Автор Тема: Международното положение и има ли то почва у нас  (Прочетена 160587 пъти)

Scyther

 • Гост
Безпаричие друса италианците
« Отговор #30 -: 11 Октомври, 2010, 00:02:32 »
0
Малко да побутна темата.

Безпаричие друса италианците
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6098200,00.html
10.10.2010

През последните десет години размерът на личните финансови задължения на италианците се е увеличил трикратно. На семейство се падат средно по 16 000 евро дългове. Най-задлъжнели са тези в Рим и Милано.Автобусите и трамваите в Милано са пълни с реклами. Рекламират се шампоани за коса, препарати за чистене, кухни на изплащане и т.н. Най-много са обаче обявите за "безпроблемно" отпускане на малки кредити. Предлагат се 2 000 или 5 000, а може би и 8 000 евро - без много питания. За мнозина тези така наречени небюрократични разрешения се превръщат в капан. Защитничката на интересите на потребителите Ана-Мария Каро предупреждава: "Трябва да се набави правилната информация. Тук липсва прозрачност."

Често, само в текста с малки букви, се отбелязва, че трябва да се плати двуцифрена лихва, ако уговорената вноска не бъде изплатена в срок. Сериозните банки предлагат по-добри условия. Те обаче поставят и по-строги критерии за отпускането на заем. Хора без работа или които работят с временен договор често нямат никакъв шанс да получат кредит, макар че те обикновено имат най-спешна нужда от пари. От въвеждането на еврото разходите за живот в Италия се покачиха силно при паралелен спад на покупателната сила.

Финансова помощ от мама и татко

Според статистическя институт ISTAT над 13 процента от италианското население живее в относителна бедност. В този кръг на първа линия се нареждат семейства с ниски доходи и с деца, както и самотни майки, като Габриела Панети. По нейните думи: "Всичко поскъпва. Макарони, хляб, вода, да на говорим пък за плодовете и зеленчуците. Трябва много да внимавам какво купувам. Едно голямо пазаруване излиза днес най-малко 150 евро, но и това не стига за цялата седмица."

Благодатен терен за съмнителни кредитни агенции, но също и единични лица. Те използват бедственото положение на засегнатите, за да им нахлузят кредити с безбожни лихви. Понастоящем на всяко италианско семейство се падат дългове от средно 16 хиляди евро, като на първите места в тази ранглиста са жителите на Рим и Милано с по средно 20 хиляди евро дългове на домакинство.

Габриела Панети няма дългове, но има един щедър спонсор в лицето на своя баща. 65-годишният бивш счетоводител е заделил настрана спествания, на които сега разчитат Габриела и нейните двама малолетни синове. Това е типичен случай. Но спестените парични резерви на италианските семейства се стопяват и поколението на 30 до 40-годишните няма възможност да заделя пари настрана. Често заплатите не достигат, за да се живее без помощ от родителите.

Повече бедност = по-малко сватби

Социалните последици са драматични, посочва Дон Роберт Даванцо, ръководител на хуманитарната служба Каритас в Милано. Италианците се женят все по-рядко и все по-късно - средностатистически не преди да са навършили 30-годишна възраст. А децата пък идват още по-късно. Микол Сарфати е на 26 години и още живее при родителите си. Той не може да си позволи самостоятелно жилище. По неговите думи:

"До неотдавна беше така, че който искаше да създаде семейство, правеше това в момента, в който има вече постоянна работа. Днес вече не е така. Вярно, имам приятели и приятелки, които сключиха брак. Те обаче трябваше да приемат помощ от родителите си. Който днес купува жилище, прави това с пари на родителите си”.

Как следващата генерация ще финансира живота си? Това остава в Италия открит въпрос.

Scyther

 • Гост
Г-20 се заемат с реформа на банките
« Отговор #31 -: 23 Октомври, 2010, 14:06:38 »
0
Г-20 се заемат с реформа на банките
http://news.ibox.bg/news/id_924335703
22.10.2010

Споразумение за реформа на банковата система и на големите финансови институции са постигнали страните от Г-20.

Припомняме, двудневната среща на финансовите министри и ръководители на финансови институции от Г-20 се провежда в Южна Корея.

