Автор Тема: Мнение за едно апартаментче  (Прочетена 45390 пъти)

orax11

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 6
 • Карма: +0/-0
 • Респект: 0
  • Профил
  • http://www.imotifree.bg/
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #30 -: 29 Ноември, 2012, 11:21:31 »
0
Scyther,  не съм се обидил :) Благодаря много и на трима ви за коментари. Определено ми бяха отполза, точно това исках да разбера, защото аз лично предпочитам да не живея на последния етаж, ама със жена спорили се.. за това се спряхме на тези два вариатна, които ни харесаха по снимки, а ние както виждате не разбираме от недвижими имоти и за това реших да попитам тук. С вашите коментари и препоръки определено успяхте да разубедите и жена ми, за което съм ви благодарен. Сега ще се насочим към нещо друго, с асансьор и не на последен етаж :) Извинявам се за неточното изрязяване относно думата инвестиция. Сега отново ще прегледаме обявите и дано този път се спрям на нещо по нормално.

imotko

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 634
 • Карма: +18/-69
 • Респект: -86
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #31 -: 29 Ноември, 2012, 13:02:30 »
0
Инвестиция в спокойствието и комфорта на собствено жилище също е инвестиция, та не го разглеждай само от финансова гледна точка.
Тия двата верно са големи дупки.

Muza

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 4525
 • Карма: +217/-26
 • Респект: +1501
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #32 -: 29 Ноември, 2012, 20:52:37 »
0
Да, бе! Инвестиция за 100-150хил. за собствен комфорт. Тия евра, някои хора за нищо ги нямат. Колко трябва да има човек, че думне в едно жилище 150 хил? 1млн ... ?  Колко трябва да му са приходите ... ?  ...

orax11,
Разбираш ли, сега, защо Скитър ти даде линк за друг форум? Там, в най-добрият случай ще ти кажат, че тия жилища не стават, но има други,  сега живееш, сега ... сега! Дано и не теглиш кредит.
А, те наистина не стават.
Как, като разполагаш с тези пари, ще се целиш в горните два имота? Ми, само от първата снимка, мен ме хвана фобията. Представям си в реалност ...

аз лично предпочитам да не живея на последния етаж, ама със жена спорили се..

Това е най-лесното оправдание. Ще те разбера, ако ти искаш да изчакаш, а жена ти не. Но, за другото, прощавай, но наистина си е оправдание. Знаеш какво, от битова гледна точка,  жена ти харесва и какво не. Като оглеждате жилище, обръщаш и внимание точно там. "Това ти не искаш, виж точно това е. Това ти искаш, а го няма."

И споделяй, тук хората няма да те подведат.
Успех! :)

Ай   *drink1*  като съм черна бройка, поне да знам защо.  :D

orax11

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 6
 • Карма: +0/-0
 • Респект: 0
  • Профил
  • http://www.imotifree.bg/
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #33 -: 03 Декември, 2012, 16:45:37 »
0
Muza благодаря ти за мнението, от тези два имота определено се отказахме. Търсенето продължава. Оправдание може и така да е прозвучало, но когато жената го е хареса и държи на нейното малко трудно се разубеждава, но в крайна сметка успях. В момента живеем при техните и чесно да ви кажа искам колкото се може по бързо да се изнесем от там, за това така набързо се спряхме на тези два имоти, които разбрах, че не стават. От скоро сме семейство и искаме да си имаме собствено жилище. Благодарен съм на всички ви за мненията. Като се спрем на нещо конкретно много е вероятно отново да ви попитам за мнение :)

imotko

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 634
 • Карма: +18/-69
 • Респект: -86
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #34 -: 03 Декември, 2012, 22:12:50 »
0
    Малко бъзлив ми се струва този съвет, все една дай сега всички да чакаме на мустакатата банка на лихвите и никой да не си купува собствено жилище, щото наемите били по-изгодни. Е, каква е тая тъпа жена, дето ще те търпи десет години да я моташ като последния шушляк по квартирите и да ти слуша лакардиите как на лихва било голямата далавера и как ти /с компетентната помощ на форумните икономисти/ си открил вечния двигател. Имам един такъв авер, 45 годишен с две деца и от 20 години се мотае по панелните квартири в Младост. Цял живот дребничък бизнес, никакво образование /висше незавършено/, никаква сериозна работа, иначе дървен философ, от всичко разбира и може да ти обясни. Само съсипа живота на иначе прекрасните си жена и деца. Хората на неговата възраст милионери станаха, фалираха и пак станаха, тоя още си е на нивото от 1995г. Та ако тука съвети дават такива "разбирачи", мерси.

