти казвам "Прав си Слави! Много знаеш за тези работи!" Няма да стане. Даже на 1-ви април.
Филмчетата не стигат!
Жив и здрав!




*
Древногръцката педерастия е голям проблем за гръцката православна църква.По този повод се правят редица конференции,където учени глави като този проф.Джон Бозуел, е направил всъпителен доклад:Църквата и хомосексуалните: Една историческа перспектива, 1979 ,като е започнал с Платон ,като най-виден и влиятелен педерунгел,цитирайки  негови писания.http://unsettledchristianity.com/2011/01/plato-homosexuality-and-philosophy/


   *yahoo*
Флочкe, ама толкова много да те занимава този въпрос! Не предполагах.
Я кажи какви търсения правиш че ги намираш такива линкове, дето не биха попаднали пред очите на никой нормален мъж или жена?
Ако търсиш философски оправдания за наклонностите си в Платон, на много грешно място си попаднал!

Френските способности на езика ти може да ги имаш по природа!
Но английския е труден, а старогръцкия още повече.
Само за пример - превели варварите:
Αποθήκη - Аптека - Пък то било... Склад!
За сравнение:
Φαρμακείο (фамакио) - Аптека (От там Фармация)
Παιδεραστία - Хомосексуализъм - ама то било друго!
Неграмотни били варварите.
Простимо....



Та Флочке,
Не толкова за твое сведение (ти винаги ще търсиш оправдание за наклонностите си към ниВеЯта), колкото за да не могат разни Гайдовци и прочие "мислители" (па дори и прУфесори) да заблуждават форума една бележка.


Древногръцкото общество, в цялото му многообразие е било общество на господството на Мъжете!!!
В секса това се изразявало с това, че свободната жена е нямала право на сексуални контакти извън брака, за разлика от мъжа.
Педерастите - хомосексуалистите демек (по грешния превод) в този смисъл били смятани за по низши - слизали на нивото на жените.
Нещо повече!
Според законите на Солон (Σολωνος νομοι, άρθρο 332,εκδώσεις Θεσσαλονίκης μετάφραση:Χριστοδούλου ), на педерастите се забранявало:
- да бъдат избирани за архонти
- да бъдат избирани за свещеници
- да представляват народа и да са адвокати
- да упражняват власт по наследство или назначение
- да бъдат избирани за обявители (глашатаи) на война
- да бъдат венценосители в публичните венценосия (пр. малслинения венец - награда в много случаи, вкл. и при спортни състезания)
- да изказват публично мнение
- да влизат в храмовете
- да се разхождат на пазара (Агората)
За нарушението на тези закони, наказанието било смърт...
"Αν τις Αθηναίος εταιρήση, μη έξεστω αυτώ των εννέα αρχόντων γενέσθαι, μηδέ ιερωσύνην ιερώσασθαι, μηδέ συνδικήσαι τω δήμω, μηδέ αρχήν αρχέτω μηδεμιάν, μήτε ενδημον, μήτε υπερόριον, μήτε κληρωτήν, μήτε χειροτονητήν, μηδέ επικυρήκειαν αποστελλέσθω, μηδέ γνώμην λεγέτω, μηδέ εις τα δημοτελή ιερά εισίτω, μηδέ εν ταις κοιναίς σταφονοφορίες σταφανούσθω, μηδέ εντός των της αγοράς περιρραντηριων πορευέσθω. Εάν δε ταύτα τις ποιή, καταγνωσθέντως αυτού εταιρείν, θανάτω ζημιούσθω."


Флочке,
Не търси философско оправдание за наклонностите си в антична Гърция. Тогава не са били така либерални като днес и не би могъл да пишеш глупости във форума - просто - педерастите за разходка на обществено място или излагане публично на мнение ги наказвали със смърт.
Радвай се на днешната слободия и учи езици.
"Френските" упражнения за езика към същия пол са недостатъчни!


Ай! За демосрацията!
 *drinks*

Фло

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 749
  • Карма: +30/-6
  • Респект: +138
    • Профил
Голямо изкуство е да разясниш на "варварите" ,че педерастията и хомосексуализма били различни неща,и че било грешка в превода.Солон бил гонил педерастите,но пък Платон си бил порядъчен гей/хомосексуалист/ и по негово време 200 г. по -късно нямало педерасти в гръцко. Демек не само 200 г.по-късно след Солон, ами и до сега,едва ли не  неговите закони важали.
Тънък  пропаганден похват за асоцииране на "древната цивилизация" към сегашното време.