Според генералния директор на МВФ Доминик Строс-Кан споразумението е историческо и определя най-важната реформа, приемана някога в историята на фонда. Като цяло срещата в град Кьонджу завърши с призив за предотвратяване на евентуална "валутна война", съобщават световните медии.

Страните от Г-20 се договориха да избягват валутно обезценяване, което има обезсилващо въздействие. Финансовите лидери се ангажираха още за политика за намаляване на глобалните дисбаланси, които застрашават икономическото възстановяване.

Според споразумението страните с нововъзникващи пазарни икономики ще получат по-силен глас в Международния валутен фонд.

Финалното комюнике от срещата гласи, че страните от Г-20 „ще предприемат мерки за намаляване на прекомерния дисбаланс и ограничаването на вече съществуващия дисбаланс в текущите сметки на умерени нива".

Участниците в срещата на 20-те най-големи икономики се споразумяха и за необходимостта от сътрудничество и общи действия при кризи.

koganev

 • Гост
Може ли някой да даде линк към материал, който да описва процедурата по фалит на държава от Еврозоната? Става въпрос за закони, а не за лакърдии, разбира се.
Благодаря предварително.

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Може ли някой да даде линк към материал, който да описва процедурата по фалит на държава от Еврозоната? Става въпрос за закони, а не за лакърдии, разбира се.
Благодаря предварително.


Аз си признавам, че не съм срещал такива правила.

Според мен трудно и би могло да има, тъй като това вероятно ще означава и съществена намеса в суверенитета на една държава. На практика, ако една държава спре плащанията, кредиторите й нямат легален инструмент да си съберат вземанията. Тук не говорим за това как се отразява на репутацията на държавата.

Цитат
През миналата седмица Moody's категорично заяви, че всяко просрочване, преструктуриране или удължаване на плащанията по гръцкия суверенен дълг ще се третира като фалит.


От такива текстове си правя извод, че фалитът на държава е доста условно понятие.

Ето я цялата статия

Румъния коментира, България не коментира фалита на Гърция
http://www.darikfinance.bg/novini/57019/%D0%F3%EC%FA%ED%E8%FF+%EA%EE%EC%E5%ED%F2%E8%F0%E0%2C+%C1%FA%EB%E3%E0%F0%E8%FF+%ED%E5+%EA%EE%EC%E5%ED%F2%E8%F0%E0+%F4%E0%EB%E8%F2%E0+%ED%E0+%C3%FA%F0%F6%E8%FF

Цитат
Според рейтинговите агенции най-застрашените страни в случай на фалит на Гърция са Румъния и България, заради големите експозиции на гръцките банки в двете държави.

През миналата седмица Moody's категорично заяви, че всяко просрочване, преструктуриране или удължаване на плащанията по гръцкия суверенен дълг ще се третира като фалит.

От DarikFinance.bg попитахме Александър Урумов, директор Връзки с обществеността на БНБ, за позицията на централната банка по този проблем.

Според Урумов, какво говорят и какво ще направят рейтинговите агенции са две различни неща.

Нещо повече, за БНБ гръцките банки не само не са изправени пред нестабилност, а са част от решението на проблема с гръцкия суверенен дълг. Те са изключително стабилни и добре капитализирани. Проблемите на Гърция са в публичния сектор.

Вариантът за евентуален фалит или преструктуриране на задълженията на Гърция е чисто хипотетичен и въобще не се разглежда в българската централната банка, уточни още представителят на БНБ.

Но нека се замислим. Все пак гръцките банки са най-големият държател на държавния дълг на южната ни съседка. А в същото време банки с гръцки капитали формират близо 30 на сто от активите на българската банкова система.

Гръцката национална банка е собственик на ОББ, Пощенска банка е собственост на Eurobank. Дъщерни дружества в България имат Piraeus и Emporiki, която е част от френската група Credit Agricole. Alpha bank има клон в България.

По въпроса за гръцките експозиции румънската централна банка има до голяма степен идентична позиция с българската. Дъщерните дружества на гръцките банки в Румъния са добре капитализирани и финансират за сметка на банките майки само малко над една трета от задълженията си, коментира на пресконференция подуправителят на централната банка Кристиан Попа.

Гръцките финансови компании с най-големи експозиции в Румъния са Alpha Bank, Националната банка на Гърция и EFG Eurobank.