ПП Иначе си много прав за две неща - веднага трябва да се бяга на квартира от старите /една секунда не бих живял с моите или нейните родители/ и големи заеми не бива да се вземат за неинвестиционни цели. 

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #35 -: 04 Декември, 2012, 12:19:38 »
+1
orax11, мислех да ти отговоря на последният пост, после реших да не се меся и гледам, че Scyther ти е отговорил горе-долу и аз каквото щях да ти напиша.

Най-лошата ситуация при покупка на НИ е да си притиснат от обстоятелства и това да те кара да бързаш. Живот при родители за мен е нещо абсолютно неприемливо и съвета ми е да се изнесеш възможно най-бързо, но не чрез покупка, а чрез наемане на хубав апартамент. По този начин решаваш няколко проблема:

1. Не живееш при родителите на жена си.

2. Жена ти спира да ти дава зор за покупка, защото мястото и харесва и сте отделно от техните (за целта трябва да намериш хубав апартамент под наем).

3. Наемане на апартамент НЕ изключва бъдеща покупка, просто ти дава време да търсиш много по-спокойно и евентуално да намериш това, което ти харесва най-много, но не преди да огледаш едно 15-20 оферти.

4. Дава ти и време за размисъл - ами ако се окаже, че искате да се местите някъде другаде? Ами ако се променят доходите ви (ако е в положителна посока, може да търсите нещо още по-добро, отколкото първоначално сте планували, ако е в отрицателна - парите не-дадени за покупка може да са ви много нужни).

Бърза се само при силен възходящ пазар и истинска инфлация - масово повишаване на цени И доходи или при много-много изгодна покупка. Пазарът във Варна в момента е буквално мъртъв. Предлагането не е особено голямо - няма много свестни оферти и тези, които са свестни са на цени почти от 2008 г. Никой обаче не ги купува, висят едни и същи обяви от 4 години като разчитат на "притиснати" купувачи като теб (които всъщност само си мислят, че са притиснати).

Ако имаш парите в брой, Scyther ти е изчислил лихвата на месец ако ги сложиш на влог. Докато търсиш на спокойствие си едновременно и на печалба докато плащаш наема.

Съветите, които ти дава Атанас Янев за 68-ми блок в Чайка са до някаква степен правилни, но и не съвсем (според мен). Аз съм израстнал в този блок и все още имам апартамент там. Апартаментите са 2 вида - 3-стайни и 5-стайни (ако се смятат за отделни стаи хола и трапезарията отделени с голяма портална врата). На тези 5-стайните всичките спални са на север и едната е убийственно малка (трябва да се усвои балкона за да може изобщо да се използва). Блокът е много стабилен като конструкция, локацията е може би най-добрата в квартала, НО финансовото състояние на живущите спада постоянно, като се вдига и средната възрастовата граница (много пенсионери с ниски доходи), поради което входовете са заприличали на кочини, носят се миризми от мазета и канализации. Пенсионерите си отиват от този свят и на тяхно място се заселва "матр'ял" от друго качество, наблюдава се явен регрес. Поради застрояването на пространствата зад блока, паркирането вече е проблем (не толкова, колкото на други места в града, но предвидените паркоместа се ползват от още няколко блока. 5-стайните апартаменти, които са за ремонт като цяло се продават за около 100 К и никой не ги купува (един се продаде, но за около 80 К). Имаше и 2 (поне аз, за които знам) добре ремонтирани за 120-140 К, единият нямаше нито един балкон (всички бяха усвоени).

