Автор Тема: Саниране и енергийна ефективност  (Прочетена 15101 пъти)

Scyther

  • Гост
Саниране и енергийна ефективност
« -: 28 Октомври, 2010, 21:28:46 »
0
Санирай - не депозирай, съветва Плевнелиев
http://money.ibox.bg/news/id_1573562967
28.10.2010
Цитат
58% са енергийните икономии средно на апартамент след санирането на жилищен панелен блок 355 в ж. к. "Младост" в София, обновен по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това  министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който гостува на семейство, живеещо в този блок, за да види на място резултатите от проекта, предаде  БТА.

Блокът е саниран миналата година и вече има един отоплителен сезон зад гърба си. Спрямо предходния отоплителен период 37% е икономията само за отопление, а за електроенергия и топла вода - около 10 на сто. Абонатната станция на блока обаче е от 33-34 г., което е допълнителен енергоутежняващ фактор.

По проекта, който е съвместна инициатива на министерството и Програмата на ООН за развитие, е направено обновяване на цялата сграда след предварително предписани мерки за енергийно подновяване и безопасна експлоатация.

Министър Росен Плевнелиев съобщи, че по проекта вече 27 сгради са обновени и предстои още толкова да бъдат санирани като за целта са предвидени 3 млн. лева. Целта на проекта е да разработи и тества за първи път в България пълния цикъл от обновителни дейности в многофамилни жилищни сгради.

Със санирането се удължава животът на панелните жилища, а цената им се задържа и дори увеличава с 50-60% спрямо жилища в несанирани панелни сгради, отбеляза министърът.

Санираният блок в "Младост" представлява 8-етажна сграда, обитавана от 24 домакинства. Тя е въведена в експлоатация през 1978 г. и е строена по системата на едропанелното жилищно строителство. Имаме 18 000 подобни сгради, в които живеят 1,7 млн. български граждани, посочи Плевнелиев.

Той припомни, че Оперативна програма "Регионално развитие" е препрограмирана в посока освобождаване на ресурс от 80 млн. лева, предназначени за саниране на около 600 сгради и през юни следващата година ресорната ос към програмата ще бъде отворена.

Санирането на апартамент от 70 - 90 кв. м струва 10 000 лева като половината от средствата се осигуряват от държавата в рамките на проекта, а другата от собствениците, поясни министърът. Икономиите от сметки за ток и парно на година са в размер на 1 220 лева, а изтегленият кредит от собствениците от 5 000 лева заедно с лихвите максимум за пет години се връща.

Къде има такава възвращаемост и защо да си държат хората парите по банките, попита министърът. Той посочи, че за последните шест месеца българите са увеличили спестяванията си в банките с 3,6 млрд. лева до над 20 млрд. лева. Ето ви дупката в бюджета на Дянков, ако тези пари влязат в оборот, ДДС-то върху тях е толкова, колкото е дупката, а те могат да влязат в оборот с работещи модели за стимулиране на икономиката, каза Плевнелиев.


Ако хората извадят от сметките си малко средства и инвестират в енергийна ефективност, възвращаемостта е 20-25% - много по-висока от лихвите, допълни министърът. Държавата обаче също трябва да додаде 50% за санирането. Този проблем по думите на Плевнелиев в Австрия и Германия е решен като държавата додава тези средства не от бюджета, а през техните банки за развитие и дори от търговските банки, като държавата опростява тези средства след това от данъците на хората.

Когато българинът види, че ще му се възстановява нещо от данъците, би следвало да си ги плаща, каза министърът. Идеята е да се направи през следващите години милиардна работеща програма за саниране на жилища, дори и без еврофондовете, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.