Дружествата имат достатъчно държавни облигации в портфейлите си, за да си гарантират краткосрочно финансиране от румънската централна банка или от междубанковия пазар и така да компенсират евентуално спиране на кредитните линии от банките майки, заявява Попа, цитиран от Reuters.

За дъщерните банки, тези линии за финансиране са до 35% от пасивите, или приблизително 4.1-4.2 млрд. евро за Румъния, 17% от чиито банкови активи се държат от гръцки дружества.

Основната гаранция за стабилността на системата според Попа е, че румънските поделения на гръцките банки реализират значителни печалби.Filip

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1026
 • Карма: +89/-9
 • Респект: +332
  • Профил
Две интересни статии за Гърция ,поне според мен де.  За да не се меШам в другата тема, ще ги изтипосам тук ,че там използват много чуждици и купешки думи и не ги вдявам  много-много пък и спрях да ги чета.   :) ,,   Проф. Михаил Константинов01.07.2011 От няколко дни Гърция не е нормална държава. Не работят държавните институции (работи само полицията, и то без почивка; специалните части още не работят, но са във висока степен на тревога). За пръв път в новата история на страната са блокирани летищата, а това за Гърция не е само транспортен проблем.

Екзистенциален проблем е, защото повечето чужди туристи влизат там по въздушен път.


На всички е ясно какво ще се случи с туризма през тази и през следващите години, когато гневните почиващи за дълго ще забравят тази дестинация. А и на познатите си ще разкажат какъв екшън е да отидеш на море в Гърция и да не можеш да се прибереш. Не че с кола е по-лесно, защото там и бензиностанциите са затворени, а автомобили на слънчеви батерии в Гърция засега няма.

За тази страна толкова много се пише напоследък, че изглежда невъзможно да се добави нещо ново. Но не е. Всъщност защо гърците масово стачкуват и защо големите гръцки градове изглеждат като след бомбардировка? Вярно, няма да има вече 14-а заплата, че даже и 13-а. Много предприятия ще престанат да са държавни и новите собственици

ще искат там да се работи по-сериозно

примерно от 8,30 до 17,00 часа с половин час почивка. Или пък ако почивката е един час, ще се работи до 17,30. Ужасно е, но именно така работят хората в много държави, членки на Европейския съюз. Отчасти на тях Гърция дължи 550 милиарда евро. Няма грешка, толкова са. Нищо че обикновено се говори само за 350 милиарда. Просто едни 200 милиарда не ги споменават, защото са по друга линия, а не според държавния дълг. Но е без значение, както ще следва от някои прости сметки. Но преди това: коя е Гърция?

Страна с хилядолетна култура и (засега) добър стандарт. С територия 130 000 кв. км, население 11 300 000 души и годишен брутен вътрешен продукт над 300 милиарда евро, Гърция е средна държава за мащабите на Европейския съюз. В страната са развити селското стопанство, туризмът, леката промишленост. Флотът наброява 4000 кораба, а страната произвежда леки автомобили, електроника и оръжие. Гърците са любезни и горди със страната си хора. Изглежда, че на такава държава всичко трябва да й е наред. Но не е. Проста сметка показва, че според държавния дълг всеки грък - от пеленачето до 100-годишния старец, дължи по 31 000 евро! А според фактическия дълг същият среден грък дължи по 49 000 евро. Такъв чудовищен дълг Гърция няма намерение да връща. А и да има, не би могла. Такъв дълг

може да го изчисти само инфлацията

Когато държавният дълг на една страна надвиши годишния й брутен продукт, този дълг не може да се върне, а и никой не се опитва. Не го ли знаят това умните мъже и жени, които управляват глобалния свят и неговите сбъркани глобални финанси? Ако не го знаят, значи не заслужават да управляват. А ако го знаят, значи имат причина да се държат по този безумен начин. Защото няма друго определение за един свят, в който едни хора печатат пари и си живеят славно, а други бачкат като роби в Древен Египет.