Имотко те "агитира" за покупка, но него не го гледай, той си е купил имотите по други времена, който и да те съветва да купуваш веднага го попитай първо дали той (тя) са купили от 2008 насам нещо.

Много дълъг пост се получи, та повтарям накратко - моят съвет е бягай на хубава квартира от родителите и си търси жилище за покупка дълго и внимателно. Това при положение, че имаш парите в брой (аз бих си оставил и поне 20-30 К евро резерва). Ако ще теглиш кредит или заеми не се наемам да давам съвет... по-скоро не купувай изобщо докато не излезе лихва от 3.00 -3.5 % фиксирана за поне 10 години.
I say what I do and do what I say.

koganev

 • Гост
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #36 -: 04 Декември, 2012, 14:14:35 »
+1
orax11, последен етаж по принцип е по-скъпо. Вече е обсъждано защо. Някакви стари хора имат някакви спомени от някакви разговори, че на някакви други хора им се наложило да правят някакви разходи по ремонт на някакви счупени керемиди... Глупости! Последен етаж е къща на покрива. Такъв рахат няма на нито един от долните етажи!
Обаче - асансьор ти трябва, пък ако щеш да не го ползваш, твоя си работа. Мазенце или гаражче (пиша ги като магазинерка, щото те са си точно такива в новото строителство) също си трябват - багаж в една къща постоянно се трупа... Мезонет - НИКОГА!!!!! Добра изолация на сградата, а още по-добре цялостното строителство да е на ниво - много важно!
Затова, ако избираш тепърва, гледай нови проекти, в строеж или още на хартия. Готовото може и да е екстра, но те ще му искат парите. А може и да е кенеф - тогава ти сам ще си дадеш парите и то за нищо. В строеж не плащаш накуп, следиш нещата, правиш си собствени промени още на хартия (тва, майна, е голяма далавера), пускаш си (ако се на последен етаж) собствени отдушници и комини, имаш таванче (обикновено за без пари) и те така.

Гледай без да бързаш, СРАВНЯВАЙ, смятай и НАЙ-ВАЖНОТО - СЛУШАЙ ЖЕНАТА!!! Къщата е на жената, това да го запомниш добре и винаги да го имаш предвид. Дори да не го вярваш, пак си го имай като обеца на ухото.

За наемите - прави са хората. Мен жената (тва преди двайсетина години...) ме извади от прегръдката на мама и тате още на първата година след сватбата, а хем си бяхме в собствен етаж от къща със стаички на тавана и гараж, дворче и куче. Уж отделно, ама... За да поддържате добри отношения с бащи и майки, ще ви трябва санитарен коридор от поне два квартала и да се виждате след предварителни уговорки. Понякога и две държавни граници не стигат, но това е друга тема... Та да знаеш, че не е страшно да си под наем.

Не знам защо, но и аз преди няколко години, след смяна на 4-5 жилища, се настаних на последен етаж. Пентхаус... нали така му викат? Рахат... 
« Последна редакция: 04 Декември, 2012, 14:18:35 от koganev »

Атанас Янев

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 14
 • Карма: +0/-0
 • Респект: +3
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #37 -: 04 Декември, 2012, 14:21:38 »
+1
BulCan, живея в посочените от теб нови блокове зад 68 и проблем с паркирането няма - с две коли сме и най-много съм спирал на 70-80 метра от входа ;)

Входовете са зле, но в никакъв случай не са по-зле от тези на "нови" блокове на по 6-7 години, нагледах се на мизерии последните години. Дали по 150к за апартамент, нямат по 10 лева за чистачка...  Действителен случай от мястото, на което съм сега.

Третата спалня е по-скоро за кабинет/дрешник/стая за игра, съгласен съм, но не е преходна.
Защо не споменаваш за гледката? ;)

Този с усвоените тераси само дограмата му струва колкото обзавеждането на повечето обявени "супер лукс" обзаведени апартаменти, но няма кой да го оцени. Банята е разширена към коридора и третата спалня е станала преходна (случайно ключа за апартамента е в мен и от време на време жена ми отваря на разни брокери, които влизат, цъкат, снимат и заминават)  *alcohol*

Според мен 67/68 блок са най-добрите във Варна (не живея там, за сега) поради наличието на простор (изключвам апартаментите на нисък етаж от един вход), ясла, детска градина, училище, магазин, уникална гледка, която не може да се сравнява с нищо друго (ЕПКтата пред курортна са перпендикулярни и са трагични, сравнение с 67-68 блок).

Ако някой може да ми посочи друг блок във Варна с такава панорама, квадратура (говоря за 5-стайните) близост до Морската и уредена инфраструктура - с удоволствие ще погледна.

БулКан, ако твоя е 5 стаен и си решил да се разделяш с него - пиши ми  *drinks*

Muza

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 4525
 • Карма: +217/-26
 • Респект: +1501
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #38 -: 04 Декември, 2012, 21:22:29 »
0
Ох, аз си мислех, че живеят на квартира. :)

Оракс,
Да чуеш и едно женско мнение за квартирата.
Сменяте търсенето в "под наем" и по спешност се изнасяте на квартира. После си оглеждайте на спокойствие.
Прочети отново мненията преди мен. Слагам им плюсчета. :)

 *drink11*

BulCan

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 907
 • Карма: +59/-19
 • Респект: +82
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #39 -: 05 Декември, 2012, 19:58:19 »
0
Атанасе, най-близкото училище е Спортното, надявам се, че нямаш него предвид :) Знам, че има и други училища в квартала, до 4-ти клас съм учил там (в квартала, не в Спортното). Детската градина е най-връзкарската във Варна (оздравителната, където на повечето деца нищо им няма :) ), ние поне не можахме да се вредим (нито в която и да е друга в Чайка).  За гледката към морето мислех да пиша, но съм пропуснал явно, наистина е много хубава и то по простата причина, че това са първите блокове откъм Морската градина и не се виждат останалите, не се вижда и самият 68 (нали се гледа от него). Гледката назад (от спалните) си е доста подтискаща.

Паркирането не е проблем, само ако се сравни с по-проблемни места (не живея там в момента, но ходя достатъчно често, възможно е да имаме различни представи за проблемно паркиране), аз сравнявам с времето, когато отзад нямаше блокове и имаше 2 тенис корта (вярно на асфалт, но ги имаше). В момента почти навсякъде другаде в Чайка се паркира по-лесно (изключваме ЕПК-тата пред курортна). За мен целият квартал от години прогресивно се превръща в гето - състоянието и видът на блоковете, дупките по улиците, съкварталците ровещи по кофите за боклук (някои ги познавам) наравно с преминаващи цигани и пр. Остава едно добро местоположение и инфраструктура. Хората го предпочитат само защото няма нищо кой-знае колко по-добро.

Моят е тристаен, а и не е за продан. Едни комшии продаваха от 5-стайните почти ремонтиран за около 120-125 К (на 3-ти етаж). Нямам идея дали се е продал и за колко, нашите изпаднаха в ужас, че не го купих, а пък били уредили огледа "с връзки" :):):)  Има един единствен апартамент в блока, който наистина е много добър - от тристайнните, но разширен (взета е едната стая от съседният 5-стаен) и е станал с 4 стаи като всичките са към морето, но не се продава, мисля, че се продава този, от който е взета стаята :):)

Този без балконите дето му държиш ключовете го гледах - ненужно голяма баня, преходна стая и каквато и да не била дограмата просто... няма балкон никъде. Не случайно и никой не го купува толкова много време.

Поздрави  *drink1*
I say what I do and do what I say.

vfrz

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 150
 • Карма: +10/-7
 • Респект: +8
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #40 -: 05 Декември, 2012, 21:42:06 »
+1
Ехее. Темата ми получила развитие :) Присъединявам се към съветите на съфорумците.

БТВ, тези 67/68 блокове къде точно се намираха?

Атанас Янев

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 14
 • Карма: +0/-0
 • Респект: +3
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #41 -: 05 Декември, 2012, 22:10:17 »
+1
Е, не говоря за Спортното, дано да го закрият него  *timeout*

Захари Стоянов, Раковски - всички са на 5-10 минути пеша.