Според легендата при своя пети подвиг митичният герой Херкулес почистил за един ден оборите на царя на Елида, мързеливия Авгий, който имал огромни стада, но 30 години отлагал чистенето им. Херкулес пробил дупки в стените на оборите и пуснал вътре реките Алфей и Пеней, които свършили работата. Вероятно политическите и финансовите властелини на света се надяват, че една висока контролирана инфлация ще изчисти световните финансови авгиеви обори, които (какво съвпадение!) през последните 30 години се затлачиха така, че

никой не знае как да ги почисти

Знае се обаче, че почистването им по метода на Херкулес ще доведе до крах. Защото високата контролирана инфлация е неустойчив процес. Който или се търкулва към стагнация и дефлация, или (което днес е най-вероятно) избива в хиперинфлация. Впрочем това, последното може и да не е толкова лошо.

На този фон вълненията в Гърция са за едни реформи, които би трябвало да налеят в хазната някакви жалки 30 милиарда евро, и то за цели три години! Тези 30 милиарда са 5-6% от общия дълг на страната. За какво изобщо говорим? Докато Гърция ги спестява тези 30 милиарда (не че ще го направи, разбира се), тя ще трябва да получи поне още 250 милиарда евро заеми за тези три години, за да плаща заплати и пенсии. Така след три години, след драстични икономии, улични сражения, разрушена инфраструктура и попилян туризъм страната ще дължи вече почти 800 милиарда евро.

Това е за Гърция. Но поне още 4-5 държави в Европейския съюз са на това дередже, че и по-зле. Ясно е, че безумието с дълговете трябва да спре. Защото няма вечен финансов двигател, както няма и физически вечен двигател. Но докато на опитите да се конструира вечен двигател се гледа с лека ирония (макар да има вечен двигател според една космологична хипотеза), то на конструкторите на вечен финансов двигател трябва да им се намери друга работа, с по-ниска степен на обществена опасност.

Има един въпрос, който войната за Гърция поставя. Той е стар, но вече не можем да бавим отговора. След като няколко държави от Европейския съюз са във фактически фалит, след като дълговата и финансовата криза в САЩ е даже още по-жестока (фактът, че американският долар е световна валута, допълнително влошава нещата), след като японският дълг е два пъти по-голям от японския брутен продукт, също като в Гърция, след като локомотивът на Европа – Германия, също има огромен дълг, след като всички големи държави без Китай имат дългове, то какво всъщност се случва? Коя е тази митична сила, на която всички уж дължат пари?

Митичната сила е тайнственият инвеститор

Това е съществото, на което светът целокупно му дължи някъде между 400 и 700 трилиона долара (или евро, все едно). А иначе числото 700 трилиона се записва като 700 000 000 000 000. А може и повече да са трилионите на съществото, което е без всякакво значение – това им е хубавото на многото нули, че човек може да си ги добавя и задрасква без особени последствия. Тези трилиони са виртуални. Те даже не са на хартия, а са във вид на магнитни и оптични смущения върху някакви технически носители. Тайнственият инвеститор (малка част от който може би е самият уважаем читател на тази статия) си мисли, че има някакви пари. И докато само си мисли така или пък си купува дребни неща, той има основание да се смята за богат. Когато обаче усети, че хиперинфлацията дебне зад ъгъла, тайнственото същество ще опита да си купи нещо по-едро, примерно за стотина трилиона. Тогава ще разбере, че парите му са виртуални. И ще види, че хиперинфлацията вече не дебне зад ъгъла, а го връхлита като експресен влак.

Битката за Гърция е началото, ще я последват битки в другите фалирали държави от Европейския съюз. Без да го осъзнават, хората там се бият и ще се бият не заради смешните милиарди, които правителствата им ще спестят през близките години. Хората преди, сега и в бъдеще ще се борят срещу загубата на престиж и на статут. И това е голямото предизвикателство пред уж умните мъже и жени, които ни управляват. .
Управляващите да обяснят истината
Управляващите трябва да обяснят на народите си каква е истината. А тя е проста. И не е само в това, че ако си ял и пил, трябва да си платиш сметката. А е и в това, че каквото и да е било миналото, днес сме на трапеза, която няма с какво да напълним, не и с това, на което сме свикнали. Освен това много станахме. Днес хората в “златния милиард” (Европа, Северна Америка и част от Далечния изток) се бунтуват, но това е бунт на ситите, които се борят не за хляб, а срещу загуба на статут. Когато гладните 6 милиарда се разбунтуват, тогава ще е страшното. Дори ако днес предприемем всички възможни мерки, пак може да не избегнем опустошителния поход на гладните. Ако обаче продължим да седим и чакаме да видим какво ще се случи, то няма да е добро. Дано битката за Гърция ни отвори очите. ''