Яслата не е само тази - Калина Малина, тази под Захари, Малкият Принц вече също е държавна детска, имаше и над Раковски... Кой знае колко пропускам :) Приятел наскоро вкара детето си в тази до 68 блок, без никакви връзки и пари, явно в момента наплива е по-малък.

vfrz,
https://maps.google.com/maps?q=%D0%B6.%D0%BA.+%D0%A7%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+68,+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0,+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&hl=en&ie=UTF8&ll=43.213887,27.946987&spn=0.009805,0.026157&sll=43.212089,27.946386&sspn=0.019611,0.052314&t=h&hnear=%D0%B6.%D0%BA.+%D0%A7%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+68%D0%90,+9005+Varna,+Bulgaria&z=16&iwloc=Aредакция
От паркинга на 68 блок за периода 22 Януари 2012 - 25 Април 2012 колата ми я разбиваха точно 4 пъти  *sheep*
« Последна редакция: 05 Декември, 2012, 22:12:42 от Атанас Янев »

orax11

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 6
 • Карма: +0/-0
 • Респект: 0
  • Профил
  • http://www.imotifree.bg/
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #42 -: 11 Декември, 2012, 11:18:46 »
0
Здравейте :) Скоро не се бях включвал в темата и ми се насънраха мнения за чете. Благодаря на всички ви за изказаните коментари и съветите определено ще ги взема под внимание. Относно излизането под наем говорих с жени ми, тъй като макар, че живеем от няколко месеца при техните на мен това положение не ми е приятно и се разбрахме да се изнесем на квартира, та сега оглеждаме обявите за под наем. Наистина до сега не сме плащали наем при родителите й и разхода за наем ще окаже някакво влияние на финансите ни, но наистина ще е по-добре така. Всеки да си знае жилището и да си кани гости когато прецени. Относно парите голяма част от сумата ги имам налични, тъй като моите родители имаха няколко декара ниви, които продадоха. Парите са в банката, не са мен и както е написал Scyther те са депозит. :) Попринцип аз не съм импулсивен и прибързан човек и обичам да оглеждам и премислям нещата за това и се допитах до вас за съвети и мниния за които благодаря искрено. Сега сме на вълна наеми, за да може както много от вас посъветваха да имам време да огледам на спокойствие. Добре, че и жена ми е на моето мнение и не иска да живее с техните повече. Няма да ви казвам, че тя е основната причина да сме при тях и сега тя бърза да се изнасяме... така сега сме на вълна квартири :) ако някои дава нещо интересно под наем нека сподели
« Последна редакция: 11 Декември, 2012, 11:21:00 от orax11 »

Атанас Янев

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 14
 • Карма: +0/-0
 • Респект: +3
  • Профил
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #43 -: 11 Декември, 2012, 11:29:08 »
+1
Ако дадеш малко повече информация (райони, квадратура, етаж, обзаведен или не, лукс или средна работа и т.н.) ще можем да сме ти малко по-полезни :)

Читав апартамент под наем се намира бавно, може да ти отнеме 1-2-3 месеца.

Един съвет - като взимаш под наем не прави компромиси - нека имота отговаря точно на изискванията. Разликата в наема може да е 30-50-100 лева между добър и лош апартамент. Когато видиш, че живееш под наем на добро място, парите от депозита покриват напълно наема, че и отгоре, някак започваш да мислиш по друг начин за живеенето под наем. Не казвам, че така трябва да е винаги, но в определени моменти от живота е най-добрата опция  *drinks* Който бърза - стига бавно  *drink5*

koganev

 • Гост
Re: Мнение за едно апартаментче
« Отговор #44 -: 11 Декември, 2012, 13:05:00 »
0
orax11, онова, дето пишеш за парите, да го изтриеш. Не дърпай давола за опашката, то си е твоя работа какво и къде имаш. Тук пишем малко, но четат много...


« Последна редакция: 11 Декември, 2012, 13:08:06 от koganev »