Filip

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1026
 • Карма: +89/-9
 • Респект: +332
  • Профил
Световноизвестният португалски писател възпя нашенци в последния си роман "Седмият печат"
Чета българите като отворена книга
Вие сте като нас - каквото ви е на сърцето, това ви е на устата, казва Жозе Родригеш душ Сантуш


Жозе Родригеш душ Сантуш е световноизвестният португалски писател, чиито екопослания накараха политици от всички континенти да се съобразят с мнението му. Той пристигна в България, за да представи последния си роман "Седмият печат" ("Хермес"). Бе тук и по покана на списание "Мениджър" и на "Глобул", за да участва в Зелен форум. Душ Сантуш чете есе за зелената енергия, електротранспорта, водата и отпадъците. Той има и впечатляваща кариера в журналистиката - отразява военните конфликти в Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. Сега е водещ на новините в португалска телевизия.
- Г-н Сантуш, как се появиха български герои в последния ви роман "Седмият печат"?
- Пътувам много. Когато съм в нова страна, винаги питам португалския посланик какви са хората тук. И дипломатите винаги ми дават дълго и сложно обяснение за психиката на хората и местните нрави - до такава степен, че взема да ме хваща страх от народите, които посещавам. Първото ми идване в България обаче не мина така. Португалският посланик ми каза единствено изречение: "Лесно е. Българите са като нас." И после осъзнах, че е прав. България е в противоположната част на Европа, но имаме много общи неща. Когато говоря с германец, ми е много трудно да разбера какво всъщност мисли.
При българите каквото им е на сърцето, това им е на устата - както е с португалците. Мога да ги прочета като отворена книга. Така че включването на български герои е жест към вашия народ, който харесвам.
- Но после народите, които са много топли, като българи, португалци и гърци, разчитат на германските пари. Въпреки че на тях не им се четат мислите.
- При гърците е по-различно. Те просто харчат повече, отколкото могат да произведат. Животът им е назаем - с чужди пари и субсидии. Убеден съм, че ако България разполагаше с финикийските знаци, които Гърция имаше през годините, сега щеше да е богата страна. Хората тук са много по-добре образовани и по-трудолюбиви от гърците. Трябва да разберем германците - едно е да дадеш пари на някого, който ще ги използва рационално, друго е да ги предоставиш на прахосници.
В Гърция видях болница с 4 дървета и 75 градинари!   :o
Там, ако държавен служител умре, всяко от децата му получава доживотна месечна пенсия от 1000 евро. Те просто не знаят как да управляват икономиката си. Вашият проблем е друг - липсват ви инвестиции. Ако те дойдат, страната ще се подобри чувствително.
- Били сте военен кореспондент в Босна и Херцеговина. Как ви изглеждат Балканите 15 години по-късно?
- Сърбия и Хърватска са дръпнали изключително много. Като влязат в ЕС, ще са още по-добре. Картината се е влошила единствено в Косово.
- А самата Босна? Как могат да сработят три власти, които се въртят на ротационен принцип?
- Скептичен съм. Не може да се задава идентичността на държавата отвън. Защо дадоха независимост на Косово, която е само обособена област, а не дадоха автономност на Република Сръбска? Сърбите винаги са били жертва на историческа несправедливост. Ако косовци могат да получат независимост от Сърбия, защо тогава сърбите, живеещи в Косово, да не получат автономия вътре в Косово? Образува се безкраен порочен кръг, който е много труден за решаване.  Когато бях в Косово, говорих с португалски войници. Те харесваха сърбите повече от албанците. Когато при тях дойде албанско детенце, му дават бонбони. То ги приема, после се появява баща му и пита: "Защо не му дадохте повече?" Когато дадат на сръбските деца, бащата отново идва и казва: "Не ги взимай." Защото изпитва вътрешно чувство за гордост.
Харесвам сръбската гордост но тя е част от неразбориите на Балканите
- Вашите книги се занимават с екологията и глобалното затопляне. Властта да се справят с тези неща имат единствено правителствата, които пък са обвързани с корпорациите. Мислите ли, че можете да упражните ефект чрез словото?
- Глобалното затопляне не може да бъде спряно - ефектът му е твърде бавен и дългосрочен, за да заинтересува политиците. Те винаги се интересуват от резултатите от следващите избори - а това е процес, който се простира отвъд тях. С петрола обаче не е така: политиците трябва да осъзнаят, че проблемът с него ще засегне следващите избори. Ръстът на петрола може да повиши инфлацията, хората да заживеят по-зле и да не гласуват. Просто трябва да го осъзнаят.
- Как го виждате този процес на осъзнаване? Нека предположим, че политиците не са добри и мили хора, които се грижат за планетата.
- Възможно е да им се въздейства. Аз продадох "Божията формула" в 190 000 копия в Португалия. Точно когато цената на петрола стигна 147 долара за барел. Прочетоха я много хора. Имаше масови стачки. Магазините се опразниха, нямаше стока, нямаше транспорт. Бях поканен в парламента да говоря по този проблем. Изнесох лекция и тя доведе до промени в самата енергийна политика на правителството. Взе се решение да се направят 12 нови хидроелектрически централи. Миналата зима имаше отделни дни, в които 100% от консумираната енергия в Португалия беше изцяло от възобновяеми ресурси.
- Дразнят ли ви сравненията с Дан Браун?
Дан Браун използва полуистини
В моите романи има фантазирана история, но информацията - научна или историческа - е напълно вярна. Иначе с него сме приятели. Срещнахме се преди година и го попитах кой от кого е искал автограф за филма по "Шифърът на Леонардо" - Том Ханкс от Дан Браун или обратното.
- Защо хората четат за религия само ако авторът им говори за тайната, чудото, езотериката - а не заради смисъла на вярата по начина, по който го прави Достоевски?
- Ами Дан Браун просто ги накара да повярват в нещо, което не е вярно. Мария Магдалена е женена за Исус според апокрифно евангелие. Писано 400 години след смъртта на Исус и най-вероятно недостоверно. Но Дан Браун го представи като истина.
- Пишете предимно с мащабни теми. Виждате ли обаче в обикновените отношения между хората някакви промени, значителни като самото глобално затопляне?
- Някои писатели са много добри в интроспективното писане. Моят глас е друг - харесва ми да пиша с много екшън, да предавам информация за нещата, да разхождам читателя по различни места по света и да му помагам да научи нещо.
- Извън литературата и политиката - как живеете?
- Сега си търся ново хоби. Обичах да играя тенис - без да съм добър колкото Пиронкова. Сега обаче имам проблеми с гърба и ми трябва може би голф. Не ми е интересен, но англичаните са луди по него и пълнят голф игрищата в Португалия. Помага за туризма.
Райко БАЙЧЕВ


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-07-01&article=372851

global

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 929
 • Карма: +42/-3
 • Респект: +155
  • Профил
Филип, първата статия трябва непременно да я вкараш в темата за Гърция. Аз за първи път чета нещо толкова задълбочено по дълговата криза, обхванала целия свят. Много си заслужава. Особено последните абзаци. Интересно е дали българите пазим статуквото, или пък направо сме от онези 6 млрд. гладни жители на планетата!?

Дядо Мечо

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 47
 • Карма: +4/-0
 • Респект: +5
  • Профил
(Има един въпрос, който войната за Гърция поставя. Той е стар, но вече не можем да бавим отговора. След като няколко държави от Европейския съюз са във фактически фалит, след като дълговата и финансовата криза в САЩ е даже още по-жестока (фактът, че американският долар е световна валута, допълнително влошава нещата), след като японският дълг е два пъти по-голям от японския брутен продукт, също като в Гърция, след като локомотивът на Европа – Германия, също има огромен дълг, след като всички големи държави без Китай имат дългове, то какво всъщност се случва? Коя е тази митична сила, на която всички уж дължат пари?

Митичната сила е тайнственият инвеститор

Това е съществото, на което светът целокупно му дължи някъде между 400 и 700 трилиона долара (или евро, все едно). А иначе числото 700 трилиона се записва като 700 000 000 000 000. А може и повече да са трилионите на съществото, което е без всякакво значение – това им е хубавото на многото нули, че човек може да си ги добавя и задрасква без особени последствия. Тези трилиони са виртуални.
)

Има нещо сбъркано в цялата тая работа.
Ако Filip е прав, то излиза че всеки на тая планета е инвестирал средно по 100 000 (сто хиляди) долара.

700 000 000 000 000- Общ световен дълг.
           7 000 000 000- Общо хора на планетата.
                  1 000 000- Толкова дължи всеки жив човек на планетата.

Дори Filip да греши и дългът да е наполовина, пак има нещо много сбъркано в системата. Факт е че всички (или почти всички) са затънали в дългове. Най- много дължат развитите страни. На кого дължат? На други развити страни? Които също дължат гигантски суми? На страни от 3-тия свят, които също дължат, а и едвам се изхранват? Или всички дължат помежду си?
 *drink1*

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
Не е сбъркана системата - дългът представлява изтегляне на пари от бъдещето в сегашно време, което позволява да се развиваме много по-бързо - на практика все едно си имаме машина на времето. Само по себе си е гениално, стига да не се прекалява. Взимаме пари от бъдещето, за да развием технологиите, да увеличим производителността и на практика да създадем същите пари за много по-кратко време, отколкото ако с лошата производителност щяхме да ги натрупаме, за да можем чак след това с тях да развием технологиите.

Дядо Мечо

 • Ентусиаст
 • *
 • Публикации: 47
 • Карма: +4/-0
 • Респект: +5
  • Профил
Да бе! Като отида и взема назаем 1000 лв. от банката, това са пари които банката има сега.
Нещо подобно ще да е и с държавите- примерно държавата Х иска 1 млрд. за да си купи оръжие сега. Производителя на
оръжие не иска нищо от бъдещето. Иска пари в момента на сделката.
А за машината на времето- като вземем от бъдещето за да се развием сега, в бъдещето ще трябва да вземем от по- далечното бъдеще за да развием бъдещето, от още по- далечното бъдеще за да развием по- далечното бъдеще и т. н.
На мен това ми мяза на геометрична прогресия. И рано или късно ще ни трябва рестарт или яка инфлация или нещо подобно.
И ще да е по- скоро рано, защото геометричните прогресии докато се усети човек и почват да клонят към безкрайност.

Чета какво съм написал и нещо сам не се разбирам- или съм станал гениален или съм оглупял съвсем... или бирата ми е малко...
 *beer* *beer* *drinks* *beer*
 *drink1*
« Последна редакция: 04 Юли, 2011, 21:35:02 от Дядо Мечо »

global

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 929
 • Карма: +42/-3
 • Респект: +155
  • Профил
Ако бирата ти е малко, мини на вино. Ако и то не ти е достатъчно, мини на твърд алкохол! Айде, наздраве! *drinks*

dodo2

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3737
 • Карма: +191/-16
 • Респект: +310
  • Профил
А за машината на времето- като вземем от бъдещето за да се развием сега, в бъдещето ще трябва да вземем от по- далечното бъдеще за да развием бъдещето, от още по- далечното бъдеще за да развием по- далечното бъдеще и т. н.
На мен това ми мяза на геометрична прогресия. И рано или късно ще ни трябва рестарт или яка инфлация или нещо подобно.
И ще да е по- скоро рано, защото геометричните прогресии докато се усети човек и почват да клонят към безкрайност.

Точно затова написах, че е гениално. Заради малката подробност, че бъдеще няма, на практика взимаме пари от черна дупка. А няма бъдеще, защото преди то да настъпи, ще сме се изтрепали и Земята ще е досущ като в Mad Max 1. Убеден съм, че това ще стане по-рано от 100 години от сега. (Да ме извиняват опитимистите.)

koganev

 • Гост
Увеличаването на апарична маса чрез пускане на нови пари от централните банки почти мигновено (в исторически план, а иначе от 6 до 18 месеца) предизвиква инфлация. За периода от 30 години цените са се покачили в пъти, без да смятам точното отношение. И да искам да го сметна, едва ли ще мога с тези размътени данни...
Отчитането на дефицита е един семпъл опит да бъдем честни пред бъдещите поколения, но това е просто невъзможно. Тези пари никога няма да бъдат извадени от обращение и бъдещите поколения едва ли ще се разсърдят. Ако процесът на заемане от бъдещето продължи, а това е напълно вероятно, все някога на някой ще му дойде добрата идея да задраска дефицита от счетоводните книги и да прикрепи някаква стока към количеството пари. Дали ще е злато, камък с дупка или обогатен уран - все едно. Защото проблемите във финансовия свят идват от изпразването на валутите от стойност. Ако парите са възникнали като (опит за) единен измерител в разменните отношения и трябва да изразяват някаква сравнително стабилна покупателна способност, то безконтролното им увеличаване обезсмисля тяхното съществуване в този им вид.
Необвързаната валута, каквата е всяка валута в съвременния свят, е проблем номер едно.

antoninus_pius

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 685
 • Карма: +6/-4
 • Респект: +25
  • Профил
Re: Международното положение и има ли то почва у нас
« Отговор #43 -: 08 Август, 2011, 14:04:42 »
0
След екстремни телефонни разговори по късна доба в неделя, ЕЦБ обяви, че щяла да купува облигациите на изпозакъсалите Италия и Испания и същевременно е във възторг от обявените "бързи и решителни" действия на правителствата им за намаляване на дефицитите. Паричките можело да не стигнат и за двете правителства, ама това е бял кахър, да му мисли Тришето коя гора да изсече и откъде ще поръчва мастило. Меркел и Саркози вероятно са осъмнали днес с надпис "Low battery" на мобилните си телефони, но доволни и "приветстващи" решението на Трише. Като ги слушам, всички са едни доволни, приветстващи и решителни, чак почти се успокоих. И как няма да не е спокоен човек след като у нас Хърсев успокои, че няма да има нова рецесия с железния аргумент, че понеже кризите имат сезонност, обикновено те започват през октомври месец. В този смисъл не било нормално криза да има точно лятото.
Дянков пък отново е бърз, решителен и железен. Свикал човека спецщаб заради кризата. Не, не онази дето излязохме от нея миналия април, а тази, в която нямало да влизаме. Спецщабът щял да разработва песимистични и оптимистични сценарии за бюджета според зависи откъде ще духа вятъра. Откъдето и да задуха обаче, едно е сигурно - всички да се поучат от България, която излезе от кризата лани. В този смисъл, и да има криза, тя за нас ще е кризинка, тъй че спокойно.
Едно не ми стана ясно обаче. Въпросът за яйцето и кокошката. Политиката ли движи икономиката или обратното. Изглежда двете са толкова тясно свързани, че е невъзможно да определя кое къде свършва и къде започва другото. Първото го е страх от второто, а то пък го е страх от първото. В този смисъл ще е удобно да въведат политикономиката отново в училищата. Не случайно Костов знае всичко...


Аз не виждам нищо успокояващо в изкупуването на дълговите облигации, респ. в увеличаване на заемите на държавите от ЕЦБ (http://www.focus-news.net/?id=n1553779), тъй като така могат да бъдат накарани правителствата да действат по волята на този, който дирижира парада (изкупува облигациите). ЕЦБ печата хартийки без обезпечение и купува пак хартийки (макар и с някаква стойност). Също така не знам някой, който дава пари на вересия. Така че положението съвсем не  е успокояващо, а става все по-тревожно за свободата на нациите.
Като гледам накъде тръгна и златото - само за 2 седмици се увеличи със $100.

P.S. Това го оставям без коментар: Борисов препоръча управлението на САЩ, Италия и Испания да приеме българския модел http://30dumi.eu/2011/08/borisov-preporatcha-upravlenieto-na-sasht-italiya-i-ispaniya-da-prieme-balgarskiya-model/
« Последна редакция: 08 Август, 2011, 14:10:40 от antoninus_pius »

gogolcho

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Карма: +67/-11
 • Респект: +131
  • Профил
Re: Международното положение и има ли то почва у нас
« Отговор #44 -: 08 Август, 2011, 23:05:12 »
0
Wall Street Ends 6% Lower After Violent Sell Off: Dow Below 11,000 for the First Time Since November - AP

а златото нагоре...